- En iyi cevaplar
- 61
Minecraft Vote Plugini
Hepinize selamlar sevgili okurlar. Bu konumda sizlere Minecraft Vote plugini hakkında bilgiler vereceğim.
Bu Vote Eklentileri Nedir? Neye Yararlar?
Bu eklentiler sunucunuz ile tanıtım siteleri arasında bir aracı bağlantı kurma işlemini üstlenir. Bu köprü üzerinden oy verildiğine dair alınması gereken komutlar siteden sunucunuza gelmektedir. Bu vote eklentileri sunucu tanıtımlarının daha kolay yapılması için sunucu sahiplerine bulunmaz nimet gibi gözükmektedir. Bu açıdan gelişim kaydeden sunucular, reklam siteleri üzerinden global bir kitleye bile hitap edebilir ve reklamlarının niteliğine göre çeşitli oyuncu topluluklarına ulaşabilirler. Bu oyuncu kitlesini elinde tutmayı başarabilen sunucular ise bir süre sonra karşımıza kendini oldukça geliştirmiş ve günlük en az 500 oyuncuyu içerisinde barındıran bir sunucu olarak dönmekte.
Örnek Bir Minecraft Vote Plugini
NuVotifier adlı eklenti anlattığım vote yani oylama işlemini gayet düzgün yapıyor. Bu düzgünlüğü sayesinde de birçok sunucunun eklenti listesinde kendisine yer bulmuş durumda. NuVotifier eklentisine benzer bir eklenti olan Votifier daha eski olduğu için konumda kendisine yer bulamadı. Son güncellemesini 3 Ocak'ta almış olan NuVotifier'i tercih ettiğim için konumda bu eklentiden bahsedeceğim.
Eklenti hakkında daha fazla bilgi vermeye geçmeden önce eklentiyi sunucunuza kurmanızı isteyeceğim. Kurduktan sonra aşağıda yazan bilgileri anlık olarak kendi sunucunuza uygulayabileceksiniz. Eklentiyi indirmek için hemen aşağıda bulunan butona tıklayabilirsiniz.
spigotmc.org/resources/nuvotifier.13449
Eklentiyi sunucunuza kurduktan sonra sunucuyu bir defa çalıştırmanız gerekiyor. Eklenti ilk defa çalıştıktan sonra "plugins" klasörü içerisinde kendisine bir klasör oluşturur. Bu klasör içerisinde de kendi ayar dosyası yer alır. Biz bu ayar dosyası ile kendi düzenlemelerimizi sağlayabileceğiz.
Eklentiyi kurduktan sonra plugins klasörümüz içerisinde NuVotifier eklentisine dair aşağıdaki görselde gözüken dosyalar bulunacaktır.
Votifier klasörüne girdiğimizde ise "rsa" klasörü ile Config.yml dosyası bizi karşılamakta. "rsa" klasörünü silmemeniz gerekiyor. Yazımın ilerleyen bölümlerinde bu klasörün içerisinde bulunan dosyalar ile bazı işlemler yapacağız.
Biz Config.yml dosyası ile ilgileneceğimiz için içerisini açıyoruz. Config dosyası içerisinde henüz yapılandırılmamış bir şablon bizi karşılayacak. Biz bu şablon içerisinde "host" ile "port" değerleri ile ilgileneceğiz.
Resimden de görüldüğü üzere, Config.yml dosyası içerisinde bulunan port ile başlayan satır, yani fotoğraf içerisinde 8. satıra sunucunuzda kullanımda olmayan herhangi bir port adresinizi yazmanız gerekiyor. Eklentiyi yüklediğimiz anda otomatik olarak 8192 port numarası girilecektir. Ben değişim yapmadığım için bu şekilde gözükmekte.
Host değerini fotoğrafta gözüktüğü halinde bırakırsanız, eklentiniz sunucu makinenizin ip adresi üzerinden yayın yapacaktır. Bu ayar çoklu ip kullanan sunucular için hayat kurtaran bir özellik sayılabilir. Sunucu sahibinin, eklentinin hangi ip adresinden yayın yapacağını seçebilmekte oldukça kolaylık sağlamakta. Örnek vermem gerekirse 1.2.3.4 ve 4.3.2.1 numaralarına sahip 2 adet ip adresiniz var. Var olmasında sorun yok fakat siz sadece 1.2.3.4 adresini kullanmak istiyorsunuz. Bu tarz durumda resimde ok işareti ile gösterilmiş olan 3. satırda bulunan "host: 0.0.0.0" kısmına 1.2.3.4 yazmanız gerekiyor. (Ben değiştirmemenizi tavsiye ederim.)
Şimdi gelelim "rsa" adlı klasöre. Klasörün içerisinde girdiğimizde bizi "private.key" ve "public.key" adlı 2 dosya karşılıyor.
Biz burada fotoğrafta işaretli olan "public.key" adlı dosya ile ilgileneceğiz. Dosyayı açtığımızda gördüğümüz uzun kod, sunucumuzun tanıtımının bir siteye koyulması sırasında işimize yaramakta. Sunucunuzun tanıtımı için bir tanıtım sitesine bağlamalıyız, bu durumdan dolayı, site bağlantısı işlemine geçiyoruz.
Site ile Eklenti Bağlantısı
Tanıtımı paylaşacağımız siteye girip üye olmamız gerekiyor.
minecraft-mp.com
Resimde işaretli olan yere tıklayarak siteye kaydolmamız gerek. Eğer sizin halihazırda bir hesabınız bulunuyor ise hesabınıza giriş yapabilirsiniz.
Hesap oluşturduktan sonra mail doğrulamasını yapmanız gerekiyor. Yaptıktan sonra açtığımız hesaba giriş yapıyoruz. Girdiğimizde karşımıza aşağıdaki fotoğrafta gözüken ekran gelecek. Eğer bu sayfayı göremiyorsanız aşağıdaki butonun içerisinde bulunan linke gidebilirsiniz.
minecraft-mp.com/dashboard
Biz burada sunucumuzun tanıtımını ekleyeceğimiz için fotoğrafa işaretli olan butona tıklıyoruz.
Tıkladıktan sonra karşımıza gelen sayfada ise aşağıdaki fotoğrafta işaretli olana yani 1. sırada olan fotoğrafa tıklıyoruz.
Bu ekranda işaretli olan seçeneğe tıkladıktan sonra karşımıza sunucu bilgilerimizi doldurmamız gereken bir sayfa geliyor. Bu sayfa içerisinde bulunan kutucuklara kendi sunucumuz hakkında olan bilgileri doğru bir şekilde doldurmamız gerekiyor. Ayrıca tanıtımımızı görecek kişilerin ilgisini çekecek bir tanıtım fotoğrafı koymayı da unutmayın.
Ben bu fotoğrafta örnek olması amacıyla sunucu ile ilgili bölümlere "gamer.com.tr" yazdım. Siz bu alanlara kendi sunucunuzla ilgili bilgileri doldurup geçebilirsiniz.
1. sırada olan kutucuğa sunucu ismini, 2. sırada olan kutucuğa sunucu açıklamasını, açıklamanın altında "Dosya Seç" butonu bulunan kısımda tanıtım fotoğrafımızı (468x60 boyutlarında/max 1mb), ardından gelen kutucukta ise zorunlu olarak sunucu adresini yazmamız gerekiyor. Eğer sunucu adresini yanlış yazarsanız hata verecektir. Sunucu adresini girdiğimiz kutucuğun altında ise sunucumuzun website adresi ile ülkesi soruluyor. Ülke kısmına ise sunucunuzun hangi ülkeye hitap ettiğini girebilirsiniz.
Alanları doldurup aşağıya indiğimizde ise bu bölümler karşımıza çıkıyor. Bu bölümde Votifier özelliğini açmamız gerekiyor. Eğer votifier özelliğini açıp gereken ayarları yapmaz isek oylama eklentimizi tanıtımımıza bağlamamış oluruz. Fotoğrafta işaretli olan kutucuğa tik attığımızda ise aşağıdaki fotoğrafta olan ayarlar karşımıza çıkıyor.
Konumun daha üstlerinde Config dosyasında yaptığımız ayarlamaları işte burada kullanacağız. Config içerisine yazdığımız port adresini bu ayarlardan 1. olan kutucuğa yazıyoruz. Minecraft sunucumuzun ip adresini ise 2. kutucuğa yazıyoruz. Son olarak eklentimizin klasörü içerisinde bulunan "rsa" klasörü içinde yar alan "public.key" adlı dosya içerisinden bir kod almıştık. İşte o kodu da bu alana yapıştırıyoruz. Buraya kadar yaptığımız ayarlamalar tanıtımımızın en önemli ayarlarıydı. Buradan sonra tanıtımınızın daha fazla kişi tarafından gözükebilmesi için bazı ince düzenlemeler yapacağız.
Fotoğrafta gözüktüğü gibi en üstte yer alan kutucuğa sunucunuzun Youtube üzerinde bulunan videosunun linkini koyabilirsiniz. Kutucuğun hemen altında ise tanıtım sitesi bizden sunucumuzun temasını istiyor. Temasını seçtikten sonra sunucumuz için etiketler eklemeye başlayabiliriz. Etiketler sunucu tanıtımımızın daha fazla kişi tarafından görülebilmesi için önemlilik arz ediyor.
Etiketlerden sonra ise bu site, tanıtım yapacak olan sunucu sahiplerine bazı özellikleri daha ayarlayabilmeleri için bazı seçenekler tanımlamış. Bu seçenekleri kullanıp kullanmamak tamamen sizin isteğinize kalmış bir şeydir. Tanıtımımız hakkında tüm ayarlamalarımızı yaptığımıza göre son yapacağımız iş tanıtımı kaydetmek olmalıkaydetmek kaldı. Kaydetmek için ise sayfanın en altında bulunan "Register The Server" butonuna tıklıyoruz. Tıkladıktan sonra tanıtımımız siteye işlenmiş olacaktır.
Plugini nasıl deneyebilirim?
Eklenti hakkında her türlü ayarlamayı yaptıktan sonra tam anlamıyla çalışıp çalışmadığını anlamakta güçlük çekerseniz şimdi anlatacaklarım işinize oldukça yarayacaktır.
mctools.org/votifier-tester
Yukarıdaki butonun içerisinde bulunan siteye girdikten sonra eklentinizi test etmek için şu adımları uygulamanız gerekmekte.
- İlk sırada yer alan, "Steve" değerine sahip olan, "Minecraft Username" isimli girdi kutucuğuna Minecraft içerisinde geçerli olacak herhangi bir isim yazın,
- İkinci sırada yer alan, "IP Adress" isimli girdi kutucuğuna sunucunuzun ip adresini sayısal veya harfli olarak yazın,
- 8192 örnek değerine sahip "Port" kutucuğuna, konumuzun üst kesimlerinde iken Config.yml içerisinde ayarladığımız port numarasını yazın,
- Ve son olarak "Public Key" kısmına ise plugins/Votifier/rsa dosya yolundaki public.key dosyası içerisinde yer alan, daha önceden tanıtım sitesinde kullandığımız kodu yazmamız gerekiyor.
Eğer buraya kadar yaptığımız tüm işlemler hatasız ve sunucumuzun güvenlik duvarı Config.yml içinde belirlediğimiz port adresini engellemiyor ise "Send Test Vote" tuşuna bastıktan sonra "Vote by <Steve> succesfully sent to gamer.com.tr:8192" yazacaktır. Benim yazdığım örnekte yer alan "gamer.com.tr:8192" yazısı sizin sunucu adresiniz ve belirlediğiniz port adresine göre farklılık gösterecektir. Eğer benim yazdığıma göre farklı bir cevap alırsanız büyük ihtimal bir yerlerde hata yapmışsınızdır.
Ayrıca
1.13 sunucular için
1.11 - 1.11.2 sunucular için
1.8.1 sunucular için
eklentilerini kullanabilirsiniz. Bu eklentilerden bazısı NuVotifier ile çalışırken bazısı ise Votifier ile çalışmaktadır.
Kısaca Minecraft vote eklentilerinin ortak özellikleri
/vote komutu ile site linkleri gösterme, belirli komutu kullanan oyunculara xp, eşya, komut ödülü verme, hangi oyuncunun en son ne zaman vote (oy) attığını ve tekrar ne zaman vote atabileceğini, oyunculara vote atmanız gerek uyarısı gönderebilmekteler.
Not: Eklentiler hakkında kısaca bilgi vermek istedim. Eklentilerin dahada detaylıdır ve incelenme gerektirir.
UNUTMADAN
1.8-1.12.2 sunucularınızı forumumuz içerisinden oylanmasını sağlayabilirsiniz. Eklenti bize aittir ve hiçbir sorunu yoktur. Oyunculara oylama sonucunda ne kadar ödül vereceğini seçebilirsiniz!
Gamer Minecraft Server Oylamaları Plugini
Türkçe Sunucu Oylama Sitesi
Türk sunucularının tanıtımlarının yapılabilmesi için Türkler tarafından hazırlanmış olan siteyi de kullanabilirsiniz.
Bir başka konuda görüşmek üzere, esen kalın!
Ayrıca
1.13 sunucular için
spigotmc.org/resources/votingplugin.15358
1.11 - 1.11.2 sunucular için
dev.bukkit.org/projects/rewardvoting
1.8.1 sunucular için
dev.bukkit.org/projects/give-anything-listener
eklentilerini kullanabilirsiniz. Bu eklentilerden bazısı NuVotifier ile çalışırken bazısı ise Votifier ile çalışmaktadır.
Kısaca Minecraft vote eklentilerinin ortak özellikleri
/vote komutu ile site linkleri gösterme, belirli komutu kullanan oyunculara xp, eşya, komut ödülü verme, hangi oyuncunun en son ne zaman vote (oy) attığını ve tekrar ne zaman vote atabileceğini, oyunculara vote atmanız gerek uyarısı gönderebilmekteler.
Not: Eklentiler hakkında kısaca bilgi vermek istedim. Eklentilerin dahada detaylıdır ve incelenme gerektirir.
UNUTMADAN
1.8-1.12.2 sunucularınızı forumumuz içerisinden oylanmasını sağlayabilirsiniz. Eklenti bize aittir ve hiçbir sorunu yoktur. Oyunculara oylama sonucunda ne kadar ödül vereceğini seçebilirsiniz!
Gamer Minecraft Server Oylamaları Plugini
Türkçe Sunucu Oylama Sitesi
Türk sunucularının tanıtımlarının yapılabilmesi için Türkler tarafından hazırlanmış olan siteyi de kullanabilirsiniz.
Sunucular - Minecraft Server (Sunucu Tanıtım)
Bir başka konuda görüşmek üzere, esen kalın!