Minecraft'ta Yiyecekler... Ne yemeli? Nasıl yemeli? (2. versiyon)

aradabir007

YASAKLANDI
Mesajlar
378
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
810
Puanları
390
Geçtiğimiz günlerde takipçilerimizden birinin sorusu şu şekildeydi…

Cevap olarak bunun ilgili bir yazımız mevcut demek üzereyken arşivi karıştırdığımda önereceğim yazının ciddi anlamda yetersiz kaldığını fark ettim. Bunun üzerine “Minecraft’ta yiyecekler… ne yemeli? nasıl yemeli?” yazımın düzenlenmiş ve geliştirilmiş 2. versiyonunu yazma kararı aldım.
O vakit en baştan başlayalım. Minecraft’ta açlık nedir? Minecraft’ta açlık sistemi nasıl çalışıyor?

Öncelikle Açlık Sistemi “Beta 1.8 Adventure Update” güncellemesi ile gelen bir özellik. Bu özelliğe göre yediğiniz tüm yiyecekler sizin açlık barınızı dolduruyor ve yaptığınız tüm işler ise bu barı boşaltıyor. Açlık barı dediğimiz gösterge ise ekranın altında, sağlık barınızın tam karşısındaki 10 tavuk butu (20 yiyecek puanına denk geliyor) ile gösteriliyor. (bkz: aşağıdaki resim)

Peki açlık barı oynanışı nasıl etkiliyor?
+ Öncelikle açlık barınız 9 but’un (18 yiyecek puanı) üzerinde iken eksik sağlığınız her 4 saniyede yarım kalp artar.
+ Açlık barınız 3 but’un (6 yiyecek puanı) altına inerse koşamazsınız.
+ Açlık barınız tamamen sıfırlanırsa sağlık barınız her 2.5 saniyede yarım kalp azalır. (Bu durum uyumayı imkansız hale getirir.) Easy (Kolay) zorluk seviyesinde sağlık azalması durumu 5 kalbiniz kaldığında dururken, normal zorluk seviyesinde yarım kalbiniz kalıncaya kadar azalmaya devam eder. Hard (Zor) zorluk seviyesinde ise sağlığınızın tamamını bitirinceye kadar durmaz ve ölürsünüz.
Temel noktalara değindiğimize göre sanırım birazda oyunun açlık mekaniklerinden bahsetmek lazım. Öncelikle 3 önemli değeri ve ne olduklarını bilmemiz gerekiyor.
foodLevel (açlık barı)
0 - 20 arasında değer alır ve oyun içerisinde sağ altta tavuk butları ile gösterilir. (Aldığı her puan yarım but değerindedir.) (20 puan 10but’a denk gelir)
foodSaturationLevel (doygunluk barı)
Bu değeri oyuncular göremez ama açlık barınız (foodLevel) harcanmaya başlamadan bu değer harcanır. Bu değer tamamen bitmeden foodLevel’iniz (açlık barı) azalmaz. Yediğiniz her yemeğin bir açlık değeri olduğu gibi birde doygunluk değeri mevcuttur. Doygunluk barına ne kadar çok puan eklenirse bu o kadar süre açlık barınız azalmadan zaman geçirebileceğiniz anlamına gelir. Doygunluk barınız sıfıra geldiğinde açlık barınızın titremeye başlar.
foodExhaustionLevel
Yine oyuncu tarafından görülemez ama oyunda aktif olarak çalışan bir bardır. Bu bar ise 0.0 - 4.0 arasında değer alır ve ne zaman 4.0 değerini görürse doygunluk barından 1 puan eksiltir. Eğer doygunluk barından sıfırsa bu sefer açlık barından 1 puan eksiltir.
Yaptığınız işlerin yorulma barına etkisi aşağıdaki gibidir.
Yürümek (blok başına) : 0.01
Koşmak (blok başına) : 0.1
Yüzmek (blok başına) : 0.015
Zıplamak : 0.2
Koşarak zıplamak : 0.8
Block kırmak : 0.025
Düşmana saldırmak : 0.3
Düşmandan hasar almak : 0.3
Yemekten zehirlenmek : saniyede 0.5 (etkisi geçene kadar 15 puan)
Temel mekaniklerden bahsettiğimize göre sanırım artık yiyeceklere geçebiliriz.
Minecraft’ta yiyecekleri genel olarak 4 sınıfta inceleyebiliriz. Özel yiyecekler, 1. Sınıf, 2. Sınıf ve 3. Sınıf yiyecekler.
Not: Farklı sitelerde yiyecekler için farklı sınıflandırmalar mevcuttur. Bazı siteler yiyeceklerin doygunluk barına etkisinin, açlık barına etkisine oranını baz alırken bazı siteler toplam etkiyi baz almaktadır. Bu sebeple buradaki sınıflandırma diğer sitelerle uyuşmayabilir.
Özel Yiyecekler:
Bu sınıftaki yiyecekler için değerli metaller (şimdilik sadece altın) gerekiyor.

Golden Apple (Altın Elma)



Altın elmalar oyunun en zor elde edilebilen yiyecekleri olsalar da aynı zamanda en çok fayda sağlayanlarıdırlar. Yapılabilmesi için bolca altın gerektirse de çok nadir olarak zindanlarda veya yeraltı kalelerinde de rastlayabilmek mümkün. (%0.66 olasılıkla) Yukarıdaki şematiklerden de gördüğünüz üzere 2 farklı çeşit altın elma bulunmakta. Normal altın elma ve enchanted (büyülü) altın elma. Her ikisi de 4 puanlık (2 but) açlık barı doldursa da ekstraları da mevcut. Ayrıca altın elmaları açlık barınız doluyken dahi yiyebilirsiniz.
Normal altın elma yanında 5 saniyelik Regeneration 2 getiriyor ki o 5 saniye içerisinde 2 kalplik sağlık kazandırabiliyor. Ayrıca Zombie’ye dönüşmüş köylülerinizi iyileştirmek için de gerekli. Bunun için Potion of Weakness altındaki Zombie köylü üzerinde altın elma kullanmanız gerekiyor. Yaklaşık 3 dakika içerisinde Zombie köylünüz normal köylüye dönüşüyor.
Büyülü altın elma ise normaline kıyasla çok daha pahalı olmasının yanında çok daha güçlü. Herşeyden önce size 30 saniyeliğine Regeneration 4 vermesi yanında 5 dakikalığına Fire Resistance (Ateşe dayanıklılık) ve Resistance (Her tür saldırıya karşı %20 direnç) sağlıyor. Özellikle Boss dövüşlerinde kesinlikle bulunmaz nimet oluyor kendisi.
Golden Carrot (Altın Havuç)


Altın havuç özellikle iksir alanında değerli olması yanında yenildiğinde açlık barınıza 6 puan (3 but) ve doygunluk barınıza 14.4 (bir yiyeceğin doygunluk barına ekleyebileceği en yüksek değer) ekler. Ayrıca Potion of Night Vision (Gece görüş iksiri) yapımı için ve dolaylı yoldan Potion of Invisibility (görünmezlik iksiri) için gereklidir.
1. Sınıf Yiyecekler
Doyuruculuk açısından baktığımızda sınıfının en üstünde yer alan yiyeceklerdir. (Açlık ve doygunluk barına toplamda 20’ nin üzerinde puan ekleyebilen yiyecekler)

Steak (Biftek)

İneklerden veya mantar-ineklerden (mooshroom) düşen etin (Raw Beef) pişilirmesi ile elde edilir. Ayrıca inekleri ateş ile öldürürseniz direk olarak biftek elde edebilirsiniz. Açlık barına 8 puan (4 but) eklemesinin yanında doygunluk barına 12.8 puan ekler. Elbetteki bu avantajlarından faydalanmak için en azından bir fırın sahibi olmanız gerekiyor. (Çakmak veya Flame özelliği olan bir yayınız olmadığını varsayarsak) Oyunun başında bulunduğunuz biyoma göre inek bulmak belki zor olabilir ama 2 adet inek bulduktan sonra rahatlıkla çoğaltarak sınırsız biftek kaynağı oluşturabilmeniz olası.
Cooked Porkchop (Pişmiş Domuz Pirzolası)


Domuzlardan düşen etin pişirilmesi ile elde edilir. Yine ineklerde olduğu gibi ateş zararı vererek öldürürseniz domuzlardan Cooked Porkchop düşecektir. Açlık barına 8 puan (4 but) eklemesinin yanında doygunluk barına 12.8 puan ekler. Yine ineklerde olduğu gibi 2 adet domuz bulduktan sonra sınırsız Cooked Porkchop üretimi yapabilmeniz olasıdır.
2. Sınıf Yiyecekler
Doyuruculuk açısından orta seviye yiyeceklerdir. (Açlık ve doygunluk barına toplamda 10’un üzerinde puan ekleyebilen yiyecekler)

Cake (Kek)


Diğer yiyeceklerin aksine kek blok olarak yerleştirildikten sonra yenilebilir. Hatta şu anda Minecraft’taki tek yenilebilir bloktur kendisi. Toplamda 6 dilimden oluşur ve her sağ tıklayışınızda bir dilim yersiniz. Birden fazla oyuncu aynı kekin dilimlerinden yiyebilir. Bir kek dilimi açlık barına 2 puan (1 but) ekler.
Yapımı ise biraz zahmetli. Şeker için şeker kamışı toplamanız, Süt içinse inek sağmanız gereklidir. İneklerden süt sağmak için elinizde boş kova ile ineğe sağ tıklamanız yeterli. Kekinizi yaptığınızda boş kovaların envanterinize dönmesi ise kesinlikle güzel bir olay. Ayrıca ilk kekinizi yaptığınızda Portal’a gönderme olan “The Lie” başarımını da kazanacaksınız.
Bunca zahmetin yanında doygunluk barına etkisinin az olması yedikten sonra hızla acıkacağınız anlamına geliyor. Bu sebeple özellikle Survival’da pek tercih edilen bir yiyecek türü değildir.
Cooked Chicken (Pişmiş Tavuk)


Çevrenizde sıklıkla göreceğiniz tavukları pişirerek elde edeceğiniz Cooked Chicken, açlık barınıza 6 puan (3 but) eklerken doygunluk barınıza 7.2 puan ekler.
Mushroom Stew (Mantar Çorbası)


Mantar çorbası, 2 farklı mantar ve bowl (kase) birleşiminden oluşur. Ayrıca Mantar ineklere (mooshroom) elinizdeki kase ile sağ tıklayarak ta mantar çorbası elde edebilirsiniz. Her 1 kase mantar çorbası, açlık barınıza 6 puan (3 but) eklerken doygunluk barınıza 7.2 puan ekler. Mantar çorbası için mantarların veya kasenin konumu önemli değildir. Ayrıca Crafting Table olmadan da kendi envanterinizde mantar çorbası yapabilirsiniz. Özellikle bataklık bölgelerinde ve Nether’da yanınızda biraz odun varsa bir numaralı yiyeceğiniz olacaklardır. Mantar çorbasını içtikten sonra boş kase tekrar kullanılabilir.
Baked Potato (Pişmiş Patates)


Pişmiş patatesler tahmin edeceğiniz üzere tarladan topladığınız patatesleri fırında pişirmenizle elde edilir. Her bir pişmiş patates açlık barınıza 6 puan (3 but) eklerken doygunluk barınıza 7.2 puan ekler.
Pumpkin Pie (Balkabağı Turtası)


Kek yada kurabiyenin aksine turtalar crafting table haricinde envanterinizde de yapılabilir. Açlık barınıza 8 puan (4 but) eklerken doygunluk barınıza 4.8 puan ekler. Şeker ve yumurta çevrede rahatlıkla bulunabilmesine rağmen balkabağı bulmak (özellikle oyunun başlarında) zor olabilir. Ama bir sefer bulduktan sonra rahatlıkla tarımı yapılabilir. Turta oyunan eklenen üçüncü tatlı olmasına rağmen buğday istemeyen tek tatlıdır.
Bread (Ekmek)


Ekmek 3 adet buğdayı crafting table’da birleştirmeniz ile yapılabilir bir yiyecek. Açlık barınıza 5 puan (2.5 but) eklerken doygunluk barınıza 6 puan ekler. Özellikle oyun başlarında (birde ufak çaplı bir tarla kurarsanız veya bulursanız) en kolay yapılabilecek yiyeceklerden biridir. Ayrıca zindanlardaki sandıklarda da ekmeğe rastlayabilmeniz olasıdır.
Cooked Fish (Pişmiş Balık)


Su birikintilerinde tuttuğunuz balıkların fırında pişirilmesi ile elde edilir. Pişmiş balık köpeciklerinizi iyileştirmede veya kedi yakalamada kullanılamaz. Pek popüler bir yemek değildir çünkü balık yakalamak ekipman gerektirir ve bazı durumlarda balık tutmanın ne kadar süreceği belli olmaz. Yine de elinizde oltanız (veya olta yapacak eşya) ve çevrenizde tarla yoksa iyi bir seçenek olabilir.
3. Sınıf Yiyecekler
Zorunda kalmadıkça yenilmesi pek önerilmeyen yiyeceklerdir. (Açlık ve doygunluk barına ekledikleri puan 10’un altında kalan yiyeceklerdir.)

Carrot (Havuç)


Havuçlar, nadir olarak zombie’lerden düşseler de genel olarak köylerdeki tarlalarda bulunuyorlar. Açlık barınıza 4 puan (2 but) eklerken doygunluk barınıza 4.8 puan eklerler. Domuzları çiftleştirme, Altın havuç ve havuçlu olta yapımında kullanılabilirler. Tek başına yiyecek olarak 3. sınıfın en iyisi diyebiliriz.
Apple (Elma)


Elmaları 4 farklı kaynaktan bulabilmeniz olasıdır.
+ Meşe yapraklarından düşebilir (0,5% ihtimalle)
+ Köylerdeki veya yeraltı kalelerindeki sandıklardan çıkabilir
+ Oyun ayarlarından Bonus Chest opsiyonunu açmışsanız bu sandıktan çıkabilir.
+ Köylülerle ticaret vasıtasıyla.
Bunun haricinde elmalar açlık barınıza 4 puan (2 but) eklerken doygunluk barınıza 2.4 puan eklerler. Yemek için pek verimli sayılmasalarda, özellikle ağaç keserken bedavaya gelmeleri elmalar için artı bir yöndür. Yine de doygunluk barına etkisi az olduğu için hızlı acıkmanız olasıdır. Ayrıca düşme olasılıkları az olduğu için pekte güvenilecek bir yiyecek kaynağı değillerdir.
Spider Eye (Örümcek Gözü)


Örümcek gözü de yenir mi demeyin. Madenlerde çaresiz kaldığınız zamanlarda hayat kurtarıcı bile olabilir. Genelde Kahverengi mantar ve şeker ile birleştirilerek iksir malzemesi olarak kullanılsa da yiyecek başka hiçbir şey bulamadığınız durumlarda kullanabilirsiniz. Genellikle örümceklerden düşse de bazen cadılar tarafından da düşürülebiliyor. Açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 3.4 puan ekler. Yediğiniz takdirde 4 saniye boyunca sizi zehirler ve bu size 2 kalplik hasar olarak geri döner. Ama unutulmamalıdır ki yüksek zorluk seviyesinde açlıktan ölebilirsiniz ama zehirden ölmezsiniz. (Sadece canınız yarım kalp kalıncaya kadar hasar alabilirsiniz.) Bu sebeple çok acil durumlarda gözünüzü karartabilirsiniz.
Rotten Flesh (Çürümüş Et)


Zombie ve Zombie Pigman’lerden düşen Rotten Flesh yenildiğinde %80 ihtimalle yiyecek zehirlemesi yaratabilir. Açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 0.8 puan ekler. Yiyecek zehirlenmesi yaşadığınızda fark edeceğiniz ilk şey açlık barınız yeşile dönüşür ve çevrenizde yeşil baloncuklar çıkmaya başlar. Yiyecek zehirlenmesini bir kova süt ile geçirebilmeniz mümkün. Süt bulamıyorsanız genelde 30 saniye kadar beklemek iş görecektir. Çürümüş etler pişirilemez veya herhangi bir tarifte kullanılamazlar. Ama köpecikleriniz yediğinde zehirden veya hasardan etkilenmeden iyileşebilirler. Bu sebeple oyundaki en iyi köpek mamasıdır.
Raw Beef (Çiğ Biftek) ve Raw Porkchop (Çiğ Domuz Pirzolası)


Her ikisi de çiğ haliyle açlık barınıza 3 puan (1.5 but) eklerken doygunluk barınıza 1.8 puan ekler. Çiğ tavuğun aksine sizi zehirleme ihtimalleri yoktur. Pişirildiği takdirde çok daha büyük avantajları olduğu için önerimiz (Şayet açlıktan ölmüyorsanız ve hiçbir şekilde pişime imkanınız yoksa) çiğ yiyerek ziyan etmemenizdir.
Melon (Karpuz)


Karpuzlar zor elde edilen ama sonrasında kolaylıkla tarımı yapılabilen yiyeceklerdir. Bulabilmek için terkedilmiş madenlerdeki sandıkları araştırmanız veya köylüler ile ticarete girmeniz gerekiyor. Bir sefer karpuz tohumu bulduktan sonra rahatlıkla yetiştirip kendi tohumlarınızı üretebilirsiniz. Bir karpuz bloğu 3-7 arası karpuz dilimi düşürür. Her karpuz dilimi ise açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 1.2 puan ekler. Genel kullanımı iksir yapımı içindir ama gerekli olduğu takdirde yiyecek olarak ta (her ne kadar verimli olmasa da) kullanılabilir.
Raw Chicken (Çiğ Tavuk)


Çiğ tavuk tahmin edebileceğiniz üzere öldüreceğiniz tavuklardan düşen yiyeceklerdir. Açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 1.2 puan ekler. Diğer çiğ etlerin aksine %30 ihtimalle yiyecek zehirlenmesi yaratabilir. Tavuklar domuz veya ineklere kıyasla daha rahat bulunabilirler. Ama yiyecek zehirlenmesi olasılığı göz önüne alındığında (tabi birde pişmiş tavuk 3 kat daha besleyici) pişirerek yemeniz şiddetle önerilir. Yemek zorunda kalırsanız birkaç çiğ tavuğu aynı anda yiyerek zehirlenmenin verdiği eksiden sakınmayı deneyebilirsiniz.
Raw Fish (Çiğ Balık)


Balıkçılık yakınlarınızda domuz, tavuk veya inek bulamıyorsanız başvurabileceğiniz bir alandır. Genelde hızlı yemek sağlıyor olsa da bazı durumlarda bekleme süreniz uzayabileceğinden çokta güvenmemeniz önerilir. Ayrıca olta yapımı için kullanılan String oyunun en başında olan oyuncular için elde etmesi zor bir materyaldir. Çiğ balık yenilmesi halinde açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 1.2 puan ekler. Ayrıca şu anda kedi yakalamak için kullanabileceğiniz tek yiyecektir. O sebeple çiğ balığı ya kedi yakalamak için kullanın ya da pişirerek yiyin.
Poisonous Potato (Zehirli Patates)


Zehirli patates teknik olarak örümcek gözü ile aynı etkiye sahiptir. Açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 3.4 puan ekler. Yediğiniz takdirde 4 saniye boyunca sizi zehirler ve bu size 2 kalplik hasar olarak geri döner. Zehirli patatesler ekilemez veya pişirilemezler. Ayrıca yemek dışında başka herhangi bir işlevleri de yoktur. (İlginç not: Zehirli patatesler normal patateslere (pişirilmemiş) kıyasla daha besleyicilerdir.)
Cookie (Kurabiye)


Kurabiye Cocoa Beans ve buğday ile yapılabilen bir yiyecektir. Açlık barınıza 2 puan (1 but) eklerken doygunluk barınıza 0.4 puan ekler. 32 kurabiyenin doygunluk barına eklediği puan, 1 adet cooked porkchop’un doygunluk barına eklediği puana eşittir. O sebeple yiyecek olarak kısa ömürlüdürler.
Potato (Patates)


Patatesler, havuçlar gibi tarlalardan veya ölen zombie’lerden elde edilebiliyorlar. Açlık barınıza 1 puan (0.5 but) eklerken doygunluk barınıza 0.6 puan ekler. Yemek dışında başka bir amaçları henüz yoktur. Kesinlikle çiğ yenmesi önerilmez.
Genel olarak yiyeceklerden ve özelliklerinden bahsettiğimize göre sıra yemek yapımında kullanılan ama yenilemeyen eşya ve bloklarda sıra.
Diğer Elemanlar:
Bowl (Kase)


Wooden Planks’lerden yapabileceğiniz kaselerin tek kullanım alanı mantar çorbasıdır. Elinizde bulunan mantar çorbasını içtiğinizde envanterinize boş olarak geri döner. Alternatif herhangi bir kullanım alanları yoktur. Önerilen kullanımı elinizdeki mantarlar ile beraber çorbaya dönüştürmeden saklanması ve gerektiğinde çorbaya dönüştürülmesidir. Boş kaseyi ve mantarları istifleyebilirsiniz ama mantar çorbasını istifleyemezsiniz.
Cocoa Beans (Kakao Tohumu)


Kakao tohumlarının ana kullanımı yünlere kahverengi rengini sağlamak olsa da kurabiye yapımı içinde kullanılabilir. Jungle bölgesindeki ağaçlarda bulunabileceği gibi zindanlardaki sandıklardan da çıkabilir.
Egg (Yumurta)


Yumurtalar 1 tavuktan 5-10 dakika arasında bir düşerler. Pek çok eşyanın aksine envanterinizde 16’lık gruplar halinde istiflenebilirler. Kartopunda olduğu gibi elinize aldığınızda sağ tıklama ile fırlatabilirsiniz. Fırlattığınız yumurtalardan 1/8 ihtimalle 1 civciv, 1/256 ihtimalle de 4 civciv çıkabilir. Kek ve turta yapımında kullanılabilir.
Brown Mushroom (Kahverengi Mantar) ve Red Mushroom (Kırmızı Mantar)

Mantarlara genellikle karanlık mağaralarda, bataklık biyomlarında ve Nether’da rastlanır. Nadir de olsa Jungle biyomunda da görülmektedirler. Kırmızı Mantar, kahverengi mantara kıyasla daha nadir bulunur. Mantarların ışık seviyesinin 12’ün altında olduğu ve direk olarak gökyüzünü görmeyen yerlere dikilerek tarımı yapılabilir. (Mycelium bloğunuz mevcutsa gün ışığı altında da dikebilirsiniz.) Mantarlar ışık seviyesinden bağımsız olarak çoğalırlar ve her iki mantar türünün de çoğalma hızı aynıdır. Dirt, grass veya mycelium bloğunda iken bir mantar üzerinde Bonemeal kullanırsanız Dev Mantarlar elde edebilirsiniz. Her bir dev mantar 2-25 arası mantar düşürür. Mantarlar sadece çorba yapımında ve Fermented Spider Eye yapımında kullanılırlar.
Pumpkin (Balkabağı)


Balkabağı genellikle dağlık bölgelerde ve ovalarda bulunur ama nadiren karlı bölgelerde, ormanlarda ve bataklıklarda da rastlanabilir. Balkabakları kask olarak kullanılabilir. Iron Golem ve Snow Golem yapımı için gerekli bir materyaldir. Bir balkabağı bloğundan 4 adet tohum çıkar bu sayede bulunduğu takdirde tarımının yapılması kolaydır. Jack o’Lantern ve Turta yapımında kullanılır. (Ufak bir not: Chunk başına düşen elmas ve balkabağı oranına göre balkabağı bulmak elmas bulmaktan daha zordur.)
Sugar (Şeker)


Şeker, şeker kamışından elde edilen bir materyaldir ve ne şeker kamışı ne de şekerin kendisi direk olarak yenilemez. Şeker kek ve turta yapımı için gerekli olduğu gibi iksir yapımında da önemli bir materyaldir.
Wheat (Buğday)


Tarımcılık ile veya zindanlardan bulunarak elde edilen buğday; ekmek, kek ve kurabiye yapımında, ayrıca inekleri ve koyunları çiftleştirmede kullanılır. Oyunun her döneminde rahatlıkla bulunup yetiştirilen bir bitki olması buğdayı önemli materyallerden biri haline getiriyor.
Milk (Süt)


Süt elinizdeki boş kovayı ineklere veya mantar ineklere sağ tıklayarak elde edebileceğiniz bir materyaldir. Temel kullanımı üzerinizdeki zehir ve iksir etkilerini ortadan kaldırmaktır. Bunun için süt dolu kovayı elinize alıp sağ tıklama ile içmeniz gereklidir. Bunun haricinde kek yapımı içinde gereklidir. İnekleri elinizde yeteri kadar kova olduğu sürece sınırsız sayıda sağabilirsiniz. İçilmesi herhangi bir şekilde açlık veya doygunluk barınıza puan eklemez. Bu sebeple teknik olarak yiyecek statüsünde değildir.
Temel olarak bilinmesi gereken her şeyden bahsettiğimize göre birazda ipucu ve bilgi verelim.
+ Eğer yiyeceklerinizi pişirebilme imkanınız varsa mutlaka pişirin.
+ Uykuya dalmak üzereyken, blok kırarken veya merdiven/sarmaşık’lara tırmanırken yemek yiyebilirsiniz.
+ Creative modda iken milk (süt) ve iksirler haricinde bir şey yiyip içemezsiniz.
+ Çevrede gezerken mantarlara rastlarsanız mutlaka yanınıza alın. Gerektiği takdirde mantar çorbası yaparak yiyecek arama derdinden kurtulursunuz.
+ Şayet elinizde boş bir kova varsa yol üstünde rastladığınız inekleri mutlaka sağın. Ne zaman zehirleneceğiniz belli olmayabilir.
+ Yanınızda biraz Bonemeal ve ekecek birşeler (buğday, havuç, patates) varsa ilk fırsatta ufak çaplı bir tarla kurun.
+ Yeraltındaysanız ve yanınızda String varsa hemen bir olta bulup yakınlardaki su birikintilerinde balık avlamayı deneyin.
+ Şayet yiyecek hiçbir şeyiniz yoksa ama yakınlarınızda bir yatak varsa, tüm eşyalarınızı bir sandığa doldurup ölün. Kötü birşeymiş gibi gözükse de full açlık barı ile yatağınızda doğacaksınız. Bu sayede yiyecek bulmak için zaman kazanmış olursunuz. (Tahmin edeceğiniz üzere bu metot Hardcore zorluk seviyesinde çalışmıyor :D)
+ Eğer oyunda yeniyseniz ve ne yapmanız gerektiğinden emin değilseniz konuyla alakalı özellikle “Minecraft’ta Tarım” yazısına bakmayı unutmayın. Bu sayede yukarıda anlatılan yiyecekler için nasıl üretim yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz
+ Ayrıca ilginizi çekerse “İlk gecenizde nasıl hayatta kalırsınız?”, “Temel Crafting Tarifleri”, “Minecraft’ta neler yapılmamalı!”, “Yeni başlayanlar için ufak ipuçları” yazılarına da bakmayı ihmal etmeyin.



Kaynak: **************




*: Bu yazı Minecraft 1.6 Pre-Release (Çıkış tarihi : 25 Haziran 2013) baz alınarak hazırlanmıştır. Yukarıda bahsedilen bilgiler sonraki versiyonlarda değişim gösterebilir. Yeni güncellemelerle eklenen veya değişen durumlar güncelleme notlarında bahsedilecektir.
 



Üst