Bernard

Бернард
Site Danışmanı
Geliştirici
Mesajlar
1,286
En iyi cevaplar
61
Beğeniler
2,129
Puanları
5,790

asus-rt-ac5300-1.png

Modem Şifre Değiştirme

Hepinize selamlar sevgili okurlar. Bu yazımda "modem şifre değiştirme" konusunu masaya yatıracağız. Konumda modemler hakkında ne biliyorsam olabildiğince anlatmaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz. Eğer zamanınız az ve şifrenin nasıl değişeceğine hemen bakmak istiyorsanız biraz aşağıya inebilirsiniz B).

Fotoğraftaki modemin markasını çoğunuzun merak ettiğini biliyorum. Eğer modemin markasını öğrenmek istiyorsanız aşağılara inebilirsiniz.

Konuma tam anlamıyla giriş yapmadan yazımda önsöz paragrafının bulunmasını istedim. Önsöz içerisinde ise bazı kilit noktalardan bahsedeceğim. Konumu 2 bölüm halinde anlatacağım. Halk arasında "modem şifre değiştirme" 2 anlamda sorulabiliyor. Bunlardan birincisi modemin panel şifresini değiştirmek. İkinci anlamı ise modemin WI-FI şifresini değiştirmek. Bu iki anlamı tek tek aramak yerine bu yazım içerisinde kolayca bulabileceğinizden emin olabilirsiniz. Eğer modeminiz için aradığınızı tam olarak bulamadınız yada herhangi bir sorun ile karşılaştıysanız hemen yorumlardan yardım isteyebilirsiniz!

Modem Paneli Şifresi Nedir?
Modem paneli, modem sahiplerinin cihazı kendilerine özgü ayarlar ile donatmasını sağlayabilmesi için tasarlanmış olan arayüzdür. Bu arayüz içerisinde modeminize dair en ufak detayları bile ayarlamanıza izin veren menüler bulunmaktadır. Fakat bazı modem üreticileri tüm detayların son kullanıcı tarafından değiştirilebilir olmasını istememekte. Bunun başında gelen sebep ise güvenlik sorunları. Son kullanıcı bilmediği bir ayar hakkında rastgele değişiklik yaptığında bu değişiklik yüzünden rastlanılan sıkıntılar kısa dönemde kendini erkenden belirgin etmese bile uzun dönemde büyük sorunları beraberinde getirebiliyor. Bunun en başında modemin bağlantılarının kötü amaçlı kişiler tarafından kullanılarak kendi emellerine alet olması gelir. Artık internet çağında yaşıyoruz. Kişisel internet bağlantımız ile suç işlenir ise bu suç direkt internetin sahibinin başına kalıyor. Sadece adınıza kayıt edilmiş internet hattı ile suç işlenmesini saymak yerine veri çalınması gibi olayları da örnek verebiliriz. Modem paneli içerisinde modeme bağlı olan cihazların bilgileri görüntülenebiliyor. Görüntülenmesi pek mühim değil. En can alıcı kısım kötü amaçlı kişinin sizin cihazlarınız ile direkt olmasa bile bir modem aracılığı ile bağlantısı olacaktır. Yani verileriniz böyle bir durumda pekte güvende olmayacaktır. Bu tarz güvenlik sorunlarını engellemek için modem üreticileri ellerinden geleni yapsalar dahi son kullanıcıların modem panelinde yaptıkları hatalar yüzünden bu tarz olaylar gündeme gelebiliyor. Günümüzde her ne kadar her ayarın yapılmaması için modem panellerinde kısıtlamalar bulunsa bile üst düzey ayarları yapabilmenizi sağlayan şifreler bulunuyor. Bu şifreleri bulmak ise oldukça zor. Eğer ne yaptığınızı bilmiyorsanız bu işi kurcalamamanızı şiddetle tavsiye ederim. Aksi takdirde anlattığım gibi küçük hatalar yüzünden uzun dönem içerisinde kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Modem Paneline Nasıl Girilir?
Modeminizin paneline girmek için modeminize bağlı olmanız gerekmektedir. Bu bağlantı WI-FI yada ethernet kablosu ile olabilir. Aralarında fark olacağını sanmıyorum. Modeme bağlı olduğunuz cihazda internet tarayıcısını açıyoruz. Tarayıcı içerisinde link yani bağlantı yazdığımız kutucuğa "192.168.1.1" yazıyoruz ve enter tuşuna basıyoruz. Eğer "192.168.1.1" adresini arattığınızda herhangi bir sonuç almıyorsanız "192.168.2.1" adresini de denemenizde fayda var.

Modem WI-FI Şifresi Nedir?
Aslında bunun ne olduğunu okurlarımızın çoğunun bildiğini düşünüyorum. Ama yinede üstünden geçmekte fayda var. WI-FI şifresi de yine modem panelinden ayarlanıyor. WI-FI şifresi hakkında bazı dikkat etmeniz noktalar bulunuyor. Şifre kelimesini gördüğünüzde aklınıza hesaplarınızın şifrelerinden birini yada ailenizden birinin adını koymayı aklımızdan hangimiz geçirmedik ki diye oturup düşünelim. Fakat modem paneli şifresini anlattığım paragrafta bahsettiğim gibi internet bağlantınız ile suça karışılır ise siz, hat sahibinin başı yanabilir. Bu yüzden WI-FI şifrenizin de daha güçlü olması gerekiyor. Unutmadan geçmemem gereken bir husus daha bulunuyor. Geçtiğimiz yıl WI-FI şifrelerinin daha güçlü olmasını sağlayan WPA/WPA2 şifreleme sistemi kırıldı. Yani kötü amaçlı kişiler bu şifreleri ele geçirmek için eskisine göre daha az bir çaba sarf ediyor.

Şifreler Hakkında Bazı Öneriler
Aslında burada söyleyeceklerime çoğunuz daha önceden görmüş yada duymuştur. Fakat hatırlamanızın daha iyi olacağını düşünüyorum. Yukarılarda anlattığım gibi eğer sizin adınıza olan hat üzerinden suç işlenirse suçun hat sahibi olan sizlerin üzerine kalacaktır. Şifremizin kırılmasını engellememiz pek mümkün değil. Engellemenin tek yolu modeme bağlantının sadece kablo üzerinden yapılması olur. Neden kablo ile yapalım dediğinizi duyar gibiyim. Bu tarz internetlere girme olayı çok büyük oranda kablosuz olmakta. İnternet üzerinden yapılan suçların büyük bir bölümü ise işletmelerin sunduğu ücretsiz WI-FI hizmeti üzerinden oluşmakta. Şimdi gelelim şifreler hakkında vereceğim önerilere.
  • Kullanacağınız şifrenin en az 8, en fazla 32 karakterli olmasına dikkat etmeniz gerekmekte.
  • Şifrenizin sadece rakam, sadece harf gibi dizelerden oluşması yerine her türlü özel karakteri de içermesine dikkat etmelisiniz. Yani şifreniz içerisinde büyük, küçük harf ve sayıya ek "!'^+$%&{()[]}=" gibi özel işaretlerinde bulunması gerekiyor.
  • Şifreniz içerisinde özel bilgilerinizin yer almaması gerekiyor. Özel bilgilerin başında doğum tarihi ve kimlik numarası geliyor.
Aklıma gelen güçlü şifre oluşturma yöntemleri bu kadardı.
Şimdi gelelim bazı modemlerde bu anlattığımız şifrelerin nasıl değiştirileceğine.


TPLink TD-W9970
Bu modemin paneline erişebilmek için "192.168.1.1" adresini kullanmanız gerekiyor. Bağlantıya girdikten sonra karşınıza kullanıcı adı ve şifre isteyen bir kutucuk gelecek. Bu ekrana yazacağınız bilgiler modeminizin hemen altında bulunan kağıtta yazıyor olmalı. Eğer yazmıyor ise kutusundan çıkan kullanma kılavuzuna göz atmanız gerekecek. Şu anda kullanım kılavuzunu çöpe atıp atmadığınız hakkında tereddütte olduğunuzu bilebiliyorum. Hangimiz o kağıt parçalarını okumadan çöpe atmadık ki :D.

Eğer modemin paneline, modemin fabrika ayarlarında olan panel şifresi ile giriyorsanız oturum aç butonuna tıkladıktan hemen sonra modem, sizden yeni bir şifre oluşturmanızı isteyecektir. Eğer modem paneli şifresini değiştirmek istiyorsanız hemen buradan değiştirebilirsiniz. Değiştirmek istemiyorsanız geç butonuna basıp devam edebilirsiniz. Fakat şifreniz fabrika ayarlarında gelen şifre ile aynı değil fakat şifrenizi değişmek istiyorsanız modem paneline giriş yaptıktan sonra sol tarafta yer alan menülerden Sistem Araçları -> Yönetim Kontrolü yolunu takip ederseniz karşınıza modem hesaplarını düzenleyebildiğiniz ekran gelecek. Bu ekran sayesinde modem panel şifresinde düzenlemeler yapabilirsiniz.

Eğer aradığınız şey modemin panel şifresini değil de WI-FI şifresi ise bu modem markasında WI-FI şifresini değiştirmek istiyorsanız sol tarafta bulunan menülerden Kablosuz -> Temel Ayarlar yolunu takip etmeniz gerekecek.

1549198355553.png


Girdiğimiz menüde böyle bir ekran ile karşılacağız. Bu kısımda ise yapacağımız ayarlar oldukça basit. Mod, kanal ve kanal genişliği ayarlarına dokunmamanızı öneririm. Eğer modeminize kablo ile bağlanıyor ve WI-FI ihtiyacınız yok ise en başta olan "Devre Dışı" kutucuğunu işaretleyebilirsiniz. "SSID1" ve "SSID1 Şifre" yazan kutucuklar ise sizin WI-FI bağlantınızın adını ve o isimli bağlantının şifresini belirtmekte. Bu modemde birden fazla WI-FI bağlantısı açma seçeneği olduğu için SSID2 yazıyor. Eğer kullanmak isterseniz gerekli ayarları yaparak tek modem ile birden fazla WI-FI bağlantısı kurabilirsiniz. Örneğin iş yerinize gelen müşterilere ücretsiz WI-FI hizmeti vermek istiyorsunuz. Fakat kullanacakları bağlantıyı iş yerinizin kurumsal cihazları ile aynı olmasını da istemiyorsunuz. İşte bu durumda 2. bir WI-FI bağlantısı kurabilirsiniz. Yapacağınız bu işlem sayesinde kurumsal cihazlarınız, müşteriler ile aynı yerel ağda bulunmamış olacak. Unutmadan, modeminizin panel şifresini değiştirmeden herkese açık bir ağ açmanızı tavsiye etmem. Panel şifresini mutlaka değiştiriniz.

Zyxel Modem
Bu markanın modem paneline girmek için "192.168.1.1" adresini kullanmamız gerekiyor. Ben bu yazımda yeni çıkan Zyxel modemler için olan ayarları anlatacağım. Eğer eski tür Zyxel modeme sahipseniz sadece arayüzde farklılıklar olacaktır. Genel olarak ayarların isimleri vs. değişmemiştir diye düşünüyorum. Yine de tereddütte kaldığınız her türlü şey için yorumları kullanabilirsiniz.

Zyxel modemin panel şifresi yine modemin altında yazıyor olması gerekiyor. Eğer altında değilse modemin etrafında yer alan yazıları inceleyin. Bulamazsanız kullanım kitapçığına göz atmanızda fayda var. Eğer şifrenizi önceden değiştirmediyseniz panele giriş yaptığınızda karşınıza direkt olarak yeni şifre ayarlamanızı söyleyen menü gelecektir. Modem panelinin şifresini buradan ayarlayabilirsiniz. Fakat şifreyi önceden değiştirmişseniz panele girdikten sonra Bakım -> Kullanıcı Hesabı yolunu takip etmeniz gerekiyor. Gelen menüden panel şifresini değiştirebilirsiniz.

Fakat modeminizin WI-FI şifresini değiştirecekseniz Ağ Ayarı -> Kablosuz yolunu takip etmeniz gerekiyor.

1549203237716.png


Bu menüye girdikten sonra karşınıza WI-FI bağlantınız hakkında bilgilerin yer aldığı menü geliyor. Bu ekran içerisinden istediğiniz ayarlamaları yapabilirsiniz. Eğer menülerden bazısının ne işe yaradığını bilmiyorsanız ayarlarında değişiklik yapmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Airties Modem
Airties marka modemlerin paneline erişmek için "192.168.2.1" adresini kullanmanız gerekiyor. Airties modemlerin panel şifresi için modeminizin etrafında yer alan yazılara yada kullanım kitapçığına göz atabilirsiniz. Airties modemde WI-FI şifresini değiştirmek için Kablosuz -> Kablosuz Ağ Ayarları yolunu takip etmeniz gerekiyor. Girdiğiniz menüde bulunan listede WI-FI bağlantı adı ve ilgili bağlantının şifresi yazıyor olacaktır. Eğer şifreyi değiştirmek istiyorsanız en sağda kalan sütunda bulunan şifreyi kendi isteğinize göre düzenleyebilirsiniz. Yaptığınız düzenlemenin ardından ayarları kaydetmeyi unutmayın. Eğer "Kablosuz Ağ Ayarları" menüsünde herhangi bir şey bulamadıysanız "Kablosuz Ağ Güvenlik Ayarlarına" bakmanızı öneririm. Bazı modeller için bu menüler farklılık gösterebilmekte.

1549205695193.png


Eğer Airties marka modemler için WI-FI şifresi yerine panel şifresini değiştirmek istiyorsanız yan barda aşağılarda bulunan "Araçlar" sekmesinin altında bulunan menülerden ilerleyebilirsiniz. Eğer panelin şifresini daha önceden değiştirmediyseniz, panele girdiğinizde karşınıza direkt olarak şifre değiştirme ekranı gelecektir. Elimde Airties marka modem bulunmadığı için bu konuda ayrıntılı bilgi veremiyorum.

Yazımın başında bulunan fotoğrafta olan modemin markası Asus RT AC5300.

Bu yazım buraya kadardı. En çok bilinen modem markalarının "şifre değişim" olayının nasıl olduğunu anlattım. Eğer modeminiz yazımda bulunmuyor veya aklınıza herhangi bir ayrıntı takıldıysa yorumlardan daha fazla zaman kaybetmeden sormakta özgürsünüz. Bir başka yazımda görüşmek üzere, esen kalın!
 


ChiaX

Team Arcenia
Emektar Üye
Mesajlar
596
En iyi cevaplar
37
Beğeniler
694
Puanları
2,620
Ruh hali
Çok yararlı bir konu olmuş. Teşekkürler.
 

Üst