Kardeşlerim, söylenen oyun hakkında bir fikrim yok ama çok yaşlı olmasam da benden 12 yaş büyük abimden ötürü çok yaşlı oyunlarla büyümüş birisi olarak, grafik yüzünden zırlamanıza sinirlendim.
Sadece yazı tabanlıydı roleplay oyunları zamanında biliyorsunuz değil mi?
Skyrim mi roleplay (modsuz halinden bahsediyorum)? Nerde reward, reputation sistemi? Nerde karakterini adam ettiğini sana hissettiren şey? Mükemmel bir gameplay, koskocaman dünyası ve gerçekten güzel grafikleri olabilir ama, oyuna direk herkesin size ilahmışçasına bakışlarıyla başlıyorsunuz. OOO DOVAHKIIN TAMAM YEA ADAMSIN DOVAHKIIN DRAGONBORN?'!!! Nedir bu ego? Bu laf ettiğiniz eski grafikli oyunlarda bu tip bi saygınlığa ulaştığınızda gerçekte ona ulaşmışsınız gibi hissedersiniz. Divine Divinity'de bir kaleye girmek için belli bir saygınlık kazanmak gerekiyordu. Kazanana kadar saatlerce oynadım bi taraflarım çıktı, sonra kalede biraz takılmamın hemen ardından bir olay yüzünden saygınlığım tekrar en başa döndü. Herkes bana köpekmişim gibi davranmaya başladı hatam olmamasına rağmen. Ah ama olur mu öyle, keşke direk 5. dakikada dovahkiin diye sarılsalardı boynuma. Bu eski oyunların çoğunda questler marker'larla gözükmez hiçbir şey okumadan düz koşup bulup yapıp mmorpg oynar gibi devam edemezsiniz. Fallout 1'de, oyuna vault'unuz için su çipi bulmak adına dışarı çıkan bir karakteri oynayarak başlıyorsunuz. Bulmanız için oyun içi 150 gün olduğunu söylüyo girişteki cinematic. Ben bunu öylesine sanmıştım ve etrafta koşturuyordum boş boş. Lakin oyun içinde 150 gün geçtikten sonra save'im gidince ve geri kurtarılamaz hale gelince anladım, ki motto şu olmalıymış, "don't f*ck with fallout". Su çipini de marker'larla bulmuyorsunuz. Normal yolunu bulamadığım için ghoul'lardan almak zorunda kalmıştım katliyam yaparak. F1'de klasik bi konuşmada kendiniz hakkında fazla bilgi verirseniz mutantlar izinizi bile sürebiliyorlar. Bu kadar fazla üstünde düşünmenizi gerektirecek kararlar olan bir oyundu yani. Hadi güzel grafikleriyle Fallout 4 yapsın bunları?
Bu kısmı okumaya gerek yok Fallout 2'den bahsedesim de geldi. Sonrası tırt zaten Fallout'ların. Yeni nesil bilmiyor lakin bu önceyi. İlginç bir şeyden bahsedeyim. Fallout 1 ve 2'nin grafikleri birbirleriyle tamamen aynı. Tek bir değişiklik yok. Şimdi oturup düşünün, içerik ne kadar arttırılmıştır acaba diye. Çünkü tek uğraşılan şey o ve birkaç gameplay etmeni. Oyunla ilgili bir ara Türkçe yama aramıştım var mı diye merakımdan, bir ara bi konu açılmış. Yama yapıyoruz Fallout 2'ye diye. Bir hafta sonra konuda buna başlayan kişinin yazdığı mesaj yanlış hatırlamıyorsam şöyleydi "Biz bu oyunu çevirmeye 10 kişi günde 2şer saat uğraşsak 3 senemizi alır, bırakıyoruz.". Kusra bakmayın ama, Fallout 2 şu içerikle yazı tabanlı dahi olsaydı patlatır atardı yeni nesil roleplay sandığınız oyuncakları.