Neden Unity Kullanmalı/Kullanmamalı ? [Rehber]

AlichosTR

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0
Merhaba arkadaşlar,
Bugün sizlere çoğu kişinin bildiği "Unity" oyun motoru hakkında olabildiğince detaylı bir rehber yapacağım.Öncelikle Unity'nin tam olarak ne olduğunu anlatayım:
Unity geliştiriciye 3D,2D gibi alternatifler sunan "CryEngine, Unreal Engine" gibi ücretsiz kullanılabilen bir oyun motorudur.Ücretsiz versiyonun yanı sıra "Pro" isimli bir yamaya sahiptir ki bu yama geliştiriciye bir kaç konuda büyük yarar sağlar.Pro sürümünü de ücretli bir şekilde alıp rahat bir şekilde kullanabilirsiniz.
Öncelikle diğer oyun motorlarından farkını anlatarak başlayayım:
Unity 3D ve 2D platformlarında diğer oyun motorlarının aksine kullanımı kullanıcı için daha basitleştirilmiştir.Yani çok zor diyebilmeniz için cidden detaylı bir şeyler yapmanız gerekir.Eğer diğer platformlara göre avantajlarını sıralayacak olursak şöyle bir liste yapabiliriz:
  • Diğer oyun motorlarının aksine bilgisayar ortamından 8 farklı PS3,iOS,Wii gibi platformlarda aynı anda ileri sürülme imkanı sunar.
  • Kullanımı her yaşdan kullanıcının algılayacağı kadar basitleştirilmeye çalışmıştır.
  • Yaptığınız oyun veya üründen 100.000'den üzeri bir gelir elde etmezseniz sizin paranıza hiçbir türlü ortak olmuyor.
  • Girişimci oyun geliştiricileri ve acemiler için bire bir.
  • CryEngine ve ya Unreal Engine tarzı gelişmiş oyun motorlarına geçmeden önce gözden geçirilirse ciddi bir avantaj sağlar.
  • Programlama dilleri olan C# ve JavaScript çoğu programcı tarafından yaygın olarak kullanıldığı için pek yabancı kalmazsınız(tabii bahsettiğim dilleri biliyorsanız.
  • Web Player ile yükleme gereksinimini minimuma düşürür.
Eh tabii bütün özellikleri avantajlı değil:
  • Diğer oyun motorlarına kıyasla performans açısından yetersiz.Tabii bu Pro sürüme geçirilmediği durumlarda geçerli.
  • Eclipse,Visual Studio tarzı program geliştiriciliği yapmış kişiler MonoDevelop'un yetersiz geldiğini düşünebilirler ki bu gayet normal.Fakat bunu Asset Store'dan karşılama imkanınız var.
  • Kaynak,ders açısından CryEngine'den fazla kaynağa sahip olsa da Flash'tan az bir kaynağa sahip.Bu da yeni yeni başlayanlar için "kısmen" bir eksi durum denebilir.
Şimdi iyi güzel bu oyun motorunu tanıttık da bu Unity sadece oyun yapımında mı kullanılıyor ? Tabii ki hayır.Unity ile oluşturduğumuz çoğu şey "Project" olarak geçiyor.Yani kullanımda farklılık ile oyun dışı şeyler yapmak da mümkün.Şimdi gelelim "Pro" ile ücretsiz sürümün arasındaki farklara:
  • Pro ile bütün grafik detay vs ürünlerini kullanabilme imkanı varken ücretsizde bu sayı yarıya iniyor.
  • Pro ile oyunu daha çok kişiselleştirme imkanı bulurken ücretsizde bu özelliklerden pek faydalanamazsınız.
  • Pro ile oyun üzerinde daha fazla hakkınız olurken ücretsiz versiyonda 100.000'den üzeri gelirlerin herhangi bir yüzdelik dilimine Unity ortak olur.
Biraz da Unity ile geliştirilmiş popüler oyunlara örnek verelim:
1.Monochroma

2.Slender: The Eight Pages

Diğer oyunlara da bu linkten ulaşabilirsiniz :
Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor. Giriş yap veya üye ol.

Benim fikirlerim:
Açıkçası Unity günümüz çocuklarına oyun yapma imkanı sunan 1-2 sene içerisinde çocukların eline oyuncak olacak gibi gözüken bir oyun motoru.Ama bu Unity ile kapsamlı oyunlar yapılamayacağı anlamına gelmiyor.Diğer oyun motorları gibi biraz emek kısmından çalsa da girişimciler ve grup olarak çalışan yapımcılar için birebir.Umarım Unity ile de oyun geliştiren güzel arkadaşlar çıkar bu forumdan.

Unity'yi indirmek için resme tıklamanız yeterlidir:
Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor. Giriş yap veya üye ol.

Unity kodlama ve temel arayüz dersleri için de şu videoyu izleyebilirsiniz(Kusura bakmayın pek kanal takip etmiyorum ama yardımcı olacağını düşünüyorum):

Onun dışında bunun gibi oyun motoru,oyun,program,programlama dili vs. tanıtımları yapmaya devam etmeli mi yoksa zirvede bırakmalı mı ?

Tag List:​
@KadirBerk @Iskefiyeli01 @Iskefiyeli369 @Cazza144 @Coolkinq12_ @RedIsBack @MUHDE @owen_1 @MrCezmi (Eklemeyi unuttuğum veya eklenmek isteyen ya da tag listten kaldırılmak isteyen söyleyebilir.)

Son düzenleme:

Tratsel

Işık Taşı Madencisi
En iyi cevaplar
0
Anlatım için saol
şahsen benim için çok faydalı oldu

AlichosTR

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0

UtkuÖZKAN

Bedrock Kaşifi
En iyi cevaplar
0
Crack olduğu anlaşılırsa (ki kolayca anlaşılıyor) vermediğin paranın 30-40 katı parayı vereceksin.Bence crack zaman ve emeğe hakaret.

Kolay.Fakat detaylı bir işe girişeceksen bazı durumlar karmaşıklaşabilir.
Katılıyorum gayet doğru. Bir oyunun emeğini vermekten ise korsan oynamak çok mantıksız geliyor. Bir tek bana mı öyle la?