Özgür İrade Var Mı?

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Özgür iradenin varlığını kabul eden herkes için çok güzel bir sorum var.

Üçüncü soruya ulaşmak için,ilk iki sorununda cevabına "Evet" demeniz gerekli.

1) Içerisinde bulunduğunuz evreni yaratan bir yaratıcının olduğunu kabul ediyor musunuz?

2) Bu yaratıcının evreni yaratırken her insan için bir kader çizdiğini ve bu kaderin kesin olduğunu kabul ediyor musunuz?

Bu soruları kabul ettiyseniz,şimdi asıl soruya geldik.

Diyelim ki,anneniz sabah size kahvaltı hazırlıyor ve masaya iki çeşit zeytin koyuyor. Siyah ve yeşil olmak üzere bu iki zeytinin başına oturduğunuzda,sizin siyahı seçmeniz durumunda yaratıcı bunu oraya yazmış oluyor.

Yeşili seçmiş olsanız dahi yaratıcı yazdığı için seçiyorsunuz.

Bu durumda özgür irade var mıdır?

Zurinqun

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Kırmızı ışık yanıyorken karşıdan karşıya geçersin ve sana araba çarpar. Ölürsün.
Bu kader değildir.

Fakat şu zamanda, şu cinsiyetle doğman, senin kaderindir.

Kısaca anlattım.

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Kırmızı ışık yanıyorken karşıdan karşıya geçersin ve sana araba çarpar. Ölürsün.
Bu kader değildir.

Kısaca anlattım.

Benim size sorduğum şey kader ya da kısmet değil,özgür iradenin varlığı.

Şu an sen özgür iradenle o zeytini seçmiş olsan dahi o orada yazılı,yani zaten önceden biliniyor senin bunu yapacağın.

Aynı şekilde sana orada o arabanın çarpacağıda yazılı. Daha sonrasında öleceğinde yazılı.

Yazılı,yazılı ve yazılı. Bu durumda özgür irade nerede?

TheBlueDeath

Nether Yerlisi
En iyi cevaplar
0
Özgür irade var bunu bende hocama sormuştu mesela Allah demiyorki sen hristiyan ol diye. Diyoki ister hristiyan olursun ister müslüman fark etmez. İstediğini seçersin. Mesela Yaratıcı'nın sana kötü seçeceksin diye yazmış olduğuna inanıyor musun? Özgür irade olmasa herkes iyi olur, herkes müslüman olur, Allah'ın istediği gibi olur her şey buda ne demek yani özgür irade var.

KRHN

Yazılımcı Beyefendi
En iyi cevaplar
0
Bu kader değildir.

Kısaca anlattım.
Ne yazık ki sizi bugün çok cahil gördüm *-* Espri amaçlı ha, yanlış anlama şimdi : D

Konuya dönelim, kaderin asıl anlamı evrendeki düzen ve sistem ve ölçüdür. Allah (C.C.)'ın iradesine "Külli İrade" denir ve bu bizim değiştiremeyeceğimiz bir iradedir, örnek vermek gerekirse "Saçının siyah olması, Ankara'da doğman, Annenin adının Ayşe" olması gibi şeylerdir, biz bunlardan sorumlu değilizdir. Bir de insanın kendi iradesi olan Cüzzi İrade vardır yani insanın kendine has bir iradesi vardır. Bu demek oluyor ki ecel dışında hiçbir şey yazılı değil ve kader diye bir şey yoktur. Biz yeşil zeytini seçersek bu kaza olmuş olur siyahı seçersek yine kaza olur. Anlayacağın hiçbir şeyin bir kesinliği yoktur ve iraden ne derse kaderinde öyle olur. Sorularının cevabı şudur,

1- Evet, bir yaratıcı vardır.
2- Hayır, kader diye bir şey yoktur gücümüzün yettiği her şey Allah'ın bize verdiği irademize kalmıştır.
3- Hayır, insanların kaderi belli değildir, insanlar kendi kaderini kendileri çizerler.

Bunun dışında bir şey düşünüyorsanız Kuran'a ve Allah'a inanmıyorsunuz diyebilirim, bunun dışında bir açıklama bir müslümanın yapacağı açıklama değildir.

Zurinqun

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Benim size sorduğum şey kader ya da kısmet değil,özgür iradenin varlığı.

Şu an sen özgür iradenle o zeytini seçmiş olsan dahi o orada yazılı,yani zaten önceden biliniyor senin bunu yapacağın.

Aynı şekilde sana orada o arabanın çarpacağıda yazılı. Daha sonrasında öleceğinde yazılı.

Yazılı,yazılı ve yazılı. Bu durumda özgür irade nerede?
Ne yazık ki sizi bugün çok cahil gördüm *-* Espri amaçlı ha, yanlış anlama şimdi : D

Konuya dönelim, kaderin asıl anlamı evrendeki düzen ve sistemdir. Allah (C.C.)'ın iradesine "Külli İrade" denir ve bu bizim değiştiremeyeceğimiz bir iradedir, örnek vermek gerekirse "Saçının siyah olması, Ankara'da doğman, Annenin adının Ayşe" olması gibi şeylerdir, biz bunlardan sorumlu değilizdir. Bir de insanın kendi iradesi olan Cüzzi İrade vardır yani insanın kendine has bir iradesi vardır. Bu demek oluyor ki ecelimizin dışında hiçbir şey yazılı değil ve kader diye bir şey yoktur. Biz yeşil zeytini seçersek bu kaza olmuş olur siyahı seçersek yine kaza olur. Anlayacağın hiçbir şeyin bir kesinliği yoktur ve iraden ne derse kaderinde öyle olur. Sorularının cevabı şudur,

1- Evet, bir yaratıcı vardır.
2- Hayır, kader diye bir şey yoktur her şey Allah'ın bize verdiği irademize kalmıştır.
3- Hayır, insanların kaderi belli değildir, insanlar kendi kaderini kendileri çizerler.

Bunun dışında bir şey düşünüyorsanız Kuran'a ve Allah'a inanmıyorsunuz diyebilirim, bunun dışında bir açıklama bir müslümanın yapacağı açıklama değildir.
Din kültürü öğretemenimin söylediklerini söylüyoru sorri yoksa bu konuya adımımı atmam. :(

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Pekiala,ben hala bu sorunun içinden çıkamadım.

Bu din olduğu kadar felsefi bir konu,bu yüzden ne tamamen nesnel nede tamamen öznel bir konu.

Eğer benim kazam orada bir yerde yazıyor ise,bunun özgür kısmı tam olarak nerede?

Zurinqun

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Bunlar din öğretmeninizin söyledikleri şeyler değildir, Allah'ın gönderdiği Kuran'da yazılı şeylerdir.
Din kültürü öğretmenim söyledi dyorum hala Allah'ın gönderdiği şeylerdir diyorsun tamam gönderdi sonra din kültürü öğretmenim söyledi bana neyse sıkıntıdan beynim eridi. :(

KRHN

Yazılımcı Beyefendi
En iyi cevaplar
0

Bu din olduğu kadar felsefi bir konu,bu yüzden ne tamamen nesnel nede tamamen öznel bir konu.

Eğer benim kazam orada bir yerde yazıyor ise,bunun özgür kısmı tam olarak nerede?
Senin kazan yazmıyor, onu sen yazıyorsun. Bak bu yorumu şimdi ben yazdım, bunu yazmam planlanmamıştı, kendi irademle hiçbir kimse kafama silah dayamadan yazdım.[DOUBLEPOST=1415451034,1415451000][/DOUBLEPOST]
Din kültürü öğretmenim söyledi dyorum hala Allah'ın gönderdiği şeylerdir diyorsun tamam gönderdi sonra din kültürü öğretmenim söyledi bana neyse sıkıntıdan beynim eridi. :(
Kuran'ı 3 defa okumuş biriyim, inan 7. sınıf derslerindeki konuların hiç birini hatırlamıyorum.

TheBlueDeath

Nether Yerlisi
En iyi cevaplar
0

Bazı durumlarda özgür iraden kısıtlanır tabii ki mesela ama daha sonradan değiştirebilirsin siyah saçlı olmak mesela bunu sen bir şey yapamazsın ama daha sonra boyatabilirsin? Durumdan duruma değişir bence

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Felsefe öğretmenimizle bayağı konuştuk ve geleceğimiz biliniyorsa ve kesinse (Bkz: ölüm) bu noktada özgür bir iradenin olmadığına karar verdik.

Hepinizin olmasa da çoğunuzun bildiği gibi felsefe özneldir,bu nedenle içinden tam olarak çıkamaz hatta yeni sorular doğurur.

Daha ileri gittik ve "Iyi olduğu için mi buyrulmuş yoksa buyrulduğu için mi iyi olmuş?" sorusuna geldik.

Bunun için ne gibi cevaplar verebilirsiniz?

ErenBeyazkurt

WhiteGraphic | Tasarımcı
En iyi cevaplar
0
bence saçma bir konu aynn sn dion kader var seçim yapamam
Allah'ın kötü bir şey yapmanı isteyeceğini düşünüyor musun hiç
Schaffer haklı kendimiz yazar kendimiz çizeriz bu kadar

KRHN

Yazılımcı Beyefendi
En iyi cevaplar
0
Zaman diye bir kavram yoktur, Allah için zaman diye bir şeyde yoktur, bir anlık bakışıyla geleceği, geçmişi ve şimdiki zamanı bile görebilir. Zaman biz insanların uydurduğu bir kavramdır aslında zaman uzaysal boyutu olmayan bir kontinyumdur. Allah'ın gördüğü gelecek kesindir. Allah insanlara akıl vermiş, sence bize bunları bile düşünebilecek bir akıl veren Allah acaba nasıl bir zekaya sahiptir? Allah'ın görmesi gerekmez, sen dersin ya hani bu parayı havaya atarsam tura öne düşer diye Allah ise bu çocuk bu parayı havaya atarsa yazı öne düşer der. Peki neden? Neden tura değilde yazı, olasılık %50 değil mi dersin. Lakin dünyada olasılık diye bir şey yoktur, her şey kesindir sen o parayı hava atarsan atmadan önceki dönük kısmına, yukarı uyguladığın kuvvete, hedef aldığın yere, bulunduğun ortama gibi binlerce şeyden doları yazı üstüne düşer. Allah için bunlar hiçtir. Allah'ın tahmin ettiği şey Allah tahmin etti diye olmaz, öyle olması gerektiği için olur. Sen yeşil zeytin yersen bir sebebi vardır, siyah yersen başka bir sebebi ve Allah bu sebebi bildiği için senin geleceğini de bilir.

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Zaman diye bir kavram yoktur, Allah için zaman diye bir şeyde yoktur, bir anlık bakışıyla geleceği, geçmişi ve şimdiki zamanı bile görebilir. Zaman biz insanların uydurduğu bir kavramdır aslında zaman uzaysal boyutu olmayan bir kontinyumdur. Allah'ın gördüğü gelecek kesindir. Allah insanlara akıl vermiş, sence bize bunları bile düşünebilecek bir akıl veren Allah acaba nasıl bir zekaya sahiptir? Allah'ın görmesi gerekmez, sen dersin ya hani bu parayı havaya atarsam tura öne düşer diye Allah ise bu çocuk bu parayı havaya atarsa yazı öne düşer der. Peki neden? Neden tura değilde yazı, olasılık %50 değil mi dersin. Lakin dünyada olasılık diye bir şey yoktur, her şey kesindir sen o parayı hava atarsan atmadan önceki dönük kısmına, yukarı uyguladığın kuvvete, hedef aldığın yere, bulunduğun ortama gibi binlerce şeyden doları yazı üstüne düşer. Allah için bunlar hiçtir. Allah'ın tahmin ettiği şey Allah tahmin etti diye olmaz, öyle olması gerektiği için olur. Sen yeşil zeytin yersen bir sebebi vardır, siyah yersen başka bir sebebi ve Allah bu sebebi bildiği için senin geleceğini de bilir.

Aradığım cevap,kısmende olsa burada var.

Seçimleri biz yaparız,sonuçları zaten biliniyor. Fakat benim sorduğum kısım tamda buradaydı. Özgür irade denilen şey bizim seçimlerimizi onun öngördüğü ve bildiği biçimde yapmamız.

Bu durumda özgür irade kısmi olarak var oluyor. Kesin olarak var olmuyor.

Çünkü benim yaptığımı,yapmış olduklarımı ve yaptıklarımı biliyor. Fakat müdahalede bulunmuyor. Özgür irade verilmiş fakat gelecekte ne olacağı,hayatını nasıl geçireceği bilinerek verilmiş.

Buda kısıtlı olduğunu göstermekte.

Bir diğer soru ise "İyi olduğu için mi buyruldu yoksa buyrulduğu için mi iyi?" sorusu.