Planlı Eskitme Nedir

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Merhabalar. Bugün sizlere teknoloji devi firmaların sırf daha çok para kazanmak için yaptıkları bir pazarlama taktiğinden bahsedeceğim. Bahsedeceğim taktik, "Planlı Eskitme"

Planlı eskitme, üretici firmaların tamamen bilinçli olarak yaptığı, ürünlerin kullanım ömürlerini daha dayanıksız ve daha kısa olarak tasarlayarak oluşturduğu bir pazarlama taktiğidir. Bu taktikle teknoloji devleri çıkardıkları cihazları bir süreden sonra gerek yapılan güncellemelerle, gerekse daha farklı yöntemlerle bilerek yavaşlatıyorlar.

Örneğin 2500 lira değerinde bir cep telefonu aldınız, birkaç sene güzel güzel kullandınız ama bir süre sonra bir üst modeli çıktı. Şirket bu üst modeli satabilmek için alt modelleri yavaşlatma politikası uyguluyor ve müşterileri yeni çıkan ürünleri almaya zorluyor.

Peki şirketler bunu neden yapıyorlar?

Bunu internette araştırırken bulduğum bir örnekle açıklayalım.

1920’li yıllarda ampul üretimine dayalı şirketlerden oluşan bir kartel kurulması için toplanan grup ile birlikte planlı eskitme kavramı insan hayatına girmiş oldu. Başlarda Phoebus adlı bu kartel reklam kampanyalarında 2500 saate kadar dayanan ampullerden bahsederken sonrasında ömrü özellikle 1000 saate düşürülmüş ampuller üretilmesine dair bir fikir ortaya atıldı. Dayanıklı ampul üretmek kısa vadede elbette iyi bir seçenekti. Dayanıklı ürüne sahip şirketlerin ürünleri daha çok tercih edilirdi. Fakat uzun vadede düşünüldüğünde uzun ömürlü ürün üretilmeye devam edilmesi tüketicilerin yeni ürün almasının önünü kesiyordu. Kartel bünyesindeki şirketlere baskı uygulayarak, 1000 saatten fazla tüketim ömrüne sahip ampul üreten şirketlere para cezası uyguluyordu.

Gördüğünüz gibi uzun ömürlü ürünler daha fazla dayanıyor, bu da müşteriler için daha az alımla daha çok kar anlamına geliyor. Bu ise şirketler için büyük zararlar demek. Bu nedenle şirketler bu mantığı tam tersine çevirip, "daha kısa ömürlü ürün, daha çok alım" şeklinde hizmet vererek daha çok para kazanıyorlar. Sizce 5 ampul alıp ömür boyu kullanan biri mi daha fazla kazandırır yoksa 50 ampul alıp sürekli eskiten biri mi?

Vance Packard adlı bir gazeteci planlı eskitmeyi ikiye ayırıyor. Birincisi ürünlerin fonksiyonlarının eskitilmesi. Yani daha kısa garanti süresine, daha kısa kullanım ömrüne ve daha dayanıksız bir cihaza sahip olunması. İkincisi ise isteklerin eskitilmesi. Bu yöntem daha çok insanların ellerindeki ürünlerin özelliklerinin düşük seviye olarak gösterilmesi, yetersiz hissettirilmesi ve yeni modelin sanki temel bir ihtiyaçmışçasına tanıtılarak insanlar tarafından yeni çıkan ürünün satın alınmasının sağlanması için kullanılır.

Üretici firmalar satışların ve tüketimin yavaşlamaması adına böyle bir tuzağa çekiyor bizleri, ve malesef ki birçok insan bu tuzağın içine defalarca düşüyor :(

Normalde 5 yıl kullanım ömrüne sahip olması gereken bir cihazın 2-3 hatta bazen 1 yılda tükenmesi sonucu oluşan çevre kirliliğinden bahsetmiyorum bile. Her ne kadar sağlam adımlar atılmaya çalışılsa da bu kısır döngü devam ettikçe çevre kirliliği de malesef devam edecek. :(

Konumu okuduğunuz için teşekkür ederim, yazı hakkındaki görüşlerinizi yorumlarda belirtmeyi unutmayın, iyi forumlar...

ShortPallMall

AtinaSaga.Com Türkiyenin ilk MMOSurvival sunucusu
En iyi cevaplar
2
Ellerinde delil varsa laf edebilirler, ancak sırf kötülemek için yorum yapacaklarını sanmıyorum :)
bi kaç yerde denk geldim adam samsung galaxy spica kullanıyo diyoki samsung cihazları zaten yavaşlıyor 9 senelik telefon bu ya bi zahmet yeni güncel proğramlarda kassın yani

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
bi kaç yerde denk geldim adam samsung galaxy spica kullanıyo diyoki samsung cihazları zaten yavaşlıyor 9 senelik telefon bu ya bi zahmet yeni güncel proğramlarda kassın yani

9 senelik telefon aslında hala kullanılır. Tabii güncel programları kullanmadan, hatta direkt hiçbir program kullanmadan sadece arama, mesajlaşma, navigasyon vb şeyler için. O telefonda navigasyon var mı bilmiyorum tabii.

ShortPallMall

AtinaSaga.Com Türkiyenin ilk MMOSurvival sunucusu
En iyi cevaplar
2
9 senelik telefon aslında hala kullanılır. Tabii güncel programları kullanmadan, hatta direkt hiçbir program kullanmadan sadece arama, mesajlaşma, navigasyon vb şeyler için. O telefonda navigasyon var mı bilmiyorum tabii.
ama suçu samsunga attıklarına şahit oldum uygulamalar güncelleniyo büyüyolar bunun farkında değiller

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
ama suçu samsunga attıklarına şahit oldum uygulamalar güncelleniyo büyüyolar bunun farkında değiller

O zaman da düzgün bir üslupla insanları uyarmak lazım, kendi hallerine bırakıp daha fazla ortalığı velveleye verdirtmemek lazım, tabii bu tür eski model telefonları kullanan insanların yaşını da baz almak gerekiyor anlatım yaparken. Zira insanların anlama kapasitelerini birbirinden farklı. Ben 5 anlarım adam 1 anlar..

Dpelqpleq_

Marangoz
En iyi cevaplar
0
Burada adamlar şu konuya dava acsalar haklılar. Apple firması yavaslatma sebebi olarak cihazın pil ömrünü sebep gösterdi. Ve pil yenilendiğinde işlemcinin ilk günkü hızında çalışacağı açıklandı.
Buyurun okuyun: https://www.apple.com/tr/iphone-battery-and-performance/
"Öncelikle biz, hiçbir zaman, bir Apple ürününün ömrünü kasten kısaltmak veya kullanıcı deneyimini bozarak müşteriyi ürün yükseltmeye zorlamak için herhangi bir şey yapmadık ve asla da yapmayız."

Cihaz ömrü ne derece gidiyor diyenler için, telefonlarında 2 yıl için ortalama pil %85'lere geliyor bilgisayarlarında ise 500 tam devirde bu rakamlara iniyor.

Böyle büyük bir suçlama yapmadan önce lütfen iyice arastırın öyle yazın. Apple gibi bir firmanın böyle bir hata yapma durumunda neler olabilir farkında mısınız? Böyle bir risk alabilirler mi? Milyonlarca insanın sadece Apple ekosistemine kurduğu app ve cihaz sistemleri mevcut. İnsanların gözünde inanılmaz bir düşüş yaşar.

Yine bu cihazların genel olarak pil sorunu mevcut, ki oda bir sorun değil. Ayrıca MacBook'ların piline laf edeni Allah çarpar ki hiçbir laptopun ulasamadığı pil ömürlerine sahipler. Sezarın hakkı sezara. Diğer birçok firma daha beter, planlı eskitme yapmalarına gerek dahi yok.

NaikiTheDovah

Ender Dragon Trainer
En iyi cevaplar
0
Hakli bi konu samsungda da var bu 4 yil once aldigim telefon suan bi acip kapatmada sarji 0 laniyor bazen kendi kendini
kapatip aciyor donuyor ve cogu programi artik desteklemiyor.

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Burada adamlar şu konuya dava acsalar haklılar lan. Apple firması yavaslatma sebebi olarak cihazın pil ömrünü sebep gösterdi. Ve pil yenilendiğinde işlemcinin ilk günkü hızında çalışacağı açıklandı.
Buyurun okuyun: https://www.apple.com/tr/iphone-battery-and-performance/
"Öncelikle biz, hiçbir zaman, bir Apple ürününün ömrünü kasten kısaltmak veya kullanıcı deneyimini bozarak müşteriyi ürün yükseltmeye zorlamak için herhangi bir şey yapmadık ve asla da yapmayız."

Cihaz ömrü ne derece gidiyor diyenler için, telefonlarında 2 yıl için ortalama pil %85'lere geliyor bilgisayarlarında ise 500 tam devirde bu rakamlara iniyor.

Böyle büyük bir suçlama yapmadan önce lütfen iyice arastırın öyle yazın. Apple gibi bir firmanın böyle bir hata yapma durumunda neler olabilir farkında mısınız? Böyle bir risk alabilirler mi? Milyonlarca insanın sadece Apple ekosistemine kurduğu app ve cihaz sistemleri mevcut. İnsanların gözünde inanılmaz bir düşüş yaşar.

Yine bu cihazların genel olarak pil sorunu mevcut, ki oda bir sorun değil. Ayrıca MacBook'ların piline laf edeni Allah çarpar ki hiçbir laptopun ulasamadığı pil ömürlerine sahipler. Sezarın hakkı sezara. Diğer birçok firma daha beter, planlı eskitme yapmalarına gerek dahi yok.

Evet bende de pilden kaynaklanan, daha doğrusu pilden kaynaklandığını düşündüğüm bir yavaşlama mevcut. Ancak konuyu düzgün okumadığın ve sadece Apple ile ilgili kısmı gördüğün de bariz belli.

Benim Apple'i suçladığını nereden çıkardın? Ben konuda sadece bu konuda yapılan haberlerden ve açılan davadan bir kesit sundum ve paylaştım. Doğrudan olarak kimseye bir ithamda bulunmadım kısacası. :)

Ben burada tüm büyük şirketlerin yaptığı bir pazarlama taktiğinden bahsettim. Ki bu taktiği Apple'ın da yapmaması için geçerli hiçbir neden yok.

Konunun tamamını daha detaylı bir şekilde okuyup araştırırsan sevinirim.

Hakli bi konu samsungda da var bu 4 yil once aldigim telefon suan bi acip kapatmada sarji 0 laniyor bazen kendi kendini
kapatip aciyor donuyor ve cogu programi artik desteklemiyor.

Eski telefonlarda yavaşlamayı direkt şirkete mal etmek doğru olmaz, çünkü gelen güncellemeler, uygulamalarn kapasitesinin vs büyümeside cihazların yavaşlamasına sebep olur. Bunları da dikkate almak lazım elbette.

Son düzenleme:

NaikiTheDovah

Ender Dragon Trainer
En iyi cevaplar
0
Eski telefonlarda yavaşlamayı direkt şirkete mal etmek doğru olmaz, çünkü gelen güncellemeler, uygulamalarn kapasitesinin vs büyümeside cihazların yavaşlamasına sebep olur. Bunları da dikkate almak lazım elbette.
Her bikac ayda bi yeni android surumu getiriyolar her surum geldiginde programlarda bi onceki surumu desteklememeye basliyo
insanlari yeni telefon almaya zorluyolar bence

Dpelqpleq_

Marangoz
En iyi cevaplar
0
Yalnız hala şunu diyorsun
"
Ben burada tüm büyük şirketlerin yaptığı bir pazarlama taktiğinden bahsettim. Ki bu taktiği Apple'ın da yapmaması için geçerli hiçbir neden yok.
"
Evet geçerli bir neden var, konunu da iyi okudum. Verdiğin örneğin konu ile alakası yok çünkü. Bu durumda arabalarda planlı eskitme diyebilir miyiz? Çünkü onlarda kullanıldıkça motor güçleri zamanla azalabiliyor ve daha çok yakıt yakıyor. Ama diyemeyiz. Ama sistem öyle, o yüzden diyemeyiz.
Tüm büyük sirketler yapıyor diyorsun bu senin yorumun, mesela örnek? Net ve delilli olarak çünkü bu bir suçlamadır.

Gutenberg

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Yalnız hala şunu diyorsun
""
Evet geçerli bir neden var, konunu da iyi okudum. Verdiğin örneğin konu ile alakası yok çünkü. Bu durumda arabalarda planlı eskitme diyebilir miyiz? Çünkü onlarda kullanıldıkça motor güçleri zamanla azalabiliyor ve daha çok yakıt yakıyor. Ama diyemeyiz. Ama sistem öyle, o yüzden diyemeyiz.
Tüm büyük sirketler yapıyor diyorsun bu senin yorumun, mesela örnek? Net ve delilli olarak çünkü bu bir suçlamadır.

Evet o konuda haklısın, kesinlik bildirmemem gerekirdi. Şu an müsait değilim, eve gidince konuyu okuyup dediklerine göremdüzenleyeceğim, gerek varsa tabii.