
Selam olsun sizlere yüce dağların metin çocukları, bu konu her zaman alışık olduğum konseptin dışında, hayat anlatıyoruz efendim.
Peki, kimdir Richard Feynman ?

Daha liseye başlamadan sinüs kosinüs üzerine düşünüp, bunu farklı bir şekilde farklı sembollerle ifade edebilmiş. Liseye geçince öğretmeni konuyu aktarınca, kendi sembollerinin daha iyi olduğunu söyeyip ve onlara bunu gösterebilme imkanı elde etmiş. Ancak yaşıtları pek bir şey anlamadığı için, sembollerden vazgeçmiş. 16 Yaşlarında integral ve türev hesapları yapıyormuş ve geometri gibi resim hafızası isteyen bir dersi kendisine bulmaca gibi yutturuyormuş ve bütün sorularla 4-5 saat bile sürse uğraşıyormuş. -Kendisi benim de ilham kaynağımdır liseyi bitirene kadar hep yanımda hissetmişimdir onu- İlk üniversitesi olan Massachusetts İnstitute of Technology (MIT)'de okumaya başlamış, okurken de üniversitede gene zekice olaylarda bulunmuş -daha fazla bu konu hakkında spoiler vermeyeyim, kitabını okuyacak çıkar belki- Ardından yüksek lisans için önce gitmeyi pek istemediği fakat daha sonra seveceği üniversite olan Princeton Üniversitesi'ne gitmiş.
Üniversiteyi bitirdiğinde, savaş zamanlarında nazilerden kaçan Hans Bethe ile Manhattan Projesi'nin başına getirilmiş. Gene o üstün zekasını kullanarak uğraştıkları Fizyonik tepkimelerden ekibini korumak, ışıma zehirlenmeleri gibi tehlikeli durumlardan sakınmak için birçok koruma prosedürü geliştirmiş ve Los Alamos'a zarar vermeden veya vermesini engelleyen aletler geliştirmiş.
Kendi mesleğinden bahsetmem gerekirse Kuantum Elektrodevinimi denilen bir uğraş alanı, bu alan ile bizden küçük olan ve yüksek enerji sahibi bir mekanı inceleme fırsatınız oluyor. Acaba biz mi onlardan küçüğüz onlar mı bizden bilinmez ancak üzerine düşünüldükçe kafayı yedirtebilen güzel bir uğraş alanıdır. Manhattan Projesi'ndeki görevi ise Fizyonik tepkimelerde uranyum için gerekli kritik kütle miktarı dediğimiz ya da ben kütle yerine enerji demeyi sevdiğim bir olay üzerine çalışmış. Yani kritik enerjiyi hesaplamak dersek daha anlaşılır olur.
Savaştan sonra Bethe ile Cornell Üniversitesi'ne gidip, atom altı parçacıkları (en sevdiğim) incelemek üzere çalışmalar yürütmüş ve Feynman çizelgeleri denen, atom altı parçacıkların karmaşık yapısını basit bir şekle indirgemiştir. 1965'te Kuantum Elektrodevinimi'ne katkı sağladığı gerekçesiyle, Nobel Fizik Ödülü'nü almıştır. Ve unutmayın Feynman gibi olmak sizin elinizde, merak, azim, çalışma hırsı ve diğer size iyi öğretmenlerinizin öğütlediği güzel şeylerin yanında gelişir zeka, Feynman şanslıydı bu merakını küçüklükte edinmişti, belki de geçirdiği zorluklar sayesinde bu alanlara itilmişti. Bazen düşünüyorum da bu bilgisayarlar, telefonlar ve diğer zaman alan şeyler olmasaydı daha mı rahat gelişirdi beyinlerimiz, çağımız gittikçe aptallaşıyor, yanlış anlamayın yeni yapılmış bilimsel bir habere göre konuşuyorum, neslimizin IQ puanı ortalaması 7 puan düşmüş geçmişe göre, bu konuda yorum size kalmış. Ben devam ediyorum.
Aynı zamanda eklemek isterim ki, kendisi bir başka konsept olan Challenger kazasının da sebeplerini araştırmada görev almıştır. Hayatında giriştiği diğer onca meslekte(ilgi alanı) de başarılı olmuştur.

Feynman'ın ünlü öğrenme yöntemi bir sonraki konumuzun içeriği, ayrıca yazdıklarımın çoğu Feynman'ın kitaplarında geçiyor. "Eminim şaka yapıyorsunuz Bay Feynman" adlı kitabı okumayı unutmayın, hem zevklidir hem de öğretici ve merak duygusunu uyandıran bir yapıt. Eğer Fizik dersine meraklıysanız, Feynman'ın Fizik Dersleri adlı kitap serisini okumayı unutmayın. Zor gibi görünen konular o kitaplarla basite indirgenmiştir bizzat Feynman tarafından. Kendinize iyi bakın Sağlıcakla Kalın.
Ayrıca belirtmek isterim ki, bu konu bu ana kadar açtığım en güzel konsepttir bana göre, en sevdiğim bilim insanlarından birini anlatıyorum sonuçta.
Son düzenleme: