Sigara değip geçtiğimiz illeti istatistikler ile inceleyelim

AdrianDav

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Sigara artık günlük yaşamın bir parçası olarak görülmeye başlandı. Sigara değince kimse şaşırmıyor veya ortada bir neden aramıyor. Sigara içen biri normal biri olarak görülüyor.
Hepimiz biliyoruz ki sigaraya başlamanın nedenleri arasında "ORTAM" var. Bir dal ile başlayıp, zehir bir hayat geçiren birey geçmişe dair keşkelerini hiç eksiltmez. Artık o kadar kötü noktaya gelmiştir ki eski sağlığına geri dönmek için elinden geleni yapacağını söyler. Ama bunun için çok geç kalmıştır.

Genelde duymuşuzdur. "Sigara başladığımda ayda 1 paket bile bitmiyordu. Şimdi ise gün oluyor 2 paket bitiyor. Vallaha pişmanım."
İkinci sorumuz, nasıl başladın? "Ortama ayak uydurmak istedim. Aynı zamanda havalı duruyordu."

Peki bu sigara sadece kişiyimi etkiliyor? Yoksa koca bir toplumu mu? Türkiyede her yıl sigaradan 100.000 kişi ölüyor. Şaşırdınız mı? Ben de ilk duyduğumda şaşırmıştım. O kadar şehit haberlerine veya trafik kazalarına üzülürken bu trajedik olaya neden hiç üzülmüyoruz? Resmen insanlarımız günden güne eriyor. İnsanlar içtiği sigaradan dolayı ağırlaşıyor, en ufak koşuda bile tıkanıyor. Yüzlerinde erken yaşta kırışıklıklar başlıyor, inatçı öksürüklere maruz kalıyor. Ve en sonunda kansere yakalanıp, o üstteki 100.000 kişi arasına giriyor. NE KADAR DA ACI!

Sigara bir toplumu hantallaştırmak ve sağlıksız yaşama sürüklemek için en önemli silahlardan bir tanesi. Siz siz olun daha sigaraya başlamadıysanız size uzatılan tüm dalları KIRIP ATIN. Sigaraya başladıysanız ise, biliyorum zor ama BIRAKMAYA UĞRAŞIN.

dikodoksit

Kömür Madencisi
En iyi cevaplar
0
Ehm, sigara mevzusunu biraz daha genel düşünecek olursan, bireyselden çok toplumsal düşünmeye başlarsın.

Sigaranın havalı gibi gözüküyor olması, bana sorarsan öyle gözüküyor olması istendiği için. İzlediğin herhangi bir dizide/filmde, başroldeki şekil karakterin sigara içmesinin ya da okuduğun herhangi bir kitaptaki "ufka bakar ve bir sigara yakar" gibisinden yazıların bilinçsizce yapıldığını düşünmüyorum. Tüm dünyada tütün endüstrisinin hükümete sağladığı ekonomik katkı azımsanacak değil. Sigaraya sürekli zam gelmesi, bağımlıları batırsa bile vazgeçirtmek için değil, daha çok alınmasını sağlamak için. Yanlış anlaşılmasın, siyaset yapmıyorum zaten 'dünya' diyorum.

Öteki bir sebebe gelecek olursak, sigara ilk üretildiği zamanlarda cesaret verdiği düşünülen, bu yüzden askerlere verilen bir meretten başka bir şey değildi. İnsanlar bunun faydalı olduğunu düşünüyordu yanlış bilmiyor isem.

Şimdi bireysel açıdan bakarsak aslında çevreden ötürü başlandığını düşünsen de, bu çevresel yayılımı başlatan kişinin sigara içme sebebi %99 üstte anlattığımdan farksızdır. Yani sorunu özel olarak 'x' kişisinin başlaması gibi düşünmektense genel olarak 'A' toplumu neden başladı diye düşünürsen, cevabı bu olacaktır.

Bilimsel incelersek de, sigaranın endorfin hormonu salgıladığı doğru. Bu nedenle sıkıntı üzerine sigara içmek evet iyi geliyor. Normal endorfin seviyene 1 dersek (sayıları şu an sallıyorum), sigarayı ilk kullandığında bu bir süreliğine 1.05 oluyor. İnsan da kendini mutlu etmek istediği için, ilk kullanımdan sonra tekrar bu hissi yaşamak adına, sürekli 1.05 olmak adına sigara kullanmaya devam ediyor. Lakin uzun süre sigara kullandığında normal endorfin seviyen 1'in altına düşüyor, 0.95 diyelim. İçtiğinde de 1'e anca çıkıyorsun bağımlı olduktan sonra. Yani kendine sağladığın mutluluk, sigara bağımlılığından sonra aslında hiç içmediğinde sürekli sahip olacağın bir mutluluk. Nikotin bağımlılığından ziyade, istemsizce oluşan bu bağımlılık ele alınmalı sorun çözülmek isteniyorsa.

Nikotin konusundan da bakalım, nikotin eksikliği, hafif açlığa oldukça yakın bir his. Ramazanda oruç tutabilen her insanın aslında rahatça kaldırabileceği bir şey nikotin bağımlılığı.

Bırakma denemelerinde yapılan hatalara gelirsek, bana sorarsan sigaraya alternatif çözümler en başta, elektronik sigara, kürdan, nikotin bandı, sakız vs., çünkü bunlar sigarayı aklından atamadığın için yapılan hareketler. Nikotin eksikliğinden ötürü değil. Bırakmak için bu sebepleri iyice benimseyip kafada bitirmekten başka bir yol göremiyorum. Bu yollarla bırakan herkes elbet bir gün geri başlayıp daha kötü hale düşüyor (en azından çok büyük bir kısım).

Dediğim gibi sebep nikotin bağımlılığından çok endorfin bağımlılığı olduğu ve istemsizce düşüncelerimizin manipüle edildiği için bırakmak herhangi bir uyuşturucudan çok daha zor. Bu yüzden bırakılamamasını hor karşılamamak lazım. Lakin zararı minimuma indirmek isterseniz, C VİTAMİNİNE ABANIN.

Eheheheh, iyi sabahlar. Yanlışım varsa düzeltebilirsiniz*

Son düzenleme:

AtomyTR

yerli webtoon & manga destekçisi
Grafiker
Emekli
En iyi cevaplar
19
Biz sadece gördüğümüz şeye üzülürken, emin olun bu dünyada ne canlar gidiyor..
Sigara içmeyin diyoruz evet. İlla içeceksen 2 3 ya da 5 6 günde bir iç arkadaş. Benim arkadaşlarım günde 2 paket sigara bitiriyor. Şaka gibi resmen.

SarıBücürIsBack

YASAKLANDI
En iyi cevaplar
0
Ne yazık ki öyle. Doğru söylemişsin.

Birisi sokakta bira içse herkes ters ters bakar. Ama ondan daha zararlı olan sigara içe içe dolaşsa kimse bir şey demez...

Edit: Yanlış anlaşılmasın ben burada bira için demiyorum ama öyle bir hale gelmişiz ki biradan bile daha zararlı bir şeyin kullanılmasını normal karşılıyoruz da daha az zararlı bir şeyi garip karşılıyoruz.

Son düzenleme:

SarpE

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
1
Haklısınız durum kötü, en kötüsü ise tamam kendini zehirledin ama dumanı ile yanındakini de pasif içiciye çeviriyorsun. Çifte rafine yani. Ayrıca havalılık vs. gelecek olursak, firmalar böyle düşünmenizi sağlıyor. Bkz bir klasik: Filmlerde genelde baş rol olarak oynayan oyuncunun film sonunda terasta sigara içmesi. Aynı anti-virüs üretmek için önce virüs üretmek ya da ilaç satılması için hastalık yaymak gibi.