Skript'in arka planda Essentials'dan daha fazla lag yaptığına o kadar eminim ki.

Eski sürümlere veya yeni sürümlere spesifik bir şey yok. Son sürüm EssentialsX kullanırsan ve configi vesaire düzgün ayarlarsan lag yapmaması gerek. Yapsa da buna lag denemez, milisaniyelik gecikmelerdir. Baltop komutu dışında geç çalışan komut hatırlamıyorum ben, oda zaten arka planda oyuncuların paralarını hesapladığı için sunucunun ana işlemlerini geciktirmiyor.
"On any move" adlı lanet eventi şu an da güncellenmeyen WildSkript add-onu ekliyor, ve bu event çok tehlikeli bir event, async değil main threadde tetikleniyor, sadece anti hileler için vesaire ekstra optimizeli olarak kullanılması gerek, çünkü hareket etmeyi bırak kafanı biraz kıpırdattığında bile bilmem kaç kez tetikleniyor, altına bir broadcast ekleyip veya skript configinden verbosityi debug yapıp ne kadar tetiklendiğini kendin görebilirsin. Yani sonuç olarak çok daha fazla lag yapacaktır.
Galiba'dan yola çıkarak mikro optimizasyon yapmaya çalışmayın, Skript genel olarak zaten gecikmeli çalışır fakat bu farklar milisaniyeliktir, sunucunuzda lag var ise timings raporları veya java profilerlar ile inceleyin, rastgele skriptlere tanı koymayın.
Skript'in yeni sürümleri timings hooku içeriyor diye biliyorum, Skript configinden
enable timings ayarını
true yapın ve Paper kullandığınıza emin olun, daha sonrasında timingsde skriptin hangi satırlarının vesaire lag yaptığını görebilirsiniz.