Snapshot Snapshot 14w03-04-05

aradabir007

YASAKLANDI
Mesajlar
378
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
810
Puanları
390
13w05b çıkmış ve ben 3 snapshot’tır yazı hazırlamamışım. Demek ki artık birşeyler yazmanın vakti gelmiş. Son snapshot’lardaki içeriklerin az olması sebebiyle, tahmin edebileceğiniz üzere 3 snapshot’ı birleştirip yayınlama kararı aldım. (Kesinlikle işlerin yoğunluğundan veya benim tembelliğimden değil :D) Her ne kadar içerik az olsa da gelen yenilikler - özellikle harita tasarımcıları için - çok kullanışlı olacaktır diye tahmin ediyorum.

O zaman direk yeniliklere geçelim…


Snapshot 14w03

+ Üç yeni komutumuz mevcut.

/clone

Bu komut ile belirli bir alanı direk olarak bir başka alana klonlayabiliyorsunuz. Bu kopyalama alanı 4096 blok ile sınırlı. Komutun kullanım tanımı ise aşağıdaki şekilde.

/clone <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <x> <y> <z> [mode]

Burada görmüş olduğunuz x1,y1,z1 ve x2,y2,z2 kopyalamak istediğiniz alanın (burada 3 boyutlu düşünmeniz gerekiyor) çapraz iki ucunun koordinatları oluyor. Örneğini hemen aşağıda görebilirsiniz. x,y,z ise seçmiş olduğunuz bu alanın nereye kopyalanacağını gösteriyor. Yalnız burada ufak bir ayrıntı mevcut. Kopyalanan alanı yapıştırırken verdiğiniz x,y,z koordinatlarının kuzeyi ve doğusuna gelecek şekilde yapıştırıyor. Yani kısaca hesaplamayı yaparken verdiğiniz nokta yapıştırılacak alanın en güney batısı olacak şekilde hesaplamanız gerekiyor. Böyle anlatınca biraz karışık göründüğünün farkındayım ama 1-2 denemeden sonra anlayacaksınız zaten.

“mode” olarak kullanabileceğiniz ise 2 eklenti mevcut. “masked” hava harici blokları kopyalarken, “replace” tüm blokları kopyalabiliyor. ama “mode” eklentisini kullanmadan da klonlama işlemi yapabiliyorsunuz. Şimdi isterseniz ufak bir uygulama yapalım.

https://lh5.googleusercontent.com/0vi7gwBzYWXI_jrZmoDycAcWvh-oA6lRzSuL7PRbn5UWJ7ZKdGB1SuaTgndgUMkpt4uDcAyszPRrsl9NDs6fLU1uy4hCKCsqxpjamerikajI5EYx9LE8FpZhp0NAMw

Yukarıda görmüş olduğunuz 3x3x3 blokluk örnek evi hem sağ tarafına klonlamak istiyoruz. Arzu ederseniz benimde yapmış olduğum gibi “Command Block” kullanabilir veya direk olarak “T” tuşu ile açılan chat ekranına da komut girebilirsiniz.



Tahmin edeceğiniz üzere /clone komutundan sonra gelen ilk 3 sayı (250 66 18) sol taraftaki evimizin arka sağ üst bloğu, ikinci 3 sayı (252 63 20) yine soldaki evimizin ön sol alt bloğunu temsil etmekte. Ama siz arzu ettiğiniz iki çapraz (3 boyutlu olarak) koordinatı alabilirsiniz. Aşağıdaki resimde (daha rahat anlaşılsın diyerek) ilk seçilen koordinat mavi, ikinci seçilen koordinat ise kırmızı yün bloğu ile gösterilmiştir.



Koordinatları girerken ikinci bloğu 1 blok aşağıdan hesapladım ki kapının altındaki tahta bloklarını da kapsasın. Son 3 sayı ise kopya evimizin arka sağ alt bloğunu temsil ediyor. Çünkü evin sağ arkası evin en güney batısına denk geliyor. Yukarıdaki resimde sarı yün bloğu da bu üçüncü koordinatı gösteriyor. Biz örneğimizde “masked” komutu kullandık ama siz yapacağınız kopyalamaya göre alternatifler kullanabilirsiniz. Peki sonuç ne oldu?



Artık 1 olan evimiz ufak bir klonlama komutu ile 2 oldu. Tabi sadece bu kadarla da kalmadı.



Evin içerisine test amaçlı yerleştirdiğim sandıktaki eşyalarda direk olarak kopyalandı. Bunun anlamı arzu ettiğiniz takdirde bu komut sadece blok değil eşya kopyalamak amacıyla da kullanabilirsiniz.

/fill

Bu komut belirttiğiniz alanı belirttiğiniz blok ile doldurabiliyor. Yine /clone komutunda olduğu gibi 4096 blok ile sınırlı olan komutumuz belirli alanlarda çok kullanışlı olabiliyor.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

/fill <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <TileName> [dataValue] [oldBlockHandling] <dataTag>

Komutun kullanımı ise genel olarak basit. Yapmanız gereken /clone komutunda olduğu gibi iki nokta belirleyip bu alanı dolduracağınız nesneyi seçmek. Gelin bunun içinde ufak bir uygulama yapalım.



Yukarıda gördüğünüz iki yeşil yün arasını /fill komutu ile Diamond Block ile doldurmak istiyoruz diyelim. (Kırmızı ve Mavi yün blokları referans olması açısından yerleştirilmiştir.)Tek yapmamız gereken resimde de görmüş olduğunuz Command Block’unuza komut girmek. (Arzu edenler T ile açılan chat ekranına da girebilir.)

/fill 264 68 9 268 72 13 diamond_block



Buradaki (264 68 9) ve (268 72 13) iki yeşil bloğun koordinatlarını belirtmekte. Ayrıca güncellemeleri takip ediyorsanız fark etmiş olacağınız üzere artık komutlarda Block ID yerine direk olarak bloğun adını da yazabiliyoruz. Peki bu komut sonu elimize ne geçti?



Ayrıca bloğun adının yanına Data ID değerini girerek o bloğun çeşitli varyasyonlarını da kullanabilirsiniz. Örneğin Diamond bloğu yerine kahverengi yün bloğu istiyor olsaydık gireceğimiz komut şu şekilde olacaktı.

/fill 264 68 9 268 72 13 wool 12

Buradaki 12 Yün blokları içerisinde kahverengi Data ID’sidir. Elbette pek çok farklı blok için pek çok Data ID’si mevcut. Oyun içerisindeki tüm Data değerleri için şuradaki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bir diğer nokta ise /fill komutunun Tile Entity desteği vermesi. Peki ne işimize yarar bu?

Diyelim ki sadece basit bir blok doldurmasından ötede bir şey istiyoruz. Örneğin, belirttiğimiz alana Dispenser dolduralım ama içerisinde 64 adette ok bulunsun. işte Tile Entity burada devreye giriyor. Gireceğimiz komutu biraz geliştirip şu şekle getirirsek…

/fill 264 68 9 268 72 13 dispenser 0 replace {Items:[{Slot:0,id:arrow,Count:64}]}

Burada tahmin edebileceğiniz üzere dispenserden sonra gelen 0 dispenser’in Data değerini temsil ediyor. “id” değeri hangi eşyanın konulacağını, “Slot” değeri hangi kareye konulacağını, “Count” değeri ise kaç adet konulacağını belirtiyor. Tahmin edeceğiniz üzere id olarak ister okun id değeri olan 262’yi kullanırsınız, istersenizde “arrow” şeklinde direk isim girebilirsiniz. Tüm Block, Data ve Tile Entity değerleri için az önce linkini verdiğim sayfayı inceleyebilirsiniz.

/logAdminCommands

Bu komutun değerini “false” yaptığınız takdirde Client olarak bağlananlar girilen komutları chat ekranında görmezler. Ayrıca server’a bu komut girildiğinde server oyuncuların girdiği komutların log’unu tutmaz.

+ Oyuncu Skinleri üzerinde de ufak değişimler mevcut. Artık sağ ve sol kolun skinleri birbirinden farklı. Aynı şey bacaklar içinde geçerli. Ayrıca normal skin üzerine ikinci bir katman eklenmiş durumda. Bu sayede skinleriniz çok daha özelleştirilebilir durumda. Ayrıca Options sekmesi altında Skin Customization isminde yeni bir ayar ekranı mevcut. Bu sayede artık sadece pelerin değil şapka, pantolon ve diğer tüm ekleri açıp kapatabiliyorsunuz.



+ /tp komutuyla ilgili ufak bir eklenti mevcut. Artık ışınlamada ışınlanacak oyuncunun yüzünün nereye bakabileceğini belirtebiliyorsunuz. Örneğin /tp @p 10 10 10 -50 -60 komutu ile ışınladığınız oyuncu 50 derece sağa ve 60 derece aşağıya bakacak şekilde ışınlanıyor.

+ Yıldırım çarpma vakalarına bir yenisi eklendi. Artık yıldırım çarpan domuzlar, Pigmen ve Creeper’lar şarjlı Creeper oluyorsa, artık yıldırım çarpan köylüler de Witch olacak.

Snapshot 14w04

+ /particle yeni eklenen komutumuz. Oyun içerisindeki tüm partikül efektlerini istediğiniz hız ve sayıda oluşturabiliyorsunuz.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

/particle <name> <x> <y> <z> <xd> <yd> <zd> <speed> [count] [player:entity]

Kullanımı ise diğer komutlara kıyasla biraz daha basit. “name” kısmı kullanmak istediğiniz partikül efektinin ismi, “x,y,z” efektin oluşacağı nokta, “xd,yd,zd” efektin x,y ve z eksenindeki alanı, “speed” efektin hızı, “count” efektin miktarını belirtiyor. “player:entity” olarak geçen kısım ise şayet efektin mob veya oyuncu üzerinde belirmesini istiyorsak ekliyoruz. Örneğin;

/particle explode - - - 1 1 1 0.5 2 @e[type=Creeper] komutunu ele alalım.

“explode” patlama partikülünü temsil ediyor. “- - -” işaretleri belirtilen “player:entity”nin - ki bizim örneğimizde Creeper” x,y,z cinsinden kaç blok uzaklığında efektin gösterileceğini belirtiyor. Tek başına “-” işareti 0 bloğu temsil ederken yanına rakam getirdiğimizde belirtilen nesneden kaç blok uzakta olacağını belirtmemize imkan tanıyor. Örneğin “- - -” yerine “-3 -4 -5” olsaydı bunun anlamı x ekseninden 3, y ekseninden 4, z ekseninden 5 blok uzaklıkta olacağı anlamına gelecekti. Hemen ardından gelen “1 1 1” efektin alanının x,y,z cinsinden değerini temsil ediyor. “0,5” efektin hızını ve “2” de efektin kaç sefer tekrar edileceğini. @e[type=Creeper] ise bu efektin çevredeki tüm Creeper’lar üzerinde uygulanacağı anlamını taşıyor. Şayet komuta bu son eklentiyi yapmamış olsaydık, efekti bu komutu yazan oyuncu veya komutu aktif eden Command Block” üzerinde görecektik.

Gerekli Not: “-” işareti göreceli koordinat diye adlandırdığımız bir komut örneğidir. “-” işaretini koordinat girilebilecek neredeyse her komutta kullanabilirsiniz. Kullanım alanı ise belirtilen eksenden ne kadar ileri veya geri gideceğinizi belirtmek amacıyladır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;

/tp @p - - -5 sizi bulunduğunuz koordinattan z ekseninde 5 blok ileriye ışınlar. x ve y eksenleri yanlarına rakam belirtilmediği sürece değer olarak sıfırdır. Aynı şekilde komut /tp @p -5 - -5 şeklinde olursa bu seferde sizi bulunduğunuz koordinattan x ve z ekseninde 5 blok ileriye ışınlar.

Kullanabileceğiniz partikül efektlerinin tam listesi ise şu şekilde:

hugeexplosion, largeexplode, fireworksSpark, bubble, suspended, depthsuspend, townaura, crit, magicCrit, smoke, mobSpell, mobSpellAmbient, spell, instantSpell, witchMagic, note, portal, enchantmenttable, explode, flame, lava, footstep, splash, wake, largesmoke, cloud, reddust, snowballpoof, dripWater, dripLava, snowshovel, slime, heart, angryVillager, happyVillager, iconcrack_(ID)_(DATA), blockcrack_(ID)_(DATA), blockdust_(ID)_(DATA).

+ Item Frame’lere yeni özellikler eklenmiş durumda. artık 45 derece çevirebildiğimiz çerçeveler her çevirdiğinizde de redstone sinyali verebiliyor ve çevirdikçe de gücü artıyor. Bu sayede Item Frame’leri kullanarak redstone’lu kilit mekanizmaları kurmak mümkün olacak.



+ Bir diğer yenilik ise köylüler ile ilgili. Artık köylülerimiz daha iyi bir yapay zekaya sahip ve buğday, patates ve havuç toplayıp tekrar ekebiliyorlar. Ayrıca topladıkları buğdayları ekmek yapıp dağıtabiliyorlar (Walla Mojang’in yalancısıyım. O kadar denememe rağmen henüz ekmek veren bir köylüye rastlayamadım. Ama henüz tam çalışmıyor veya bana denk gelmemiş olabilir.)

+ Artık Moss Stone’da yapabiliyorsunuz. İhtiyacınız olan bir adet Cobblestone ve bir adette Vine.

+ Butonlar artık blokların üstüne ve altına yerleştirilebiliyor. Ufak ama bence kesinlikle kullanışlı bir eklenti.

+ /fill komutu için yeni bir özellik mevcut. “replace” eklentisi sayesinde belirttiğiniz alandaki sadece belirli blokları belirttiğiniz diğer bir blokla değiştirebiliyorsunuz. Nasıl derseniz;



Yukarıdaki basit örneği ele alalım. 9 blokluk sandstone ve stone’dan oluşan bu yapının sandstone’larını dirt yapmak istiyoruz ama stone’larda bir değişiklik istemiyoruz. İşte bu noktada /fill komutunun yeni özelliği devreye giriyor.



/fill 267 72 -21 265 69 -21 dirt 0 replace sandstone komutu ile (267 72 -21) ve (265 69 -21) noktaları arasında sınırladığımız alandaki tüm sandstone’ları dirt bloğu ile değiştirebiliyoruz.



/fill komutunun replace özelliğinin harita tasarımcıları için kullanışlı bir özellik olacağını düşünüyorum. Her ne kadar MCEdit kadar rahat olmasa da yinede Minecraft’ın içinde bu özelliklerin gelmesi güzel bir şey.

+ F3 Debug ekranında ufak değişimler mevcut. Fark etmiş olacağınız üzere imleç artık 3 koordinatı gösterecek şekilde yenilenmiş. Bu imleçteki Kırmızı X, Yeşil Y, Mavi ise Z eksenini gösteriyor. Ayrıca Doğu-Batı yönünde bakarken X ekseni koyu renkli iken, Kuzey-Güney yönünde bakarken de Z ekseni koyu renkli olarak gösteriliyor.



Snapshot 14w05

+ Sanırım bu snapshot’ın en büyük yeniliği Spectator (Seyirci) modu. “/gamemode spectator”, “/gamemode sp” veya “/gamemode 3” komutları ile geçiş yapabileceğiniz bu moddun pek çok ilginç özelliği bulunuyor.

Herşeyden önce dünya ile hiçbir etkileşiminiz kalmıyor. Tamamen ölümsüz ve sürekli uçma modundasınız. (Yine de /kill komutu ile ölebilirsiniz.) Ayrıca uçarken her bloğun içinden geçebiliyorsunuz. (Noclip modu gibi dersem sanırım bir fikir verecektir.) Mouse tekerleği ve koşma tuşu ile uçma hızınızı artırıp azaltabiliyorsunuz. Hiçbir şekilde blok yerleştirmek ve kırmak gibi bir özelliğiniz yok. Düğme, kol gibi redstone devreleri ile etkileşime giremezsiniz. Sandıkların içindeki eşyaları görebilir ama müdahale edemezsiniz. F5 tuşu ile kendinizi görebilirsiniz ama görebileceğiniz sadece yarı saydam bir kafa.



Seyirci modunun ilginç bir özelliği ise diğer oyuncuların veya mobların gözünden bakabiliyor olmanız. Her ne kadar herhangi bir yönetim imkanınız olmasa da Creeper, Enderman ve Örümceklerin gözünden baktığınızda dünya çok farklı görünebiliyor. Örnekleri hemen aşağıda görebilirsiniz. Mob’ların veya oyuncuların gözünden dünyayı görmek için oyuncu veya mob’un üstüne gelip sol mouse tuşu ile tıklamanız yeterli. Bu görünüşten çıkmak içinde Shift tuşunu kullanıyorsunuz.

Creeper



Enderman



Spider (Örümcek)



Bu shader kullanılarak özelleştirilmiş mob görünüşleri şimdilik sadece 3 mob ile sınırlı ama diğer snapshot’larda buna yenilerinin eklenmesi olasılığı mevcut.

+ Oyuna yeni eklenen ve harita yapımcılarının bayılacağını düşündüğüm bloğumuz Barrier.



Kendisi tam olarak isminin hakkını veriyor ve görünmez bir blok olarak bariyer görevi görüyor.




Bedrock gibi creative mod harici kesinlikle yok edilemiyor ve redstone sinyallerini iletebiliyor. Ayrıca üzerine eşya yerleştirebilmeniz mümkün. Command Block gibi Barrier bloğunu da “/give @p barrier” benzeri komutla getirmeniz gerekiyor.

+ Yazılı kitaplar üzerine ufak bir değişim mevcut. Artık yazılı kitapların kopyasını çıkardığınızda kitabın üzerinde original (orjinal), copy of original (orjinalin kopyası) veya copy of a copy (kopyanın kopyası) şeklinde ibareler var. Ayrıca kopyanın kopyası olan kitaplar kopyalanamıyor.

+ Activator Rail aktifken artık üzerinden Minecart geçtiği takdirde Minecart’a binen oyuncuyu indiriyor. Özellikle otomatik istasyon yapımcılarını sevindirecek bir haber.

+ Bir diğer değişim ise F3 Debug ekranında.



Herşeyden önce artık Debug ekranında gri yarı saydam bir arkaplan mevcut. Bu sayede bazı durumlarda yazıların okunamaması durumu ortadan kalkmış. Ayrıca X,Y,Z, b gibi terimler kaldırılıp yerine daha anlaşılır ve basit bir arayüz gelmiş. Artık hangi koordinatlarda olduğunuz ve hangi yöne baktığınızı rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ayrıca Light (Işık) leveli artık ayağınızın bulunduğu bloğu hesaplıyor.

Genel anlamıyla 3 Snapshot’ın tüm özelliklerine değinmeye çalıştım. Elbette yine her zaman olduğu gibi pek çok hata düzeltmesi de mevcut. Arzu eden okuyucularımız [url]http://minecraft.gamepedia.com/Version_history/Development_versionsburadaki [/URL]sayfadan ayrıntılı bilgilere ulaşabilirler. Ayrıca soru ve istekleriniz için [email protected] adresine mail atmayı ihmal etmeyin.

Not: Bazı okuyucularımızdan aldığım şikayetlere göre; komutlar ile ilgili çok az bilgi verdiğime ve komutların kullanımını anlatmadığıma, ayrıca komutları kullanırken sorun yaşadıklarına değinmişler. Bundan sonra elden geldiğince çokta derine inmeden - malum çok derine inersem yazılar gereksiz uzayabilir. - komutların kullanımına da değinmeye çalışacağım sonraki yazılarda.


Kaynak: **************

*: Bu yazı Minecraft Snapshot 14w05b (Çıkış tarihi : 31 Ocak 2014) baz alınarak hazırlanmıştır. Yukarıda bahsedilen bilgiler sonraki versiyonlarda değişim gösterebilir. Yeni güncellemelerle eklenen veya değişen durumlar güncelleme notlarında bahsedilecektir.
 


Son düzenleme:

RaptorEX

Obsidyen Madencisi
Mesajlar
1,316
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
485
Puanları
0
yine güzel bir snapshot bilgilendirme için sağolun[DOUBLEPOST=1391618363,1391618089][/DOUBLEPOST]bu arada haritayı çok sevdim savesini atsanız
 
W

WitherMan

Ziyaretçi
Spectator mod zaten bekleniyordu. Bir sitede görmüştüm. Çok güzel olmuş.Artık oyun daha eylenceli olacak en güzeli ise köylüler. Ama yapay zekayı değiştirdiler birde görünümlerini değiştireydiler ya ?
 

Hachiro-sama

Hayalet Avcısı
Mesajlar
2,910
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,832
Puanları
4,830
premium olanlar için harika bir haber,kullanmak için sabırsızlanıyorum,ama bu snapshotta hiç acıkmıyordum survival modunda ve tavuğa vuramıyordum :D
 

Oyuncu1999

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
39
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
8
Puanları
0
bu kadar snapshot çıktığına göre minecraft 1.8 yakın görüküyor.
 

Hachiro-sama

Hayalet Avcısı
Mesajlar
2,910
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,832
Puanları
4,830
zaten ya 1 tane snapshot veya bundan sonra çıkar diye düşünüyorum.
 

Waffleinstein

şüşko insan
Emektar Üye
Mesajlar
458
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
434
Puanları
1,130
Ruh hali
Biri Client indirme linki bulabilir mi ? Her yerde server var.
 

98IamLegend98

Hayalet Avcısı
Mesajlar
2,948
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,317
Puanları
3,330
Ruh hali
2 tanesi önceden eklenmişti
1.item framelerde eşyaların kuzet batı vb gibi yerlere döndürülmesi
2. debug ekranındaki arkasındaki saydamlık

ha bide benim gibi redstone pro ları için çok güzel olmuş düğme dalaveresi
haaa bide izleyici modunda resmen hayalet oluyomuşuz :D
 

Ege.

Altın Madencisi
Ressam
Mesajlar
384
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
245
Puanları
730
Ben önceden skin sistemi hakkında yazı hazırlamıştım, herhalde server reklamları yüzünden bulunamaz oldu. :D @aradabir007 ordaki konudan benim hazırladığım resimleri de koy istersen belki yeni skin yapacak arkadaşlara yardımcı olabilir. forum.minecraftturk.com/konu/yeni-skin-sistemi-mc-1-8.178458/
Bilgi için teşekkürler, konu yararlı olmuş. ^^
 

Üst