(Soru&Cevap) Skript&Java öğrenme yolunda neler yapılmalıdır?

AtomyTR

yerli webtoon & manga destekçisi
Grafiker
Emekli
En iyi cevaplar
19
1- Bir kişi sağlam bir şekilde Java dili nasıl öğrenebilir? +
2- Pratik yapmak yani unutmamak için neler yapılmalıdır? +
3- Hazır kod kullanılmalımıdır? +
4- Öğrenim sürecinde strese girmemek (sıkılmamak) için ne yapılmalıdır? +
5- Kurslarına gidilmelimidir? Nasıl gidilebilir? +
6- Kitap alınması gereklimidir? +
7- Başlangıçta ilk ne yapılmalıdır? +
Aklıma gelen sorular bunlar. Sizin aklınızda da sorular varsa yorum yazabilirsiniz.
Bilgili kişiler bu soruları cevaplarsa sevinirim.

(Doğru yerde değil ise lütfen taşınsın.)

Bu konuya bakmasını istediğim kişiler:

@MegaCrafter

Moderatör tarafından düzenlendi:

MegaCrafter

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0
Etiket bildirimi gelmemiş :/

1- Java dilini sağlam öğrenebilmek için bence direk sağlam yazılım bilgisine sahip olunmalıdır. Açıları en iyi şekilde anlayabilmek için geometriyi bilmek gerekir gibi bir şey bu.

2- Zaten söylemişsin. Unutmamak için bolca pratik yapman gerek. Yazılım dediğimiz şey her türlü şeye uygulanabilir. Mesela bir metindeki kelime sayısını bulmak için bir program yazabilirsin. Buradaki kilit nokta, yapılacak işleri hazır almamak. Yani o metindeki kelime sayısını bulabilecek internet siteleri bile var. Ama bunu, onlara bakmadan, kendin yaparsan zaten pratik yapmış olursun.

3- Bu biraz kişinin öğrenme şekline bağlı. Mesela ben hazır kod kullanarak pek bir şey anlamam. Ama hazır kod kullanarak öğrenebilen arkadaşlarım da var. O yüzden pek bir şey söylemem bu konuda.

4- Stres daha çok öğrenirken değil de pratik yaparken olur. Bu durumda ben şunu öneriyorum: Bir program yaparken çok streslendiğinizde direk kapatın. Kafanızı biraz dağıtın. Belki dışarı çıkabilirsiniz. Ya da biraz oyun oynayabilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz. Ama o programı düşünmeden en az 2-3 saat falan geçirin. Motivasyonunuzu toplayıp koda döndüğünüzde stresiniz baya azalmış oluyor. Yani ben böyle yapıyorum.

5- Bence kurslara gitmeye pek gerek yok. Eğer gidilecekse yazılım konusunda belirli bir düzeye ulaştıktan sonra bilgileri pekiştirebilmek ve geliştirebilmek için gidilebilir. Ama onun dışında gerek görmüyorum.

6- Ben hiç yazılım kitabı okumadım. Ama birkaç yazılım kitabına pdf olarak baktım. Gördüğüm kadarıyla gerçekten yararlı bilgiler verebiliyorlar. Yani eğer dili öğrenirken biraz desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünürseniz belki alınabilir.

7- Bu da kişinin öğrenme şekline bağlı. Mesela bazı kişilere sorsanız "design patternları öğren" diyebilirler, ama ben demem. Ya da İngilizcesi kötü olan biri bazı videolarda anlatılanları anlamayıp, kodları yazıp kendi anlamaya çalışabilir. Bu tür farklılıklar başlangıçta yapılacak şeyleri de etkiler.

Bunlar tamamen benim görüşümle yazılmış şeyler. Yani bunları kendime göre yazdım. Dediğim gibi yazılım denilen şey hem öğrenme hem de yazma açısından kişiden kişiye değişebilen bir şey. O yüzden çoğu şeye kesin yanıtlar veremiyorsunuz.

AtomyTR

yerli webtoon & manga destekçisi
Grafiker
Emekli
En iyi cevaplar
19

1- Java dilini sağlam öğrenebilmek için bence direk sağlam yazılım bilgisine sahip olunmalıdır. Açıları en iyi şekilde anlayabilmek için geometriyi bilmek gerekir gibi bir şey bu.

2- Zaten söylemişsin. Unutmamak için bolca pratik yapman gerek. Yazılım dediğimiz şey her türlü şeye uygulanabilir. Mesela bir metindeki kelime sayısını bulmak için bir program yazabilirsin. Buradaki kilit nokta, yapılacak işleri hazır almamak. Yani o metindeki kelime sayısını bulabilecek internet siteleri bile var. Ama bunu, onlara bakmadan, kendin yaparsan zaten pratik yapmış olursun.

3- Bu biraz kişinin öğrenme şekline bağlı. Mesela ben hazır kod kullanarak pek bir şey anlamam. Ama hazır kod kullanarak öğrenebilen arkadaşlarım da var. O yüzden pek bir şey söylemem bu konuda.

4- Stres daha çok öğrenirken değil de pratik yaparken olur. Bu durumda ben şunu öneriyorum: Bir program yaparken çok streslendiğinizde direk kapatın. Kafanızı biraz dağıtın. Belki dışarı çıkabilirsiniz. Ya da biraz oyun oynayabilirsiniz, müzik dinleyebilirsiniz. Ama o programı düşünmeden en az 2-3 saat falan geçirin. Motivasyonunuzu toplayıp koda döndüğünüzde stresiniz baya azalmış oluyor. Yani ben böyle yapıyorum.

5- Bence kurslara gitmeye pek gerek yok. Eğer gidilecekse yazılım konusunda belirli bir düzeye ulaştıktan sonra bilgileri pekiştirebilmek ve geliştirebilmek için gidilebilir. Ama onun dışında gerek görmüyorum.

6- Ben hiç yazılım kitabı okumadım. Ama birkaç yazılım kitabına pdf olarak baktım. Gördüğüm kadarıyla gerçekten yararlı bilgiler verebiliyorlar. Yani eğer dili öğrenirken biraz desteğe ihtiyacınız olduğunu düşünürseniz belki alınabilir.

7- Bu da kişinin öğrenme şekline bağlı. Mesela bazı kişilere sorsanız "design patternları öğren" diyebilirler, ama ben demem. Ya da İngilizcesi kötü olan biri bazı videolarda anlatılanları anlamayıp, kodları yazıp kendi anlamaya çalışabilir. Bu tür farklılıklar başlangıçta yapılacak şeyleri de etkiler.

Bunlar tamamen benim görüşümle yazılmış şeyler. Yani bunları kendime göre yazdım. Dediğim gibi yazılım denilen şey hem öğrenme hem de yazma açısından kişiden kişiye değişebilen bir şey. O yüzden çoğu şeye kesin yanıtlar veremiyorsunuz.
Ellerine sağlık.

Pledix

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Hazır kodlar yararlıdır ama fazla bakıp içinde boğulmamak gerekir.
Çünkü her kodu anlayamayabilirsin herkes kendi tarzında kendi kafasında yazar.
@Whoisthatinblack kastediyorsun sanırım :)

VictoryAndGlory

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
1- Bir kişi sağlam bir şekilde Java dili nasıl öğrenebilir? -Temeli öğrendikten sonra sürekli java ile yazılan projeleri bulup incelemelisin. Nasıl yapıldığını kavradıktan sonra daha karmaşık halini yapmaya çalış.
2- Pratik yapmak yani unutmamak için neler yapılmalıdır? -Pratik yap <--
3- Hazır kod kullanılmalımıdır? -Hazır kod kullanarak öğrenemezsin. Ama diyorsan ki ben bunu yapmayı zaten biliyorum, neden zamandan kaybedesin ki? Mesela PDO işlemleri yaparken bazen W3SCHOOLS açarım sürekli sıfırdan yazacağıma hazır kalıbı kopyalar düzenlerim.
4- Öğrenim sürecinde strese girmemek (sıkılmamak) için ne yapılmalıdır? -Bunun cevabını bulursan bana da söylersin. Sigaraya başladım stresten.
5- Kurslarına gidilmelimidir? Nasıl gidilebilir? -Hayır. Sana öğretecekleri, internetten öğrenebileceğinden fazlası değildir. Bilge Adam gibi bir kurs bulursan git tabii ki. İleride her zaman işine yarayacaktır.
6- Kitap alınması gereklimidir? -Hayır. Kodu kağıt üzerinde yazmıyorsun. Videolar daha yararlı olacaktır. Ancak kitaplarda daha ayrıntılı bilgi veriliyor ama sabredip okumak yerine bıkıp vazgeçersin bence.
7- Başlangıçta ilk ne yapılmalıdır? -Veri tipleri, merhaba dünya yazdıysan gerisini if else switch case for each tarzı devam ettir. Daha sonra küçük projeler yap kendine göre. Yazılım mantığını anladığını düşündüğün zaman daha büyük projeler yapmaya çalış. Yapamayacak olsan bile aklına gelen fikri yapmaya çalış, takıldığın yerde internetten araştırma yap ve başkalarının nasıl yaptığını anlamaya çalış.

Whoisthatinblack

Taş Madencisi
En iyi cevaplar
0

Yukarıdakilere ek olarak;

1- Başlangıçta interaktif sonrasında metinsel öğretici (tutorial) lerden yardım alınarak ve IDE/metin editörü üzerinde öğreticilerden öğrenilenler tekrar edilerek sağlam bir biçimde Java öğrenilebilir.

3- Hazır kod ile öğrenmek diye bir şey yoktur. Bir koda bakarak onu öğrenmeye çalışmak değil, kopyala yapıştır yapmaktan bahsediyorum elbette. Bundan ötürü asla ve asla kopyala yapıştır yapmamalısın.

6- Piyasadaki birçok kitap OOP'yi eksik veya hatalı biçimlerde anlattığı için dikkatli olmak gerek. Nesneleri önemsiz birer veri depolama aracı gören kaynaklardan özellikle uzak durulmalıdır.

7- Bir design pattern başlangıçta öğrenilecek bir şey değildir. Temel bilgi edinildikten sonra kendini OOP'de eksik görürsen öğrenebilirsin. Öğrenilmesi şart bir şey midir? Decorator gibi önemli patternları öğrenirsen asla ve asla pişman olmazsın. Öğrenmezsen kendini hep eksik hissedersin.

DjuitieTR

Marangoz
En iyi cevaplar
0
Konuyu Düzenlemişsin Fakat Genede Birkaç Yerde Skripte Değineceğim
Ve Kendimden Kıyaslayacağım Genellikle Örneklerimde.

1- Bir kişi sağlam bir şekilde Java dili nasıl öğrenebilir? + Daha Önce İlk Javayı Öğrenmeye Çalıştım Fakat Çok Karmaşık gelmişti Videolar Felan Boş Geldi bir şey Anlamadıgım İçin Sıkıldım Ve Bıraktım Skript Öğrendim Güzel Yerlere Geldim Ve Şimdi Tekrar Javaya Geçtim Busefer Daha Kolay Geldi Geçerken Ve Şimdi Sıradan Giriş Seviyesinde Olsamda Plugin Açısından Birşeyler Yapabildigimi Düşünüyorum (Basit Seviye)
2- Pratik yapmak yani unutmamak için neler yapılmalıdır? +
Göz Aşinalığı Denilen Olayı Eğitim İçinde Kullanabilirsin Bu Kişilikle Alakalı Aslında Biraz Kendimden Örnek Veriyorum Tekrar Ben Kod Yazdım Diyelim Veya Hazır Bi Koda Baktım Aradan Zaman Geçti Ben Bu Kodu Yazacaksam Kendim Yazabilirim Bunu O Göz Aşinalığından Sonra Yazdıysam Daha Unutmam Ama
3- Hazır kod kullanılmalımıdır? + Hazır Kaynakları Yanda Ekstra Olarak Tutmak Bence Faydalı Olacaktır Yani Bi Hata İle Karşılaşırsan Arayıp Araştırmalısın Ama Araştırmalarına Rağmen (Özellikle İngilizcen Yoksa Oluyor Bu) Bulamadıysan Diğer Kaynaklardan Bak Seninkine Benzer Ve Hatanı Anlamaya Çalış
4- Öğrenim sürecinde strese girmemek (sıkılmamak) için ne yapılmalıdır? +
Sıkılmamak İçin Birşeyler Başarmak Gereklidir Görüşündeyim Basit İşlerle Başla (Basit Dedigimde Welcome Java Yazan Title Göndermelerle Demiyorum)
5- Kurslarına gidilmelimidir? Nasıl gidilebilir? +
Bu konuda Bir Bilgim Yok.
6- Kitap alınması gereklimidir? +
Çağımız Teknoloji Çağı Olarak Adlandırılmakta İhtiyaç Duyuyorsan o Sana Kalmış tabii ki Ama Bence Gerek Yok
7- Başlangıçta ilk ne yapılmalıdır? +
Hazır Birkaç Benzer Örnek İle Aynı Kategoride Bir Kodlama Yap İçeriği Copy&Paste Olmasın Ama (Diğer Örneklerden Destek Alarak)