Onaylı Tanıtım Spoiler İçerir - The Last of Us Part II Türkçe İnceleme - Hikaye, Oynanış, Grafikler ve Puanlamalar

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiş.

The Last of Us Part II’yi beğendiniz mi?

  • Evet

    Kullanılan: 7 77.8%
  • Hayır

    Kullanılan: 2 22.2%

  • Kullanılan toplam oy
    9

bluera

Fiercely unapologetic.
Site Danışmanı
Geliştirici
Mesajlar
972
En iyi cevaplar
13
Beğeniler
2,046
Puanları
2,480
Ruh hali
Kapak.jpg


Banner.jpg


THE LAST OF US PART II TÜRKÇE İNCELEME

Merhaba değerli Gamer ailesi ve oyun severler! Son yılların en çok beklenen oyunlarından biri olan The Last of Us Part II nihayet geldi fakat oyun dünyasında da büyük bir kutuplaşmaya sebep oldu. Bugün ise size ekibimizin farklı bir çalışmasıyla beraber, yakınlarda çıkmış olan bu devam oyununun detaylı incelemesini yapacağız.

The Last of Us Part II; kordiseps beyin efeksiyonu salgınının başladığı günden yaklaşık 25 yıl sonra, The Last of Us oyunun hikayesinin sona erdiği günden ise yaklaşık 5 yıl sonra geçmektedir. Jackson İlçesi’nde ve karlı bir kış gününde başlayan hikâye, daha sonrasında ilk oyunda da olduğu gibi 4 mevsimi de oyuncuların beğenisine sunuyor.

Oyunun yapımcısı ve yazarı olan Neil Druckmann; ilk oyunda sevgi ve dostluğun işlendiğini, ikinci oyunda ise nefret ve öfkenin ne gibi sonuçlar doğurabileceğini işlediğini belirtmişti. Ayıca oyunun yapımcı şirketi olan Naughty Dog, ortaya çıkacak olan hikâyenin oyunculara istedikleri nefreti aşılayacağını, kendilerine bundan dolayı kızgın olacakları bildiklerini ve buna rağmen bu hikâyeden çok memnun olduklarını dile getireli çok uzun zaman olmadı. Aynen dedikleri gibi de oldu.

Joel.jpg


Ölümlerin peş peşe olduğu, hüznün ve sinirin eksik olmadığı The Last of Us Part II, oyun dünyasını bu yönüyle ikiye ayırmaya yetti. Sağlam grafikleriyle, muhteşem oynanış stiliyle, Playstation 4’ün son günlerinde bile günümüzdeki oyun piyasasından ödün vermeyen bu oyunun bu kadar çok tartışılmasının sebebi hem yaşadığı talihsizlikler hem de hikayesi oldu.

Naughty Dog ile arasında sorunlar yaşanan bir oyun geliştiricisi tarafından paylaşıldığı ve oyunun geç bir tarihte yayınlanmasında etkili olduğu iddia edilen spoiler talihsizliği de bunlardan bir tanesi. Oyunda yerini bulan yeni Abby karakterinin oyunun diğer yarısında oynanabilir olacağı, Joel karakterinin başına gelenler ve Ellie ile Abby arasında yaşananlar aylar öncesinden internete sızdırılmıştı.

Daha sonrasında Naughty Dog tarafından yapılan açıklamaya göre bu iddialarda yer alan “Sorunlu Oyun Geliştiricisi” olayının tamamen hayalden ibaret olduğunu ve bu spoilerların da sallama olduğunu söylemişti. Fakat bu açıklamalardan sonra oyunun çıkış tarihini erteleyen ve yeni bir trailer videosu yayınlayan Naughty Dog ekibi, oyun dünyasına bu spoilerların falsolu olduğunu duyurmak istemişti. 2019 yılında yayınlanan ve Joel’un başına gelen olayların farklı bir şekilde yer aldığı bu falsolu trailerı da aşağıdan izleyebilirsiniz.


Maalesef ki Naughty Dog ekibinin tüm çabalarına rağmen, The Last of Us Part II’nin ortaya atılan spoilerlarının aslında aynen de oyunda gerçekleştiği gözüküyor. Bu büyük talihsizliğe rahmen The Last of Us Part II, oyun dünyasında zirvelerde yerini almayı başarmış durumda.

Bu kısımdan sonrası ağır spoiler içermektedir.

HİKAYESİ

İntikam.jpg


The Last of Us oyununda Ellie ile arasındaki bağ gittikçe kuvvetlenen Joel, Ateşböcekleri grubuna aşı bulması için götürdüğü Ellie’nin aşı bulma uğruna öleceğini öğrenmişti. Bundan dolayı da Ateşböcekleri’nin bulunduğu hastanedeki neredeyse herkesi teker teker etkisiz hale getirip ameliyathaneye girmişti ve bir doktoru da öldürüp Ellie’yi almıştı.

Ellie’yi daha sonrasında kardeşi Tommy’nin de bulunduğu Jackson’daki kasabaya götüren Joel, Ellie’ye aslında tedavinin olmadığını ve kendisinin de bu konuda hiçbir şey yapamayacağını söyleyerek, büyük bir yalan üzerine yemin etmişti ve hikayemiz tam olarak orada da sona ermişti. The Last of Us II’nin hikayesinde aslında bu konuların doğurduğu sonuçlar yer alıyor.

Jackson’daki kasabada ve karlı bir kış gününde başlayan hikayemizde, Ellie ile Joel’un arasının bozuk olduğunu anlayıveriyoruz. İlk oyundaki aksiyondan sonra geçen 5 yılın ardından yaşlanan bu ikilimizin aslında birazcık da olsa huzurlu bir yaşamın içerisinde olduğu ve bu yaşamı da hak ettiklerini söylesek yalan olmaz galiba.

Bir devriyeye çıkmış olan Joel ve Tommy, enfeksiyonluların arasında çaresiz kalmış olan karakterimiz Abby’nin yardımına koşuyorlar. Enfeksiyonluları alt ettikten sonra Abby’nin arkadaşlarının mekânı daha yakın olduğu için oraya doğru giden Joel ve Tommy’nin işte başına gelenler geliyor. Abby, pompalıyı çıkartıp Joel’un bacaklarına doğru ateş edince, Joel yere seriliyor ve Tommy’i de bir güzel pataklıyorlar.

Dina ile Ellie’nin çıkmış olduğu devriyede ise tamamen aşna fişne döndüğünden, olanlardan habersiz bir şekilde ilişkilerinin mutluluklarını yaşıyorlar haliyle. İksinin devriye dolayısıyla kaldığı karargâha gelen yeni Asyalı karakterimiz Jesse, Tommy ve Joel’un dönmesi gerekirken hala dönmediğini söylüyor. Tabii Ellie durur mu? Hemen aramaya doğru yola çıkıyor çıkıyor.


EllieveDina.jpg


Abby ve ekibinin kaldığı evin içerisine giren Ellie’yi de hemencecik paketleyiveriyorlar tabii. Joel; beyzbol sopası ile paramparça olmuş göğsü ve pompalı kurşunlarının deştiği bacağıyla, Ellie’ye çaresiz gözlerle bakıyordu. Daha sonrasında Abby ise beyzbol sopasını, Joel’un kafasına son bir kez indirerek ağır bir şekilde öldürmüştü.

İşte intikam ve nefret dolu olan hikayemiz bu kısımda başlıyor. Her iki tarafın da neredeyse bütün arkadaşlarının ve sevdiklerinin öldüğü, iki tarafın da hiçbir şey elde edemediği bu savaşın sonu da Ellie ve Abby için 20 saatlik oynanışın sonunda hüsran ile bitiyor.


GEÇMİŞ ve GELECEK
Evlat.jpg


Oyunda Ellie ve Abby’nin geçmişi oldukça sık bir şekilde yansıtılıyor. Özellikle Ellie’nin Joel ile olan doğum günündeki müze macerası, oyunseverleri göz yaşlarına boğdu da diyebiliriz. Ellie’nin, Joel’un büyük yalanını öğrenmesinin ardından aralarında yaşananlar, geçmişten kalan mutlu izler ve değiştirilemeyecek seçimleri görebiliyoruz.

Nefretin ve intikam hırsının tamamıyla karakterlerimizin etkilediği Part II’de, Ellie ve Abby acımasız bir şekilde insanları öldürüyor. Geçmişe döndüğümüzde ve her iki karakteri de tanıdığımızda, aslında ikisinin de nasıl iyi niyetli insanlar olduğu aşikâr oluyor. Birbirlerini her karşılaştığında pataklayan Ellie ve Abby’nin intikam hırsı bir türlü sona ermiyor, ikisinden biri diğerini sürekli affediyor.

Yüzme bilmeyen, gitar çalamayan Ellie’nin bu oyunda ikisini de ne kadar iyi yapabildiği de hemen göze çarpıyor tabii. Joel’un ilk oyunda da söz verdiği gibi gitar çalmayı ve yüzmeyi öğrettiği bu değerli zamanlardan birkaçını da oyun bize sunuyor. Çizim yeteneği oldukça gelişmiş olan Ellie, ayrıca günlük de tutmakta.

Günlük.jpg


Oyunun sonlarına doğru geçen aylardan sonra, Ellie ve Dina’nın her ne kadar huzura ermiş bir biçimde bebekleri JJ ile yaşadıklarını görsek de, kafasına kurşun yemesine rağmen mucize eseri kurtulan Tommy’nin galeyana getirmeleri ve Ellie’nin aklına sürekli Joel’un gelmesi tekrardan onu Abby’nin peşinde yollara düşürüyor.

Bütün sevdiklerini neredeyse bir intikam ve hırs yoluna kaybetmiş olan Ellie, perişan olmuş Abby’i yakalamış olsa da, durmaksızın bir dövüşün içerisine girdiklerinde olan Ellie’nin parmaklarına oluyor. Yine kaybedenin olmadığı bu savaşta Ellie evine tekrar geri döndüğünde ne onu Tommy karşılıyor, ne JJ ne de Dina. İki parmağı koptuğundan dolayı Joel’un verdiği gitarı bile çalamaz hale geliyor.

AbbyVeEllie.jpg

EllieVeParmakları.jpg


OYNANIŞ
Crafting.jpg


Oyundaki yapay zekâ, özellikle ilk oyuna göre daha çok gelişmiş durumda. Kullanıcıların tamamen ayarlayabildiği yapay zekâ seviyesi, çıkan eşyaların ne kadar fazla olacağı, zorluk seviyesi ve erişilebilirlik tamamıyla oyuncunun tercihlerine bırakılmış durumda.

Crafting sistemi ise ilk oyundan çok daha farklı denemez, daha fazla crafting eşyasının eklenmiş olduğu bu oyunda; etraftan bulduğunuz hayatta kalma rehberi içeren dergiler sayesinde crafting geliştirmelerini açabiliyorsunuz ve fantastik eşyalar elde edebiliyorsunuz. Susturucular, patlayıcılı oklar, yakıcı pompalı mermileri gibi oyun zevkinizi gayet yükseltebilecek eşyaları elde edebiliyorsunuz.

Özellikle hem Ellie hem de Abby alanında olan farklı güç seviyeleri, farklı silahlar, farklı crafting eşyaları ve daha birçok etken; oyundaki ikinci yarıda olan oynanılabilirlik seviyesini biraz daha artırmış durumda. Özellikle ilk 10 saatte yapmış olduğumuz hikâye ve karakter gelişmelerini bir de 0’dan Abby ile 10 saat yapsaydık saçma olurdu. Bir nebze bu durumun azaltıldığı söylenebilir ama oyun dünyasında gelen tepkilerle çok da başarılı olduğu da söylenemez.

CraftingGuide.jpg


GRAFİKLER
Manzara.jpg


Playstation 5 nesli oyunların çıkmasına az bir süre kalmışken bile, The Last Of Us Part II ile ortaya çıkan grafik ve fizik motorunun gücü, Playstation 4’ün stabilliğini ortaya çıkarmış oluyor.

Playstation oyunlarına genel olarak bakıldığında, antiseptik filtre özelliğinin daima düşük seviyelerde olduğu ve bazı bulanıklaşmalara sebep olduğu hemen göze çarpıyor. Yüksek bir filtrelemenin bilgisayar seviyesinde olmayacağı tabii ki aşikâr ama bu işçiliğin The Last of Us Part II’de göze çarpmayacak bir biçimde iyi yapıldığı söylenebilir.

Işıklandırmanın yeni bir boyut kazanmış olduğu bu oyunda, oynayan oyuncuların grafiksel konuda bir hayal kırıklığı yaşadığı kesinlikle söylenemez. Özellikle günümüzde videoları YouTube gibi platformlarda paso dolaşan “ray tracing” teknolojisinin, yansıma ve ışık gibi konularda nasıl inanılmaz sonuçlar verdiğini görebiliyoruz. 2013 yılında çıkışını yapmış olan Playstation 4’te ray tracing teknolojisini aratmayacak kadar hâlâ da iyi işlerin yapılması şaşırtmıyor değil.

Playstation 4 Pro ile daha nokta atışı sonuçların alınabileceği bu oyunda bir optimizasyon sorunu da olduğu söylenemez. 20 saatlik bir oynanışın sonunda pişman olmayacağınız bir deneyim kesinlikle sizi bekliyor.


PUANLAMALAR

The Last of Us Part II, değerlendirme siteleri üzerinden de ikiye bölünmüş durumda. Kullanıcı oyları 4 veya 5 bandında gezebilirken, editör oyları da bir hayli yüksek.

Metacritic, 100 üzerinden tam tamına 94’ü layık görmüşken, Metacritic üyeleri ise 10 üzerinden 5.5’i layık görmüş. Gamespot 10 üzerinden 8 verirken, üyeleri yine olduğu gibi 5.4 bandında takılı kalmış. Ayrıca IGN, GamesRadar+ gibi ünlü inceleme sitelerinin de 10 üzerinden 10 verdiğini söylemeden olmaz.


KAYNAKÇA
  • gamespot.com/games/the-last-of-us-part-ii/
  • destructoid.com/stories/review-the-last-of-us-part-ii-592974.phtml
  • ign.com/games/the-last-of-us-2
  • polygon.com/the-last-of-us-part-2-guides/21299506/training-manuals-locations-chapter-upgrade-branch-abilities-crafting-books-magazines
  • gaymingmag.com/2019/09/the-last-of-us-2-release-date-trailer-is-troubling-for-queer-audiences/

TEŞEKKÜRLER

İçerik Yöneticimiz @Mugetsu42 ve bütün Yazarlık Depatmanı yetkililerimize teşekkürlerimizi sunarız. İncelememizi okuduğunuz için teşekkür ederiz. Siz de yukarıdaki anketten The Last of Us Part II’yi oylayabilir, yorumlar kısmından ise görüşlerinizi belirtebilirsiniz. Esen kalın!
 


CharacterKill

I love you 3000.
Mesajlar
286
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
251
Puanları
860
Ruh hali
Yorumu, incelemeyi okumadan yazıyorum, birazdan da okuduktan sonra düzenleyeceğim yanıtı.
The Last of Us II'de, Naughty Dog her zamanki gibi muhteşem bir iş çıkarmış, oyunun grafikleri, vuruş hissi, ses efektleri, müzikleri, ortamı her zamanki gibi harika olmuş. Bu açıdan oyun aslında mükemmel görünüyor.
Hikaye işine geldiğimiz vakitte ise, aslında yapımcının dediği iş ortaya çıkıyor. Bize birinci oyunda sevgiyi aşılamıştı, bu oyunda ise nefreti aşılayacağını söylüyordu ve gayet de güzel aşıladığını düşünüyorum ben :D. Ama tek sıkıntı bizim bütün oyundan nefret etmemizdi, bir karakterden değil.
Kısacası, The Last of Us Part II, aslında dört dörtlük bir oyun. Yalnızca hikayedeki gelişmelerin sunumu oyuncuları, yani bizleri pek iyi etkilemedi.
Hele ki Joel'in ölümünün, bu kadar kısa ve basit şekilde tutulmaması gerekirdi. Joel ölebilirdi, ama bunun daha düzgün ve mantıklı şekilde yapılması gerekirdi, bir golf sopasıyla değil. Hikayenin sunumu burada yanlış oluyor işte.
 

bayoreo

the lord of oreos
Mesajlar
426
En iyi cevaplar
11
Beğeniler
787
Puanları
1,060
Ruh hali
Hikayesini okumadım, belki günün birinden piyangoyu felan kazanırım oyunu satın alırım diye. Metascore'daki olaylar baya bir karışmış. Blu beyden güzel bir inceleme olmuş. 2020 yılının en olaylı olduğunu düşündüğüm bir oyun.
 

AnadoluHost

Anadoluhost.com.tr
Mesajlar
138
En iyi cevaplar
7
Beğeniler
74
Puanları
310
Ruh hali
Özetle , çok güzel grafikler , harika bir oynayışın yanında:
İğrenç bir hikaye... 1. oyuna hakaret etmişler.
Laura Bailey gibi bir seslendirmenin Abby gibi bir karakterde harcanması.. Laura Bailey Skyrimde My Ultimate Virtual Crash Waifu "Serana" yı seslendiriyordu. Injustice serisindede Super-Girl.
Abby itici demiştim, birde o karakterle oynamak zorundayız, hadi tamam güzel bir şey hikayeye 2 açıdan bakmakta
Joelin "ne oluyoruz arkadaş" dedirtircesine altyapısız ve oyuncuların anlayamadığı şekilde bk yoluna gitmesi , üstünede Abby ile Ellie yi vurmaya çalışmamız.. Hadi LGBT safsatasıda vardı ona sinirdimde , oyundaki bu senaryonun batışı LGBT propagandasını bile unutturdu.
Bir diğer vasat kısmı : vaat edildiği gibi geniş oynayış sunmamasıydı, harita büyük ve o beklendiği gibi "heryeri gez loot at" imajı vermedi.
En vasat bulduğum 2.kısımsa BOSS eksiği.3 Tür zombi vardı oyunda..
Oyunda yine 3 tür zombi var,hadi tamam neysede bossfight olacak karakter-zombi fazladan eklenmeliydi bu kategorideki oyuna.

Özetle: Şirket kusura bakmasın, tamam yapımcıları ve seslendirmenleri ölümle tehdit etmek absürt ve akılsızca bir durum olsada, gaming community bu oyunu yerden yere vurmakta haklı.
 

BorakanT

ben kimim?
Mesajlar
1,755
En iyi cevaplar
7
Beğeniler
1,731
Puanları
4,850
Ruh hali
Nice :1: pc ekran kartı iyi olsa oynardım.
 

GoldTurkNW

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
24
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
24
Puanları
60
Oyun çok hoşuma gitti konuya da emek verildiği belli çok güzel olmuş teşekkürler.
 

lolitsalexibald

Kömür Madencisi
Mesajlar
104
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
94
Puanları
400
Ruh hali
oyunun begenilmemesi şaşırtı beni çogu şeyi efsane oldu oysaki
 

BorakanT

ben kimim?
Mesajlar
1,755
En iyi cevaplar
7
Beğeniler
1,731
Puanları
4,850
Ruh hali
Maalesef ki The Last of Us serisi sadece Playstation için mevcut. :(

Tüm yorumlar için teşekkürler.
çıkınca. death strandingi bekliyordum hem fiyatı pahallı hem pc gereksinimleri yüksek fakirin halinden yabancılar mı anlar hüüü
 

BeyzaBhçl

Taş Madencisi
Mesajlar
87
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
59
Puanları
190
Açıkçası The Last Of Us part 2'yi hiç sevmemiştim ki hala fikrim o yanda ama anlatımınız çok hoşuma gitti. Oyuna biraz daha iyi bakıyorum en azından :D
 

Blackwolf21

Ağaç Yumruklayıcı
Mesajlar
27
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
19
Puanları
50
Harika bir makale olmuş, emeğinize sağlık :) (hikaye harbiden rezaletti)
 

Nxymn

Warum diese games? Sei doch einfach Straight.
Mesajlar
355
En iyi cevaplar
2
Beğeniler
197
Puanları
400
Ruh hali
Hikayesini okumadım, belki günün birinden piyangoyu felan kazanırım oyunu satın alırım diye. Metascore'daki olaylar baya bir karışmış. Blu beyden güzel bir inceleme olmuş. 2020 yılının en olaylı olduğunu düşündüğüm bir oyun.
inş piyango sana çıkar
 

Üst