Sunucu Kiralama Rehberi

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiş.

arbak

Sudan Çıkmış
Mesajlar
5
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
12
Puanları
0
Merhabalar,

Minecraft sunucusu açacak arkadaşlar için bir rehber hazırladım. Alırken üründe ve firmada nelere dikkat etmeniz gerektiği konularına değineceğim. Teknik anlatımdan çok herkesin anlayabileceği temel bir anlatım sergilemeye çalıştım. Yazının tamamı bana aittir kesinlikle alıntı yoktur. Umarım yardımcı olurum.

  • Hangi Parça Neye Yarıyor?
Bi sunucu kiralamadan önce parçaları birazcık tanımamız gerekli. Genelde sunucu kiralayacak arkadaşlar RAM'e bakıyor ve ona göre karar veriyor. Tek dikkatedilmesi gereken RAM mi? Elbette değil!

İşlemci
Temelde mantık ve karşılaştırma işlemlerinin yapıldığı ana parçadır. Kontroller, döngüler, dosya getirme ve yorumlama işlemleri işlemcide yapılır. Her sunucunun işlemci kullanımı aynı değildir. Sunucunun işlemci kullanımı, kullanılan pluginlere bağlı olduğu gibi oyuncu sayısıyla da doğru orantılıdır. Çünkü sunucuda ne kadar fazla komut çalıştırılırsa işlemci de o kadar çalışır. Sanal sunucu kiralarken(VPS/VDS) sunucu işlemcisini paylaşımlı kullanırsınız ve genelde size tek çekirdek kullanma hakkı tanınır (VDS bu açıdan VPS'e göre daha performanslıdır) Bulut sunucu teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte VPS/VDS kiralama hizmeti alırken istediğiniz işlemci hızını seçebilmektesiniz. Modunuzu analiz etmeli ve sunucu kiralarken ihtiyacınıza yönelik adımlar atmalısınız.
RAM
Sunucu kiralanırken en çok dikkat edilen parçadır. Görevi anlık olarak verileri saklamaktır. İşlemci önbelleğine(cache) göre yavaş, hard diske göre hızlıdır. Sunucular için önemli bir kriterdir. Ne kadar online oyuncu olursa o kadar anlık veri tutulması gerekir. Bu da ram ihtiyacını arttırır. RAM ihtiyacı kullanılacak pluginlere ve oyuncu sayısına bağlı olduğu gibi sunucunuzun barınacağı işletim sistemiyle de alakalıdır. Örneğin tavsiye edilen sistem gereksinimlerinde 24-45 slot için Linux Console tabanlı işletim sistemlerinde 3 GB RAM yeterliyken Windows Server 2008 için bu rakam 4-6 GB arasıdır. Tabi bu hesap yaklaşık değerleri içerir. Sizin kullanacağınız pluginlerle artıp azalabilir. Tavsiye edilen sistem gereksinimlerini öğrenmek için tıklayınız.
Hard Disk

Sunucu kiralanırken en çok ihmal edilen ancak sunucunuzun performansıyla doğrudan ilişkili bir parçadır. Bir gün bi bakmışsınız sunucunuzda lag var. RAM kullanımı normal, işlemci kullanımı normal... E sorun ne? Sorununuzun nedeni hard diskiniz olabilir!
Hard disk, depolama yapmaktan görevli birimdir. Sunucu ve oyuncu dosyalarınız hard diskinizde barınır. Gerektiği zaman hard diskten alınıp RAM'e yüklenir ve sunucunuzda kullanılır.

Piyasada yaygın olarak kullanılan 3 tip hard disk vardır.
  1. SSD
  2. SAS
  3. SATA
Yukarıdan aşağıya inildikçe hız ve fiyat düşmekte, kapasite artmaktadır. Yani en pahalı ve en hızlı hard disk türü SSD iken, en yavaş ve en ucuz hard disk türü SATA'dır. (SSD ler SAS disklere göre %25 daha az enerji harcar ve çevrecidir)

Diyelim ki bir VDS kiraladınız. VDS'inizin kurulu olduğu hard disk SATA ve sizin VDS'inizden başka yaklaşık 10 adet VDS var. Bu 10 sunucuda anlık hard diski yoracak okuma/yazma işlerinin yapıldığını varsayalım. Bu durumda sizin sunucunuz darboğaza girecek ve işlemci veri istediğinde veriyi gönderemeyecektir. Çünkü hard disk meşgul ve çok yavaşlamış durumda! İşte burada size düşen sunucu kiralarken SATA yerine SAS ya da SSD sunucular kiralamaktır. Ayrıca firmayla konuşup bir hard diskte maksimum kaç tane VDS barındırıldığını öğrenmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Bu sayede en performanslı sunucu teklifini değerlendirebilirsiniz. Unutmayın, dosyalarınız hızlı gelmezse oyununuz da hızlı olmaz!
  • Sunucu Türleri
    Dedicated Server (Fiziksel Sunucu)
Kendi bilgisayar kasanızı hayal edin. İçinde işlemci, ana kart, hard disk, ramler ve ekran kartı var. Kendi bilgisayarınızdan minecraft sunucusu kurabiliyorsunuz değil mi? Peki neden kurduğunuzda birkaç kişiden sonra LAG ile karşılaşıyorsunuz? Çünkü internet hızınızın yetmiyor(hele 8 mbit adsl kullanıcısıysanız yandınız). Sunucuyu açtınız 3-5 kişi oynuyorsunuz ancak siz bilgisayarınızı kapattığınızda sunucu da kapanıyor. Kimse böyle bi sunucuda oynamak ister mi? Elbette istemez. Normalde isteyen herkes kendi bilgisayarından internet sitesi, oyun sunucusu gibi şeyler açıp başkalarıyla paylaşabilir. Ancak kaynak yetersizliği ve uptime(açık kalma süresi) sıkıntısından dolayı bu pek mantıklı değildir. Peki bu soruna nasıl bir çözüm getirmişler? Hemen söyleyeyim. Verimerkezi(datacenter) adı verilen büyük büyük binalar kurmuşlar. Bu binalara metro internet(normal fiber internete göre daha hızlıdır. Özellikle upload hızı çok yüksektir) çekmişler. İnsanlar buraya bilgisayar kasalarını(dedicated server) getiriyor. Bu bilgisayar kasalarına elektriğe takılıyor, kasalar 7/24 açık tutuluyor ve yüksek internet hızı bağlanıyor. İşte bu sayede bizler bugün internet sitelerine, oyun sunucularına girebiliyoruz. 7/24 açık ve yüksek internet hızına sahip bilgisayarlara bağlantı kurarak başka insanlarla iletişim kurabiliyoruz. Sıradan bir bilgisayar 7/24 açık kalmaya ve sürekli ağır işlemler yapmaya kolay kolay dayanamaz. Bu yüzden o bilgisayarlara sunucu deniyor ve özel parçalar üretiliyor. Örneğin evimizde intel i5, i7 gibi işlemciler kullanırken sunucuda Intel Xeon E3, E5 gibi işlemciler kullanıyoruz.
Virtual Server - VPS/VDS (Sanal Sunucu)
Bir oyun sunucusu ya da internet sitesi açacağız diyelim. İlla gidip bi dedicated server mı kiralayacağız? Fiziksel sunucular çok güçlüdür ve masrafları fazladır. Basit bir oyun sunucusu için fiziksel sunucu kiralamak pek mümkün değildir. Bu soruna çözüm olarak sanallaştırma teknolojisi karşımıza çıkmaktadır. Bir firmanın dedicated server'ı vardır, bu sunucuyu diyelim ki 10 a böler ve parça parça kiraya verir. İşte bu parçalara biz sanal sunucu diyoruz. Sanal sunucular VPS(Virtual Private Server) ve VDS(Virtual Dedicated Server) olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılıyor. Temel farkları kullanılan sanallaştırma yazılımıdır. VPS'de kullanılan RAM ve işlemci kaynakları hayalidir. Bu ne demek? Verilen RAM sınırı boştaki kaynağı kullanmaktadır. Yani 32 GB RAM'li bir dedicated server'a 40 tane 1 gb ramli VPS açmak mümkündür. Bu VPS'ler boşta bulunan ram kaynaklarını tüketecektir. Peki ya 40 tane VPS anlık olarak 1 gb ram kullanmaya çalışırsa? İşte bu durumda gerisini siz düşünün :) Toplamda 32 gb ram mevcut ancak 40 gb talep gelince gerisi allah kerim. "LAG var LAAG" dediğinizi duyar gibiyim.
VDS ise bir sunucunun fiziksel olarak bölünmesidir. Yani 1 GB RAM'li bir VDS açıldığı zaman o 1 GB RAM sadece o VDS için ayrılır. Bu sayede boşta olanı kullanmak yerine kendi ram kaynaklarnıızı kullanırsınız. VDS her zaman VPS den performanslıdır. Alırken VDS almanızı tavsiye ederim.

GameHost (Oyun sunucusu)
Her şey güzel, karar verdiniz bi VDS kiralayıp minecraft sunucusunu açacaksınız. Ancak daha önce hiç VDS yönetmediniz ve o da ne? VDS fiyatları düşündüğünüzden pahalı çıktı. Siz bi panele girip oyun modunuzu yönetmek istiyordunuz ancak firma size windows server ya da linux kuracağını, panel kurulumu yapmadıklarını söyledi. Siz bunlardan anlamıyorsunuz ki? Peki ne yapacaksınız? İşte bu aşamada sizin imdadınıza gamehost yetişiyor. Gamehost dediğimiz şey kabaca bir fiziksel ya da sanal sunucuya birden fazla oyun sunucusu kurulmasıdır. Doğal olarak alınacak performans fiziksel ya da sanal sunucuya göre düşük olacaktır. Ancak bir güzel yanı var. Yönetebileceğiniz paneli firma size veriyor ve sorununuz olduğunda sizinle ilgileniyor. Eğer yeni şeyler öğrenmeye meraklı ve kendinize güveniyorsanız sanal sunucu kiralayın ancak yapamayacağınızı düşünüyorsanız iyi bir firmadan gamehost kiralamak sizin için çözüm olabilir :)
  • İşletim Sistemleri
Windows Server(2003-2008-2012)
Çoğumuzun kullandığı işletim sistemi olan Windows'un sunucu üzerinde çalışan sürümüdür. Ne farkı var dediğinizi duyabiliyorum. Kişisel bilgisayarlarda yapılacak işlerden çok sunucuda yapılacak işler için dizayn edilmiştir. Son sürümü 2012 dir (Windows 8 ile birlikte geldi) Görsel arayüzü gelişmiş bir işletim sistemi olmakla beraber çok fazla kaynak tüketir(özellikle ram ve hard disk tüketimi)

Windows Server 2008 Ekran Görüntüsü :

Windows Server 2012 Ekran Görüntüsü :

Linux
Linux, son kullanıcılardan ziyade geliştiricilerin tercih ettiği işletim sistemi çekirdeğidir. Yapısı Windows ve MacOS'a göre biraz daha karmaşıktır. Sunucularda ise yoğun olarak kullanılmaktadır. CentOS, Ubuntu, Redhat gibi dağıtımları sıkça duyulan isimlerdir. Sunucu kiralama hizmetlerinde genelde CentOS işletim sistemi kullanılmaktadır. Linux kod bazlı çalışan bir işletim sistemidir. Yani çoğu işlem kodlarla yapılır. CentOS kullandığınız zaman ister Console(kod yazılan ekran) ortamında çalıştırabilir, isterseniz görsel arayüz eklentilerini(GNU) kurarak alışık olduğunuz işletim sistemi görüntüsüne kavuşabilirsiniz. Console bazlı çalışan işletim sistemleri görsel arayüze sahip işletim sistemlerine göre çok daha performanslı çalışmakla beraber az kaynak(hard disk ve ram) tüketmektedirler. Bu yüzden görsel arayüz kullanmanız pek tavsiye edilmez.

CentOS Görsel Arayüz Ekran Görüntüsü :


CentOS Console Ekran Görüntüsü :

  • Firma Seçimi
Sunucu kiralamanın belkide en önemli ve en kritik aşaması firma seçimidir. Gerçek hayatta bir şey kiraladığınız zaman o ürün sizin elinizde olacağı için endişe etmezsiniz. Ancak internet dünyasında kiraladığınız şey tamamen firmanın elindedir ve her zaman risk söz konusudur. Bu zamana kadar nice batmaz dediğimiz firmalar batmış, dolandırmaz dediklerimizden en büyük vurgunları yemişizdir. Hiçbir zaman garanti olmayacak elbet ancak birkaç kritere dikkat ederek işimizi elimizden geldiğince en sağlama alabiliriz.

YS belgesi ile kendimizi kandırmayalım. Bugün YS belgesi almak, hastaneye gidip sağlık raporu almak kadar kolay bir işlem. İşe resmiyet kazandırmaktan başka hiçbir işe yaramamakta ve firmanın güvenilir olduğuna işaret etmemektedir.

Satın alacağınız firmada aramanız gerekenler :
  • Mutlaka vergi levhası ve sabit telefon numarası olan firmalarla çalışın
  • Bir firmadan hizmet almadan önce google'da "firmaadı şikayet" şeklinde arama yapın. Bakın bakalım başka forumlarda o firmayla alakalı şikayet konusu var mı?
  • Firmanın domainini www.who.is adresinden taratın. Kayıt tarihi yeni olan firmalarla mümkün olduğunca çalışmayın. Eski firmalardan vurgun yeme olasılığınız yeni firmalara göre daha düşüktür.
  • Firmaya mutlaka ürün hakkında sorular sorun.
  • Firmanın hazırlamış olduğu kullanım ve geri iade sözleşmelerini mutlaka ama mutlaka okuyun.
  • Banka hesabı birey adına değil de şirket adına olan firmalarla çalışmanızı tavsiye ederim.
  • Firmayla anlaşmadan önce r10.net internet sitesinde konuları olup olmadığını sorun. Varsa konularını inceleyin ve gelen müşteri yorumlarına bakın.
  • Denemek için teknik desteklerine ticket açarak ulaşmaya çalışın. Ne kadar sürede yanıt verdiklerini analiz edin. Teknik desteği iyi olmayan firmalarla çalışmayın. (Yanlış anlaşılmasın gereksiz şeyler sorun demiyorum. Ürün ile ilgili bilgi isteyebilirsiniz)
  • Mümkün olduğunca peşin ödeme yapmaktan kaçının. Yani kalkıp 6 ayı birden ödemeyin. Firmada bir sorun olduğunda geri iade istemeden başka firmaya geçebilecek durumda olun.
  • Firmanın yedekleme politikası olup olmadığını öğrenin.
  • Aynı ildeyseniz mümkünse firmanın ofisine gidip görüşün.
  • Laubali ve işini ciddiye almayan, senli benli konuşan insanlarla iş yapmaktan kaçının.
  • Sırf ucuz ürün satıyor diye bir firmayla çalışmayın.
  • Özet Olarak;
Bunca yazdığım şeyi özetleyecek olursam
  • İş yapacağınız firmayı iyi araştırın.
  • Sırf ucuz diye bi firmadan sunucu kiralamaktan kaçının.
  • Teknik desteği iyi olmayan yerlerle çalışmayın.
  • Kendinize en uygun olan sunucu türünü seçin (dedicated/virtual server/gamehost)
  • Sunucu kiralarken bakacağınız tek şey RAM olmasın. İşlemci ve hard disk'e önem verin. SSD sunucuları tercih edin. Mümkünse firmayla iletişim kurup bir hard diskte kaç tane sanal sunucu barındırıldığını sorun.
  • Peşin ödemeler yapmayın.
  • Hakkında şikayet bulunan kişilerle çalışmayın
Bu konu Minecraft Hosting bölüm yetkilisi arbak tarafından Minecraftturk forumu için hazırlanmıştır. Lütfen kaynak göstermeden alıntı yapmayınız.

Her türlü soru ve sorununuz için çekinmeden PM atabilirsiniz.
 


Son düzenleme:

arbak

Sudan Çıkmış
Mesajlar
5
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
12
Puanları
0
ellerine sağlık... süper yazı... özetin sonuna önerilerine eklermisin.. panel sistemi almayın (örnek nitrado) sizi 12 gb ram 16 gm ram diye kandırırlar.. aslında 3gb tır sana verilen :D(adam isterse oraya 64 te yazar:D ) sitede adam 12 gb a 42 slotluk açmış... 16 gb a 110 plugin 9 worldle 200 kisi oluyor:D ... biraz yardımcı ol bu sitedekilere::D paralarına yazık resmen..
Teşekkürler. Yetkili olduğum için firma önerisinde bulunmam ya da eleştirmem doğru olmaz. Mümkün olduğunca objektif bir yazı yazmaya çalıştım. Sunucu kiralayacak kişiler konudaki belli kriterlere göre kendileri seçim yapabilirler.
 

RepublicanSensei

ˢᵖᶤᵍᵒᵗ ᵈᵉᵛᵉˡᵒᵖᵉʳ
Mesajlar
862
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
490
Puanları
890
Eline Sağlık

Avea inTouch 2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

onat035

Demir Madencisi
Mesajlar
322
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
137
Puanları
340
Hard disk SSD?!?! peki..
RAM hesapları da ilginç, biz 10 kişi 0,5gb cubed hostta oldukça iyi oynuyoruz

Açıklayıcı Edit: SSD, Hard disk değildir *facepalm*
 
Son düzenleme:

arbak

Sudan Çıkmış
Mesajlar
5
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
12
Puanları
0
Hard disk SSD?!?! peki..
RAM hesapları da ilginç, biz 10 kişi 0,5gb cubed hostta oldukça iyi oynuyoruz
Elbette SSD. Minecraft gibi bir oyunu satada calistirip yuksek verim almayi ummak mantiksiz. Ve bahsedilen ram miktarlari "tavsiye edilen sistem gereksinimlerinde" yer aliyor, benim kafamdan yazdigim veriler degil. 10 kisi 512 mb ram ile sata diskte rahat oynuyorsaniz iyi oyunlar. Ama daha yuksek oyuncu kitlesinde heleki paylasimli sunucuda satadan cok izdirap cekersiniz.

Açıklayıcı edite cevap : Hard disk'in Türkçe karşılığı sabit disktir.
 
Son düzenleme:

batman10

Elmas Madencisi
Mesajlar
767
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
122
Puanları
0
Hangi hostingi seciyim 20-50 tl ye ne kadar ram verirler

Nokia 3310'dan Tapatalk Kullanılarak Önce Jüpiter'e Sonra MinecraftTürk'e Yollandı
 

Canyo

Kızıltaş Madencisi
Mesajlar
517
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
545
Puanları
0
Böyle bir konun az ilgi görmesi çok kötü olmuş. Yakın zamanda bir sunucu açacağım ve iyi ki de bu konuyu okumuşum. Sunucu açmadan önce herkesin böyle kapsamlı bir bilgilendirmeyi okumaları gerekir.
@arbak Teşekkürler.
 

Klasus

Demir Madencisi
Mesajlar
275
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
99
Puanları
490
Önemli Bir Konu Server Açılmadan Mutlaka Okunması Gerek
 

Üst