Sunucu Nedir Ne İşe Yarar Vps,Vds Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz

Teknolojiyle ilgili konular eklensinmi ?

  • Evet bunun gibi birçok araştırma yapıp paylaşırsan iyi olacakır teşekkürler .

    Kullanılan: 1 100.0%
  • Bence biraz daha iyi konular araştırıp paylaşırsan iyi olacaktır .

    Kullanılan: 0 0.0%

  • Kullanılan toplam oy
    1
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

BySteve

< Metin2 Tema %98 Loading ... >
Mesajlar
584
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
863
Puanları
0
> Oyun Sunucusu Nedir Ne İşe Yarar?

Oyun sunucuları, birden fazla kişinin oyun oynamasına izin veren dedicated sunucudur. Bu yazilim programi olarak belirli bir oyunun, çeşitli oyuncular tarafından çevrimiçi olarak birbirleriyle oynamalarına izin verir. Oyunun popülerliğine bağlı olarak, bir oyun sunucusu aktif olduğu kadar maliyetlidir.
http://www.daha.net/blog/oyun-sunuculari-nedir/oyun/




Eğer bir oyun sunucusu almak istiyorsanız, öncelikli olarak yapmanız gereken, gerçekten ne istediğinize karar vermektir. Zaman içinde Sistem gereksinimleri çok çeşitli olabilir. Örneğin; bazı oyunlar Linux‘ta çalışmasa bile, Linux‘u destekler. Ayrıca oyun sunucusunun ihtiyacı olan Donanım türüne de dikkat etmek gerekir.
Tipik bir oyun masaüstü, güçlü grafik işlemcisi ve geniş ekran içerebilir, fakat bir monitöre ihtiyacı yoktur. Bunun yanında, bir grafik işlemciye kıyasla daha fazla RAM, işlemci ve disk alanına sahip olması gerekir.
Eğer bir Hosting şirketinden, dedicated sunucu kiralamak istiyorsanız, oyun sunucularına izin verip vermediklerini ve politikalarını öğrenmeniz gerekmekte. Ek olarak; bazı hosting firmaları, oyunlarınızın daha verimli çalışabilmesi için çeşitli paketler sunabilir.
Oyun sunucunuz dedicated olacağından, RAM ve CPU döngülerindeki bazı işlemleri devredışı bırakabilirsiniz. Öğneğin, bir posta sunucusunun veritabanına ihtiyacı vardır. Ancak, oyununuz veritabanı na ihtiyaç duymuyorsa, veritabanı sunucusunu iptal edebilirsiniz.
Son olarak, sunucunuzun bakımını yapabilmek için, gerekli kaynağa ve zamana sahip olduğunuzdan emin olun. Herhangi bir sunucu gibi, oyun sunucuları da zaman zaman sorunlar yaşayacaktır. Çünkü, sunucunuz eğlence amaçlı olsa da, bu bakım için daha az zaman ve kaynak ayırmanız gerektiğini belirtmez.

Web Sunucusu Nedir Ne İşe yarar?
Hosting ya da daha Türkçe karşılığıyla “Barındırma”, web sayfalarınızı internet’te yayınlamak için gerekli alanın kiralanmasıdır. Diğer bir ifade ile, Hosting, bir web sitesinde yayınlanmak istenen sayfaların, resimlerin veya dokümanların internet kullanıcıları tarafından erişebileceği bir bilgisayarda tutulmasıdır.
Bir web sitesi kurmak istiyorsanız, dosyalarınızı saklayacağınız bilgisayar evinizdeki bilgisayarınız olamaz, çünkü gerekli program ve donanımınız olsa bile internet bağlantınızın veri yükleme (upload) hızı bu iş için genelde yetersiz kalacaktır.
İnternette site yayınlamak için özel olarak üretilmiş, internete hızlı bağlantısı olan, yüzlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilecek bir bilgisayarda (server yani sunucu) dosyaların saklanması gerekir. Web siteye ait dosyalar için depo vazifesi gören ve internet kullanıcılarının erişimine sunan bilgisayarlara web sunucusu (web server), bu veri saklama ve yayınlama işlemine de web hosting denir.

Dedicated Nedir?
İnternet sitesi ile ilgilenen ve sitesini barındırmak için barındırma alanı arayan çoğu kişi VDS ve VPS kelimeleri ile bir şekilde karşılaşmıştır. Bununla birlikte fazla üzerinde de durulmadan geçilmiştir. İşte bu yazımda anlamı ve mantığı az bilinen bu iki kısaltmanın ne olduğundan, aralarındaki farklardan ve işlevselliklerinden bahsedeceğim.
VPS ve VDS arasındaki farklara, kısa bir paylaşımsız sunucu (dedicated server) tipinden bahsederek gireceğiz. Özellikle paylaşımsız sunucu seçmemin sebebi dedicated server tabirinin tam bir Türkçe karşılığının bulunmamasıdır ve bu nedenle paylaşımsız sunucu tabiri vurgulamak istememdir. Bu konuyu herkesin yorumuna da açmış olup hangi tabirin daha çok kullanılması gerektiğine beraber karar verelim istiyorum.
VPS ve VDS sunucular daha çok ufak çaplı işler veya oyun sunucuları kullanılmaktadır. Büyük çaplı işlerinizde ya da çok fazla ziyaretçi alan sitelerinizde lütfen Paylaşımsız Sunucuları veyaPaylaşımsız Bayi (Dedicated Reseller) hizmetlerini seçiniz.


Paylaşımsız Sunucu Nedir Ne İşe yarar?
Burada Paylaşımsız Sunucu kavramını biraz açmamız gerekli. Bu sunucular fiziksel olarak gerçek sunucudur diyebiliriz ve istediğiniz işletim sistemiyle kullanabilir, istediğiniz her tür işi kolay, hızlı ve sorunsuz bir biçimde yerine getirebilirsiniz. Paylaşımsız Sunucular, Sanal Sunuculara göre sadece 3. Parti yazılımların (PHP, MySql vb) uygulamalarını paylaşırlar. Sanal sunucular gibi donanımsal paylaşım yapılmaz. Böylece daha kararlı ve daha performanslı bir sonuç alınır. Bütün internet sunucuları Paylaşımsız Sunucular üzerine kurularak satış yapılmaktadır. Aşağıdaki VPS ve VDS örneklerinde verildiği gibi Paylaşımsız Sunucuların çalışma alanları çok farklı olabilir.


VPS Nedir Ne işe Yarar?

VPS (Virtual Private Server) sanal bir sunucudur ve Paylaşımlı Özel Sunucu anlamına gelir. “VPS” sunucular aynı donanım üzerinde (ortak işlemci, ortak disk, ortak ram) ama birbirinden bağımsız çalışan sistemlerdir. Sanal sunucuların, sanal olmayan sunuculardan farkı bir sunucuyu birden fazla kişinin kullanmasıdır.

Vds Nedir Ne işe yarar ?
VDS (Virtual Dedicated Server) sunucular da VPS’ler gibi sanal sunuculardır. VDS’ler aynı donanımı kullansalar da VPS’ler gibi gibi aynı işletim sistemini kullanmazlar. VDS’ler her kullanıcıya istediği işletim sistemini kurma fırsatı verir ve böylece sanal kısıtlama yazılımsal olarak ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Sanal Sunucu Nedir Ne işe Yarar?
Sanal Sunucu diye tabir ettiğimiz sunucu tipi, vmware, virtuozzo, Microsoft Virtual Server, XenSource, HyperVM, OpenVZ gibi sanallaştırma programlarıyla oluşturulurlar. İçerisinde istediğiniz uygulamaları (Web Server, Dns Server, Mail Hosting , Radyo ve IRCd Hosting) gerçek bir Paylaşımsız Sunucudaki fiyatının dörtte biri fiyata gerçekleştirebilirsiniz. Maliyetinin bu kadar düşük olması neden bu kadar çok tutulduğunu özetler. Fakat sonuçta bu sunucuların sanal olması ve donanımını diğer sanal sunucularla paylaşması, bu sunucuları küçük çaplı işler için ideal hale getirir.



Bir Sanal Sunucuda neler yapılabilir?



    • Kurumsal ve Bireysel hosting satışı yapabilir ya da yayınlayabilirsiniz.
    • Oyun sunucusu olarak kullanabilirsiniz.
    • Voip yazılımlarıyla kurumsal firmaları birbirine bağlayabilirsiniz.
    • Radyo ve IRCd gibi 3. Parti yazılımlarla müşterilerinizi daha çok memnun edebilirsiniz.
    • Sanal Sunucuları Yükleme (Upload) ve İndirme (Download) işlemlerinde, yüksek bağlantı hızlı sanal sunucularda, dosya dizini olarak kullanabilirsiniz.
    • E-posta ve Dns sunucu olarak kullanabilirsiniz, bu alandaki tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sonuç;
Bu yazımda en çok adı geçen sunucu türlerini (VDS, VPS ve Paylaşımsız Sunucular) anlatmaya çalıştım. Projeleriniz için en uygununun hangisi olduğuna karar vermek size kalmış. Aklınıza takılan her türlü soruyu bu yazıya yorum yaparak dile getirebilirsiniz. Karar vermenizde yardımcı olmaya çalışacağımdan emin olabilirsiniz.

Vps,Vds Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?Türkiye’de çoğu web alanı, alan adı, sunucu ve sanal sunucu hizmetlerini küçük bütçeli, kendini şirket diye tanıtan orta okul ve lise çağındaki gençlerimiz sürdürmektedir. Bu serüvene para kazanmak için girseler de bunun okulunu okumadıklarından veya bunlarla ilgili tecrübeyi bilmediklerinden hep sorunla karşılaşırsınız. Bununla birlikte bu firmaların yasallığı da başka bir mevzudur.

Bir şirketle muhatap olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Mutlaka Vergi levhası ve Ticari sicil gazetesi bulunmasına gereklidir. Bununla birlikte aldığınız ürünün faturasını gönderen, eğer şirket başkasının üzerineyse şirketin telefonlarını ve şirketin adresini açık bir şekilde sitesinde belirten kuruluşları tercih etmenizde yarar var. Diğerlerine göre daha pahalı bir hizmetle karşılaşsanız da sorunlarınız diğerlerine göre çok daha az olup kafanız ve huzurunuz daha da fazla olacaktır.

Peki vergi levhası, sicil gazetesi, faturası var ama hizmeti yok diyebilirsiniz. Bunun içinde ----- gibi forumlardan şirket ile ilgili yorumları, şikâyetleri veya ------- gibi sitelerden kendi müşterilerinin yorumlarını okuyabilirsiniz. Bunların sağlıklı olma durumu da %50, %50’dir. Her konuya her yoruma da güvenmenizi söyleyemiyoruz.
Yer sağlayıcısı belgesi diye piyasaya Türk Telekominikasyon kurumunun sunduğu bir belgeye hiçbir zaman güvenmeyiniz, Web alanı olup da kendi sitesini barındıranlara bile verilen bir belgedir.
Gerçekleştirmesi mümkün olmayan vaatlerde bulunan firmalardan uzak durunuz. Örneğin kimi firma sınırsız web alanı şeklinde reklam yapar. Oysa ki sizin web siteniz sonuçta bir disk üzerinde barınmaktadır. Sınırsız kapasitede bir harddisk olmadığına göre sınırsız da bir web alanı olması mümkün değildir. Bu tür hileli kelimelerle ancak bilmeyeni kandırabilirler insanları kandırabilirler.
Şirket olduğunu anladık ve güvenli bir firma, devamı;

Hiçbir şirketin sunucuları sorunsuz değildir. Bu işte tecrübeli insanların fikirlerinden ve referanslarından faydalanmanızı tavsiye ederim. Bir örnek vermek gerekirse bir giyim firmasından mal almak başkadır ama bir nike, adidas’tan mal almak başkadır. İkisi de şirkettir ama ikisinin kaliteleri çok farklıdır.

Şimdi birazda sunucu tarafından bilgi verelim.
Bir sunucu ne kadar güçlüyse, ne kadar ileri seviye bir yapıya sahipse o kadar az sıkıntı yaşatır. “Sunucunun güçlü olduğunu nereden bileceğim, ayrıca VDS hizmeti alıyorum bana sunucudan sadece bir parça alan veriyorlar” diyebilirsiniz. Bu durumda sunucunuzun özelliklerini gösteren bir faturanın ekran görüntüsünü (Print Screen) isteyebilirsiniz. Ya da güvendiğiniz bir firmaysa neyin ne olduğunu zaten kendileri de söyleyecektir. Ben başkalarından örnek vermek yerine kendimizden (--------) örnek vermek istiyorum. Aşağıdaki sunucuyu beraber inceleyelim.

i7 920 4.8GT 8MB L3 2.66 GHz
Asus Rampage II Main Board veya SH5200S Intel Server Board
12 GB DDR3 1333Mhz Ram
2 x 1000 GB 32 MB cache Sata II Hdd
100 mbit/sec internet erişimiVDS yapılarını incelerken sonuçta ana sunucunun nasıl davrandığını da düşünmeniz gerekmektedir. Kararlı bir ana sunucu, kararlı bir VDS demektir. Peki kararlı bir sunucu nasıl olur? Şimdi 12 GB Ram kapasitesine sahip (24 tane 512 MB.lık VDS bulunan) bir ana sunucu düşünelim.

24 x 512mb = 12 GB Ram
24 x 100 (her VDS’de 100 müşteri) = 2400 Müşteri

Buradaki VDS örneğinde ana sunucu ne kadar kararlı ve güçlü olursa olsun gereğinden fazla müşteri alınmış ve sunucunun performansı ve kapasitesi hiçe sayılmıştır.
Bir de kararlı ve doğru şekilde kullanılan ana sunucu ve VDS nasıl olur onu düşünelim. Örnek iyi bir sunucu İ7 işlemci 8 çekirdek ve yine 12 GB Ram’den oluşur. Çekirdek başına VDS açıldığını ve her VDS’nin 1 GB Ram kapasitesine sahip olduğunu düşünelim. Ana sunucudaki bütün çekirdekler sadece bir VDS için kullanılacak ve geriye kalan 4 GB.lık Ram ana sunucuya bırakılmış olacaktır. Ana sunucuda ram bırakmak VDS’lerin işlem yapmasını hızlandırmakla beraber takılma, donma veya kopma gibi sorunların önüne geçer.

Peki her şey işlemci veya bellekten ibaret mi?

Hayır, her şey işlemci ve bellekten ibaret değildir. VDSlerin ana sunucularında işlemci ve Ram’den sonra en önemli donanım disktir. Disk ne kadar iyiyse işlemleriniz o kadar hızlanır. Diskin yazma veya okuma sorunu varsa ana sunucu ne kadar sağlam da olsa VDS işlemlerinizde hep takılma olacaktır. Yazma ve okuma hatalarını hiçbir şekilde tam olarak anlayamayacağınız için disk değişimine gidilmesi gerekmektedir. Aksi halde yani diskler değiştirilmezse, VDS olarak tabir ettiğimiz sanal sunucularda yazma ve okuma yavaşlığı olduğundan siteniz veya uygulamalarınız çok ağır çalışacaktır.
Tabi ki her şey diskten de ibaret değildir. Kararlı bir sunucu her zaman lazımdır. Bir anakart yollayıp üzerine 1 tane p4 işlemci takıp ta 2 gb ram ile vds sunucusu açarsanız dediğim işlemlerin çoğunun ne kadar kararsız çalıştığını görebilirsiniz.

Sonuç olarak…

VDS (sanal sunucu) alırken karar vermeniz gerekenler özetle, VDS hizmeti alacağınız şirketin tecrübesi, piyasada hakkında yapılan yorumlar ve kullandığı sunucu türlerinin son teknoloji sanallaştırma programlarına yatkın ve yeterli olmasıdır.
Konuyu bir örnekle bitirmek istiyorum. Aşağıda göreceğiniz resim kendi -------sunucularımızdan alınmıştır. Resimde bir sanallaştırma programı olan ------ ve kullanılan işlemci yüzdelerini göstereceğim. Sormak istediğiniz veya merak ettiğiniz konuları çekinmeden yorumlarınızda dile getirebilirsiniz.


'' TürkMMO'ya yaptığı bildirgeden dolayı teşekkür ederiz ''
Böyle paylaşımların devamı gelecektir ...
 


Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Üst