AlicanTrn
Demir Madencisi
- En iyi cevaplar
- 0
Merhaba arkadaşlar ben Alican Turan,
Bu yazıyı acemi olarak yazıyorum,daha kendimi bir web tasarımcısı olarak göstermiyorum.
Şimdi gelelim konumuza diyorsunuz ben forum sitesi açmak istiyorum sunucuma..
Forum Scriptleri ;
Ücretli Scriptler
XenForo ; PHP dilinde yazılan sosyal bir forum scripti yazılımıdır. Yapımında Zend Framework kütüphanesi kullanılmıştır. Performans için optimize edilmiş zend kütüphanesi, css & javascript & ajax teknolojilerini kullanır ve seodostudur.
Bu yazılım dünyaca ünlü
XenForo $140 usd lisans ücreti (fiyatı) ile diğer forum scriptlerine göre çok daha uygun bir forum yazılımdır. XenForo’yu diğer forum yazılımlarından ayıran en büyük özelliği ise arama motoru optimizasyonu seo eklentisinin lisans içinde ücretsiz sunulmasıdır.
Türkçe dil desteğide olan XenForo için kullanıcı arayüzünün %99′unu, yönetici kısmının %80′ini kapsayan bir çeviri mevcuttur.
vBulletin’in en büyük rakibi ve alternatifi olan xenForo’ya vBulletin 4.0 ya da 3.8 serisinden herhangi bir kayıp olmadan geçiş kolaylıkla yapılabilir. Bunun için XenForo ile birlikte gelen migration (veri göçü) özelliğinin kullanılması yeterli, aynı zamanda vBSeo arama motoru eklentisini kullananlar da indexlenen linklerini kaybetmeden 301 yönlendirme yöntemi ile gerçekleştirebilmektedir.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Forum kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen forum yazılımı diyebileceğimiz vbulletinücretli olup sürekli destek ve güncellemesi yapılmaktadır.
vBulletin’in ücretli olmasına rağmen tercih ediliyor olmasının sebebleri ;
1–Türkçe dil paketlerinin olması
2–Eklenti dosyalarının çokluğu
3–Tema çeşitliliği ve kolay temin edilebilmesi
4–Yardım dosyalarının ve muhataplarının olması
5–Resmi destek sitesinin bulunması
6–Güvenli olması
vbulletin Forum 2 farklı lisans ile kullanıma sunulmaktadır.
1-Yıllık lisans
2-Ömür boyu lisans (Owned License)
vbullettin Yıllık Lisans Ücretleri Fiyatları;
Yıllık kullanım için 100 USD ödemek süreti ile kullanılan VB lisansı olup , her yıl lisan yenilemesi yapmanız gerekmektedir.
Lisansı yenilemediğiniz takdirde vbulletin güncellemelerinden mahrum kalırsınız.
Ömür Boyu Lisans; (Owned License)
Son güncel ücreti 249 USD civarında olan owned lisans ömür boyu kullanabileceğiniz lisans seçeneği olup , yeni güncellemeler için her sene 20 USD gibi bir aidat ödemeniz gerekmektedir.
Farklı Olarak;
Yukarıda saydığımız lisans türleri ,Forum lisansları olup , forum lisanslarına ek olarak sunulan modifikasyon lisansları da vardır.
Bunlar;
1–vBSEO lisansı : (destek ve satışına son vermiştir)
2–vB Suit lisansı: Normal vBulletin lisansına ek olarak portal sayfasının eklenmiş olduğu daha gelişmiş vbulletin lisansıdır. Ücreti 295 USD ‘dir.
3–vB Blog lisansı olup tek seferliğe mahsus 60 USD gibi bir ücret ödenerek mevcut vBulletin lisansınıza dahil edilir.
Ücretsiz Scriptler
MyBB ; MyBulletinBoard (MyBB) Forum Scripti PHP dili ile yazılmış, MySQL veritabanı ile kullanılabilmekte olan ücretsiz (free) ve sürekli gelişen bir forum scriptidir.
Chris Boulton ve ekib arkadaşları tarafından geliştirilmekte ve dağıtılmakta olan mybb, gönüllü destekcileri sayesinde eklenen zengin tema ve eklentileri ile hergün büyümekte ve özellikle ücretsiz forum sahibi olmak isteyenler tarafından yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye resmi destek sitesi için
Kurulumu ve kullanımı son derece kolay olan mybb’nin , ücretli satılan diğer forum scriptlerinden aşşağı kalır yanı yoktur.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SMF : Açılımı Simple Machines Forum olan SMF, basit ve kolay kullanımı sayesinde en çok tercih edilen forum scriptlerindendir. Yeni geliştirilmiş olmasına rağmen her geçen gün kullanıcı sayıcı hızla artmaktadır.
SMF, PHP ve MySQL tabanlı bir forum olup, açık kaynak kodludur. SMF destekcileri sayesinde sürekli gelişim gösteren bir yapıya sahip olup son derece güvenilirdir.
Smf, Diğer forum scriptlerinde olmayan SSI özelliği ile forumu istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. SSI, smf ‘nin diğer ücretsiz forum scritplerine nisbeten daha fazla kabul görmesinin ana sebeblerinden birisidir.
Çok az php ve css bilginiz dahi olsa , rahatlıkla kendi smf forumunuz için tema kodlayabilir, hatta kodladığınız bu temaları satarak gelir sağlayabilirsiniz.
Her nekadar vBulletin kullanıcıları tarafından itici ve basit bir görünümü olduğu düşünülsede, kullanım kolaylığı açısından en rahat forum scriptidir. şu an ülkemizde en yaygın kullanılan forum scripti , yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü SMF ‘dir. Dilerseniz
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Benim bu yazımda kurulumunu ayrıntılı olarak anlatıcağım MyBB'dir.
MyBB neden derseniz ; Kullanımı oldukça kolay,benim hiçbir php bilgim olmama rağmen kurulumu yapıp kullana biliyorum.Ve hosting'im LİNUX alt yapısına sahip yani 100% MyBB'ye uyumlu
İlk olarak Hosting Kullanıcıları Kurulumu [CPANEL]
Cpanel hesabımıza giriş yaptıktan sonra
Wep Applications Kısmından Otomatik olarak MyBB'yi kurabilirler.Kurulum kısmından dil seçenekleri ayarlarını yapabilirsiniz.
Manuel Kurulum ;
Ben genellikle Manuel Kurulum Öneririm Nedeni İse MyBB Türkiye Forumu "PRO PAKET" adında bir MyBB Sürümü çıkarmıştı.MyBB kullanan kullanıcılar bunu bilir.
Eğer Manuel Kurulum Yapılcaksa ProPaket Kurmanınzı Öneririm ProPaket'i konunun sonunda bulabilirsiniz.
İlk olarak kurmadan önce MySQL Database açmamız gerek.Kurulum sırasında bize lazım olcaktır.
ProPaket Sıfır Kurulum "V9" da mevcuttur daha sonra update yapıp son güncellemeyi kullana biliriz.
Gelelim Kuruluma ;
Sıfır Kurulum Talimatı:
Bu yazıyı acemi olarak yazıyorum,daha kendimi bir web tasarımcısı olarak göstermiyorum.
Şimdi gelelim konumuza diyorsunuz ben forum sitesi açmak istiyorum sunucuma..
Forum Scriptleri ;
Ücretli Scriptler
XenForo ; PHP dilinde yazılan sosyal bir forum scripti yazılımıdır. Yapımında Zend Framework kütüphanesi kullanılmıştır. Performans için optimize edilmiş zend kütüphanesi, css & javascript & ajax teknolojilerini kullanır ve seodostudur.
Bu yazılım dünyaca ünlü
Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor.
Giriş yap veya üye ol.
yazılımın başlıca geliştiricilerinden Kier Darby ve Mike Sullivan tarafından yaratılmıştır. XenForo’nun ilk deneme sürümü Ekim 2010′da yayınlanmıştır. Yaklaşık 5 aylık bir geliştirme sürecinden sonra 8 Mart 2011 tarihinde ilk stabilize çalışan sürümünü piyasa çıkarmıştır. XenForo forum yazılımı içerisinde SEO özelliklerini barındırmaktadır. XenForo forum yazılımı her geçen gün çeşitli topluluk forumlarından ve internet günlüklerinden gelen geri bildirimlere göre geliştirilmeye devam etmektedir.
XenForo $140 usd lisans ücreti (fiyatı) ile diğer forum scriptlerine göre çok daha uygun bir forum yazılımdır. XenForo’yu diğer forum yazılımlarından ayıran en büyük özelliği ise arama motoru optimizasyonu seo eklentisinin lisans içinde ücretsiz sunulmasıdır.
Türkçe dil desteğide olan XenForo için kullanıcı arayüzünün %99′unu, yönetici kısmının %80′ini kapsayan bir çeviri mevcuttur.
vBulletin’in en büyük rakibi ve alternatifi olan xenForo’ya vBulletin 4.0 ya da 3.8 serisinden herhangi bir kayıp olmadan geçiş kolaylıkla yapılabilir. Bunun için XenForo ile birlikte gelen migration (veri göçü) özelliğinin kullanılması yeterli, aynı zamanda vBSeo arama motoru eklentisini kullananlar da indexlenen linklerini kaybetmeden 301 yönlendirme yöntemi ile gerçekleştirebilmektedir.
Giriş yap veya üye ol.
; 1999 yılında Jelsoft Enterprises Ltd. şirketini kuran, James Limm ve John Percival tarafından yazılmış ,php ve mySQL arabirimini kullanan forum script yazılımıdır. vBulletin Türkçeye ” bülten ” olarak çevrilmiştir.Forum kullanıcıları tarafından en çok tercih edilen forum yazılımı diyebileceğimiz vbulletinücretli olup sürekli destek ve güncellemesi yapılmaktadır.
vBulletin’in ücretli olmasına rağmen tercih ediliyor olmasının sebebleri ;
1–Türkçe dil paketlerinin olması
2–Eklenti dosyalarının çokluğu
3–Tema çeşitliliği ve kolay temin edilebilmesi
4–Yardım dosyalarının ve muhataplarının olması
5–Resmi destek sitesinin bulunması
6–Güvenli olması
vbulletin Forum 2 farklı lisans ile kullanıma sunulmaktadır.
1-Yıllık lisans
2-Ömür boyu lisans (Owned License)
Yıllık kullanım için 100 USD ödemek süreti ile kullanılan VB lisansı olup , her yıl lisan yenilemesi yapmanız gerekmektedir.
Lisansı yenilemediğiniz takdirde vbulletin güncellemelerinden mahrum kalırsınız.
Ömür Boyu Lisans; (Owned License)
Son güncel ücreti 249 USD civarında olan owned lisans ömür boyu kullanabileceğiniz lisans seçeneği olup , yeni güncellemeler için her sene 20 USD gibi bir aidat ödemeniz gerekmektedir.
Farklı Olarak;
Yukarıda saydığımız lisans türleri ,Forum lisansları olup , forum lisanslarına ek olarak sunulan modifikasyon lisansları da vardır.
Bunlar;
1–vBSEO lisansı : (destek ve satışına son vermiştir)
2–vB Suit lisansı: Normal vBulletin lisansına ek olarak portal sayfasının eklenmiş olduğu daha gelişmiş vbulletin lisansıdır. Ücreti 295 USD ‘dir.
3–vB Blog lisansı olup tek seferliğe mahsus 60 USD gibi bir ücret ödenerek mevcut vBulletin lisansınıza dahil edilir.
Ücretsiz Scriptler
MyBB ; MyBulletinBoard (MyBB) Forum Scripti PHP dili ile yazılmış, MySQL veritabanı ile kullanılabilmekte olan ücretsiz (free) ve sürekli gelişen bir forum scriptidir.
Giriş yap veya üye ol.
tıklayınızKurulumu ve kullanımı son derece kolay olan mybb’nin , ücretli satılan diğer forum scriptlerinden aşşağı kalır yanı yoktur.
SMF : Açılımı Simple Machines Forum olan SMF, basit ve kolay kullanımı sayesinde en çok tercih edilen forum scriptlerindendir. Yeni geliştirilmiş olmasına rağmen her geçen gün kullanıcı sayıcı hızla artmaktadır.
SMF, PHP ve MySQL tabanlı bir forum olup, açık kaynak kodludur. SMF destekcileri sayesinde sürekli gelişim gösteren bir yapıya sahip olup son derece güvenilirdir.
Smf, Diğer forum scriptlerinde olmayan SSI özelliği ile forumu istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz. SSI, smf ‘nin diğer ücretsiz forum scritplerine nisbeten daha fazla kabul görmesinin ana sebeblerinden birisidir.
Çok az php ve css bilginiz dahi olsa , rahatlıkla kendi smf forumunuz için tema kodlayabilir, hatta kodladığınız bu temaları satarak gelir sağlayabilirsiniz.
Her nekadar vBulletin kullanıcıları tarafından itici ve basit bir görünümü olduğu düşünülsede, kullanım kolaylığı açısından en rahat forum scriptidir. şu an ülkemizde en yaygın kullanılan forum scripti , yukarıda saydığımız nedenlerden ötürü SMF ‘dir. Dilerseniz
Giriş yap veya üye ol.
ulaşabilir smf hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Benim bu yazımda kurulumunu ayrıntılı olarak anlatıcağım MyBB'dir.
MyBB neden derseniz ; Kullanımı oldukça kolay,benim hiçbir php bilgim olmama rağmen kurulumu yapıp kullana biliyorum.Ve hosting'im LİNUX alt yapısına sahip yani 100% MyBB'ye uyumlu
İlk olarak Hosting Kullanıcıları Kurulumu [CPANEL]
Cpanel hesabımıza giriş yaptıktan sonra
Wep Applications Kısmından Otomatik olarak MyBB'yi kurabilirler.Kurulum kısmından dil seçenekleri ayarlarını yapabilirsiniz.
Manuel Kurulum ;
Ben genellikle Manuel Kurulum Öneririm Nedeni İse MyBB Türkiye Forumu "PRO PAKET" adında bir MyBB Sürümü çıkarmıştı.MyBB kullanan kullanıcılar bunu bilir.
Eğer Manuel Kurulum Yapılcaksa ProPaket Kurmanınzı Öneririm ProPaket'i konunun sonunda bulabilirsiniz.
İlk olarak kurmadan önce MySQL Database açmamız gerek.Kurulum sırasında bize lazım olcaktır.
ProPaket Sıfır Kurulum "V9" da mevcuttur daha sonra update yapıp son güncellemeyi kullana biliriz.
Gelelim Kuruluma ;
Sıfır Kurulum Talimatı:
Ekteki dosyayı indirip .rar'dan çıkarın.
FTP-Upload adlı klasörün içindeki dosyaların tümünü FTP proğramı aracılığı ile ''public_html'' klasörü içine yüklüyorsunuz. Eğer siteyi forum klasöründe kurmak istiyorsanız, ana dizine forum adında bir klasörü oluşturup ekten indirmiş olduğunuz kurulum dosyalarını forum klasörünün içine yükleyiniz..
FTP ana dizin nedir? , neresidir?
Ana dizin dediğimiz yer, public_html klasörüdür bazı sunucularda ''public_html'' yerine ''httpdoc'' klasörü mevcuttur. Kısaca kurulum dosyalarını adını yazmış olduğum dizin-lerden hangisi varsa içine yüklüyorsunuz..
Dosyaların FTP'ye yükleme işlemi bittikten sonra, config.default.php dosyasının adını config.php şeklinde değiştirin ve aşağıda isimlerini yazmış olduğum dosya ve klasörlerin CHMOD izinlerini 777 olarak ayarlayınız.
Dosyaların FTP'ye yükleme işlemi bittikten sonra, aşağıda isimlerini yazmış olduğum dosya ve klasörlerin CHMOD izinlerini 777 olarak ayarlayınız.
- /cache
- /cache/themes
- /uploads
- /uploads/avatars
- /inc/languages
- /inc/config.php
- /inc/settings.php
Kurulum işlemi bittikten sonra CHMOD izinlerini tekrar eski hallerine getirmeyi unutmayınız.
Giriş yap veya üye ol.
şeklinde yazarak ''ENTER'' basıp kurulum işlemini başlatın..
Diğer ayarlara dokunmadan ileri diyoruz.
İleri
Forum adına forumda başlık (title) olarak kullanmak istediğiniz adı yazın
Website adına footer da gözükmesini istediğiniz adı veya bilgiyi yazın.
Diğer ayarlara dokunmamanızı tavsiye ediyorum
Ama yok ben biliyorum diyorsanız Forum url sinin Başında, http:// içermelidir, sonunda slash / işareti olmamasına dikkat ediniz.
Cookie domain: çerezlerin depolanması için domain dizin yolunu giriniz, aynı zamanda belirtmiş olduğunuz yol tüm alt domainleride kapsamaktadır.
Örnek 1: .mybb.com.tr gibi olmalıdır. (ana dizin yoludur.)
Örnek 2: .forum.mybb.com.tr gibi olmalıdır. (alt dizin yoludur.)
Örnek 3: .mybb.com.tr/forum gibi olmalıdır. (alt dizin ve forum klasörü yoludur.)
Forumunuz alt alanda veya forum klasörü olarak kurduktan sonra ve sorun yaşıyorsanız eğer üsteki vermiş olduğum 2 ve 3 nolu örneklere bakınız.
Cookie yolu:Bu ayar genellikle slash / işareti ekli olarak olmalıdır ve mecbur kalmadıkça değiştirmeniz tavsiye edilmez.
Değiştirmek isterseniz eğer site adresini tam ve doğru bir şekilde yazmanız gereklidir, aksi halde foruma giriş ve çıkış sorunları oluşabilir.
Evet şimdi ileri diyoruz
Evet forum kuruldu.. İnstall klasörüne lock dosyası oluştu ve güvenlik nedeniyle install klasörü kilitlendi eğer lock dosyası oluşmamış ise siz oraya lock adında boş bir dosya koyabilirsiniz yada install klasörünü silin.Son olarak inc/config.php ve inc/setting.php nin dosya izinlerini tekrar 644 yapıyoruz.
MyBB Pro-V10 Güncelleme Paketi Kurulumu
MyBB 1.6.12 Pro-v10 Güncellemesi Nasıl Yapılır?
Giriş yap veya üye ol.
gereği değiştirmiş iseniz, lütfen güncelleme yapmadan eski hallerine çeviriniz. Aksi halde güncelleme işlemi yapamaz ve hata ile karşılaşırsınız..!
Ek Dosya-(lar)
Giriş yap veya üye ol.
(Dosya Boyutu: 3.76 M
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
(Dosya Boyutu: 336.25 K
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
Kod:
Alıntıdır :
Forum Scriptleri Hakkında Bilgi : http://www.weblozi.com/
MyBB Kurulum Hakkında Bilgi : http://destek.mybb.com.tr/
Örnek Web Site : http://steamturk.net/ [Benim Sitem]
Son düzenleme: