Valorant Detaylı İnceleme

LordOfTürk

Bööö!
Site İK Yöneticisi
Mesajlar
1,214
En iyi cevaplar
83
Beğeniler
973
Puanları
4,290
Ruh hali
5e5ce48d7af5071b1cdc1ebc.jpg



VALORANT İNCELEMESİ

Uzun yıllar boyunca oyun piyasasını League of Legends oyunu ile kasıp kavuran Riot Games şirketi, yeni projeler için mühendisleri ile birlikte kafa yormaktadır. Yakın zamanda piyasaya sürülmüş olan Leage of Runeterra kart oyunu, oyun severler tarafından oldukça beğenilmiş ve çıkış yaptığı ilk günden beri hatırı sayılır bir indirme sayısına ulaşmayı başarabilmiştir. Bu projeden sonra Riot Games şirketinin uzun zamandır üzerinde çalıştığı ve nihayet 7 Nisan itibarıyla kullanıcıyla buluşan FPS oyunu Valorant, çok oyunculu ve çevrimiçi olarak oyun severlerin beğenisine hali hazırda sunulmuş durumdadır. Kapalı beta test döneminde 1.7 milyon kullanıcıya ulaşmayı başarabilmiş ve Twitch platformunda izlenme oranları ile rekorlara imza atmıştır. Bizde bu yazımızda FPS tarzı oyun severler tarafından fazlasıyla araştırılan Valorant oyununun en çok merak edilen başlıklarını sizler için inceledik.

Valorant’ın Temel Özellikleri Nelerdir?

İlk olarak Valorant’ın nasıl bir oyun olduğundan bahsetmek gerekirse Counter Strike ve OverWatch tarzı bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. FPS kültürü ve oyun mantığı olarak yılların efsane oyunu Counter’a benzetiliyorken, grafik bakımından daha çok OverWatch tarzı bir oyun olduğu söylenmektedir. Ayrıca Valorant’ta, beşer kişilik iki takımın savunma ve saldırı ekipleri olarak iki tarafa ayrıldığına ve mücadelelerine bu şekilde devam ettiklerine tanık olmaktayız. Toplamda 2 devre süren ve 13 tur üzerinden en çok galibiyet alan takımın şampiyon olduğu oyun, 30 saniye süren satın alma ve hazırlık işlemleri ile başlamaktadır. Zırh, silah ve yetenekler için gerekli cephaneler alındıktan sonra saldıran tarafın ‘’Spike’’ adı verilen bombayı kurarak korumaya çalışması, savunan tarafın ise karşı takımı yok ederek buna engel olmaya çalışmasıyla devam etmektedir.

Valorant Karakteleri ve Özellkleri

Valorant karakterleri, toplamda 4 sınıfa ayrılmış 10 farklı oyuncudan oluşmaktadır. Bu sınıflar ise düellocu, gözcü, öncü ve kontrol uzmanı olarak sıralanmaktadır. Her karakterin kendine ait yetenekleri ve en güçlü vuruş gücüne sahip olduğu bir ultisi bulunmaktadır. Düellocu ve öncü sınıfa ait karakterler genelde çarpışmanı en önünde yer alırken, gözcü karakterler onlara yardımcı olmak için yeteneklerini kullanmaktadır. Gelin kısaca karakterleri genel hatlarıyla daha derinden tanıyalım.

Breach: Öncü birlikler sınıfında yer alan bu karakter, duvarlardan geçerek, rakibi kör eden atışlar gerçekleştirebilen yeteneklere sahiptir. Ayrıca sarsıntı etkisi yaratan yeteneklerinin yanı sıra, ulti yeteneği ile rakiplerine karşı bir deprem yaratarak onları ciddi manada sersemletebilmektedir.

Brimstone: Uzmanlık alanı kontrol yetenekleri olan bu karakter, rakiplerine hasar veren bombalar yollayarak takımını anlık olarak öne geçirme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca karşı takımın görüşlerini kısıtlayan bulut fırtınalarını ve yüksek hasarlara sahip uydu saldırı yeteneklerini de bünyesinde bulundurmaktadır.

Cypher: Sınıf ayrımında kendini gözcü kategorisinde bulan bu karakter, rakiplerinin görüşlerini kısıtlayan ve hareketlerini yavaşlatan kafesleri harita içerisinde istediği yere atabilmektedir. Rakiplerini gözetleyebilmek için gizli kameralar kullanmakta ve ulti yeteneği sayesinde rakip takımın tüm üyelerinin yerini tespit edebilmektedir.

Jett: Oyunda çarpışmanın içerisinde yer alan bir karakter olan Jett, havaya zıplayabilmekte ve rakiplerine gözükmeden hızlıca öne doğru atılabilmektedir. Üçüncü yeteneği sayesinde haritanın her yerine görüş kısıtlayan sis bombaları atabilmekte ve ulti yeteneği ile yüksek hasarlara sahip bıçaklar fırlatabilmektedir.

Omen: Kontrol sınıfına mensup olan Omen karakteri, yetenekleri sayesinde karşı takımın görüşünü kısıtlayan gölge balonları ve kürelerini haritanın her yerine atabilmektedir. Bir diğer yeteneği sayesinde ileri doğru atılabilmekte, ulti yeteneği ile harita üzerinde belirlediği bir yere ışınlanabilmektedir.

Phoenix: Çatışmaların içerisinde yer alan düellocu Phoenix, kör eden işaret küreleri ve alan hasarı sağlayan alev küreleri atabilmektedir. Aynı zamanda hasar veren bir ateş duvarı açabiliyorken, ulti yeteneği ile ölünce istediği yerde yeniden doğabilmektedir.

Raze: Sınıf olarak düellocu klasmanında yer alan Raze, genel olarak patlayıcı bir çanta ve alan etkisi yaratan devasa bir bomba fırlatmaktadır. Ayrıca rakibe hasar veren bir bot atmasının yanı sıra, ulti yeteneği sayesinde tüm düşmanları etkileyecek bir roketatar mermisi göndermektedir.

Sage: Sınıf olarak gözcü kategorisinde yer alan Sage karakteri, yavaşlatma küresi, iyileştiren bir sağlık çantası ve rakip takıma karşısı duvar etkisi yaratan bir bariyer kurma yeteneklerine sahiptir. Ultisi ile yakınında ölen rakibini canlandırarak oyun içerisine tekrar katabilmektedir.

Sova: Çarpışmaların içerisinde bulunması ve rakip takıma karşı en ön saflarda yer alması için dizayn edilen Sova karakteri, düşmanlarına karşı etkili bir şok oku ve onların yerlerini tespit edebilmek için keşif oku gönderebilmektedir. Duvarların arkasına saklanan düşmanlarını görebilmek için baykuş drone özelliğini kullanan Sova, ulti yeteneği sayesinde çok uzaklardaki düşmanları bile öldürebilecek güçlü oklar fırlatmaktadır.

Viper: Sınıf olarak kontrol uzmanı kategorisinde yer alan Viper, rakibe hasar sağlayan bir küre ve onlara karşı duvar görevi gören bir bariyer örmesiyle ünlüdür. Düşmanlara gönderdiği zehir küresinin yanı sıra, ulti yeteneği ile yüksek derece hasar sağlayan devasa bir zehir bulutu oluşturabilmektedir.

Valorant’ta Bulunan Silahlar

Valorant oyununda yer alan silahlar piksel mantığıyla yaratılmış olsa da FPS oyunlarında kullanılan silahlarla oldukça benzer özelliklere sahiplerdir. Oyun içerisinde kapalı beta döneminden beri yer alan beş tane tabanca, yüksek atış hızına sahip iki hafif makinalı tüfek, alan hasarı sağlayan iki pompalı silah, dört tane hızlı imha seçeneği sunan taarruz tüfeği, rakipleri tek atışta öldürebilen iki keskin nişancı silahı, iki tane ağır makine tüfeği ve oyuncuların hali hazırda elinde bulunan bir bıçak yer almaktadır. Oyun içerisinde yer alan beylik tabancaları otomatik ve yarı otomatik olarak ikiye ayrılmaktadır. Taarruz tüfekleri ise sağ tık yapıldığı taktirde tam otomatik olarak işlev görürken, standart halinde yarı otomatik olarak ateş etmektedir. Son olarak her silahın kendine göre bir işlevi olduğunu ve verilen hasarın her birinde değişkenlik gösterdiğini de belirtmekte fayda var.

Valorant’ın Sistem Özellikleri Nelerdir?

Riot Games şirketinin en iddialı olduğu ve oyunlarının bu kadar fazla tutulmasının nedeni olarak gösterilen özellik, düşük grafik ayarlarında gereksinimleri azami derecede tutmasıdır. Öyle ki sistem ve sunucu performansı, yüksek optimizasyon özelliği sayesinde her zaman en üst seviyelerde yer almaktadır. Yaklaşık 10 yıllık bilgisayarlarda dahi çalışabilmesi için Valorant oyunununda sistem gereksinimleri oldukça düşük tutulmuştur. Kullanıcılarının bu bağlamda oldukça fazla ilgisini çeken oyun, her kesime hitap edebildiği için oldukça yüksek bir oyuncu sayısına kısa zamanda ulaşabilmeyi başarabilmiştir. Ayrıca Riot Games, her oyununda kullandığı ülke sunucularının altyapısı konusunda yıllardır oyun severlere güven sağlamaktadır. Ülkelerde dizayn edilecek olan oyun sunucularının 128 tick değerlerine kadar çıkabileceği söylenirken, internet kaynaklı gecikme değerlerinin de 35ms’in altında olacağı bildirilmiştir.

Valorant Sistem Gereksinimleri Nelerdir?

Valorant sunucularında minimum 30 FPS alınabilmesi için en az Intel Core 2 Duo E840 işlemci veya muadili bir ekipman gerekmektedir. Ayrıca ekran kartı tarafında HD 3000, ram bazında 4 GB RAM ve depolama olarak 8 GB alan yeterli olacaktır. Oyunu en yüksek grafik ayarlarında oynamak içinse tavsiye edilen en düşük işlemci olarak Intel i5 modelleri önerilmektedir. GPU bazında ise GeForce markasının GT730 modeli veya aynı özelliklere sahip başka bir ekran kartı tavsiye edilmektedir. Bellek kısmında 4 GB ram her bilgisayar için yeterli bir hız olarak düşünülürken, 8 GB disk alanı da oyunu depolamak için elverişli bir değerdir.​
 



Üst