Yıllardır merak ettiğimiz soru, ülkeler neden fazla para basıp keyfine bakmaz?

AdrianDav

Taş Madencisi
Mesajlar
86
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
41
Puanları
190
Hepimiz illaki yaşamımızın bir kesiminde bunu düşünmüşüzdür. Bir çoğumuz araştırıp nedenini öğrenmiştir. Örneğin ben küçükken babama "Bu Amerika istediği kadar para basıyor da biz neden basamıyoruz?" sorusunu sormuştum. Tabii ki babam ekonomi bilgisi olmadığı için cevap verememişti.

Öncelikle para nedir? Para insanların takas yönteminden kurtulup, daha rahat ticaret yapması için çıkarılan araçtır.
Para neye göre basılır? Para o ülkenin tamamen ekonomi sistemine göre basılır. İstersen merkez bankası durmasın, sürekli para bassın. Hiçbir dünya ülkesine buna ses çıkarmaz. Neden mi? Bir yufkacı dükkanınız var diyelim. Bu yufkacı dükkanında her gün ortalama 50 yufka satıyorsunuz(50 tanesi 500 tl diyelim). Haberleri izlerken merkez bankasının Cumhuriyet tarihinin en çok para basımını gerçekleştirdiğini duydunuz. Hemen düşündünüz ve piyasadaki para miktarının arttığını anladınız. Peki ya benim sattığım Yufka sayısı arttı mı? Hayır. Ben yine 50 tane yufka yapıp satacağım. Peki şimdi ben bu yufkaları tanesi 10 TL den, yani toplam 50 yufkayı 500 tlden satarsam ne olur? Zarar ederim zarar. Çünkü piyasadaki para miktarı artıyor, eğer ben bu yufkanın fiyatını para basım miktarına göre arttırmazsam büyük zarar ederim.

Yani kısacası piyasadaki para ne kadar artarsa artsın, eğer emekle doğru orantılı artmıyorsa bir anlamı olmayacak, sadece enflasyonu artıracaktır!

Enflasyon: kısacası bir ürün 2015 yılında 5 TL iken, 2017 yılında 8 TL olmasıdır. Detaya ne hacet?

"Yav o zaman bu parayı piyasaya yaymadan direkt borçlarımıza yatıralım?"

Her ülkenin her an borcu vardır. Borcumuz yok diyen ülke yalan söylemektedir. Ticaret oldukça borçta olacaktır. Peki neden para basıp borçlarımızı kapatamayız?
-Örneğin Avrupa ülkesinin bir tanesine para basıp borç ödeyeceğiz. 1.000.000 TL bastık. Ee biz bu adamlarla dolarla anlaşmıştık? Dolar basamıyoruz, o zaman bu parayı kura çevirmemiz lazım?. Hop gittik kurcuya, bu parayı dolara çevirdik. Kurcu ağabeyimizde bu elindeki 1 milyon TLyi ne yapacak? Gidip yat alacak, araba alacak, borçlarını ödeyecek, eşine; çocuğuna; işçisine verecek. Hop bu parayı istemeden piyasaya yaydık mı? Zaten enflasyon artıyor diye çıldıran halkımız iyice çıldıracak. Ortada ekonomi falan kalmayacak.
(Ya hadi adamlar TL olarak borcu kabul ettiyse ve biz TL olarak ödediysek?)
-Elin Almanı, İngilizi Türk lirasını kendi piyasasına mı yayacak? Onu senin piyasana yayarak dolara çevirecek ve kendi ülkesine yayacak. Sivri zekaya sahipsin ama yanlış düşündün.

Kısacası EMEK olmadıkça İSTEDİĞİN KADAR PARA İLE BORÇ KAPATMAYA ÇALIŞ. YEMEZLER CANIM, ELİN ADAMI YEMEZ.
 


MegaCrafter

Obsidyen Madencisi
Mesajlar
1,419
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
1,542
Puanları
3,070
Adam üşenmemiş yazmış, bize de beğenmek düşer ne diyelim :D
 

Onuuk

Zombi Katili
Mesajlar
171
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
118
Puanları
680
Ruh hali
Dünyada bir paradan ne kadar fazla varsa değeri düşer buda bazı sorunlara neden olur ekonominin nasıl işlediğini bende merak etmiştim biraz araştırma ile bulabiliyorsun ama ingiliçe
 

KaanGunlu

Işık Taşı Madencisi
Mesajlar
3,239
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
4,843
Puanları
6,840
10 yaşında değilseniz yada mağarada yaşamıyorsanız, ekonominin temellerini bilmeniz gerek.
 

SarıBücürIsBack

YASAKLANDI
Mesajlar
255
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
422
Puanları
0
Güzel konu. Fakat ABD bu kuraldan muaf, Onlar Bretton Woods anlaşmasından dolayı istedikleri kadar basabiliyorlar.
 

AdrianDav

Taş Madencisi
Mesajlar
86
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
41
Puanları
190
Güzel konu. Fakat ABD bu kuraldan muaf, Onlar Bretton Woods anlaşmasından dolayı istedikleri kadar basabiliyorlar.
Sadece konunun başını okumuşsunuz sanırım. :)

Benim anlatmak istediğim her ülke istediği kadar basabilir ancak bunun bir anlamı yoktur. Enflasyonu artırır, paranın değerini düşürür. Para ile yapılan yolsuzluklar artar. Daha birçok kötü yanı var.
 

Üst