- En iyi cevaplar
- 0
Steve Jobs istisna diyelim, peki. Jobs gibi okumayan adam mı arıyorsun ? Hacı Ömer Sabancı. Al sana örnek. Sabancı Holding'in temellerini atan adam. Vehbi K**. K** Holding'in temellerini atan adam. Biraz etrafınıza bakın.
Afedersiniz diyerek başlıyorum ancak siz kendinizi ne sanıyorsunuz ? Siz nasıl bu kadar rahat bir şekilde Türk insanının çoğu tembel diyebilirsiniz. Gidin Anadolu'ya, köyleri gezin hiç olmazsa yanından geçiyorsunuzdur. En basit örnek, tarlalara bakın. İnsanlar güneşin alnında nasıl çalışıyorlar. Ekmek parası için ! Bu mu tembellik ?
Bugün en iyi eğitim sistemi diye nitelendirilen Finlandiya'da (yine o çok meraklı olduğunuz Avrupa ülkelerinden biri) güya sınav yok. Peh! Nasıl yokmuş. Hoca kendi kitabını okutuyor, çocuklara sorular soruyor, dönem dönem bölüyor, performansı kaydediyor. Görünüşte sınav değil tabi.
Kendimize paradan başka ülkeye katkı sağlıyor muyuz, diye sormuşsun. Sen sağlamadığını düşünüyorsan diyecek şey kalmamıştır. Ancak en basitinden bir örnek daha vereyim; bir fabrikada işçisin ve bu fabrika dışa satım yapan bir fabrika. Düşün bakalım senin gibi işçiler olmasa o fabrika kalkınır mı ? O fabrika kalkınmazsa dışa satım olur mu ? Dışa satım olmazsa ülke kalkınır mı ? Ve yine o fabrika olmasa devlet vergiyi kesip de hazineye para sağlayabilir mi ? Gördün mü bak, bir işçi ne kadar çarkı döndürüyor. Derin düşünün biraz, derin !
Avrupa'da dilenci yok he ! Gülerler buna. Avrupa'da evsizliğin dik alası yaşanıyor. Birçok Avrupa ülkesinde işsizlik bizden daha düşük. Öyle Avrupalı olmakla adam gibi devlet olunmuyor.
Avrupa'da düşük kesim yok zaten (!) Avrupa'da diyelim markette çalışan bir kasiyer, araba tamircisinde çalışan bir adam da zevkten dört köşe öyle değil mi ? Bu adamlar zaten ömür sonuna dek çalışmak, emekli olmak istemiyorlar. Oh, hep çalışsak diyorlar...
Demek Avrupa'da mühendis olacak adama kurbağanın sindirim sistemini öğretmiyorlar. Bak buna gülerim ben. Avrupa'da da Türkiye'de olduğu gibi ortaöğretime (liseye) gelene kadar ne olacaksa olsun herşeyi öğretiyorlar. Ancak liseye geldiklerinde bu adamlara soruyorlar "sözel mi, sayısal mı, yoksa sanat mı ?" diye. Bizde de çok farklı değil. 11 sınıfta alan seçimi yapıyorsun, sanat okuyacaksan da güzel sanatlara gidiyorsun. Bu kadar basit.[DOUBLEPOST=1401556961,1401556020][/DOUBLEPOST]
Senin bildiklerini insanlarla paylaşman zoruma gitmez. Adam gibi paylaşmaman zoruma gider. Şizofreni hastası profesör he, güldürme beni. Ayrıca kafayı sen zevk ve özür dilerimgrafi ile mi bozdun ? Her önüne gelene bunları diyorsun. Ondan önceki mesajında işini zevk için yapan Jinekologlar diyordun. Asıl kafayı bunlarla bozan sensin, sen!
Sadece doğru söylediğin yere, kendimi dahil edemem, edersem benliğime haksızlık ederim. Benim gücüm öyle klavye delikanlılarına yeter demem. Dava açarlar diyorsun, bana düşünce özgürlüğünün bir sebebine dayanarak dava açsınlar. Senden, sizden de beklerim bunu. Hangi sebebe dayanarak açacaksanız artık...
Benim seni değiştirmek gibi bir amacım yok. Değişeceksen genelleme yapmadan konuşmayı öğrenerek başlayabilirsin. Bu senin için gayet faydalı olur.
Allah rızası için söyle bakalım, devlet okulunda okuyan çocuğun profesörle işi ne olur ? Adam TÜBİTAK yarışmasına katılıyor, sonra kazanıyor. Bundan sonra zaten adam ünleniyor, Avrupa'lılar çocuğu almaya çalışıyorlar zaten.
Britanya'da okudun demek. Ooo, tebrik ederim. Hakikaten büyük bir başarıya imza attın. Bir atasözü vardır okumakla ilgili ama söylersem buraya pek uygun kaçmayacak, o yüzden susuyorum.
Bana fen de öğretirsin demek. Ben o fasılları çoktan geçtim, ancak iyi niyetin için çok teşekkür ederim.
ben sınav demiyorum. Gözünle oku başka yerinle değil! Çünkü ben avrupada sınav yok demiyorum, sınavlar ezbercilik üzerinden değil diyorum.
Ve istanbula git bakalım? veya en basitinden bir şehre git, herkes lol bilmemne kasıyor. köylerde birkaç çalışkan insan var, bir 10 yıl sonra bu kafayla oralar da şehir olur... Çocukları da lol kasar. Ve ayrıca gezmemişliğini bize açıkça belirtiyorsun. Gezmemişsen bari televizyonda seyret, nasıl yermiş. Benim asıl amacım seni yermek veya aşağılamak değil. Ana amacım sistemin açığını vurmak. Bu sistemden çıkanların %90'ı işini maaş için yapıyor, üfüldene püfüldene işe gidiyor. Ayrıca %95'i yere çöp atıyor. İzmarit atan kaç kişi vardır sence? Say bakalım. İzmarit demişken kısaca sistemi açıklayayım sana: Hoca talebeye sigarayı kötü anlatır, okuldan çıkınca kendi içer. İşte böyle bir sistem bizimki!
Ayrıca ortak nokta bulabiliriz. Benim laflarım herkese değil. Sadece şehirlilere. Git bir şehre bakalım. İnternet kafeye git bakalım. Tıka basa dolu. Ders çalışmıyorlar. Durumu anlat (Ders çalış de) cevap şu:
"Senin yaptığın gider benim hoşuma gider." diye cevap alırsın.
Madem sistem kötü, öyleyse çabayla bir yere gelsinler, o da yok. Birkaç bahtlı kişi çıkıyor. Onun dışındaki çoğunluk okumalı bu sistemde. Hocalar bile maaş için hoca olmak istiyorsa (yeni nesil ego balonu hocalar, eskilere söz yok) diyecek bir şey yok. Eğitimi unutalım zaten biz.
Mesele Avrupa değil, mesele ülkemizin durumu. Berbatız. Madem Avrupa kötü, biz daha iyi olalım? İspatlı olarak en kötü sistem bizde. Millet ispatlamış. Böyle giderse millet uzaya çıkar, bizim en iyi uçağımız bile anca kağıttan olur.
Sen ülkemizi savunuyorsun iyi hoş da kötü yanını da iyi göstermeye çalışma, olmaz zaten
(100-96=4 der, çeker giderim, doğruları da anlatıp veda ederim.)