Size bir önerim olacak ( tabi ki yapabilirseniz) ben bir Team Fortress 2 sunucusuna girmiştim. Orada mesela sen '' Ben şunu istiyorum '' yazsan bile role playe uygun olarak mesela kabaca veya kibarca oyun onu çeviriyordu. Bilmiyorum yapabilir misiniz . Hiç anlamam aslında oyun kodlamalarından falan ama yapabilirseniz çok güzel olur ve sevinirim .
Mesela , kibar karaktersiniz ama kaba bir şekilde yazdınız :
- Bana kırıktaş ver lan
- Bana kırıktaş verebilir misiniz ?
Oyun bunun gibi çeviriyordu. Bunu başarabilirseniz süper olur. Fakat minecraftta yapılabilir mi bilmiyorum
Merhabalar. Şöyle düşünün, oyun içerisinde karakterinizin ismi, misal diyorum John Smith. Bu karakter oyun sırasında diyaloglar kuruyor. Konuşuyor. Yanlış mıyım?
Şöyle ki, sizin düşünceniz, John adlı karakterimizin Türk olduğunu gösteriyor. Neden? "E çünkü merhaba diyor, nasıl Türkçe biliyor?" mantığıyla düşünüyorsunuz.
Siz, ne yazarsanız yazın, teknik olarak rol dolayısıyla dönüştürülüyor.
"Nasıl yani?" Yani, altını çiziyorum ki
çevrilmiyor,
dönüştürülüyor. Dediğiniz sistem tabii ki yapılabilir, çokta kolay bir şekilde yapılabilir fakat MA-RP'ta olması söz konusu değildir. MA-RP, en başından söylediğim gibi "hardcore" rol sunucusu olacaktır.
Maalesef böyle bir kuralın üzerinde hiçbir sunucu şimdiye kadar durmadı ve komik durumlar ortaya çıkıyor. Dediğim gibi, fiyasko olarak adlandırabiliriz bu sunucuları. Rol biraz yanlış öğretildi. Burada yararlı çıkan hiç kimse yokken, zararlı çıkan siz ve sizin gibi sevgili, saygılı ve rol yapmak için can atan, uğraş veren oyunculara oldu.
Bir arkadaşım bana bir görüntü attı. Kendisi şu an bir sunucuda oynamakta, sunucunun adını dahi bilmiyorum fakat ortada resmen
"Yeter ki oyuncu olsun." mantığı var. Oyuncunun ismi örnek veriyorum "Michael_Kangötüren". Kimse alınmasın, kendisini tanımıyorum etmiyorum, sunucuyu bilmiyorum bile. Böyle komik bir mantık yok. Bu oyuncunun kusuru değil, yöneten kişinin kusurudur.
MA-RP'ta böyle bir durum söz konusu değildir ve olamaz. Türk ve Müslüman temelli karakterler sunucuda hiçbir şekilde olmayacaktır. Hiçbir şekilde Türkçe ve Arap bazılı argolar kullanılmayacak. Bu sadece MA-RP'ta değil, bu olmasın gereken bir şey.
"Türkçe/Arapça argo?" Şöyle ki, "lan, çüş, oha" vb. kelimeler kesinlikle kullanılması yasak, sonucu ceza olacak kelimeler olacaktır.
Bu böyle olması gerekiyor.
Mesela , kibar karaktersiniz ama kaba bir şekilde yazdınız :
- Bana kırıktaş ver lan
- Bana kırıktaş verebilir misiniz ?
Oyun bunun gibi çeviriyordu.
Yukarıda belirttiğim gibi, böyle bir durum söz konusu değildir.
Bir önce ki yorumumdan bir kısmın altını çiziyorum.
Minecraft'ın saf hali "RPG" moduna pek uygun değil, tamam ilk başlarda bu eksiklik olarak görülmesede 2014 yılındayız ve bazı sistemlerle RPG zevki artabiliyor. Sizde ki sistemlerin diğer sunucuda ki sistemlerden farkı ne olacak?
Öncelikle yapılan en büyük hata bu inan bana. RPG ile RP'yi karşılaştıralım, mantıken dağlar kadar fark var. RPG, mevcut bir hikayede var olan bir karakteri oynamak gibidir. Örnek vermek gerekirse, Skyrim'de bir RPG. Far Cry, Devil May Cry gibi oyunlarda bir RPG. RPG'de mevcut hikayeye göre hareket edersiniz. Amaç tamamen "beat the game" tabanlıdır. Sadece "oyunu yenmek" amaçlı yürürlülük vardır. Şu an Minecraft Türk topluluğunda -hesapta- rol sunucusu olan arkadaşlar, bu konularda daha fazlasıyla yeni oldukları için etrafı "RPG" kısaltmasıyla donattılar fakat kendilerinin yapmaya çalıştığı şeyler tamamen farklı. Anlayacağın, onlar bile ne yaptıklarını bilmiyorlar.
Role play, yani rol yapma ise şöyledir; İsteğine bağlı bir karakter yaratmaktır. RPG'ye nazaran, hikayeyi kendisi istediği gibi yaratır. "Nasıl yani?" Ana bir karakter yoktur. Ortada bir temel vardır ve bunun üzerinden gerek kendisi, gerek co-op şekilde yaptığı rollerle bu hikayeyi zaten değiştirebilir. Ortada bir tane kale olmayacak. Oyuncular inan bana kendi kasabalarını, köylerini yapmakla uğraşacak. Sen A köyü olarak B köyüyle interaktif bir şekilde rol yapmaya başladığın zaman hikaye o zaman değişecek. Rol yapma büyü/savaş değildir. Rol yapma kazanamak değildir. Kaybettiğin taktirde bile, iki tarafın eğlenmesi orada bir rol döndürüldüğünün kanıtıdır.
İkinci paragrafta ilk cümlede dediği gibi,
"Yani rol yapma, isteğine bağlı bir karakter yaratmaktır." Sizin oluşturacağınız karakter, sizin rol içerisinde kimliğiniz olacaktır. Karakterinizin kaba veya kibar olması size bağlı. Siz kibar konuşursanız, karakteriniz o an kibar konuşmuştur. Siz kaba bir şekilde konuşursanız, karakteriniz o an kaba bir şekilde konuşmuştur. Kaba konuşmaları kibar konuşmalara çevirmesi, rol içerisinde siz ağlarken, "ya aslında ağlamıyordum" demek ile aynı mantık. Ne demek istediğimi anlamışsındır. Zaten sürekli öneririm, çarpık karakterler hayal edin. Normalde sinirli bir bireyken, aslında çok korkak olan bir karakteri oynamaya çalışın. Halk kahramanı gibi gösterin karakterinizi, fakat tüm işlerinizi başkaları yapsın ve normalde hiçbir olayınız olmasın. Ya da bir balıkçı olun fakat tavernada tüm bilek güreşlerini kazanın ve tüm biralarınızı bedavaya getirin. Rolün zevki böyle çıkar.
Bırakın sistem çevirmesin, siz rol yapın. Rol hiçte sistematik bir şey değildir. Temel bileşenler kurulduktan sonra rol yapma ortamı tamamen oyunculara kalmış bir hale gelir.
İlginiz ve sorunuz için çok teşekkür ediyorum.[DOUBLEPOST=1405952304,1405946399][/DOUBLEPOST]Ayrıca sunucunun üzerine kurulu olacağı haritadan bir kaç fotoğraf paylaşmak istiyorum.