[Cevaba Müsait] Bilgisayarım gençliğini yitiriyor, doktor bey bir çare!

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Başlık beyninizi yakmadıysa şöyle anlatayım. Bursumu aylarca biriktirip aldığım bilgisayarımdan bahsedeyim. Öncelikle özelliklerinden bahsediyorum.

Sınav zamanı kontrolümü sağlamam zor olacağından bilgisayarımı klavyesine kadar kabloları söküp kaldırmıştım. Kaldırdığım zaman (örneğin) Mount & Blade Warband'ı en yüksek ayarlarda çevrimiçi oynayabiliyordum -çok kişi olan sunucular dahi kasmazdı. Şu aralar sınav haftasının sonunda ödül olarak yeniden kurdum sistemi. Ancak şu belirtilere rastlamaya başladım:
  • Sistem açılışı yavaştı.
  • Eskiden açıldığını bile anlamayacağım kadar sessiz olan kasa artık öbür odaya sesini iletebiliyor.
  • Minecraft, Hexxit, Dota 2 ve Warband olarak sayacağım, oynadığım bütün oyunlar kayıtsız şartsız kasma yapıyordu. Ayarları ne kadar düşürsem de (gerek oyun, gerek sürücü menüsünden) oyunlara bir "sürtünme kuvveti" etki ediyordu.
  • Bu gün içerisinde bilgisayarda ayriyeten %100 disk kullanımı sorunu da vardı. Şu ana kadar Windows Update, servisleri kapama, Pagefile ayarlama gibi herşeyi denedim ve henüz tekrarlanmadı.
Ayrıca bugün kasa içini hafiften temizleyip içine göz atmaya karar verdiğimde kasa kapağının deliklerinde biraz kararma vardı. (Söylemem lazım mıydı bilmiyorum ama belki teşhise yararı olur.)

Saat geç ve şu an bu kadar yazabiliyorum. Özetle olay örgüsü şöyle,
  1. Para biriktirip bilgisayar alıp kurdum.
  2. Şahane çalışıp yüksek ayarları tınlamıyor, ziyadesiyle sessizdi.
  3. Sınav zamanı söküp kaldırdım.
  4. Sınavlar bitince yeniden kurdum.
  5. Oyunlarda kasma, sistemde donma ve yavaşlamayla karşılaştım.
  6. Kasa artık gürültülü.
  7. Yardım bekliyorum.
Toparlayacak mecalim de kalmadı, zira bütün gün bununla uğraştım. Önerilerinizi bekliyorum. Sistem toplama. "Bilene ver" önerileri görmezden gelinecektir. :sgül:

Son düzenleme:

Salturbone

Portal Uzmanı
En iyi cevaplar
0
kasanın içine toz girmesini engelleyen fanların güç bağlantısnı sök. En çok sesi onlar çıkarıyor. Performans konusunda ise, Termal macun yenile. Kasanın içini açıp tozları temizle...

iZeckGH

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0
kasanın içine toz girmesini engelleyen fanların güç bağlantısnı sök. En çok sesi onlar çıkarıyor. Performans konusunda ise, Termal macun yenile. Kasanın içini açıp tozları temizle...
Bide CCleaner İle Gereksi Dosyalari-Hatalari Temizle Yeniden Baslat Misss. Yeni Alınmıs Gibi :D

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1

Peki bu seslerin zamanla oluşması? Hem ısı atan mıdır toz tutan mıdır bilmem ama açıkçası evimde tozlanma ve rutubet sorunu var. Bu arada toplamda iki fan var, kasa arkasında ve işlemci fanı.

iZeckGH

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0
Peki bu seslerin zamanla oluşması? Hem ısı atan mıdır toz tutan mıdır bilmem ama açıkçası evimde tozlanma ve rutubet sorunu var. Bu arada toplamda iki fan var, kasa arkasında ve işlemci fanı.
bence sen bı pcnın ısısına bak fanlarla ısın yoktur tahmının fanlar yeterlıdır belkı fanlardanda cıkabılır bu sesler benım eskı pcde fanlarda tozlanma vardı temızledıydım cozulduydu. ama fanı ters cevırdım ıcın fan bozulduydu :(

I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Öncelikle söylemek isterim ki,
müthiş yazı yazıyorsun, çok güzel betimliyor ve anlatıyorsun, tebrik ediyorum. İstediğin kadar yaz, usanmadan okuyabilirim.
Konuya gelecek olursak, sesin sebebi PSU'nun içindeki dönen şeysi(PSU fanı olarak nitelendiriyorum) olabilir. Yani bendeki sorun buydu, çok ses yapıyor, kasayı tekmeleyince susuyor fakat 2 saniye sonra tekrar başlıyordu. PSU'nun içini açmadım ama açanlar hep karmaşık olduğunu söylüyor, bulaşmayıp işin ehli birine götürmeni tavsiye ederim.
Kapanış olarak bir ricada bulunayım, yaz böyle hep. Okurum ben, hoş oluyor. Yaz hani.

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Öncelikle söylemek isterim ki,
müthiş yazı yazıyorsun, çok güzel betimliyor ve anlatıyorsun, tebrik ediyorum. İstediğin kadar yaz, usanmadan okuyabilirim.
Konuya gelecek olursak, sesin sebebi PSU'nun içindeki dönen şeysi(PSU fanı olarak nitelendiriyorum) olabilir. Yani bendeki sorun buydu, çok ses yapıyor, kasayı tekmeleyince susuyor fakat 2 saniye sonra tekrar başlıyordu. PSU'nun içini açmadım ama açanlar hep karmaşık olduğunu söylüyor, bulaşmayıp işin ehli birine götürmeni tavsiye ederim.
Kapanış olarak bir ricada bulunayım, yaz böyle hep. Okurum ben, hoş oluyor. Yaz hani.

Not: Tapatalk çömeziyim, sırf bunu alıntıladım ama yazan arkadaşların hepsi alınabilirler.

Ben de öncelikle iyi niyetlerimi sunarım, yazışımı beğenmene sevindim. Şu an telefonumla gecenin bağrından naklen yazıyorum ama yarın okul dönüşü her seçeneği denemeyi düşünüyorum. Fanmış, termal macunmuş, efendime söyleyeyim kasa içiymiş filan.. Ama PSU hakkında ilk defa bir öneri gördüm. Bilgisayarım toplama ve onu toplayan da bendim ancak benim için expert seviyeye çıkıyor o taraflar. Aslında sorun burada, bilgisayar toplama olduğundan nereye vereceğimi bilmiyorum. Bir mahalle bilgisayarcısına da veremem, zira merhum laptop'umu bakım için verip anakart yanmasına vardığımı hatırlarım. Konuyu güncel tutacağım, takipte kalın.

I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Not: Tapatalk çömeziyim, sırf bunu alıntıladım ama yazan arkadaşların hepsi alınabilirler.

Ben de öncelikle iyi niyetlerimi sunarım, yazışımı beğenmene sevindim. Şu an telefonumla gecenin bağrından naklen yazıyorum ama yarın okul dönüşü her seçeneği denemeyi düşünüyorum. Fanmış, termal macunmuş, efendime söyleyeyim kasa içiymiş filan.. Ama PSU hakkında ilk defa bir öneri gördüm. Bilgisayarım toplama ve onu toplayan da bendim ancak benim için expert seviyeye çıkıyor o taraflar. Aslında sorun burada, bilgisayar toplama olduğundan nereye vereceğimi bilmi...
Servis nitelikli bilgisayarcılara götürebilirsin. Kendileri gayet hızlıdır. Şahsen 3 gün önce fan tutacağının kırılması ve termal macunun bitmesiyle birlikte kasa temizliği ve format istemiyle bilgisayarcıya gittim, bilgisayarcıların günler istediği işi 2 saatte halledip 90TL ücret talep ettiler. Servis her zaman en iyi tercihtir, şüphen olmasın.

Edit: İmla.

Son düzenleme:

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Okuldan ölmeden döndüm, ödevimi yapıp uslu bir evlat oldum, kasamı açıp "sen mi büyüksün ben mi" cesaretiyle iki toz alıp yeniden taktım ve bilgisayarımı açtım. Kendimi sesin düştüğüne inandırmak istemem bir yana (işlemci fanını daha iyi takmışım gibi bir düşünceyle) artık davayı bu yoldan ilerletmek istiyorum. Aşırı disk kullanımı. Oyunlarda görüntü kalitesinin bir sorun olmadığını düşünüyorum. "Sürtünme kuvveti" diye tabir ettiğim kasmanın da belki bundan olduğuna kanaat erdirdim. (cümle yaratıcılığı?) Fakat diski kullanan ne, onu net çözemiyorum. Kaynak İzleyicisi'ne diskin %100 dönemlerinde başvuruyorum ancak diski kullanan hizmetler bana yabancı geliyor. Yakaladığım vakit atacağım ancak araştırdığımdan aklımda kalan, otomatik güncelleme kafasında işler döndüğüydü. :sgül:

I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Okuldan ölmeden döndüm, ödevimi yapıp uslu bir evlat oldum, kasamı açıp "sen mi büyüksün ben mi" cesaretiyle iki toz alıp yeniden taktım ve bilgisayarımı açtım. Kendimi sesin düştüğüne inandırmak istemem bir yana (işlemci fanını daha iyi takmışım gibi bir düşünceyle) artık davayı bu yoldan ilerletmek istiyorum. Aşırı disk kullanımı. Oyunlarda görüntü kalitesinin bir sorun olmadığını düşünü...
İşlemci fanıyla işin yok ki, sese sebebiyet veren şey PSU amcamızın fanı. Disk olayına gelecek olursak, disk doluluğu kasma yapabilir, her iki diskte de (Kendime göre konuşuyorum, C'de 99GB, D'de 199GB hafıza bulunmakta) en az 20'şer GB boşluk bulunması önerimdir. Disklerdeki boşlukları eşitlemeye çalışman işe yarayabilir.
Taktik olarak, dosya dizilimini tarihe göre olarak ayarla ve tanımadığın yeni kurulmuş programları kaldır. Net çözümdür öneriyorum.

BlackRains

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
1
Hard Disk adlı tek dişi kalmış canavarım sakinken Hexxit'i oynamayı yeniden denedim. Ve inanır mısın kasma olmadı. Ve evet yüksek ayarlarla. Sanırım çözüme ulaşıyorum. Disk temizleme üzerine kafa yoruyorum. Ve kısmetse şu kafayla bu sorunumdan kurtulmayı amaçlıyorum:

:sgül:

I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Hard Disk adlı tek dişi kalmış canavarım sakinken Hexxit'i oynamayı yeniden denedim. Ve inanır mısın kasma olmadı. Ve evet yüksek ayarlarla. Sanırım çözüme ulaşıyorum. Disk temizleme üzerine kafa yoruyorum. Ve kısmetse şu kafayla bu sorunumdan kurtulmayı amaçlıyorum:

:sgül:
Masaüstündeki, şahsi klasöründeki, fotoğraf, müzik, video vs. her şeyi silmen çok çok yararına olur, hepsi diskte yer tutuyor sonuçta.
Seni sürekli yabancı dizi izleyen ve oradaki belli karakterlere odaklanan biri olarak düşünüyorum, bu tarz insanlar sürekli sevdikleri şahışların fotoğraflarını toplar -ablamdan biliyorum- bunlar fazla yer tutar, silmesen bile sıkıştırman çok epik olur.

Salturbone

Portal Uzmanı
En iyi cevaplar
0
Disk birlestirme yaparsan disk kullanim sorunu duzelir. Sesi her zaman psu fani yapmaz. Eline bir kalem al ve her fanin icine sok. Hangisinde ses biter ise psu ile baglantisini cikar.

I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Disk birlestirme yaparsan disk kullanim sorunu duzelir. Sesi her zaman psu fani yapmaz. Eline bir kalem al ve her fanin icine sok. Hangisinde ses biter ise psu ile baglantisini cikar.
İşlemci fanının gücünü keserse ısınıp kapanmaz mı? Fan yenileme daha mantıklı olur o gibi durumlarda. Ki zaten fanı temizlemiş fakat ses kesilmemiş, sesin PSU fanından geldiğine inanıyorum.[DOUBLEPOST=1428952364,1428952275][/DOUBLEPOST]Ek olarak, disk bisleştirmenin kasmayı önleyeceğini sanmam, daha çok kısayol/klasör açma gibi durumlarda işe yarar.

Salturbone

Portal Uzmanı
En iyi cevaplar
0
İşlemci fanının gücünü keserse ısınıp kapanmaz mı? Fan yenileme daha mantıklı olur o gibi durumlarda. Ki zaten fanı temizlemiş fakat ses kesilmemiş, sesin PSU fanından geldiğine inanıyorum.[DOUBLEPOST=1428952364,1428952275][/DOUBLEPOST]Ek olarak, disk bisleştirmenin kasmayı önleyeceğini sanmam, daha çok kısayol/klasör açma gibi durumlarda işe yarar.
Disk birlestirme bildigim kadariyla risk uzerindeki yuku azaltir.
temizlemeyle olmaz o is. Ben de temizledim. Daha cok ses cokarmaya basladi. Eger islemci cok guc cekmiyorsa isinmaz.