VisualBasic'i atla. Web programlama hakkında ben bir şey söyleyemeyeceğim. (HTML, PhP vs.) Çünkü bilmiyorum.
Başlamadan; IDE program yazmayı sağlayan program.
C \ C++
C öğrenip, daha sonra C++ 'a geçebilirsin. C++'ı öğrenen programlamayı çözmüş demektir.
C++ C'nin geliştirilmişidir. Bu nedenle daha zordur. Fakat hızlıdır, etkilidir. Windows, OS X, Linux vs. işletim sistemleri hep C++ ile yazılmıştır. Rahatça 3B oyun yapabilirsin. Çünkü OpenGL ve DirectX C++ ile yazılmıştır.
Eksileri olarak; zor olması dedik, kullandığın kütüphanelere göre işletim sistemi sınırlaması. Yani Windows kütüphaneleri kullanırsan OS X'de (Mac'de) programını açamazsın. Alt seviye bir dil olması. Yani kelimeden çok rakam ve belirteç var. IDE'leri çöp. Hata ayıklama kabus. Güzel IDE'ler var fakat kesenin ağzını yırtyorlar.
Java (<3)
C++'a nazaran nesneye yönelik bir dildir. Ayrıca her işletim sisteminde çalışır, çünkü programlama mantığı farklıdır. Direkt makinede çalışmaz. Makinenin içinde bir sanal makine oluşturur (Java Virtual Machine (Java Sanal Makine)) ve programları orada çalıştırır. Tabii dezavantajı hemen fark etmiş olmanız lazım, bu onun yavaşlamasını ve fazla bellek harcamasını sağlar. Ayrıca bir Java programını çalıştırmak için fazladan bir programa (JVM) ihtiyaç duyarsın. Java'da bellek erişimi otomatiktir. Bu bir artı. Fakat biraz da erişim kısıtlaması. C++'da daha kolay hack yazabilirsiniz. Çünkü bellekteki veriyi istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.
Java biraz fazla kötülendi ama yukardakilerin eksikliğini hiç hissetmeyeceksin. Çünkü dil İngilizce. Öğrenmesi çok kolay. Fakat VisualBasic gibi aynı basitlikteki dillerden çok daha fazla etkili. Ayrıca hata ayıklaması çok kolay. Ve beleş çok kaliteli IDE'leri var. (Eclipse, NetBeans, ItelliJ) Java'nın basitliğinden ötürü hata kodlama anında hemen fark ediliyor. Ayrıca program sana hemen hatayı giderecek bir öneri sunuyor.
Şimdi işim var C# la devam edicem.