DOOM Eternal İncelemesi

BYTH

300 tracks in my Adidas track jacket
Emekli
Mesajlar
608
En iyi cevaplar
17
Beğeniler
980
Puanları
1,670
kapak.png

DOOM Eternal beni hem çok tatmin eden, hem de büyük hayal kırıklığına uğratan bir oyun oldu. Neden sevdim? Neden sevmedim? Eğer bunları şimdi söylersem incelemenin anlamı kalmaz değil mi? O zaman hızlıca geçelim incelememize.

banner (1).png


DOOM benim için her zaman var ile yok arası olan bir oyundu. Elbette ne olduğunu biliyordum ama artık güncel oyunlar varken o eski oyunlara dönüp bakmazdım ama elbette küçükken DOOM 3'ün varlığından haberim yoktu ve olsa bile muhtemelen korku elementlerinden dolayı oynayamazdım. 2016'da DOOM gelince çok oynamak istedim ancak elimde onu oynatabilecek bir sistem yoktu. Maalesef DOOM, beni bir süre beklemek zorunda kaldı ama oynadığımda oyun her kuruşunun hakkını verdi. Ucuz bir fiyata almıştım ama 100-200 TL versem bile bu duygunun değişeceğini düşünmüyorum.

Eternal duyurusu büyük bir hayalkırıklığı olmuştu, malum Bethesda o yıl oyun yerine logo getirmişti ve ilgimi çeken şeyler sadece logolar ile tanıtılmıştı. Neyse ki Eternal, Starfield ve TES6 gibi 10 yıl sonra çıkmayacaktı, oyunun oynanış videosunu çok uzun süre geçmeden görebilecektik.


QuakeCon geldi ve... O oynanış videosunu görünce "bu oyunu oynamalıyım" dedim kendime. Oyun malum firmaların yaptığı "olum yeni bölüm ekle, 4-5 silah ekle, araya parayla satılan skinler koy tekrar sat" mantığını benimsemek yerine gerçekten yeni bir oyun gibi hissettiriyordu. Yok grappling hooku, yok Doomblade'i, yok o, yok bu... Bu oyun gerçekten devam oyunu olmanın hakkını veriyordu ve yapımcıların bize yapacağı tek süpriz bu olmayacaktı...

- DOOM ETERNAL İNCELEMESİ -

- Hikaye ve Görevler -

Bilin bakalım bu oyunda düzgün ne yok? Hikaye! Peki, düzgün bir hikaye anlatımı olmaması kötü bir şey mi? Hayır.

Hani bazı oyunlar için "abi ne senaryosu ya oynanışı için oynuyorum ben" dersiniz ya, DOOM Eternal o kategoride zirveye oynar. Önceki oyunda fazla tepki çekmiş olacaklar ki bu oyuna hikaye eklemişler, karakterimizi uzaktan görebildiğimiz ara sahneler falan var ama... evreni bilmeyen kişiler için hiçbir şey sunmayan bir oyun DOOM Eternal. Eğer isterseniz bu oyunun evrenini öğrenmeye çalışırsanız belki oyundan bir tık daha fazla zevk alabilirsiniz ama ben hikayeyi kafama takmadan oynayınca bile oyundan fazlasıyla memnun kaldım.

20200723165429_1.jpg


Ne kadar doğrudur karşılaştırmam ama zamanında yine id'nin elinden geçmiş olan Wolfenstein serisinin Machine Games tarafından rebootlanan serisinin en önemli özelliklerinden birisi başarılı hikayesi ve özellikle hikaye sunumu. Wolfenstein da, DOOM gibi beyinsizce düşman öldürebileceğimiz bir oyun olabilirdi ama 2014'den beri bu seri bize çok başarılı hikayeler sunuyor. Yine id yapımı olan DOOM'da da artık daha düzgün bir hikaye ve hikaye sunumu beklemiyor değilim. Bu kesinlikle eksi vereceğim bir nokta değil, ancak artık 1990'larda değiliz. Eğer düzgün bir hikaye yazıp sunsalar çok bir şey değişir mi? Bilemiyorum. Ama ben ne olursa olsun bu seride de hikayeye önem verilmesi gerektiğini düşünüyorum.

20200723174510_1.jpg


Eğer hikayeyi bir yana bırakırsak, görevler! Bu oyunun görevleri fazlasıyla gaz. 2016'daki oyunla karşılaştırılınca bölüm çeşitliliği inanılmaz. O kadar farklı ortamlara gidiyoruz ki. Neredeyse her görevde farklı bir atmosfere girmek oyunun tazeliğini arttırıyor. Daha fazla oynanış bölümünde bahsedeceğim ama, artık bölümlerde ilerlemek için belirli parkurları geçmek zorunda kalmamız yine oyunun görevlerini daha heyecanlı tutan etmenlerden.

- Oynanış ve Mekanikler -
DOOM Eternal ile ilgili en önemli kısma gelmiş bulunmaktayız. Ve bu oyun oynanış bakımından harika! Ayrıntılar? Ayrıntılar.

En başta silahlar ile başlayalım. 2016 ile Eternal'daki silahların tamamı neredeyse aynı. Yok pompalınız, yok taramalınız, yok roket atarınız. Ama bu oyunda tabancanız yok. Açıkçası 2016'da çok kullanışsız bir silahtı ama bu oyunda kaldırılmasına gerek var mıydı? Biraz geliştirerek bize gerçekten işe yarayan bir şey veremez miydiniz? Muhtemelen. Ama tabanca sınırsız kurşuna sahip olduğu için bu oyundaki mücadeleyi eğlenceli kılan sebeplerden birini ortadan kaldırabileceğini düşünmüş olabilirler: kurşun sıkıntısı.

FUN FACT: Oyunda aslında tabanca varmış ama oyun içinde ancak hile kullanarak erişebiliyormuşsunuz.

20200723173923_1.jpg


Bu oyunda öyle beyinsizce ortalığa ateş edip savaştan canlı çıkacağınızı sanmayın. Bu oyunda kurşun denilen şey önceki oyuna göre baya azaltılmış. Peki bu oyunu zorlaştırmıyor mu? Bence hayır. Çünkü her düşmanın zayıf noktaları var. Cacodemon'a o kadar sıkacağına at ağzına bir bomba, üstüne çak bir glory kill ölsün gitsin. Veya Pinky başından ayrılmıyor mu? Dondur sonrasında arkasına geç kuyruğuna 1-2 sık. Veya kalkanlı düşmanlar canını mı sıkıyor? Al plazma silahını kalkanını tara, o kadar uğraşacağına kalkanı onu havaya uçursun. Böyle zayıflıklar sayesinde ortada durup one man army gibi takılamıyorsunuz. Sürekli hareket halinde oluyorsunuz ve beyin sizden beyninizi kullanmanızı istiyor.

Peki bir sıkıntı oldu kurşun bitti, haritada kurşun yok. Eeee ne yapacaksınız? Alın elinize testerenizi zayıf düşmanlardan birini kesin ve düşsün kurşunlar! Veya alternatif olarak oyunun sonuna doğru Maykr Drone'ları tanıtıyor. Bu düşmanları kafasından vurursanız size yine fazlaca kurşun düşürüyor ve keşke bu arkadaşlar oyunun başından beri olsaydı dedim. Testere pek tatmin edici değil çünkü. Animasyonu yavaş olduğundan bir süre sonra pek kullanmak istemiyorsunuz Maykr Drone'lardan tek vuruşla tonla kurşun alabilirken.

Öh sadece savaşmak için böyle çileye mi girilir! Ne can kaldı ne de kalkan... Eeee onları almanın yolları da var.

Canınız bittiyse ne yapıyorsunuz? Glory kill. Düşmanlarınızı sersemlettikten sonra yapacağınız glory kill canınızı doldurmanızı sağlıyor. Eğer kalkan isterseniz Equipment Launcher ile gelen düşmanlarınızı yakan modu kullanıp düşmanlarınızdan kalkan düşmesini sağlayabilirsiniz. Önerim bu modu güçsüz ancak grup halinde dolaşana düşmanlar üzerinde kullanıp tonla kalkan düşürmeniz.

Equipment Launcher demişken ona bakalım. Bu launcher oyundaki en büyük yardımcılarımızdan biri. Üstte Cacodemon'ların zayıflıklarından bahsetmiştim ya, onların zayıf oldukları bombayı bunla kullanıyoruz. Pinky demiştim, dondurun demiştim, Buz Bombası da bu launcher ile kullanılıyor. Kalkan düşürmek için gerek Ateş Püskürtücü yine burada.

Yazımın başında Doomblade'in eklendiğinden bahsetmiştim. Doomblade... Açıkçası oynanış bakımından çok çok gerekli bir şey değil. Ancak olmasa üzülürdüm. Çünkü Doomblade sayesinde 2016'daki oyunda bayıldığım glory killere farklı çeşitler katmış. Aynı yerde bahsettiğim Meathook da maalesef oynanış olarak pek bir şey sunmuyor. Ben bunu ilk görünce platformlarda kesinlikle gerekecek bir şey sanmıştım ama durum öyle değil. Kullanması eğlenceli bir şey özellikle uzmanlığını aldıktan sonra ama platformdan çok yine savaş için kullanılan bir özellik. Önceki oyunun sonunda gördüğümüz havalı kılıç Crucible bu oyunda kullanılabilir kılıç yine kullanışsız kalan şeylerden. Çünkü bu kılıç istediğiniz gibi kullanılamıyor, her şeyi tekte aldığı için cephanesi sınırlı ve bulması çok zor. Keşke testere gibi belirli bir sürede cephanesi dolsaydı.

20200723164610_1.jpg


Oyunda iki silah dışında tüm silahlarda uzmanlıklar var. Bir modu alıp, güçlendirmelerinin tamamını aldıktan sonra oyun size bir mücadele sunuyor ve onu tamamladığınızda o mod u güçlendiren bazı özelliklere sahip oluyorsunuz. Uzmanlıkları tamamlayınca Super Shotgun'da düşmanı yakan meathook kullanımı, Chaingun'ın mod kullanımda ısınmasının engellenmesi gibi özelliklere kavuşuyorsunuz. Açıkçası oyunun sonuna doğru açtığınız bazı modlarda uzmanlık kazanmak fazlasıyla zor ve bunları daha çekilebilir ve kolay şekilde halletmenin bir yolu var: hileler.

Oyundaki toplanabilirlerin en ilginci hileler olsa gerek. Bazı hileler konfeti efekti, QuakeCon efekti gibi komik şeyler sunarken bazıları ölümsüzlük, sınırsız mermi gibi bazı çok rahatlatıcı güçler sunuyor. Bu hileler açıldığı gibi hikaye modunda kullanılamıyor. Hileler sadece önceden yaptığınız görevleri tekrar yaparken kullanılabiliyor ve yukarıda belirttiğim uzmanlıkları almada işinizi kolaylaştırırken aynı zamanda toplanabilirleri kaçırdığınız bölümleri hızlıca geçmenizi sağlıyor.

Evet, bu oyunda tonla toplanabilir var. Ancak bunlar "Hazar Denizinin Efendisi Hakan Paşa'nın anıları" şeklinde değil, genel olarak oyun zevkinizi arttıracak şeyler. Hikaye detaylarının anlatıldığı Codex Entryleri, bulduğunuzda üssünüzde dinleyebileceğiniz şarkılar, üstte bahsettiğim hileler, silah modları, oyundaki özel mücadeleleri açan Slayer Anahtarları, zırhınıza özellikle basmanızı sağlayan Praetor Suit Pointleri, özel güçleri açan Runelar, üssünüzde kilitli olan ve erişilemeyen bonusları açmanızı sağlayan Sentinel Bataryalar...

20200723175008_1.jpg


Yani baya bir şey var. Başlamışken üssümüzden bahsetmek istiyorum. Üssümüz kocaman. Ve TONLA şey var. Üstte bahsettiğim kilitli bonuslar dahil. Bu bonuslar karakterinizi kişiselleştirmenizi sağlayan skinler, üstte bahsettiğim Suit Pointler, Runelar, Silah Modları falan. Bu bonuslar sayesinde hem bölüm içinde hem bölüm dışında geliştiğinizi rahatça hissedebiliyorsunuz. Ayrıca Slayer Anahtarları ile açtığınız Slayer Gatelerin tamamını tamamlamanız durumunda açabileceğiniz Unmaykr var. BFG cephanesi kullandığı için pek tercih edebileceğim bir silah değil ama hileler ile kullanması eğlenceli.

Oyunda modlarınızı geliştirmeniz ve uzmanlıkları açmanız için o moda ait güçlendirmeleri yapmanız lazım ve bunları güçlendirmek için bölümlerdeki düşmanları öldürmeniz lazım. Hikaye gereği ilerlerken arayüzünüzde duran barı doldurabilirsiniz ama barı tamamlamak için Slayer Gate'leri tamamlamanız gerekiyor.

Oynanış kısmını kapatmadan önce son bir şeye değinmek istiyorum: Marauder'ler. Oyunun bir kısmında boss olarak beliren bu arkadaş oyunun o kısmından sonra illaki bir yerden beliriyor! Hani öğğğ be arkadaş. Hayır canı hayvan gibi olduğu için öldürmesi zor olan düşmanlardan değil. Öldürmesi zor çünkü sürekli sizi dodgeluyor! Uzaktan vurmaya çalışmayın kalkanını çeker her türlü saldırınızı bloklar, yakınına çok yaklaşmayın pompalı silahıyla sizi uzaklara uçurur. Marauder'ları yenmenin tek yolu sabırlık olmak. Size saldırmak üzereyken gözü yeşil yanınca bir iki kez pompalınız ile 1-2 sıkın kendini korumaya alsın, gözleri yeşil olsun vurun korumaya girsin derken aynı aşamaları tekrar tekrar yapıyorsunuz ve öldüğünde rahatlıyorsunuz. Boss olarak gelince sıkıntı yok, HATTA tek başına normal haritada gelince bile sıkıntı yok ama tonla düşmanın olduğu ortamda bunlarla uğraşmak savaşın akıcılığını bozuyor.

20200723174531_1.jpg


Akıcılık demişken, savaşlarda çok akıcı bir şekilde hareket edebiliyorsunuz monkey barlar sayesinde. Savaşlar sırasında harita etrafında uçup kaçmanızı sağlayan bu barlar aynı zamanda oyunun parkur mekaniklerine yardımcı oluyor. Evet bu oyunda parkur var haritada ilerlemeniz için gerekliler. Barlar dışında, Tomb Raider'dan hatırlayacağınız tırmanılabilir zeminler var. Bölümü geçmek dışında bu parkur mekaniklerini asıl tattığınız yerler toplanabilirlere ulaşmak için geçtiğiniz bulmacalar oluyor. Evet oyunda bulmacalar var ve zor olmasalar bile eğlenceli oldukları kesin. Ve parkur mekaniğinin gelişmesinin en güzel özelliği oyunda 1-2 nokta dışında "hay anasını şu toplanabiliri kaçırdım şimdi almak için bölüme tekrar başlamak gerek" muhabbetini kaldırması.

Daha bahsetmem gerek şeyler olabilir ama... Kısacası DOOM Eternal oynanış anlamında çok zevkli ve dolu bir oyun.

- Sanat ve Bölüm Tasarımı, Teknik Özellikler, Grafikler -
Oyundaki en büyük sıkıntımın olduğu yere gelmiş bulunmaktayız. Hayır oyun sanatsal açıdan doyurucu ama bahsetmem gereken bazı noktaları var.

Gömmeme arayüzden başlamak istiyorum... Bu nedir ya? Ne gerek vardı bu kadar renge? Sizi bilmem ama arayüz söz konusu olduğunda daha sade şeyleri tercih ederim ve DOOM Eternal, 2016'daki oyunun tam tersi bir yöne ilerliyor. QuakeCon 2018'de gördüğümüz arayüzü istiyorum, çok daha havalı görünüyordu.

Ağladığıma bakmayın bunlar oyunu oynamaya başlamadan önce söylediğim şeyler. Zaten oyuna bir kez başlayınca UI'a odaklanmaktan çok savaşa odaklandığınız için bir süre sonra gözünüz alışıyor. Hatta isterseniz arayüzün temasını değiştirebilirsiniz ama onlar yerine standart arayüz renklerini kullanmayı tercih ederim.

Oyunun arayüzü dışında genel olarak Eternal'da bir ton değişimi var. DOOM 2016 çok daha karanlık bir tona sahipken, Eternal çok daha açık renklere sahip ve ara sıra "bu iki oyun nasıl bağlantılı ya?" demenize sebep olabiliyor.

20200723174920_1.jpg


Sanat dizaynı olarak oyunun renkleri daha canlı kullanmasını geçersek oyundaki mekan tasarımlarında da ciddi değişimler var. DOOM 2016'da gezdiğimiz yerler hep sci-fi filmlerinden çıkma kapalı alanlarken, bu oyunda çok daha, yanlış mı derim bilmiyorum ama, gotik. Bu kötü bir özellik değil hatta önceki oyundaki aynı tasarıma sahip yerlerden geçme hissini kırıyor ve çok farklı farklı ortamlar görüyorsunuz ancak bu sanat tercihinin grafiksel olarak bir zararı var...

DOOM 2016 bu oyundan daha güzel gözüküyor gibi gelebilir uzaktan bakarsanız ama aslında DOOM 2016 şartları için çok iyi olsa bile Eternal ile karşılaştırıldığında yaşını belli ediyor. Daha düşük çözünürlüklü dokular, daha detaysız modeller vb. Yanlış anlamayın lütfen 2016'nın grafikleri hala taş gibi ama Eternal daha yeni bir oyun. Ancak Eternal'ın daha gotik, 2016'nın daha sci-fi temayı kendine temel alması sebebi ile 2016'daki o güzel ışıklandırmayı bu oyunda göremiyorsunuz. 2016'nın uzaktan daha iyi görünebileceğini bu yüzden söyledim, ışıklandırma konusunda 2016 o kadar başarılı ki Eternal yanında başarısız kalıyor.

Grafikler hakkında yukarıda spoiler verdim aslında ama... Grafikler çok iyi ışıklandırmanın pek fazla parlama şansı bulamamasını geçersek. Modeller acayip detaylı, dokuların çözünürlükleri yüksek. id neyseki var, DOOM, Wolfenstein derken çok güzel görünen oyunlar görüyoruz.

20200723170218_1.jpg


Teknik olarak oyun MÜKEMMEL. Oyunu i5 6402p ve RX 5700XT ile High-Ultra arası ayarlarda (işlemcimden dolayı hep bunlar...) oynadım ve grafiklerin çok güzel olmasının dışında oyun teknik olarak da harika bir iş çıkarıyor. Hadi PC'yi geçtim, oyun base PS4'de bile 60FPS çalışıyor. Hani kim kasacak 60FPS yapmaya? id kasıyor ve iyi ki kasıyor. Optimizasyonun o'sunu bilmeyen tembel firmalara söyle güzel bir tokat çakıyor.

puan.png
 



Üst