aradabir007

YASAKLANDI
Mesajlar
378
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
810
Puanları
390
Ve aylardan sonra beklediğimiz oldu, 1.8 Pre-Release yayınlandı. Sizin de bildiğiniz üzere Ekim ayında çıkan 1.7’den sonra - şayet snapshotları denemediyseniz - uzun bir süredir beklemedeydik ve artık 1.8’i deneme şansına sahibiz. Snapshot yazılarını takip ediyorsanız yazacaklarımın çoğunu da zaten biliyorsunuzdur ama karışıklık yaratmaması için 1.7’den itibaren gelen tüm yeniliklerden topluca bahsedeceğim bu yazıda.


Şu anda elimdeki listeye bakınca fark ettim ki 1.7’den sonra o kadar çok şey eklenmiş ki bir an nereden başlasam bilemedim… Sanırım ilk olarak Okyanus anıtı ile başlayalım.

Ocean Monument (Okyanus Anıtı)

Derin okyanuslarda rastlayacağınız bu yapı ayrıca yeni eklenen moblarımıza (Guardian ve Elder Guardian) ev sahipliği yapmaktadır. Genel yapısı Prismarine taşlarından oluşur ve Sea Lantern’leri ile aydınlanmaktadır. 23 sütunu bulunan bu yapının girişi ise ön taraftadır.



İç kısmı ise rastgele oluşturulur ve farklı sayılarda odalar içerebilir. Odalar yatay olduğu gibi dikeyde bağlanabilir. Bazı odaların tavanlarında (wet sponge) ıslak süngerlere rastlanabilir. Anıtların genelde iki koridoru bulunuyor ve genelde her ikisini de birer adet Elder Guardian koruyor.



Anıtın orta merkezine yakın bir yerde hazine odası bulunabilir. (Örnek hazine odasını aşağıda görebilirsiniz.) Bu oda genelde diğer odalardan daha yüksek olur ve ortasında Dark Prismarine’den bir yapı bulunur. Bu yapının içerisinde genelde 8 altın bloğu vardır.



Okyanus anıtlarının zorluğu genelde oyuncunun ne kadar hazırlık yaptığı ile alakalı. Örneğin boğularak ölmek istemiyorsanız yanınızda mutlaka bolca Water Breathing iksiri getirin (Alternatif olarak Respiration özelliği olan bir zırhta işe yarayabilir.) Boğulma sorununu çözdüğünüze göre sıra Guardian’lar. Hızlılar, canları yüksek ve fazlaca zarar verebiliyorlar. (Ki çoğu zaman 2-3 tanesiyle aynı anda uğraşmak zorunda kalıyorsunuz.) Özellikle düşük veya orta seviye zırhınız varsa çok hızlı bir şekilde çevrenizi sarıp sizi öldürebiliyorlar. O sebeple güçlü özellikleri olan zırhlar şart. Ayrıca görünmezlik iksiri kullanarak Guardian’ların büyük çoğunluğundan kaçınmayı da deneyebilirsiniz. Guardian’ları atlatıp anıtın girişine yaklaştığınızda ise muhtemelen Elder Guardian’ın laneti olan “Mining Fatigue III” etkisine maruz kalacaksınız. Ekranınızda yukarında aşağıya doğru inen Elder Guardian’ın suratından zaten fark edeceksiniz durumu.

Bunun için yanınızda süt getirmeyi ve bu etkiyi geçirmeyi düşünebilirsiniz. Ama hem kullandığınız diğer iksirlerinde etksini kaldıracağından hemde 1-2 dakika içerisinde tekrar bu lanete maruz kalacağınızdan pek tavsiye edemiyorum. Ve işin daha da acı veren kısmı bu etkiyi anıt değil Elder Guardian’ların kendisi sağlıyor. Bunun anlamı şayet blok kazmak istiyorsanız sayıları 3ü bulan Elder Guardian’ların hepsini öldürmeniz gerekiyor.

Anıtın koridorları her ne kadar kısmen Sea Lantern’ler ile aydınlatılmış olsa da çoğu zaman karanlıkta pekte bir şey göremeyeceksiniz. Bunun için (Night Vision) yanınıza bolca gece görüş iksiri almayı ihmal etmeyin.(Alternatif olarak yine yukarıda belirttiğim gibi Respiration özelliği olan bir zırhta çok işe yarayacaktır.) İçerisi rastgele oluştuğu için kimi zaman kafa karıştırıcı olabiliyor. Her ne kadar Mining Fatigue sizin blok kırmanıza engel teşkil ediyor olsa da, blok yerleştirme de sorun yaşamıyorsunuz. Bu sebeple gezdiğiniz odalara işaretler bırakarak bu karmaşadan tek parça çıkabilirsiniz.

Ve son olarak Elder Guardian ile dövüş. Şanslısınız ki Elder Guardianlar çoğu zaman dar koridorlarda karşınıza çıkıyorlar. Her ne kadar canları ve verdikleri hasar bol olsa da çoğu durumda bloklara sıkıştıklarından, anıtın dışında Guardian’lar ile dövüşmeye kıyasla daha kolay bir dövüş sizi bekliyor olacak. Tüm Elder Guardian’ları öldürdüğünüzde ise “Mining Fatigue” etkisi ortadan kalkıyor ve sizde istediğiniz şekilde yağmalama şansına sahip oluyorsunuz.

Okyanus anıtından bahsettiğimize göre yeni eklenenlere moblarımıza bakabiliriz.

Guardian



Artık denizlerde de yaşayan düşman bir mob’umuz mevcut. Guardian ismindeki bu mob’umuz denizlerin derinliklerinde Okyanus Anıtlarının (Ocean Monument) çevresinde bolca bulunabiliyor. Cidde anlamda zarar verebilen lazer saldırıları yetmezmiş gibi ayrıca su üstünde kayıkta olsanız dahi görüş alanlarındaysanız size saldırabiliyorlar. 30 can puanı (15 kalp) ile ciddi anlamda bulaşmak istemeyeceğiniz bu yaratıklardan, görüş alanlarından zamanında çıkmayı başarabilirseniz, zarar almadan kurtulabilmeniz mümkün.

Tahmin edebileceğiniz üzere sadece suda bulunabilen Guardian, eski tatlı mürekkep balıklarının aksine suyun dışında ölmezler. Ayrıca Guardian’lar lav ve ateşte karşı da dayanıklıdırlar. Öldürdüğünüz takdirde üzerlerinden Prismarine Shard, Prismarine Crystal ve çiğ balık düşebiliyor. Ayrıca mürekkep balıklarına ve oyunculara gördükleri anda direk olarak saldırıyorlar.



Guardian’lar size saldırmadan önce birkaç saniyeliğine size kilitlenirler. Size doğrulttukları lazerleri maviden sarıya doğru bir renk alır ve bu süreç sonunda size hasar verirler. Şayet bu kilitlenme sırasındaki süreçte görüş alanlarından çıkabilirseniz hasar almazsınız. Ayrıca Guardian’ların görüş mesafesi sadece 14 blok uzaklık ile sınırlıdır.

Bir diğer önemli nokta ise Guardianların üzerindeki dikenler “Thorns” etkisi gösterir. Her ne kadar size direk olarak hasar vermiyor olsa da saldırdığınız takdirde saldırınızın ufak bir kısmını size geri yansıtacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken Guardian’ların üstündeki dikenlerin durumu. Şayet dikenleri dışarıya çıkmışsa, saldırdığınız takdirde maksimum 1 kalplik hasar alabilirsiniz.

Guardian’lar özellikle su altındayken yakın dövüşe karşı oldukça dayanıklıdırlar. Su içerisideyken yavaşlayacağınızı da göz önüne alırsak, siz yakınına girene kadar bolca hasar görebilirsiniz. Bu sebeple şayet bir Guardian ile yakın dövüşe girecekseniz köşelerde pusuya yatmayı ve görüş alanlarına girmemeyi deneyebilirsiniz. Burada hızlı hasar görmenizdeki bir diğer etken ise Guardian’ların genelde tek gezmemesi. Siz daha ne olduğunu dahi anlamadan 3-4 tanesi bir anda çevrenizi sarabiliyor ve saniyeler içinde ölebiliyorsunuz. Kısaca, mümkün olduğunca dövüşlerden kaçın ve mecbur kalmadığınız sürece dövüşe girmeyin.

Bir diğer taktik ise olta ile Guardian’ı su olmayan veya sıkıştırabileceğiniz bir mekana çekerek, hem kaçmasına engel olabilir hemde dibine girerek yakın menzilde çok iyi hasar verebilirsiniz. Elbette tahmin edersiniz ki bunu söylemek yapmaktan çok daha kolay :D

Guardian’lar oyuncunun ok atışından daha yavaş hedeflerine kilitlenirler. Ayrıca size kilitlendiğinde görüş alandan çıkabilirseniz size tekrar kilitlendiğinde bu süreç baştan başlayacak. Bunun avantajını kullanarak, vur kaç taktiği ve bolca ok ile Guardian’ı indirebilmeniz mümkün. Ama şunu unutmamanız lazım ki son güncellemeden sonra (12w25) yayınızın menzili su içerisinde inanılmaz azalıyor. O sebeple bu taktik en son başvuracağınız taktiklerden biri.

Yine Guardian ile savaşınızı kolaylaştırmak adına Depth Strider (Ayrıntılar aşağıda), Speed ve Respiration özelliği olan zırhlar kullanmanızı öneriyoruz. Ayrıca yanınıza bolca Night Vision, Water Breathing ve Regeneration iksiri almadan buraya girmeyi unutun. Alternatif yaklaşma stratejileri için görünmezlik iksiri de kullanabilirsiniz elbette.

Genel olarak Guardian, 15 kalplik canı ve normal zorluk seviyesinde tek lazeri ile 3 kalplik hasar verebildiğini göz önüne alındığında üst seviye zırhlarla dahi bulaşmak istemeyeceğiniz bir rakip. Her ne kadar zorlu düşmanlar olsalar da Prismarine Shard ve Prismarine Crystal (Ayrıntılar için aşağıya bakınız) düşürdüklerini düşünülürse bu yaratıklar için zorda olsa çiftlik kurmayı düşünebilirsiniz.

Elder Guardian



Guardian’ların abisi sayılabilecek bu devasa ve gri balığımız bir nevi su altı bossu sayılabilir. 40 kalplik canları ve normal zorluk seviyesinde lazerlerinin 4 kalplik hasar verdiği düşünüldüğünde cidden çok zorlu bir rakiptir. Yine Guardian’larda olduğu gibi sadece okyanus anıtlarında bulunabilirler ve görüş mesafeleri 14 blok ile sınırlıdır. Bir okyanus anıtında genelde 3 adet Elder Guardian bulunur.

Elder Guardian’larda küçük akranları gibi üzerinize kilitlendikten sonra lazerlerini ateşlemek için birkaç saniyeliğine beklerler. Bu süreç içerisinde görüş alanlarından çıkabilirseniz hasar almadan kurtulabilirsiniz.



Elder Guardian’lar normal Guardian’lar kadar çok çevrede yüzmezler. Ama etki alanları geniştir. Her dakika da bir, 50 blok çevredeki tüm oyuncularda 5 dakika boyunca “Mining Fatigue III” etkisi oluştururlar ki bu da sizin blok kırma hızınızı korkunç şekilde azaltır. Elder Guardian’ın laneti diyebileceğimiz etkiyi gözünüzün önünden geçen Elder Guardian suratından da fark edebilirsiniz. Bu lanet kimseciklere bulaşmadan kenarlardan anıtın bloklarını kırıp içini boşaltmaya çalışacak oyuncular için kötü haber anlamına geliyor.



Elder Guardian’lar da küçük akranları gibi yakın dövüşe, ateşe ve lava karşı oldukça dayanıklılar. O sebeple Elder Guardian’larda üst seviye ekipman olmadan kesinlikle yakın dövüşe girmek isteyeceğiniz yaratıklar değiller. Ayrıca normal Guardian’larda olan “Thorns” etkisi Elder Guardian’larda da mevcut. Bunun anlamı dikenlerini çıkardığında vuruş yaparsanız sizde hasar göreceksiniz.Öldürdüğünüz takdirde üzerlerinden Prismarine Shard, Prismarine Crystal, Wet Sponge ve çiğ balık düşebiliyor.

Az önce Guardian’larda bahsettiğim tüm dövüş taktikleri yine Elder Guardian içinde geçerli. Respiration ve Depth Strider özelliği olan elmas zırh, yanına güçlü bir kılıç ve yay, bolca ok, ayrıca bolca iksir olmadan kesinlikle bulaşmayın.

Ufak Not: Dövüş taktiklerinizi test etmek veya alternatif sebeplerden Elder Guardian spawn etmek isterseniz;

/summon Guardian - - - {Elder:1}

komutunu kullanabilirsiniz. Ama Summon komutu ile çağıracağınız Elder Guardian sadece 15 kalplik cana sahip olur.

Rabbit (Tavşan)



Evet, artık Minecraft’ta tavşanlarımız mevcut. Kendisi oyuna eklenen yeni pasif (Ufak bir istisna dışında) mob’umuz. Özel durumlar haricinde 6 farklı rengi bulunan bu tatlı hayvancıklar 5 kalplik cana sahipler.

Acıdır ki son snapshot’lar ile evcilleştirebildiğimiz tavşancıklar, 1.8 Pre ile bu özelliğini kaybediyor. Her ne kadar artık evcilleştirilemiyor olsalar da sizden kaçmıyorlar da. Ayrıca yine elinizde havuç ile istediğiniz bölgeye çekebiliyorsunuz.

Bir diğer önemli nokta tavşanlar ekmiş olduğunuz havuçları bulurlarsa mahvediyorlar. Kurtlar tavşanları gördükleri yerde saldırıyorlar. Çoğu tavşan bu durumda kaçarken, katil tavşanlar eğitimli veya eğitimsiz demeden kurtlara saldırabiliyorlar.

Bir tavşanı öldürdüğünüz takdirde üzerinden rabbit hide (tavşan derisi), raw rabbit meat (çiğ tavşan eti) ve rabbit’s feet (tavşan ayağı) düşebiliyor. Şayet tavşanı yakarak öldürürseniz cooked rabbit meat (pişmiş tavşan eti) düşecektir.

Normal tavşanların haricinde 2 özel tavşan tipimiz mevcut.

Bunlardan ilki “Killer Rabbit of Caerbannog”.



Kendisi 1000’de 1 ihtimalle doğabilecek bir tavşan türüdür. Beyaz deri rengi, kırmızı gözleri ve pembe ağzından direk olarak tanıyabileceğiniz bu hayvan 4 blok içerisindeki tüm oyunculara saldırır. Peaceful zorluk seviyesinde dahi yok olmaz ve oyuncuya saldırabilir ama zarar veremez. Her ne kadar verdikleri hasar yüksek gibi görünse de yavaş olduklarından çok tehlikeli oldukları söylenemez ama dikkatli yaklaşılmasını öneriyoruz.

Ufak Not: Bu özel tavşan aslında 1975 yapımı ünlü komedi “Monty Python and the Holy Grail”e gönderme amaçlıdır.

Yine ayrı bir ufak not: “Killer Rabbit of Caerbannog”u çağırmak için “/summon Rabbit - - - {RabbitType:99}“ komutunu kullanabilirsiniz.

Bir diğer özel tür tavşanımız ise “Toast”



Tavşan yumurtasına veya bizzat isim etiketi ile tavşana “Toast” ismini verirseniz bu özel tavşanı görebilirsiniz. Siyah beyaz rengi dışında bir özelliği olmayan bu tavşan, oyuna “xyzen420” isimli kullanıcının kız arkadaşının kayıp tavşanı “Toast” anısına eklemiştir. Kaybolan tavşanı merak edenler şuradaki linki ziyaret edebilir.

Endermite



Silverfish’e benzer bu ufak yaratık, normal olarak herhangi bir biyomda veya boyutta doğmuyor. Genellikle Enderman ışınlandıktan sonra veya oyuncu Ender Pearl ile ışınlandıktan sonra ortaya çıkıyor. Şu an için her en Ender Pearl kullanımında %5 çıkma ihtimali mevcut. Endermanlarda ise durum birazcık farklı. Bir Enderman her ışınlandığında %15 çıkma ihtimali mevcut ve her Endermite ortaya çıkışında bu ihtimal %1 azalıyor.

4 kalplik canı bulunan bu garibanın şimdilik pek bir hareket kabiliyeti de mevcut değil. Ayırca normal zorluk seviyesinde sadece 1 kalplik hasar (Silverfish’in 2 katı kadar) verebiliyorlar.

Endermite’lar Enderman’ların aksine sudan direk olarak hasar görmezler. Yüzemezler ama su içerisinde rahatlıkla hareket edebilirler. Diğer tüm mobların aksine Endermite’lar name tag ile isim verilmediği takdirde 2 dakika içerisinde yok olurlar. Şayet isim verilecek olursa ölünceye kadar kalırlar.

Ufak Not: Bir blok yüksekliğinden daha küçük oldukları için; Endermite’lar Soul Sand üzerinde yürüdükleri takdirde hasar görürler.

Moblardan da bahsettiğimize göre sıra yeni blok ve eşyalarda…

Granite ve Polished Granite



Granite, oyuna yeni eklenen ve mağaralarda rastlayabileceğiniz taş bloklardan bir tanesi. Ayrıca lav göllerinin yakınlarında ve Extreme Hills biyomunda yüzeyde de rastlanabiliyor. Şimdilik görsellik haricinde herhangi bir işlevi yok. Aşağıda Granite ile Polished Granite arasındaki farkı daha iyi görebilirsiniz.



Polished Granite içinse 4 adet Granite bloğunu crafting alanına yerleştirmeniz yeterli. Ayrıca Granite bulamadığınız takdirde Diorite (Hemen aşağıda) ve Nether Quartz birleştirerek Granite elde edebilmeniz de mümkün.



Diorite ve Polished Diorite



Diorite’te yine kardeşleri gibi yeraltı mağaralarında rastlayabileceğiniz taş bloklardan. Arzu ederseniz 4 Diorite bloğunu birleştirerek Polished Diorite bloğu da oluşturabilirsiniz. Ayrıca Diorite bulamadığınız takdirde 2 Cobblestone ve 2 Nether Quartz’ı birleştirerek Diorite oluşturabilmeniz mümkün.



Diorite ile Polished Diorite arasındaki farkı görmek isterseniz aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.



Diorite’ın görsellik dışındaki şimdilik tek işlevi Andesite (kendisi hemen aşağıda) yapımında kullanımı.

Andesite ve Polished Andesite



Andesite’de diğer kardeşleri gibi yeraltı mağaralarında rastlayabileceğiniz taş bloklardan ve yine arzu ederseniz 4 Andesite bloğunu birleştirerek Polished Andesite bloğu da oluşturabilirsiniz. Ayrıca bulamadığınız takdirde Cobblestone ve Diorite bloklarını birleştirerek oluşturabilmeniz mümkündür.



Andesite ile Polished Andesite arasındaki farkı görmek isterseniz aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.



Yeni eklenen bu 6 taş bloğu da kırılma süresi ve patlama dayanıklılığı olarak Stone Bloğu ile aynı özellikleri göstermektedir. Ayrıca elinizde Nether Quartz ve Cobblestone mevcut ise bu 6 bloğu da oluşturabilmeniz mümkün.

Slime Block



Yarı saydam ve yeşil renkli olduğu için slime bloğu ismini aldığını düşündüren bu blok kesinlikle redstone devre severleri sevindirecek. Kendisi üzerine düşen oyuncu veya mobu zıplatma özelliğine sahip ama ufak bir ayrıntıyla. Üzerine düştüğünüz yükseklikten daha az bir mesafeye zıplatıyor ve mesafe arttıkça bir sonraki zıplama ile arasındaki farkta artıyor. Örneğin 250 blok mesafesinden bu bloğun üzerine düşerseniz sizi 50 blok yukarıya zıplatıyor ve sonraki düşüşünüzde ise 25 blok mesafesine zıplatıyor. Ayrıca üzerine düşen oyuncu veya mob düşme hasarı almıyor. Bu bloğun bir diğer özelliği ise üzerinde yürüyebilme hızının çok düşük olması. (Soul Sand’tan dahi daha yavaş.) Yapımı içinse 9 adet Slimeball bulmanız yeterli.

Ufak İpucu: Ne kadar yüksekten düşerseniz düşün, Slime bloğuna değmeden önce zıplama butonuna (Varsayılan olarak Space tuşu) basılı tutarsanız sadece normal zıplama yüksekliği kadar zıplarsınız.

Bunların haricinde daha da önemlisi Slime Block’lar pistonlar tarafında hareket ettirildiğinde kendileri bağlı olan blokları da hareket ettirebiliyorlar. Ufak bir eklentiymiş gibi gözükse de özellikle redstone devreleri ile uğraşanlar için cidden çok önemli bir yenilik. Sadece bu yenilik ile ilgili sayfalarca yazı yazılabilir ama ben sizi fazla uğraştırmamak adına Sethbling’in konuyla ilgili videosunu izlemeye davet ediyorum. (Hemen aşağıda) Zaten videoyu izlediğinizde ne kadar büyük bir yenilik olduğunu anlayacaksınız.


Iron Trapdoor



Artık sadece tahta trapdoor’lara mahkum değilsiniz. Teknik olarak kapılardakine benzer bir durum geçerli Iron Trapdoor’da. Sadece redstone devre elemanları ile açabiliyorsunuz. Birde yapımı için 4 iron ingot gerekiyor. Geri kalan özellikleri normal trapdoor ile aynı.

Prismarine



Prismarine, sadece okyanus anıtlarında bulabileceğiniz veya Prismarine Shard’lar yardımıyla yapabileceğiniz bir blok. Şimdilik görsellik haricinde bir özelliği mevcut değil. Üretmek için 4 adet Prismarine Shard gerekiyor.

Prismarine Brick



Yine sadece okyanus anıtlarında bulabileceğiniz bir başka blok. Okyanus anıtın yapı taşıda denebilir. Şimdilik görsellik haricinde bir özelliği mevcut değil. Üretmek için 9 adet Prismarine Shard gerekiyor.

Dark Prismarine



Diğer 2 blok gibi yine okyanus anıtlarında rastlayabileceğiniz bir blok. Diğer bloklara kıyasla farkı genelde anıtların hazine odalarında rastlanıyor olması. Bu bloklardan oluşan kalın bir sütun gördüğünüzde her zaman olmasa da genelde içinde altın blokları oluyor. Bu özelliği haricinde görsellik harici başka bir özelliği yok. Üretmek için 8 adet Prismarine Shard ve 1 adet Ink sac gerekli.

Sea Lantern



Okyanus anıtları ile gelen bir diğer bloğumuz Sea Lantern. Özelliği ise ışık vermek. ışık seviyesi 15 olan bu blok teknik olarak Glowstone ile aynı aydınlatma seviyesine sahiptir. Ayrıca Glowstone’a göre daha güzel görünmektedir. (Elbetteki şahsi düşüncem :)) Yapmak için 4 adet Prismarine Shard ve 5 Adet Prismarine Crystal gerekmektedir. Ayrıca Silk-Touch özelliği olmayan bir şey ile kırılacak olursa 2-3 Prismarine Crystal’i düşürür.

Prismarine Shard



Şimdilik sadece Guardian’ları öldürürseniz düşen Prismarine Shard; Prismarine, Prismarine Brick, Dark Prismarine ve Sea Lantern yapımında kullanılmaktadır. Bunun dışında henüz alternatif bir işlevi yok.

Prismarine Crystals



Prismarine Shard gibi Prismarine Crystals’de sadece Guardian öldürülerek elde edilebiliyor. Ayrıca Sea Lantern yapmak için yine bu kristallere ihtiyacınız var.

Coarsa Dirt



Mega Taiga, Mesa ve Savanna biyomlarında rastlayacağınız bu toprak tipi normal toprak tipi ile neredeyse aynı özelliklere sahip. Rengi ise normal toprak bloğuna göre çok az daha koyu. (Farkı anlamak cidden zor) Aşağıdaki örnekte karşılaştırma yapmak için sırasıyla Dirt, Coarsa Dirt ve Podzol bloklarını görebilirsiniz.



Tek farkı üzerinde kesinlikle çim yetişmiyor. Şayet kendiniz üretmek isterseniz 2 adet dirt bloğu ve 2 adet gravel bloğuna ihtiyacınız var.

Sponge / Wet Sponge



Sünger aslında uzun zamandır Minecraft’ta olan bir blok ama hem yeni özelliği hemde yeni eklenen ıslak sünger bloğu sebebiyle bu listedeki yerini alıyor. Minecraft’ın ilk bloklarından sayılabilecek sünger bloğu uzun zamandan sonra artık orijinal işlevine kavuşuyor: Su emmek. Süngeri yerleştirdiğiniz alana göre 5x5x5lik alandaki tüm suyu emebiliyor.

Şu zamana kadar sadece Creative mod ile ulaşabildiğimiz sünger artık Survival modda da ulaşılabiliyor. Ama bu o kadar kolay değil. Şu anda sünger bloğuna Survival modda ulaşmanın tek yolu Okyanus anıtlarından bulmak. Bazı okyanus anıtları içerisinde ıslak sünger barındıran odalara sahipken, ayrıca Elder Guardian öldürdüğünüzde de ıslak sünger düşürebiliyor. Bulduğunuz bu ıslak süngerleri fırınlarda pişirerek normal sünger haline getirebiliyorsunuz. Ayrıca ıslak süngerlerinizi pişirirken yakıt alanında kovası kullanırsanız kova, su kovasına dönüşüyor. Bu sayede süngerin emdiği suyu da geri alabiliyorsunuz.

Red Sandstone



Kızıl Sandstone, özellikle Mesa mağaralarında rastlayabileceğiniz yeni Sandstone tipi. Rengi ve dokusu haricinde (Chiseled Red Sandstone üzerinde Creeper yerine Wither barındırıyor.) normal Sandstone’dan farksızdır. Kızıl Sandstone yapabilmek için Red Sand (Kızıl kum) kullanmanız gerekiyor. Onun haricinde Sandstone tariflerinin hepsi Kızıl Sandstone içinde geçerli. Hatta Red Sandstone Slab veya Red Sandstone Stairs bile yapabilmeniz mümkün.

Banner



Yeni dekoratif bayrağınız. 6 adet wool ve 1 adet stick ile yapabileceğiniz bayraklar ayrıca kullandığınız yünün rengine göre de renk alıyor. Toplamda 16 farklı renkte üretebileceğiniz bayraklarınıza 6 farklı sınıfta şablon uygulayabilirsiniz. Bunlar sırasıyla Stripe, Halve, Shape, Border, Background ve Symbol’dür. Ayrıca bu 6 şablonu üst üste uygulayarak değişik desenler elde edebilmeniz mümkün ve Cauldron kullanarak uyguladığınız son şablonu da geri alabilirsiniz. Bu şablonların hepsinden burada bahsetmek pek mümkün olmadığından ayrıntılı bilgi için Minecraft Wikipedia’sındaki konuyla ilgili şu sayfaya bakabilirsiniz.

Bayrakları aynı tabelalarda olduğu gibi duvara veya yere yerleştirebilmeniz mümkün. Bayraklar 2 blok yüksekliğinde ve 1 blok genişliğindedir ve aynı tabelalarda olduğu gibi suyu engelleme özelliği mevcuttur. Oluşturduğunuz bayrağı kopyalamak için crafting alanında yanına boş bir bayrak koyarak kopyalayabilirsiniz.

Not: Her ne kadar çok verimli olmasa da bayraklarınızı yakıt olarak kullanabilirsiniz. 1 bayrak ile 1.5 eşya pişirebiliyorsunuz.

Armor Stand



Uzun zamandır görmek istediğim bir eşya olan Armor Stand’in yaptığı iş aslında basit: Zırhınızı asabileceğiniz bir askılık görevi görmek. Ama arzu ederseniz bunun çok daha ötesinde işler içinde kullanabilirsiniz. Ama temel olarak elinizdeki herhangi bir zırh ile (Buna mob kafaları ve balkabağı da dahil) sağ tıklarsanız üzerine yerleştirebilirsiniz. Buna ek olarak Armor Stand’ler pistonlar tarafından ittirebilir ve arzu edilirse Minecart ile taşınabilir.

NBT tag sistemini kullanarak Armor Stand’ler için değişik varyasyonlar yapabilirsiniz. Örneğin;

/summon ArmorStand - - - {ShowArms:1} - Kolları olan Armor Stand oluşturur.

/summon ArmorStand - - - {Small:1} - Ufak boy Armor Stand oluşturur.

/summon ArmorStand - - - {Invisible:1} - Görünmez bir Armor Stand oluşturur.

/summon ArmorStand - - - {NoBasePlate:1} - Alt kısmındaki beyaz plakayı kaldırır.

Elbetteki NBT tag’ler bununla sınırlı değil. Arzu ederseniz daha fazlası için Sethbling’in aşağıdaki videosuna başvurabilirsiniz.


Bunlara ek olarak Armor Stand’ler lav ve ateşten hasar görebilirler. TNT ile patlatırsanız üzerindeki eşyalar düşer ama Armor Stand kaybolur. Ayrıca Dispenser yardımı ile Armor Stand’e zırh ekleyebilirsiniz.

Rabbit Hide



Tavşanlardan düşen derileri birleştirip normal deri yapabiliyorsunuz. Onun haricinde şimdilik bir işlevi yok.

Raw Rabbit ve Cooked Rabbit



Tavşan eti, çiğ yenildiğinde 3 açlık puanı (1.5 tavuk budu), 1.8 doygunluk puanı sağlayabilirken, pişirildiğinde 5 açlık puanı (2.5 tavuk budu) ve 6 puanı sağlayabilir. Ayrıca Rabbit Stew (tavşan çorbası) içinde kullanılabilir.

Rabbit’s Foot



İksir yapımında kullanabileceğiniz tavşan ayağı, tavşanlardan nadir olarak düşen bir eşya. Potion of Leaping (Zıplama iksiri) yapımını haricinde, Mundane Potion içinde kullanabilirsiniz.

Rabbit Stew



Tavşan yahnisi. Kendisi an itibariyle en çok açlık barı dolduran yiyecek durumunda. 10 açlık puanı (5 tavuk budu) ve 12 doygunluk puanı sağlayan tavşan yahnisinin yapımı ise biraz maliyetli. Havuç, pişmiş patates, kase, pişmiş tavşan eti ve herhangi bir mantar (kırmızı yada kahverengi fark etmiyor) gerekiyor. İşin acı kısmı ise tavşan yahnisi için gereken yenilebilenleri (havuç, pişmiş patates ve pişmiş tavşan eti) yahni yapmadan yerseniz 13 açlık puanı (6.5 tavuk budu) ve 18 doygunluk puanı kazanabilirsiniz. Kısaca Tavşan yahnisi ne yazık ki maliyetinin hakkını vermiyor.Bu sebeple tavşan yahnisi - en azından şimdilik - Survival oynayan oyuncuların çok tercih edebileceği bir yemek türü değil.

Raw Mutton ve Cooked Mutton



Artık koyunlarımız da et veriyorlar. Koyun eti çiğ iken 2 açlık puanı (1 tavuk budu) ve 1.2 doygunluk puanı sağlarken, pişirdiğinizde 6 açlık puanı (3 tavuk budu) ve 9.6 doygunluk puanı sağlıyor. Bir koyunu öldürdüğünüzde 1-2 arası koyun eti düşebiliyor.

Birazda yeni eklenen komutlardan bahsedelim…

/clone

Bu komut ile belirli bir alanı direk olarak bir başka alana klonlayabiliyorsunuz. Bu kopyalama alanı 4096 blok ile sınırlı. Komutun kullanım tanımı ise aşağıdaki şekilde.

/clone <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <x> <y> <z> [mode]

Burada görmüş olduğunuz x1,y1,z1 ve x2,y2,z2 kopyalamak istediğiniz alanın (burada 3 boyutlu düşünmeniz gerekiyor) çapraz iki ucunun koordinatları oluyor. Örneğini hemen aşağıda görebilirsiniz. x,y,z ise seçmiş olduğunuz bu alanın nereye kopyalanacağını gösteriyor. Yalnız burada ufak bir ayrıntı mevcut. Kopyalanan alanı yapıştırırken verdiğiniz x,y,z koordinatlarının kuzeyi ve doğusuna gelecek şekilde yapıştırıyor. Yani kısaca hesaplamayı yaparken verdiğiniz nokta yapıştırılacak alanın en güney batısı olacak şekilde hesaplamanız gerekiyor. Böyle anlatınca biraz karışık göründüğünün farkındayım ama 1-2 denemeden sonra anlayacaksınız zaten.

“mode” olarak kullanabileceğiniz ise 2 eklenti mevcut. “masked” hava harici blokları kopyalarken, “replace” tüm blokları kopyalabiliyor. ama “mode” eklentisini kullanmadan da klonlama işlemi yapabiliyorsunuz. Şimdi isterseniz ufak bir uygulama yapalım.



Yukarıda görmüş olduğunuz 3x3x3 blokluk örnek evi hem sağ tarafına klonlamak istiyoruz. Arzu ederseniz benimde yapmış olduğum gibi “Command Block” kullanabilir veya direk olarak “T” tuşu ile açılan chat ekranına da komut girebilirsiniz.



Tahmin edeceğiniz üzere /clone komutundan sonra gelen ilk 3 sayı (250 66 18) sol taraftaki evimizin arka sağ üst bloğu, ikinci 3 sayı (252 63 20) yine soldaki evimizin ön sol alt bloğunu temsil etmekte. Ama siz arzu ettiğiniz iki çapraz (3 boyutlu olarak) koordinatı alabilirsiniz. Aşağıdaki resimde (daha rahat anlaşılsın diyerek) ilk seçilen koordinat mavi, ikinci seçilen koordinat ise kırmızı yün bloğu ile gösterilmiştir.



Koordinatları girerken ikinci bloğu 1 blok aşağıdan hesapladım ki kapının altındaki tahta bloklarını da kapsasın. Son 3 sayı ise kopya evimizin arka sağ alt bloğunu temsil ediyor. Çünkü evin sağ arkası evin en güney batısına denk geliyor. Yukarıdaki resimde sarı yün bloğu da bu üçüncü koordinatı gösteriyor. Biz örneğimizde “masked” komutu kullandık ama siz yapacağınız kopyalamaya göre alternatifler kullanabilirsiniz. Peki sonuç ne oldu?



Artık 1 olan evimiz ufak bir klonlama komutu ile 2 oldu. Tabi sadece bu kadarla da kalmadı.



Evin içerisine test amaçlı yerleştirdiğim sandıktaki eşyalarda direk olarak kopyalandı. Bunun anlamı arzu ettiğiniz takdirde bu komut sadece blok değil eşya kopyalamak amacıyla da kullanabilirsiniz.



/fill

Bu komut belirttiğiniz alanı belirttiğiniz blok ile doldurabiliyor. Yine /clone komutunda olduğu gibi 4096 blok ile sınırlı olan komutumuz belirli alanlarda çok kullanışlı olabiliyor.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

/fill <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <TileName> [dataValue] [oldBlockHandling] <dataTag>

Komutun kullanımı ise genel olarak basit. Yapmanız gereken /clone komutunda olduğu gibi iki nokta belirleyip bu alanı dolduracağınız nesneyi seçmek. Gelin bunun içinde ufak bir uygulama yapalım.



Yukarıda gördüğünüz iki yeşil yün arasını /fill komutu ile Diamond Block ile doldurmak istiyoruz diyelim. (Kırmızı ve Mavi yün blokları referans olması açısından yerleştirilmiştir.)Tek yapmamız gereken resimde de görmüş olduğunuz Command Block’unuza komut girmek. (Arzu edenler T ile açılan chat ekranına da girebilir.)

/fill 264 68 9 268 72 13 diamond_block



Buradaki (264 68 9) ve (268 72 13) iki yeşil bloğun koordinatlarını belirtmekte. Ayrıca güncellemeleri takip ediyorsanız fark etmiş olacağınız üzere artık komutlarda Block ID yerine direk olarak bloğun adını da yazabiliyoruz. Peki bu komut sonu elimize ne geçti?



Ayrıca bloğun adının yanına Data ID değerini girerek o bloğun çeşitli varyasyonlarını da kullanabilirsiniz. Örneğin Diamond bloğu yerine kahverengi yün bloğu istiyor olsaydık gireceğimiz komut şu şekilde olacaktı.

/fill 264 68 9 268 72 13 wool 12

Buradaki 12 Yün blokları içerisinde kahverengi Data ID’sidir. Elbette pek çok farklı blok için pek çok Data ID’si mevcut. Oyun içerisindeki tüm Data değerleri için şuradaki sayfayı ziyaret edebilirsiniz.

Bir diğer nokta ise /fill komutunun Tile Entity desteği vermesi. Peki ne işimize yarar bu?

Diyelim ki sadece basit bir blok doldurmasından ötede bir şey istiyoruz. Örneğin, belirttiğimiz alana Dispenser dolduralım ama içerisinde 64 adette ok bulunsun. işte Tile Entity burada devreye giriyor. Gireceğimiz komutu biraz geliştirip şu şekle getirirsek…

/fill 264 68 9 268 72 13 dispenser 0 replace {Items:[{Slot:0,id:arrow,Count:64}]}

Burada tahmin edebileceğiniz üzere dispenserden sonra gelen 0 dispenser’in Data değerini temsil ediyor. “id” değeri hangi eşyanın konulacağını, “Slot” değeri hangi kareye konulacağını, “Count” değeri ise kaç adet konulacağını belirtiyor. Tahmin edeceğiniz üzere id olarak ister okun id değeri olan 262’yi kullanırsınız, istersenizde “arrow” şeklinde direk isim girebilirsiniz. Tüm Block, Data ve Tile Entity değerleri için az önce linkini verdiğim sayfayı inceleyebilirsiniz.

Ayrıca /fill komutunun “replace” eklentisi sayesinde belirttiğiniz alandaki sadece belirli blokları belirttiğiniz diğer bir blokla değiştirebiliyorsunuz. Nasıl derseniz;



Yukarıdaki basit örneği ele alalım. 9 blokluk sandstone ve stone’dan oluşan bu yapının sandstone’larını dirt yapmak istiyoruz ama stone’larda bir değişiklik istemiyoruz. İşte bu noktada /fill komutunun yeni özelliği devreye giriyor.



/fill 267 72 -21 265 69 -21 dirt 0 replace sandstone komutu ile (267 72 -21) ve (265 69 -21) noktaları arasında sınırladığımız alandaki tüm sandstone’ları dirt bloğu ile değiştirebiliyoruz.



/fill komutunun replace özelliğinin harita tasarımcıları için kullanışlı bir özellik olacağını düşünüyorum. Her ne kadar MCEdit kadar rahat olmasa da yinede Minecraft’ın içinde bu özelliklerin gelmesi güzel bir şey.

/logAdminCommands

Bu komutun değerini “false” yaptığınız takdirde Client olarak bağlananlar girilen komutları chat ekranında görmezler. Ayrıca server’a bu komut girildiğinde server oyuncuların girdiği komutların log’unu tutmaz.

/trigger

Kendisi “/scoreboard players set” veya “/scoreboard players add” komutlarının yaptığı işi yapıyor ama sadece trigger olarak tanımladığınız komutlar için. Ayrıca “/scoreboard” komutu içinde “trigger” tanımlama opsiyonu eklenmiş durumda.

/execute

Bu kesinlikle doğru kullanıldığında çok kullanışlı olabilecek komut. Yaptığı iş ise belirteceğiniz mob veya oyuncuya göre komut çalıştırabilmesi.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

/execute <player|entity> <x> <y> <z> <command>

Peki ne için kullanılabilir? Aslında pek çok şey için. Ama yine de çok basit kullanımı için bir örnek verelim. Diyelim ki çevredeki tüm Creeper’ların hepsinin çevresine demir kafes yapmak istiyorum. /execute komut ile gayet kolay.



Tek yapmanız gereken;

/execute @e[type=Creeper] - - - fill --1 --1 --1 -1 -1 -1 minecraft:iron_bars

komutunu kullanmak. Sonuçlarını ise aşağıda görebilirsiniz.



Elbette ki bu komutun cidden çok fazla kullanım alanı mevcut. Ama okuyucularımızın akıl ve göz sağlığı açısından elden geldiğince kısa ve öz şekilde anlatmaya çalışıyorum :D.

/testforblocks

Bu komutun olayı ise koordinatlarını belirlediğiniz iki alanı karşılaştırıyor.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

testforblocks <x1> <y1> <z1> <x2> <y2> <z2> <x> <y> <z> [mode]

Bunun için yine ufak bir örnek vermek gerekirse;



Yukarıda görmüş olduğunuz iki yeşil alanı kıyaslayacağız ve şayet bu iki alan eşit çıkarsa da Command Block, Comparator yardımıyla Redstone lambalarının yanmasını sağlayacak.



Tahmin edebileceğiniz üzere (250 66 18) kırmızı, (252 62 20) mavi ve (250 62 14) sarı yün bloğunu temsil etmekte. Burada yine /clone komutundaki gibi ilk iki koordinat (kırmızı ve mavi) tanımlamak istediğiniz alanı belirlerken, 3. koordinat (Sarı) İkinci alanın en güney batısını temsil ediyor.



Fark etmiş olduğunuz üzere her iki alanda aynı olduğu için redstone lambalarımız yanıyor. Elbette ki bu örnek komutun rahat anlaşılması için basit bir örnekti. Redstone lambaları yerin alternatif komutlar gireceğiniz Command Block’lar yardımıyla çok değişik mekanizmalar oluşturabilmeniz de mümkün.

/worldborder

Bir merkez belirledikten sonra o merkezi baz alarak belirtilen alan içerisinde oyuncuları sınırlamaya yarar.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

/worldborder set <sizeInBlocks> [timeInSeconds]

/worldborder center <x> <z>

Öncelikle “/worldborder center” komutu ile bir merkez belirlememiz gerekiyor.



Yukarıda gördüğünüz üzere örnek olması için “/worldborder center” komutu ile bulunduğumuz noktayı sınırlama işlemi için merkez noktası atıyoruz. Elbetteki arzu ettiğiniz herhangi bir noktayı merkez olarak belirleyebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken nokta sırasıyla X ve Z koordinatlarını kullanıyor oluşumuz.

Not: Y koordinatı neden yok diyenler için sınır en yukarıdan en aşağıya kadar tüm Y koordinatını kapsadığı için gerek görülmemiş. Sonrasında belki bir değişiklik gelebilir.

Merkezi belirlediğimize göre sıra geldi sınırları belirlemeye.



“/worldborder set 10” komutu ile 10 blok uzunluğunda ve “307,25” noktasını baz alan sınırımızı oluşturuyoruz. Görüntüsünü ise hemen aşağıda görebilirsiniz.



Komutun tanımında bir süre eklentisi olduğunu fark etmişsinizdir. Süre kullanımı ise şu şekilde. Az önceki örneğimiz baz alalım ama sınırlarımızı 50 bloğa genişletmiş olduğumuz varsayalım. Ayrıca bu sınırların 10 saniye içerisinde 10 bloğa kadar inmesini isteyelim. Bu durumda kullanacağımız komut aşağıdaki gibi oluyor.



Komutta görmüş olduğunuz ilk 10 blok sınırını ikinci 10 ise süreyi tanımlıyor. Bu komutun aktive edilmesi sonunda 50 blok genişliğindeki sınırımız 10 saniye içerisinde 10 bloğa kadar küçülüyor.



Sınırlarınızı boyut değiştirirken kırmızı renk alıyor. Ayrıca yine bu komut ile tam tersini - genişleyen sınırlar - yapabilmeniz mümkün.

Bunun haricinde /worldborder komutunun üç eklentisi mevcut.Bunlar “damage”, “warning” ve “add” eklentileri. Kullanım tanımları ise şu şekilde;

/worldborder damage <buffer|amount>

“damage” eklentisi oyuncunun ne zaman ve ne kadar hasar alacağını tanımlar. “buffer” sınırın kaç blok dışından itibaren hasar alınacağını tanımlarken “amount” blok başına ne kadar hasar alınacağını tanımlar

/worldborder warning <time|distance>

“warning” eklentisi oyuncunun ekranında oluşan kırmızılığın ne zaman ne kadar mesafeden oluşacağını belirler. “time” sınırın hareket etmesi durumunda kaç saniye önceden oyuncunun ekranının kızaracağını “distance” ise kaç blok önceden oyuncunun ekranının kızaracağını belirler.

/worldborder add <amount>

“add” eklentisi ile direk olarak sınıra ekleme veya çıkarma yapabiliyoruz. Örneğin /worldborder add 20 dediğiniz takdirde sınırı 20 blok genişletebiliyorsunuz. Daraltmak için rakamın önüne eksi getirmeniz yeterli.

/title

Kendisi istediğiniz oyuncunun ekranında istediğiniz yazıyı istediğiniz büyüklükte ve sürede göstermenizi sağlayan bir komut. Gayet basit bir komut gibi görünmesine rağmen doğru ellerde pek çok işlevi olabileceğini düşünüyorum.

Kullanım tanımlarından bahsedecek olursak

/title <player> times <fadeIn> <stay> <fadeOut>

/title <player> title <raw json message>

/title <player> subtitle <raw json message>

/title <player> clear

/title <player> reset

“fadeIn” ne kadar sürede ekranda belireceğini, “stay” ne kadar süre ekranda kalacağını, “FadeOut” ise ekrandan ne kadar sürede kaybolacağını belirtiyor. “title” başlık, “subtitle” ise altbaşlık belirtmenizi sağlıyor (Hemen aşağıda ufak bir örneği mevcut.) “raw json message” ise /tellraw komutu ile eklenen ve bu yazılar içerisinde renk, kalınlık gibi biçimleri belirtmekten, hangi oyuncu için görüneceğine kadar pek çok özellik ekleyebiliyorsunuz. Ayrıca yazılarınızı tanımlamak içinde yine “raw json message” eklentisini kullanıyorsunuz. (Ayrıntılı bilgi için şuraya bakabilirsiniz.)

Genel anlamda /title komutundan bahsettiğimize göre ufak ve basit bir örnek yapalım.

Bu örneğimizde istiyoruz ki Kocaman kırmızı harflerle “MCBAHA.COM” yazsın, altına da altın rengi ile ama başlıktan daha ufak olacak şekilde “Türkiye’nin En Kaliteli Minecraft İçeriği” yazalım. (Biraz reklamdan zarar gelmez :D) Ayrıca bu yazı komut devreye girdiğinde tüm oyuncularda gözüksün ve 3 sn boyunca da ekranda kalsın. Şimdi gelin bunu nasıl yapabileceğimize bakalım.

Öncelikle bize 3 adet Command Block lazım. İlki bizim ana başlığımızı tanımlayacak. Örnek komutu aşağıda görebilirsiniz.

/title @a title {text:”MCBAHA.COM”,color:”red”,bold:”true”}

buradaki “title” yazının başlık olacağını, “text” yazıyı tanımlarken, “color” rengi tanımlıyor, “bold” ise yazı fontunun kalın olmasını sağlıyor. /title komutunda sonra gelen “@a” ise o sırada haritada bulunan tüm oyuncularda gözükeceği anlamına geliyor.

Ufak Not: “@a”ya ek olarak “@p” en yakındaki oyuncuyu tanımlarken, “@r” rastgele bir oyuncuyu tanımlar. Her ne kadar bu komut için gerekli olmasa da “@e” ise tüm oyuncu ve mobları tanımlar.

Ayrıca her ne kadar yukarıda belirtmiş olsam da şuradan JSON eklentilerinin ayrıntılarını da görebilirsiniz.

Ana başlığımız hazır sıra geldi alt başlığa. Onun içinde aşağıdaki komutu kullanacağız.

/title @a subtitle {text:”Türkiye’nin En Kaliteli Minecraft İçeriği”,color:”gold”}

Ekranda görünme süreleri içinde şu komutu kullanacağız.

/title @a times 20 60 30

burada süreler saniye değil minecraft tick’leri. Kısaca tanımlayacak olursak 20 Minecraft Tick’i 1 saniyedir. Bu sebeple süreleri de ona göre belirtiyoruz. Yani oradaki 60 değeri 3 saniyelik süreyi tanımlamaktadır. 20 ekrana geliş süresini, 30 ise ekrandan kaybolma süresini tanımlamaktadır.

3 Command Bloğumuzu da tanımladığımız göre bakalım sonuç nasıl olmuş?



Özellikle sunucularda ve adventure haritalarında bu özelliğin sıklıkla kullanılacağını tahmin etmek çokta zor değil.

/replaceitem

Bu komut ile istediğiniz oyuncu, mob, sandık gibi her tür envantere birşeyler ekleyebilir veya istediğiniz bir eşyayı bir başkası ile değiştirebilirsiniz. Bu komutun kullanım tanımı ise şu şekilde;

/replaceitem entity <entity> <slot> <item> [amount] [data value]

/replaceitem block <x> <y> <z> <slot> <item> [amount] [data value]

Peki bu komut nasıl kullanılır. 1-2 Basit örnek ile deneme yapalım.

Birinci örneğimiz:

/replaceitem entity @e[type=Skeleton] slot.weapon minecraft:tnt 1 0

Bu komut sayesinde çevredeki tüm iskeletlerin elindeki yayları TNT’ye çevirdik. Bir diğer örneğimiz ise şu şekilde

/replaceitem block - -1 - slot.container.0 minecraft:gold_block 23 0

Bu komutu Command Block ile kullandığınızı ve Command Block üzerinde envatere sahip bir blok (Örneğin sandık) olduğunu varsayalım. Bu komut devreye girdiğinde Command Block üzerindeki sandığın ilk slotunda 23 adet Altın bloğu belirecektir. Burada ufak bir not düşeyim, şayet o slotta başka bir eşya varsa “/replaceitem” komutu o eşyayı silerek yerine belirttiğimiz eşyayı yerleştirir.

/particle

Oyun içerisindeki tüm partikül efektlerini istediğiniz hız ve sayıda oluşturabiliyorsunuz.

Komutun kullanım tanımı şu şekilde;

/particle <name> <x> <y> <z> <xd> <yd> <zd> <speed> [count] [player:entity]

Kullanımı ise diğer komutlara kıyasla biraz daha basit. “name” kısmı kullanmak istediğiniz partikül efektinin ismi, “x,y,z” efektin oluşacağı nokta, “xd,yd,zd” efektin x,y ve z eksenindeki alanı, “speed” efektin hızı, “count” efektin miktarını belirtiyor. “player:entity” olarak geçen kısım ise şayet efektin mob veya oyuncu üzerinde belirmesini istiyorsak ekliyoruz. Örneğin;

/particle explode - - - 1 1 1 0.5 2 @e[type=Creeper] komutunu ele alalım.

“explode” patlama partikülünü temsil ediyor. “- - -” işaretleri belirtilen “player:entity”nin - ki bizim örneğimizde Creeper” x,y,z cinsinden kaç blok uzaklığında efektin gösterileceğini belirtiyor. Tek başına “-” işareti 0 bloğu temsil ederken yanına rakam getirdiğimizde belirtilen nesneden kaç blok uzakta olacağını belirtmemize imkan tanıyor. Örneğin “- - -” yerine “-3 -4 -5” olsaydı bunun anlamı x ekseninden 3, y ekseninden 4, z ekseninden 5 blok uzaklıkta olacağı anlamına gelecekti. Hemen ardından gelen “1 1 1” efektin alanının x,y,z cinsinden değerini temsil ediyor. “0,5” efektin hızını ve “2” de efektin kaç sefer tekrar edileceğini. @e[type=Creeper] ise bu efektin çevredeki tüm Creeper’lar üzerinde uygulanacağı anlamını taşıyor. Şayet komuta bu son eklentiyi yapmamış olsaydık, efekti bu komutu yazan oyuncu veya komutu aktif eden Command Block” üzerinde görecektik.

Gerekli Not: “-” işareti göreceli koordinat diye adlandırdığımız bir komut örneğidir. “-” işaretini koordinat girilebilecek neredeyse her komutta kullanabilirsiniz. Kullanım alanı ise belirtilen eksenden ne kadar ileri veya geri gideceğinizi belirtmek amacıyladır. Bunu bir örnekle açıklamak gerekirse;

/tp @p - - -5 sizi bulunduğunuz koordinattan z ekseninde 5 blok ileriye ışınlar. x ve y eksenleri yanlarına rakam belirtilmediği sürece değer olarak sıfırdır. Aynı şekilde komut /tp @p -5 - -5 şeklinde olursa bu seferde sizi bulunduğunuz koordinattan x ve z ekseninde 5 blok ileriye ışınlar.

Kullanabileceğiniz partikül efektlerinin tam listesi ise şu şekilde:

hugeexplosion, largeexplode, fireworksSpark, bubble, suspended, depthsuspend, townaura, crit, magicCrit, smoke, mobSpell, mobSpellAmbient, spell, instantSpell, witchMagic, note, portal, enchantmenttable, explode, flame, lava, footstep, splash, wake, largesmoke, cloud, reddust, snowballpoof, dripWater, dripLava, snowshovel, slime, heart, angryVillager, happyVillager, iconcrack_(ID)_(DATA), blockcrack_(ID)_(DATA), blockdust_(ID)_(DATA).


Şimdi sıra değişen veya gelişen özelliklere

+ Yazılı kitaplar üzerine ufak bir değişim mevcut. Artık yazılı kitapların kopyasını çıkardığınızda kitabın üzerinde original (orjinal), copy of original (orjinalin kopyası) veya copy of a copy (kopyanın kopyası) şeklinde ibareler var. Ayrıca kopyanın kopyası olan kitaplar kopyalanamıyor.

+ Enchanting sistemi ile ilgili de pek çok değişim mevcut. Her şeyden önce artık yıllardır bir işe yaramayan Lapis Lazuli, Enchanting sistemi için gereklilik. Bir diğer önemli nokta ise enchanting artık 1-3 level arası deneyim puanı harcıyor ama minimum leveli sağlamak şartıyla. Peki ne demek bu? Bunu aşağıdaki ekran görüntüsü yardımıyla anlatmaya çalışayım.



Fark etmiş olacağınız üzere artık Enchanting Table’ınızı açtığınızda karşınıza biraz değişik bir pencere açılıyor. Sol tarafta enchant etmek istediğiniz eşya haricinde artık 1-3 arası Lapis Lazuli yerleştireceğiniz bir alan daha mevcut. Bu kısmın sağında ise her zamanki 3 farklı büyü seviyemiz var. Büyülerin üzerine geldiğinizde artık eklenecek büyülerden birini görme şansınız var ve size ne kadara mal olacağını da yine buradan görebiliyorsunuz. Ekran görüntüsündeki örneği göz önüne alırsak, elimizdeki Iron Sword’a 2. seviye büyü uygulamak bize 2 Lapis Lazuli ve 2 levele mal oluyor. Ayrıca eklenecek büyülerden birinin Sharpness 2 olduğunu biliyoruz. Bunun yanında ekstra bir büyü gelebilir de gelmeyebilirde ama en azından Sharpness 2’nin geleceği garantili. Tabi birde minimum level olayımız mevcut. Büyülerin sağ altında gördüğünüz 6, 15, 30 o büyünün istediği minimum seviyeyi gösteriyor. Yani 2. seviye büyü bize 2 levele mal oluyor ama en az 15. level olmamız gerekiyor demek oluyor bu. O zaman kılıcımıza büyümüzü uygulayalım.



Şanslıyız ki kılıcımız Sharpness 2’nin yanında ek olarak Unbreaking 2 ve Fire Aspect 1 büyüleriyle gelmiş. Kaldı ki bu ek büyüler hiç gelmeyebilirdi veya daha başka büyüler gelebilirdi. Ama en azından Enchanting olayı artık hem daha çok daha az level harcıyor hem de gelebilecek özellikler konusunda net olmasa da bir fikrimiz mevcut.

Bir diğer nokta ise artık Anvil kullanarak yapılan tamiratlarda artık daha ucuz. 2-5 arası levele mal olan tamiratlar sadece isim değiştirecekseniz 1 levele mal oluyor.

+ Yeni eklenen bir diğer özellik ise harita için zorluk seviyesini kilitlemek. Ayarlarda zorluk seviyesnin hemen yanında göreceğiniz kilit simgesi ile içerisinde bulunduğunuz haritanın zorluk seviyesini bir daha değiştirilmemek üzere kilitleyebilirsiniz. Özellikle harita yapımcılarının hoşuna gidebilecek bir özellik.



+ Oyuncu Skinleri üzerinde de ufak değişimler mevcut. Artık sağ ve sol kolun skinleri birbirinden farklı. Aynı şey bacaklar içinde geçerli. Ayrıca normal skin üzerine ikinci bir katman eklenmiş durumda. Bu sayede skinleriniz çok daha özelleştirilebilir durumda. Ayrıca Options sekmesi altında Skin Customization isminde yeni bir ayar ekranı mevcut. Bu sayede artık sadece pelerin değil şapka, pantolon ve diğer tüm ekleri açıp kapatabiliyorsunuz. Ayrıca “Alex” kod adlı yeni bir skin opsiyonumuz mevcut. Bu sayede özellikle bayan oyuncular için ince kollu daha feminen skinler oluşturabilmek mümkün.



+ /tp komutuyla ilgili ufak bir eklenti mevcut. Artık ışınlamada ışınlanacak oyuncunun yüzünün nereye bakabileceğini belirtebiliyorsunuz. Örneğin /tp @p 10 10 10 -50 -60 komutu ile ışınladığınız oyuncu 50 derece sağa ve 60 derece aşağıya bakacak şekilde ışınlanıyor.

+ Bir diğer yenilik ise köylüler ile ilgili. Artık köylülerimiz daha iyi bir yapay zekaya sahip ve buğday, patates ve havuç toplayıp tekrar ekebiliyorlar. Hatta topladıkları buğdayları ekmek yapıp dağıtabiliyorlar (Walla Mojang’in yalancısıyım. O kadar denememe rağmen henüz ekmek veren bir köylüye rastlayamadım. Ama henüz tam çalışmıyor veya bana denk gelmemiş olabilir.)

+ Artık Moss Stone’da yapabiliyorsunuz. İhtiyacınız olan bir adet Cobblestone ve bir adette Vine.

+ Butonlar artık blokların üstüne ve altına yerleştirilebiliyor. Ufak ama bence kesinlikle kullanışlı bir eklenti.

+ F3 Debug ekranında köklü değişimler mevcut. Fark etmiş olacağınız üzere imleç artık 3 koordinatı gösterecek şekilde yenilenmiş. Hangi yöne baktığınızı veya bulunduğunuz koordinatları rahatlıkla görebiliyorsunuz. Ayrıca baktığınız bloğun türünü, özelliğini, koordinatlarını, üzerinde durduğunuz bloğun ışık seviyesi gibi pek çok şeyi yine bu ekranda görebiliyorsunuz.



+ Tab tuşu ile açtığınız menüde ufak değişimler mevcut. Hem takımlara göre gruplama eklenmiş hemde artık oyuncuların sağlıklarını yine bu menüden görebiliyoruz.

+ Yeni gelen değişimlerden bir diğeri ise “Depth Strider”. Kendisi sadece botlarınıza ekleyebileceğiniz bir özellik ve 3. seviyeye kadar çıkabiliyor. Yaptığı iş ise su içerisinde daha hızlı hareket etmenizi sağlamak. Okyanus anıtlarında gezerken çok işinize yarayacak bir özellik olduğu kesin.

+ Oyuncu listeleri artık oyuncuların yüzlerini de gösteriyor.

+ Artık tabelalarda ve kitaplarda JSON yazı eklentilerini kullanabiliyorsunuz. Ayrıntılı bilgi için şuraya bakınız.

+ Oklar artık su altında hız kaybediyor ve birkaç blok ileredikten sonra yavaşça dibe iniyorlar.

+ Bunların haricinde yeni eklenen iksirimiz Potion of Leaping var. Kendisi kullandığınız takdirde daha yükseğe zıplamanızı sağlıyor.

+ Yine 1.8 ile gelen bir özellikte artık bazı blokların üst dokuları rastgele biçimde dönebiliyor. Örnekte fark etmesi kolay olduğu için TNT blokları kullanılmıştır. Bu özelliği istemiyorsanız Video ayalarından “Alternative Block” ayarını devredışı bırakabilirsiniz.



+ Kullandığınız ağaç tipine göre artık yapabildiğiniz kapı ve çitlerin rengi ve şekli değişebiliyor. Örnek için aşağıdaki resmi inceleyebilirsiniz.





+ Slime’lar ve Magma Cube’ler artık yüzebiliyorlar.

+ Giant’lar artık zırh giyebiliyorlar.

+ Oyuna yeni bir achievement eklenmiş durumda. “Overpowered” Bu achievementi açmak için Enhanced Golden Apple yapmanız gerekiyor.

+ Beacon ışığının üstüne koyacağınız renkli camlar ışığın rengini değiştirebiliyor. Birden fazla renkli cam ile değişik renkler elde edebilmeniz de olası.

+ Creative modda blok kopyalarken, “Ctrl” tuşuna basılı tutarak orta mouse tuşuna basarsanız bloğu içerdiği tüm NBT data ile beraber kopyalarsınız. Bunun anlamı örneğin bir sandık kopyalıyorsanız içindekiler ile kopyalanır veya Command Block kopyalıyorsanız içindeki komut ile kopyalanır. Bazı durumlarda hayat kurtaracak bir özellik.

+ Iron Golem’ler artık Creeper’lara saldırabiliyor.

+ /sendCommandFeedback (true/false): Gamerule sınıfında sayacağımız bu komut ile oyuncunun girdiği komutların başarılı olduğuna dair uyarı alıp almayacağınız ayarlayabiliyorsunuz.

+ İskeletler artık köpecikleri gördükleri zaman kaçıyorlar ve köpecikler de iskeletleri gördükleri zaman otomatik olarak saldırıyorlar. (Kemik sevdiklerini göz önüne alırsak mantıklı bir eklenti)

+ Evcilleştirdiğiniz kedi ve köpeklerinize isim vermişseniz artık öldüklerinde, ekranda öldüklerine dair mesaj alıyorsunuz.

+ Gamerule komutuna yeni eklenen “showDeathMessages” eklentisi sayesinde chat ekranındaki ölüm mesajlarını kapatabiliyorsunuz.

+ Yeni eklenen Data Tag’lerimiz - veya “item tag” - mevcut.

- CanPl*****

Bu data tag sayesinde belirttiğiniz eşya veya bloğun sadece belirli bloklar üzerinde kullanımı sağlayabilirsiniz.

Örneğin:

/give @p stone_button 16 0 {CanPl*****:[diamond_block]}

komutunu kullandığınızda size sadece Diamond Block üzerinde kullanılabilen 16 adet taş buton verecektir. Yine de belirtmem gerekiyor ki bu sadece Adventure mod için geçerli. Yani Survival veya Creative mod içerisinde iken yine bu butonu istediğiniz blok üzerinde kullanabilirsiniz. Teoride pek işe yaramaz bir şeymiş gibi gözükse de özellikle harita yapımcıları için çok kullanışlı olacağını düşündüğüm bir eklenti.

- HideFlags

Bu data tag belirttiğiniz eşya veya blok ile ilgili bilgilerin (Mouse ile üzerine geldiğinizde gösterilen) saklanmasını sağlar. Sonuna ekleyeceğiniz rakam değeri ise hangi bilgileri saklayacağınızı gösterir. “ 1:enchantments, 2:modifiers, 4:unbreakable, 8:candestroy, 16:canplace “

Az önceki örneğimizi baz alırsak;

/give @p stone_button 16 0 {CanPl*****:[diamond_block],HideFlags:16}

komutu ile hem sadece Diamond Block üzerine yerleştirilebilen taş buton oluşturduk, hem de Diamond Block üzerine yerleştirilebilme özelliği üzerinde görünmüyor. 2 veya daha fazla özellik için değerleri toplamanız gerekiyor. Örneğin hem hangi blok üzerine yerleştirilebileceğini hemde üzerindeki enchantment’leri saklamak istiyorsanız HideFlags değeriniz 17 olacak.

- ShowParticles

Bu data tag sayesinde iksirlerin oluşturduğu efektleri açıp kapatabiliyorsunuz. 1 ile açıp, 0 ile kapatabiliyorsunuz.

- PickupDelay

Bu data tag sayesinde belirttiğiniz blok veya eşyanın belirttiğiniz süreden sonra alınabilmesini sağlarsınız. Süre olarak Minecraft tick’i baz alınır. (Saniyenin 20’de biri) ve değer olarak 32767 girerseniz o eşya hiçbir şekilde alınamaz. Ayrıca “Age:-32768” data tag’i ile kullanılırsa o blok veya eşya asla kaybolmaz.

+ Bu güncelleme ile gelen bir diğer yenilik “Customized” dünya tipi

Herşeyden önce artık dünyanızı yaratırken cidden çok daha fazla seçeneğe sahipsiniz artık. Bunun için yeni dünya yaratırken “World type“ (Dünya tipi) seçeneğini “Customized” yaptıktan sonra “Customize” butonuna tıklamanız yeterli.



Customize ekranı 4 sayfadan oluşuyor ve her bir sayfada onlarca seçenek mevcut. Sayfaları genel olarak inceleyecek olursak;

Sayfa 1



İlk sayfamız genel değişiklikleri içeriyor. Genel olarak köy, tapınak, zindan gibi yapıların haritada yer alıp almayacağına, deniz seviyesine, zindan sayısına, biyom tiplerine karar verebiliyorsunuz.

Sayfa 2



Bu sayfada Dirt, Gravel, Granite, Diorite, Andesite, Coal, Iron, Gold, Redstone, Diamond ve Lapis bloklarının hangi bollukta, ve hangi yüksekliklerde bulunabileceğini ayarlayabiliyorsunuz.

Sayfa 3 ve 4





Bu sayfalar birazcık daha işin uzmanları için denebilir. (Zaten yukarıdaki Expert Users Only! ibaresinden anlamışsınızdır :D) Burada genel olarak haritanın Noise seviyesini ayarlayabiliyoruz denilebilir. Noise dediğimiz ise çok genel bir tanım olarak girinti çıkıntı miktarı diyebiliriz. Noise seviyesini ne kadar azaltırsanız o kadar düz, artırırsanız o kadar girintili çıkıntılı bir haritanız olacak denebilir.

Ayrıca Randomise seçeneği ile rastgele özellikler getirecek bir harita seçebilirken, Presets bölümünden ister Mojang’in sizler için hazırladığı 7 örnekten birini kullanabilir veya kendiniz bir Preset tanımlayarak bunu kullanabilirsiniz. Mojang’in bizler için hazırlamış olduğu 7 tanımlı örnek ise sırasıyla Water World, Isle Land, Caver’s Delight, Mountain Madness, Drought, Caves of Chaos ve Good Luck.

+ 1.8 il gelen bir diğer önemli yenilik ise Spectator (Seyirci) modu. “/gamemode spectator”, “/gamemode sp” veya “/gamemode 3” komutları ile geçiş yapabileceğiniz bu moddun pek çok ilginç özelliği bulunuyor.

Herşeyden önce dünya ile hiçbir etkileşiminiz kalmıyor. Tamamen ölümsüz ve sürekli uçma modundasınız. (Yine de /kill komutu ile ölebilirsiniz.) Ayrıca uçarken her bloğun içinden geçebiliyorsunuz. (Noclip modu gibi dersem sanırım bir fikir verecektir.) Mouse tekerleği ve koşma tuşu ile uçma hızınızı artırıp azaltabiliyorsunuz. Hiçbir şekilde blok yerleştirmek ve kırmak gibi bir özelliğiniz yok. Düğme, kol gibi redstone devreleri ile etkileşime giremezsiniz. Sandıkların içindeki eşyaları görebilir ama müdahale edemezsiniz. F5 tuşu ile kendinizi görebilirsiniz ama görebileceğiniz sadece yarı saydam bir kafa.



Seyirci modunun ilginç bir özelliği ise diğer oyuncuların veya mobların gözünden bakabiliyor olmanız. Her ne kadar herhangi bir yönetim imkanınız olmasa da Creeper, Enderman ve Örümceklerin gözünden baktığınızda dünya çok farklı görünebiliyor. Örnekleri hemen aşağıda görebilirsiniz. Mob’ların veya oyuncuların gözünden dünyayı görmek için oyuncu veya mob’un üstüne gelip sol mouse tuşu ile tıklamanız yeterli. Bu görünüşten çıkmak içinde Shift tuşunu kullanıyorsunuz.

Creeper



Enderman



Spider (Örümcek)



Bu shader kullanılarak özelleştirilmiş mob görünüşleri şimdilik sadece 3 mob ile sınırlı ama diğer güncellemelerde yenilerinin eklenmesi olasılığı mevcut.

+ Spectator modu dışında bir diğer modumuz ise “Debug Mode”. Kendisi bir dünya tipi ve “Resource Pack” hazırlayan arkadaşlar için düşünülmüş bir dünya. Bu dünyanın özelliği tüm blokların tüm varyasyonlarını görebileceğiniz bir alan olması. Neye benzediği konusunda fikir sahibi olmak adına aşağıdaki ekran görüntüsüne bakabilirsiniz. Ayrıca “Debug Mode” dünya tipini açabilmek için dünya tipini seçerken “Shift” tuşuna basılı tutmanız gerekiyor.



Genel olarak 1.8 baya dolu dolu geldi. Çok uzun bir yazı olduğunun farkındayım ama buna rağmen emin ki bahsetmeyi unuttuğum bir şeyler kalmıştır. Şayet atladığım, unuttuğum bir şeyler varsa veya sormak istediğiniz sorular için [email protected] adresine mail atabilirsiniz.

Kaynak: **************


*: Bu yazı Minecraft 1.8 Pre1 (Çıkış tarihi : 22 Ağustos 2014) baz alınarak hazırlanmıştır. Yukarıda bahsedilen bilgiler sonraki versiyonlarda değişim gösterebilir. Yeni güncellemelerle eklenen veya değişen durumlar güncelleme notlarında bahsedilecektir.

 


Moderatör tarafından düzenlendi:

BurnerTroll

Doktor, sadece doktor.
Mesajlar
1,495
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
4,482
Puanları
3,420
Ruh hali
Okurken hayretler içinde "Adamlar yapıyor!" dediğim bir yazı olmuş. Minecraft nereden nereye gelmiş be. (Bir gün TV ve arabalar da gelse fena olmayacak.)
 

Osndbk41

Bedrock Kaşifi
Mesajlar
1,652
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
928
Puanları
0
Adam yazmış arkadaş ._.[DOUBLEPOST=1410038569,1410038526][/DOUBLEPOST]
Okurken hayretler içinde "Adamlar yapıyor!" dediğim bir yazı olmuş. Minecraft nereden nereye gelmiş be. (Bir gün TV ve arabalar da gelse fena olmayacak.)

Minecraftın ilk Alphasına girsene bi ._.[DOUBLEPOST=1410038617][/DOUBLEPOST]
Özet;
MOJANG: Oyunun içine ettik.

Neden? Oyunu bırakacaksan premium hesabını bana verebilirsin ._.
 

Admicos

Nether Yerlisi
Mesajlar
2,362
En iyi cevaplar
1
Beğeniler
1,580
Puanları
4,890
Ruh hali
önlerden reserver alıyım
+ armor standlerle artık heykel yapabiliriz ya güzel olmuş
 

Swertyy

Demir Madencisi
Mesajlar
329
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
141
Puanları
340
Gayet güzel olmuş hazırlayanın eline sağlık.
 

DarqKnife

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
1,028
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
684
Puanları
1,090
Çok bilgilendirici bir konu olmuş Aradabir tebrikler.
 

Pr1sonsoul

Lapis Toplayıcısı
Mesajlar
1,006
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
768
Puanları
2,040
Bİ BİTMEDİNİZ ................ !
Lütfen büyük yazma, ayrıca ................... nokta koyarak bir küfürü özenle belirtmişsin gibi oluyor onun yerine ... kullan :)[DOUBLEPOST=1410078149,1410078084][/DOUBLEPOST]Bu arada az önce rastgele map açtım ve /tp 29999999 50 299999999 yazdım ve ocean monument buldum :D Seed : 6000375327335629302
Not : Anıt 'ın girişi worldboard 'ın arkasında kalmış :D arka kapıyı kullanın :D
 

Üst