Özgür İrade Var Mı?

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Düşünmeyi severim,bu nedenle sürekli düşünüyorum böyle incik cincik üzerine.

Sizde biraz düşünün istedim sadece,belkide biraz sorgularsınız dedim,sonuçta felsefe sorgulamaktır ^_^

KRHN

Yazılımcı Beyefendi
En iyi cevaplar
0
Aradığım cevap,kısmende olsa burada var.

Seçimleri biz yaparız,sonuçları zaten biliniyor. Fakat benim sorduğum kısım tamda buradaydı. Özgür irade denilen şey bizim seçimlerimizi onun öngördüğü ve bildiği biçimde yapmamız.

Bu durumda özgür irade kısmi olarak var oluyor. Kesin olarak var olmuyor.

Çünkü benim yaptığımı,yapmış olduklarımı ve yaptıklarımı biliyor. Fakat müdahalede bulunmuyor. Özgür irade verilmiş fakat gelecekte ne olacağı,hayatını nasıl geçireceği bilinerek verilmiş.

Buda kısıtlı olduğunu göstermekte.

Bir diğer soru ise "İyi olduğu için mi buyruldu yoksa buyrulduğu için mi iyi?" sorusu.
Biz bir şeyi sebebi olduğu için yaparız fakat istersek yapmayabiliriz tabi bu yapmamamızın da bir sebebi vardır. Bir robot var diyelim ve bunun bir kaç fonksiyonu var, biz ne yapacağını biliyoruz durumumuzu buna benzetirsek biz bir insanız ve bizim fonksiyonlarımız var, bizi yapan kişi Allah öbür örneklede biziz. Bu robot bizim verdiğimiz fonksiyonlardan başka bir şeyi yapamaz bu yüzden yapacağı şeyleri biliriz. Bize göre robotun kendi iradesi yoktur lakin robota göre irade ona verilen fonksiyonları çalıştırmaktır. İrade yapabileceğimiz şeyleri yapmaktır, yapabileceklerimiz sınırlı lakin yaptıklarımızın bir sınırı yoktur. İrade denen şeyde budur, biz seçim yapabiliriz fakat o robot yapamaz. Aslında irade denilen şeyi anlatmak cidden çok zordur, şöyle düşünün. Bir robot var ve bu robot yapay zekaya sahip ama bu robotun iradesi yoktur. Her şey sebeplere göre çalışır, şöyle yapılırsa böyle yap gibi fakat insan farklıdır. Şöyle yapılırsa böyle yapmayıp böyle yapma gibi bir özelliğimiz mevcuttur ve bu özellik Cüzzi İradedir. Özgür irade ile Cüzzi irade çok farklı şeylerdir, Özgür iradeye sahip tek varlık Allah'tır. Özgür iraden olsaydı şu anda uçabilirdin lakin uçamazsın çünkü dünyanın belirli yasaları var.
Öbür sorunun cevabı "İyi olduğu için buyuruldu"'dur.

Themistocles

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Buyrulduğu için iyi olanlarda var.

Örnek vermem gerekirse,birine zekat vermek ahlaki açıdan iyidir. Normalde vicdani duygular bulunmazsa ve tarafsız düşünülürse kendi paranızı birine vermek sizi zarara uğratacak kötü bir olaydır.

Bu durumda,buyrulduğu için mi iyidir yoksa iyi olduğu için mi buyrulmuştur?

KRHN

Yazılımcı Beyefendi
En iyi cevaplar
0
Buyrulduğu için iyi olanlarda var.

Örnek vermem gerekirse,birine zekat vermek ahlaki açıdan iyidir. Normalde vicdani duygular bulunmazsa ve tarafsız düşünülürse kendi paranızı birine vermek sizi zarara uğratacak kötü bir olaydır.

Bu durumda,buyrulduğu için mi iyidir yoksa iyi olduğu için mi buyrulmuştur?
Örnek vermem gerekirse,birine zekat vermek ahlaki açıdan iyidir.
Örnek vermem gerekirse, birine zekat vermek ahlaki açıdan iyi olduğu için buyrulmuştur.

Senin verdiğin sorunun cevabı yok, kullandığın ifadeler bir birine yakın anlamlıdır ki cümle yapısı değişik olsa bile manası aynıdır.
Bu durumda hem buyrulduğu için iyidir hemde iyi olduğu için buyrulmuştur.

ForumDoktoru

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Eğer özgür irademiz olmasaydı; Allah'ın bizi yaratmasının bir anlamı olur muydu sizce ? Benim aklıma gelen bir şey yok. Sadece komutlara uyan robotlar gibi olurduk sanırım. Sonsuz bir güç neden robotlara ihtiyaç duysun ki ya da bizi yaratmasında ki anlam ne olurdu ?

BurnerTroll

Doktor, sadece doktor.
En iyi cevaplar
0
İrade nedir, insanların yaşamları içinde seçim yapabilmelerini sağlayan yetiye verilen isimdir. İki soruya da evet diyorum ve asıl soruya geçiyorum.

Yaşamında seçim imkanının olduğu konularda "Yaratıcı" seni kısıtlamaz. Sahibi olduğun akıl ve irade yetisi seni seçimlerinden dolayı sorumlu tutar. Zaten iraden özgür olmasaydı yapacağın seçimlerden sorumlu tutulmazdın. Asıl kader konusuna gelince, Yaratıcı senin ne yapacağını önceden biliyor, ona doğrudan müdahale etmiyor, yani bu senin seçimlerine engel olacak bir şey değil. (Yine de bu durum insan aklıyla tam olarak kavranacak bir şey değil.) Yaşamında aldığı kararlardan -bir baskı altında olmadan- cayan çok fazla insan var. Yani seçtiği yolu yine de değiştirebiliyor.