Bilgilendirme Oyun İncelemesi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Bu konu süresiz olarak sabitlenmiş.

BYTH

300 tracks in my Adidas track jacket
Emekli
Mesajlar
608
En iyi cevaplar
17
Beğeniler
980
Puanları
1,670


Herkese Selamlar Gamer.com.tr Ailesi.

Bazı arkadaşlar "İnceleme" başlığı altında konuları açıyor. Bazıları gerçekten güzel olurken bazıları İNCELEME BİLE OLMUYOR!

Bu yüzden bugün sizlere İnceleme denilen şeyin ne olduğunu, ne olmadığını, nasıl yazıldığını ve inceliklerini deneyimleri katarak size aktaracağım.

İLK OLARAK "İNCELEME" NEDİR?


İnceleme: Bir bilim veya sanat konusunu her yönüyle geniş biçimde açıklayan eser.

Evet... İnceleme ile oyunları, müzikleri, filmleri, dizileri, teknolojik aletleri ve yüzlercesini inceleyebilirsiniz. Ancak incelemek var... Oyunun sistem gereksinimlerini yazıp oyunu oynamadan sadece fragmanına bakıp "Grafikler müthiş ya, adamın jetpack'i var!" diye yazmak var. Dikkat edelim yanılmayalım.

"İNCELEME" NASIL YAZILIR?

İlk önce bir ürün hakkında inceleme yapacaksanız ilk önce o ürünü dikkatlice inceleyin.

Oyunu oynarken bunları yapın:
  • Bir oyunu incelerken hikayesini dikkatlice dinleyin, ayrıntıları kaçırırsanız veya aklınızda soru işaretleri varsa bir kaynaktan bilgi almaya çalışın. Karakterlerle tanışın kaynaşın.
  • Sadece ana görevleri değil yan görevleri de takip etmeye çalışın. Hepsini yapmasanızda olur ancak konunun etkileyiciliğini arttırır.
  • Oyunun oynanış mekaniklerini tam olarak çözemeye çalışın. İmkanınız varsa farklı kontrol cihazlarında oyunu oynamayı deneyin (Hayır CS:GO'yu Yarış Seti ile oynayın demiyorum. Örneğin Witcher 3'ü hem klavye+fare hem de kontrolcü cihazı ile oynayın ve oyunun konsollara mı yoksa bilgisayarı mı daha uyumlu olduğunu belirtin. Böylece oyunun satın almak isteyen kişilerin aklında bir fikir olur.).
  • Oyunun grafiklerini ve grafiksel detayları güzel güzel inceleyin. Eğer imkanınız varsa oyunu farklı çözünürlüklerde farklı grafik ayalarında deneyin ve farkları yazın.
  • Oyunun her modunu, her zorlukta oynamayı deneyin.
  • Oyunun müziklerini dinleyin. Sesleri farklı cihazlar ile test edin. Oyunun "Soundtrack"ini başka kaynaklardan bulup dinleyin.
  • Oyundaki gelişmelerinizi bir kenara not almayı unutmayın.

Konuyu yazarken bunları yapın:

  • Konuyu kesinlikle ama kesinlike görseller ile donatın! Ancak donatın derken alakasız resimler koymayın, konuyla alakalı olsunlar. Örneğin oyundaki hatalar ile ilgili bir kısım yazarken siz oynarken olan bir hatanın görüntüsünü paylaşın:
İlk olarak ilk 10 saatimde bug ile karşılaşmadığımı söylemiştim. Ancak 62 saat daha oynadım...
Oyun güncellemeler ile bir nebze düzeltilmiş olmasında rağmen halan saç baş yoldurtan sorunlar mevcut. Yok bir düşmanın duvar içinde sıkışıp sizi vurması ama sizin vuramamanız, yok biriyle konuşurken bir düşmanın gelip sizi öldürmesi, yok dünyadan düşmek (1-2 kez yaşadım ancak çok yaşayanlar var!), yok sırf bir kaç şeyin yüklenmemesi yüzünden bir göreve tekrar başlamanız!... Evet... Bazı şeyler bozuk...
myzk7LU.jpg
  • Oyunun tarihçesinden ve size ne ifade ettiğinden bahsedin.
  • Eğer "Baltalayıcı" vermek istemiyorsanız oyunun hikayesinden kısaca "hoş olmuş, hikayenin tek düze olmaması iyi" gibi şeyler yazıp geçebilirsiniz. Ancak detaylı inceleme yapmak istiyorsanız "Spoiler" vermek zorunda kalabilirsiniz. Karakterleri bir tanıtın.
Jaal: İşte en iyi takım arkadaşımız! İnanılmaz açıksözlü ve eğlenceli. Yolculuklar Jaal ile daha zevkli!
  • Oyunun ana ve ikincil görevlerinin nasıl işlediğinden ve insanı sıkıp sıkmadığından bahsedin ve ikincil görevleri yaptığınızda neler kazandığınızı, yapmanın gerekli olup olmadığını yazın.
  • Oynanış mekaniklerini eğer piyasada yeni veya az görünen bir şey varsa açıklayın (Örneğin bir CoD oyununu sizce anlatmanız gerekli mi? Değil...). Oyunu farklı kontrolcüler ile oynadıysanız hangisinden nasıl güzellikler veya kötülükler olduğunu yazın.
  • Farklı grafik ayalarında oyunun nasıl göründüğünü yazın. Ayrıca grafikleri zamanındaki oyunlara göre karşılaştırın (Örneğin Titanfall 2 ve CoD Infinite Warfare güzel bir karşılaştırma ikilisi). Ancak serinin önceki oyunları -varsa- onlarla karşılaştırın (Örneğin CoD WWII incelemesi yaparken CoD Infinite Warfare'dan sonra ne kadar gelişmişler yazın).
  • Oyunun hikaye modunu, çoklu oyuncu modunu, DLC'sini gibi gibi oynayıp hangisini sevdiğinizi yazın.
Oyunun seslerini, seslendirmesini ve albümünü inceleyin ve akılda kalıcı olup olmadığını belirtin.
Konunun sonunda kesinlikle bir "Sonuç" paragrafı yazın. Her site yapmasa bile biz şiddetle oyuna bir not vermenizi öneriyoruz. Bu 5 yıldız da olabilir, 10 üstünden bir sayı da olabilir, % üzerinden de olabilir, hatta kendi madalya sisteminizi oluşturubilirsiniz.
d1Aor4G.png

v9XFJ5m.png

yj04U3o.png

(Ünlü İnceleme Sitelerinin Sonuç Bölümleri)

  • Konuyu bölümlere bölün. Hikayeyi anlattıktan sonra grafiklere oradan da karakterlere atlamayın. Kendinize bir düzen hazırlayın. Benim gibi:
- Hikaye ve Karakterler
- Oynanış
- Teknik Özellikler
- Sanat Tasarımı gibi kategorilerine ayırabilirsiniz.

Veya:
- Hikaye ve Karakterler
- Grafikler
- Sesler
- Oynanış gibi gibi kendi düzeninizi oluşturabilirsiniz.

-*-

Eğer konuyu buraya konuyu buraya kadar okuduysanız çok teşekkürler. Umarım aklınızda bir çerçeve belirmiştir.

Eğer inceleme konunuzun "Oyun İncelemeleri" forumunda yer almasını istiyorsanız bu bağlantıya giderek konunuzun linkini bize yollayabilirsiniz. Beğendiğimiz konular foruma taşınacaktır.

 


admiraldus

YASAKLANDI
Mesajlar
1,234
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
923
Puanları
0
Açıklayıcı ve başarılı bir konu ortaya çıkarmışsın. Benimde kaçırdığım yerler vardı senden tamamladım. Teşekkür ediyoruz.
 

AtomyTR

Atomart - En büyük Discord Türk Sanat topluluğu.
Grafiker
Emekli
Mesajlar
1,671
En iyi cevaplar
19
Beğeniler
1,746
Puanları
5,090
Ruh hali
Hele yeni yazarlar için gerekli bir bilgilendirme.
 

RoWTeeN

Zombi Katili
Mesajlar
154
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
201
Puanları
0
En gerekli konulardan birini yazmışsınız elinize sağlık
 

Pandikk

Demir Madencisi
Mesajlar
330
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
128
Puanları
430
Yeni stajyer olarak başlıcaklar için önemli bir konu ve çok akıcı anlatmışsın. Eline Sağlık.
 

DIO

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Mesajlar
2,947
En iyi cevaplar
0
Beğeniler
4,601
Puanları
7,100
Ruh hali
İyi bir şekilde derlenip toplanarak şu rahatsız edici hususun açıklanması yapılmış. Tebrik ve teşekkür ederim. Bu tarz konulara ihtiyacımız var.
Herkes her önüne geleni yapamaz zaten yapamıyor da. Herkes aynı şeyi yaptığında da artık tadı kalmıyor O şeyin. İnsanın canını sıkıyor.
İnceleme yaptığın zaman her detayına kadar inceleyeceksin. Oyun hakkında yapılan çizgi dizi, filmler olsun, oyunun yapılmasına ilham veren olaylar olsun. Oyun üzerine yapılan müsabakalar olsun. Bu tür şeyler ile de incelemeyi zenginleştirmek lazım. Mutlaka incelemede oynanış videosu olacak ve oynayan kişide incelemeyi yapan şahıs olmalı. Oynanış videosuna videoyu komik,eğlenceli kılan montajlar eklemeyi de unutmamak lazım.
 

Üst