Yeni jenerasyona hazır olun ! Haswell EP Xeon E5v3 Ailesi !

Alps

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Haswell !
Hepimizin hayatına Z87 Mobo'lar ile dahil olan platform şimdide kavuğundan çıkıyor limitlerini aşıyor ve bir yaratık haline dönüşerek abisini tokatlıyor !
Bundan önce Intel'in masaüstü platformuna çıkışını gerçekleştiren yeni 5820K, 5930K ve 5960X CPU'larında X99 Yonga Seti ile Haswell EP'ye ve DDR4 belleklere merhaba dedik fakat buradaki asıl olay masaüstü platformu mu ?
Tabi ki hayır !
Masaüstü platformu şu an sabit bir noktada 4790K biraz hız aşırtma ile Two Way SLI GTX 980 gibi "ütopik" çözümleri besleyebilecek durumda.
Fakat sunucu platformu artık yavaşlamış, bayatlamış ve bir o kadar rutin hale gelmiş durumda...
Isıtıp ısıtıp yeniden önümüze sunulan CPU'lar performans yoksunu ve ısıl tasarımları düzelmiyor aksine gittikçe ölüyor, çürüyor...
Buna bir son verilmesi gerek derken yeni jenerasyonu Intel bir anda insani zincirlerini kırmış biçimde önümüze sundu.
Hatta Dual Opteron'u geçtim tekli kullanımda Quad Opteron gibi rakiplerinin ütopik SKU'larını bile dağıttı...
Bununla kalmayı bile bıraktı abisi olan Xeon E7 Serisi CPU'ları bile tokatladı.
Şimdi bu yeni SKU'lar nedir ne değildir kısaca size anlatacağım.
Uyarımı vereyim bu CPU'lar dan temin edip bire bir ayrıntılı bir inceleme yapmayı planlıyorum.
Bu tür bir inceleme olursa alışa gelinmiş "Teknozürt, Dürümhaber" portallarının dışında bir inceleme yapmaya çalışacağım.
Yani teknik ve mimari açıdan bir inceleme olacak.
Yeterli Türkçe kaynak civarda pek yok. :)
Bizde bunları zenginleştirerek sizi bu "Ben süper pc toplarım yea !" dedikten sonra Dürümhaberden bilgileri çekip sonra da vıdı vıdı yapan nesilden sizi kurtaracağız.
Bu tür incelemeleri blog'dan takip edebilirsiniz sonuçta bu makaleler tamamen hobi amaçlı yazılmakta.

O taktirde başlıyorum ;

Bir ritüel olan "Cigoherz" muhabbetini yapayım öncelikle.
Şimdi bu CPU'lar ne kadar çek çekirdek çalışırsa paralel olarak o kadar çok frekans düşürmekte.
Yani bu süper zeka "Xeon E3 4 Çekirdek ise Toplam gücü 12 Cigoherz ! E bu senin süper Xeon E5 CPU 2.5 ne anladık daa !" yapan tosting'ci arkadaşlar vardır hani.
Bu arkadaşlar şunun farkında değiller malesef ;

Bu tabloda gördüğünüz üzre çekirdeklerin frekansı sabit değil !
(@SectionFire Diğer CPU'ları temin etmem imkansız gibi bir şey bu yüzden 2.5'lık CPU'yu inceleyeceğim. :( Yoksa sabit 3'de çalışan 18 Fiziksel modeller var.)
Diğer bir boyut ise nedir bu çekirdek bolluğu olmalı her halde. :)
Haswell EP SKU'lar yapısı itibari ile 18 Çekirdeğe kadar çıkabiliyor.
Bundan sonraki tüm bilgiler test CPU'su elimde olmadığından dolayı bilgi alabileceğim en doğru yerden ; ITP'den alınmıştır.
ITP Portalındaki tüm bilgiler kullanıma kapalı olduğu için forumda görebilecek insan sayısı muhtemelen 1.
Quad Channel destekli kontrolcüler ile sarılı olan v3 ailesi QPI 2 Link'leri ile haberleşiyor.
QPI Link'leri maksimum 9.6 GT/S hızında görev yapmakta.
Bununla birlikte SKU'lar Fortville(40 GbE Bağlantı) desteğine sahip.
Buda bağlantısal olarak bir devrim olsa da veri merkezlerinin ağ kontrolüne biraz tez avantaj sağlıyor çünkü içsel saldırılarda bir kabinin bile komple erişimi kesilebiliyor.
Ha tabi birde teorik olarak 40x PCIe desteği var. :)
WS Modelleri 160W'a kadar çıkabiliyor.

Peki daha ne özellikleri var ? v2'den v3'e geçilir mi ? Hangisini tercih edeceğiz ?
Enerji verimliliği WS Modellerinde zaten tamamen yalan olmuş bir durum ki zaten Intel verimlilik isteyen kullanıcılar için çok az elektrik harcayan CPU'lar sunuyor.
Buradaki amaç o taktirde PERFORMANS H-EP 18 Çekirdeğe kadar çıkabilirken I-EP 12 Çekirdeğe kadar çıkabilen SKU'lar sunuyordu.
Buda şu demek ; Xeon E5 isen E5'liğini bileceksin. Yok sana öyle dual cpu tokatla E7'yi.
Fakat devir değişti. :)
Artık AVX 2 Desteği olan süper SKU'ların devri. :)
Broadwell ne vaat edecek orası malum. :)
Fakat broadwell beni hala etkileyemese bile H-EP tüylerimi diken diken etti.
Muazzam SKU'lar ve performansları ciddi derecede yüksek.
QPI Speed'leri arttı bununla birlikte artık 8'den 9,6'ya geçtik.
AVX 2 ile %70 daha fazla performans alacağız. (Bunu malesef henüz deneme şansım olmadı önümüzdeki günlerde ayrıntılı yazımda deneyeceğim ITP tarafından elime geçen bilgi bu yönde her ne kadar ben bile yok artık desem bile. :) )
DDR4 bellekler hem daha fazla performanslı hemde daha az enerji harcıyor bununla birlikte UDIMM olayı da son buldu.
Ne kadar mı hızlı şu kadar. :)

Çığır atladık resmen. :)
Fark ciddi ölçüde arttı. :)
Fakat tabi ki mimaride bazı değişiklikler olduğu gibi düşük seviyeli CPU'lar da katıldı.
Bunlar üç ana sınıfta ;
HCC - 4 Bölüm 2 Kontrolcü
MCC - 3 Bölüm 2 Kontrolcü
LCC - 2 Bölüm - Tek Kontrolcü ( Üvey evlat. :( )
Burada bırakalım.
Detaylı inceleme için adres vereceğim. :)

Konu ve tablolar bana aittir.
Alıntı yapmayınız lütfen.

Teşekkürler,
Alp.

Son düzenleme:

Alps

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
bayağı bir bilmediğim terim çıktı ilkokullu "bu kelimenin anlamı ne?" diye sorun çocuklar gibi hissettim :(
Eheh. :D
Bu tarz sunucu pazarına ait SKU'lar ve Anakart incelemelerini artık blog'dan yapacağım.
Amaç ev kullanıcısı değil. :)
Aslında basitleştirmek için yaptığım küçük kelime oyunları bile var. :)
Daha basite indirmek istemedim temel bir inceleme oldu.
Bunun 5-6 katı uzunlukta asıl incelemeyi bir haftaya vereceğim.
Test etmeden bilgi vermek istemem çünkü her ne kadar bilgi ITP'den olsa dahi kendi firmaları adamların şişirebilirler.

unununium

Portal Uzmanı
En iyi cevaplar
0
Eheh. :D
Bu tarz sunucu pazarına ait SKU'lar ve Anakart incelemelerini artık blog'dan yapacağım.
Amaç ev kullanıcısı değil. :)
Aslında basitleştirmek için yaptığım küçük kelime oyunları bile var. :)
Daha basite indirmek istemedim temel bir inceleme oldu.
Bunun 5-6 katı uzunlukta asıl incelemeyi bir haftaya vereceğim.
Test etmeden bilgi vermek istemem çünkü her ne kadar bilgi ITP'den olsa dahi kendi firmaları adamların şişirebilirler.
Hocam şimdi diyeceğim oda haswell buda haswell diye ama öyle değildir herhalde
Şu xeon ile i7 arasındaki farkı halen anlamış değilim.

Alps

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Hocam şimdi diyeceğim oda haswell buda haswell diye ama öyle değildir herhalde
Şu xeon ile i7 arasındaki farkı halen anlamış değilim.
Unu bazı SKU'lar direk i7'lerin bire bir aynısı olsa dahi LCC Seviyesindeki Xeon'lar oluyor bunlar genelde.i7'ler kısıtlanmış CPU'lardır.
Mimarideki tüm yenilikleri içerse dahi hem kontrolcü bazında hemde çekirdek bazlı olarak limitli bununla birlikte QPI Link olayından dolayı tek CPU desteği var genişletilemez.
Termal bir sorunları olmadığından ötürü (Üstünde 5 kiloluk soğutucu var yani.) yüksek frekans'da çalışır ve günlük uygulamalara göre optimize edilir.
Bir Chrome performansı muazzam olsa da sanallaştırma da Bir Xeon E5 2620'yi 4930K'ya tercih ederim. :)
Bunun dışında WS serisi modeller Quadro gibi ekran kartları ile mükemmel performans verir yani biri masaüstü çalışan arkadaşlara yönelik.
Diğeri ise zamanın kıymetli olduğu o ev projesini o gün render alması gereken mimara / mühendise.
Alanları farklı. :) Profesyoneller verdikleri paraya acımaz. :)
Çünkü o paraya aldıkları demirbaş onların ekmek teknesidir. :)

I

Iskekorowakurwa

Ziyaretçi
Okudum cok guzeldi ama pek anlamadim orasi ayri. Ozetle canavar yapmislar. Eger bunu temin edersen suan sende bulunani bana yolla da ben de nasipleneyim :'(

umut_

┌────────────┐ [ 1881 - 193∞ ] └────────────┘
En iyi cevaplar
0
Alp Anlatıyor ..
Alp Yazıyor ...
Alp Konu Açıyor ....
...
( Umut Konuya Bakıyor ..
Umut Konuyu Okuyor ...
Umut Anlamaya Çalışıyor ....
Umut Anlayamıyor .....
Umut Konuyu Terkederken Bir Yorum Yazıyor ......
Mesajı Gören Alp Umut'u Taşlıyor ....... )

Umut Bunları Düşünerek Yorum Yazmaktan Vazgeçiyor :p

Alps

Lapis Toplayıcısı
En iyi cevaplar
0
Alp Anlatıyor ..
Alp Yazıyor ...
Alp Konu Açıyor ....
...
( Umut Konuya Bakıyor ..
Umut Konuyu Okuyor ...
Umut Anlayamıyor .....

Taşlayan kim yahu. :)
Her insanın merakı ve ilgi yönü farklıdır. :)
Anlayacaksın diye bir zorunluluk yorumuna sağlık teşekkür ederim. :)

I

Iskekorowakurwa

Ziyaretçi
Amacı farklı olacak. :)
1 Adet temin edeceğim.
2.'si sizlere bağlı bir durum. :)
Saka yaptim sakin bana bisey yollama parayi yerden mi buluyorsun
Alp Anlatıyor ..
Alp Yazıyor ...
Alp Konu Açıyor ....
...
( Umut Konuya Bakıyor ..
Umut Konuyu Okuyor ...
Umut Anlayamıyor .....

Bunu okuduktan sonra kahkaha atmamak icin kendimi sikarken bogazim yirtildi tesekkur ederim

umut_

┌────────────┐ [ 1881 - 193∞ ] └────────────┘
En iyi cevaplar
0
Taşlayan kim yahu. :)
Her insanın merakı ve ilgi yönü farklıdır. :)
Anlayacaksın diye bir zorunluluk yorumuna sağlık teşekkür ederim. :)
Azimle Konu Açıyorsun Uğraşıyorsun 1 İnsan Okusa Bir şey Öğrense O Bile Sevindiricidir