Açıkcası müslüman değilim ama biraz bilgim var.
Ya 1 kişi çıkıp mantıklı bir açıklama yapmıyor..
Madem seçimlerimi biliyor, sonuçlarımı da biliyor neden yaratıyor? Cehenneme gönderiyorum demiyor ama gideceğimizi biliyor o zaman..
Bunu 100% bilmek biraz zor. Ama teorime göre şöyle olabilir:
Allah bize irade vermiş ve biz bu iradeyi kullanıyoruz, seçimlerimizi yapıyoruz.
İrade: Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü; istek, dilek.
Allah beni yarattı diyelim. O andan itibaren seçimlerimi yapmaya başlıycam(irade ile), değil mi ? Yaptığım seçimler doğumumdan ölümüme kadar kaydedilecek. Bu doğrultuda yaptığım seçimlerin sonucuna katlanıcam.
Fakat ya doğmasaydık ? O seçimleri yapamıycaktık (doğmayanın, varolmayanın iradesi olmaz dolayısıyla seçim yapamaz). Dolayısıyla bu doğrultuda cehenneme ya da cennetede gidemezdik. Değil mi ? Ayrıca mantıksız olurdu. İnsanlar neden ben cennette veya cehennemdeyim diye sormaz mıydı ?
Doğmadığımızı varsayalım, Allah yine ne yapıcagımızı bilirdi. Fakat dogmadan, bize şans vermeden cennete ya da cehenneme yollasaydı mantıksız olurdu ya da haksızlık ? Bilip bilmemesini bi önemi var mı bu durumda ? Direk yollaması doğru olur mu sence ?
Örnek olarak açıklayayım: Mesela ben zor bir durumdayım ya adamın birini öldürücem namusumu temizleyecem ya da öldürmeyip devam edicem.. Şimdi 2 yolum var.. 1. yol öldürmeyip cennete gitmek olarak varsay, 2. yol öldürüp cehenneme gitmek olarak düşün.. şu an 2 farklı seçim ve 2 farklı sonuç var.. Eğer benim 2. yolu seçeceğimi önceden biliyorsa o zaman benim cehenneme gideceğimi biliyor.. O zaman ben cehenneme gitmek için doğdum.. Eğer iradem varsa ve Allah 2. yola gideceğimi bilsede ben 1. yolu seçersem Allah'ın yanılmış olduğunu gösteriyorum..
2 Seçenek ve 2 sonuç.
Eğer sen 2. yolu seçersen: Evet, cehenneme gitmek için doğmuş olucaksın.
Şöyle bir şey var Allah sonsuzdur, Allah herşeyi bilendir, Allahın zamanı yoktur, o her zamandadır. Doğru mu hatırlıyorum ?
Bu durumda o senin ne yapıcagını bilir. İraden var evet ama iraden olsa bile Allah her yerde olduğu için(zaman,mekan) biliyor ne yapıcagını. Kandırman gibi bir şey teorik olarak mümkün değil.
Örnek vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama şöyle düşün:
Diyelim ki bir evren simülasyon oluşturmak istiyoruz. Bunun içinde süper bir bilgisayarımız var.(Süper bilgisayar zamanın başlangıcından sonuna kadar herşeyi işlemiş durumda ve her zaman biriminde ne oldugunu görebiliyoruz artık.) Evrene başlatmamız için bir big bang olduğunu düşün ve evrenin fizik vs gibi kurallarını belirlemesini sağlayan parçacıklarda icinde. Big bang oldu. Tabi bu bir simülasyon. Bu doğrultuda sen her saniyeyi izlemek zorunda değilsin. Direk zaman atlıyabilirsin. Diyelim ki 10 milyar yıl sonrasını görmek için 10 milyar yıl beklemek zorunda değilsin değil mi ? 10 milyar yıl sonrasına atlayabilirsin direk ve orda neler olduğunu görebilirsin.(zaten bilgisayar işlemişti herşeyi böylece direk zaman atlayabiliyoruz) Bu doğrultuda bu simülasyonda benim seçimlerim olduğunu varsayalım. Senin vermiş olduğunda örnekte 2. seçeneği seçtim diyelim. Fakat ben bunu sadece bir kere seçmiş olucam. Çünkü o zaman ve mekanda o seçi
m sadece 1 kere elimize geçmiş oluyor ve benim simülasyonumda 10 saniye(örnek olarak verdim zamanı) sonrasına bakıcak olursak. Seçimimi yapmış olduğumu görmüş olucaz. Dolayısıyla sen beni kandıramassın kocum.

Çünkü sonuçlar elimde. İraden ile yaptın ama ben sonrasını görüyorum simülasyon sayesinde.
Şimdi Allah simülasyon yapıcak diye bir şey yok. Biz bile bunu teorik olarak yapabiliyorsak Allah sonsuz güç, sonsuz bilgi ve daha iyi bir yolla senin hangi seçimi yapıcağını neden bilmesin ? Teorik olarak bilebilir, mümkün.
Başka bir örnek vereyim: Şeytanın baş kaldırıp cehenneme yollanmasını da Allah biliyor o zaman.. Şeytanın ona kulluk etmeyip, onu cezalandıracağını da biliyorsa neden onu yaratıyor?
Az öncede söylemiştim. Allah şeytanı yaratmasaydı, bilmesinin ne anlamı olurdu ? Mantıksız. Ona o hakkı tanıyor kısacası.
Yine bir başka örnek doğan çocukların hangi aileden doğacağını sadece Allah bilir demi.. O zaman o çocuk (varsayım) putperest bir ailede doğuyor ve putperest olarak şekilleniyor (bugün nasıl Müslüman bir ailede doğup Müslümanlığa aşırı bağlanıyorsa aynı mantık).. O çocuk putperestliği seçiyor ve diğer dinlere saygı göstermiyor daha küçükken.. Bunun olacağını Allah yine biliyor peki neden yaratıyor..
Cevabı çok basit ona fırsatlar çıkarıyor ve hangi seçimi yapacağına bakıyor.. (diyelimki Müslüman olan cennete direkt gider - varsayımdır bu -) Müslüman olması için ona bir şans veriyor ya olup cennette gidecek ya olmayıp cehenneme gidecek.. İşte seçtiği yola göre cennet veya cehenneme gideceğini belirliyor eğer putperest olacağını bilseydi o fırsatı yaratmazdı.. Veya bize irade vermezdi..
Putperest biliyor ve ona o fırsatı yaratmıyor mu ? Neden yaratmasın ki? Hak tanımadan ne anlamı var ? Neden irade vermesin ki ? Çok mantıksız. Yargısız infaz gibi bir şey bu. Düşünsene Allah'ın şöyle bir şey dediğini: "O çocuk putperest olucak, ben onu yaratmıyım." İyi de insan neden ben cennetteyim, neden ben cehennemdeyim diye sormaz mıydı ?
Birde şu var demişssin ki " eğer putperest olacağını bilseydi o fırsatı yaratmazdı.. Veya bize irade vermezdi..".
Allah'ın bunu yapıcağını nerden biliyorsun? Belki daha iyi bir yolu var bilmediğin ?
Sanki çıkarı doğrultusunda ilerliyomuş gibi bir mantık kurmuşsun.
Allah çıkarı doğrultusunda mı yoksa hak ve mantık doğrultusunda mı ilerliyor ? (Sorunun cevabını bilmiyorum bende)
Buna göre yorum yap.
2/285: ... Allah'ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayırım yapmayız...
40/78: Hiçbir peygamber, Allah'ın izni olmaksızın her hangi bir ayeti kendiliğinden getiremez.
Burda böyle demiş. Ama..
Bakara 2/253: " İşte bu peygamberlerden kimini, kimine üstün kıldık. Allah onlardan bazısı ile konuşmuştur. Bazılarını da derecelerle yüceltmiştir... "
Burda da böyle demiş. Cevap olarakda şu linkteki(
) adam açıklamış fakat bana mantıklı gelmedi. Çeviri hatası mı ? Yoksa doğru mu ? ...
Neden erkek birden fazla kazdınla evlenebilirken, kadın evlenemiyor ? Tamam, şöyle bi mantık yürütelim:
Dünya'da ki kadın erkek oranı eşit değil. Bu yüzden böyle bir şey getirilmiş olabilir. Fakat, kadına niye birden fazla erkekle evlenme hakkı tanınmıyor ?
İnsanların hepsi eşit olduğu söyleniyo fakat eşit değil gördüğünüz gibi.
Belki de benim bilmediğim başka şeyler var. Ama kim sorgulama derse desin sorgulamamanın mantıgı yok. Nasıl desem, siz bu hayatta söylenen her şeye inanır mıydınız ?
Bu arada teorimde hata varsa lütfen belirtin, sorun olmaz. Sadece sohbet ediyoruz.

Kavgalık bir durum olmaz umarım.
NOT: Yazım hataları düzeltildi.*