Alfa ile Sorgulama 1

Sherien

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
0
"Biz bilmeyik Allah bilir" diyen yok mu hiç?

Allah'ın gücü belkide sonsuz değil.. Burada ki "sonsuz" kavramı önemli.. Bence Allah bize yolları verdi ve tüm yolların sonunu görüyor.. Hangi yolu seçeceğimizi bilmiyor.. Bence bu daha mantıklı bana göre.. Sonsuz bir şey olmaz zaten sonsuz demek için senin gidip sonunun olup olmadığına bakman lazım..

En güzeli gelin zeus, odin falan onlara tapalım daha eğlenceli.. Age of Mythology-Titan diye oyunu bile var.. :)

H

hsndmrts_

Ziyaretçi
bence sonunuda, hangi yolu seçeceğimizi de biliyor, ayrıca sonsuz güç konusunda sana katılmıyorum sonsuz bence sadece allah'a mahsus bi kavram yaratmak gibi ki yaratmak bana göre yoktan var etmek olsada biraz düşününce aklıma şu geldi
sadece biz insanların en azından hissedebileceği olayları yaratmıyor oluşturmak için sebeb yaratıyor bizim hissetmediklerimiz yoktan var ediyor olabilir ben böyle düşünüyorum düşünsene yolda yürürken birden önüne bişi çıkıyor bence böyle olmaz onun oraya gelmesi için bi sebeb yaratır oda misal veriyorum bi bilet o bilet uçarak yanına düşebilir gibi yoksa aniden oluşma olmaz diye düşünüyorum

BT_GoD

Düşmüş Melek
Emektar Üye
En iyi cevaplar
0
"Biz bilmeyik Allah bilir" diyen yok mu hiç?

Allah'ın gücü belkide sonsuz değil.. Burada ki "sonsuz" kavramı önemli.. Bence Allah bize yolları verdi ve tüm yolların sonunu görüyor.. Hangi yolu seçeceğimizi bilmiyor.. Bence bu daha mantıklı bana göre.. Sonsuz bir şey olmaz zaten sonsuz demek için senin gidip sonunun olup olmadığına bakman lazım..

En güzeli gelin zeus, odin falan onlara tapalım daha eğlenceli.. Age of Mythology-Titan diye oyunu bile var.. :)
İşte aradığım mizah. :D

Sherien

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
0
bence sonunuda, hangi yolu seçeceğimizi de biliyor, ayrıca sonsuz güç konusunda sana katılmıyorum sonsuz bence sadece allah'a mahsus bi kavram yaratmak gibi ki yaratmak bana göre yoktan var etmek olsada biraz düşününce aklıma şu geldi
sadece biz insanların en azından hissedebileceği olayları yaratmıyor oluşturmak için sebeb yaratıyor bizim hissetmediklerimiz yoktan var ediyor olabilir ben böyle düşünüyorum düşünsene yolda yürürken birden önüne bişi çıkıyor bence böyle olmaz onun oraya gelmesi için bi sebeb yaratır oda misal veriyorum bi bilet o bilet uçarak yanına düşebilir gibi yoksa aniden oluşma olmaz diye düşünüyorum
İşte seçeceğimiz yolu biliyorsa cennet-cehenneme gidip gitmeyeceğimizi de bilir ki bu çelişki yaratıyor.. O zaman günah işleyen insanlarda "benim kaderimde bu var" deme hakkı doğuyor.. Çünkü Allah yaratmış onu, onun cehenneme gideceğini de biliyor.. Suçsuz yere direkt cezalandırmak olur bu..

Ayrıca Allah birşeyi direkt çat diye vermez.. O dediğin dizilerde oluyor.. Birşeyi verecekse senin alman için sana fırsat verir.. Dua olarak açıklamıştım biryerde.. Sen dua edersin, iş istersin Allah sana direkt iş vermez, işe girmen için sana fırsat verir.. Değerlendirip değerlendirmemek sana kalmıştır yine..

BT_GoD

Düşmüş Melek
Emektar Üye
En iyi cevaplar
0
Ama sonsuz bir güçten söz ediyorsak ol dediğinde o an olması gerekmez mi ?

eLvvNt

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
İşte seçeceğimiz yolu biliyorsa cennet-cehenneme gidip gitmeyeceğimizi de bilir ki bu çelişki yaratıyor.. O zaman günah işleyen insanlarda "benim kaderimde bu var" deme hakkı doğuyor.. Çünkü Allah yaratmış onu, onun cehenneme gideceğini de biliyor.. Suçsuz yere direkt cezalandırmak olur bu..

Ayrıca Allah birşeyi direkt çat diye vermez.. O dediğin dizilerde oluyor.. Birşeyi verecekse senin alman için sana fırsat verir.. Dua olarak açıklamıştım biryerde.. Sen dua edersin, iş istersin Allah sana direkt iş vermez, işe girmen için sana fırsat verir.. Değerlendirip değerlendirmemek sana kalmıştır yine..
Minecraftta ender dragonu oldurmek nasıl kaderinse ve sende onu biliyosan bu olayda aynı ona benziyor

Sherien

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
0
Minecraftta ender dragonu oldurmek nasıl kaderinse ve sende onu biliyosan bu olayda aynı ona benziyor
Evet.. Mükemmel bir açıkla.. Artık hayatın sırlarını çözdüm sağol..

Tövbe tövbe..

Yine bilmiyorsun ki sen eğer internette video izleyip ender dragona nasıl gidileceğini öğrenmezsen gitmezsinki.. İlk minecraft çıktığı zamanlarda ben mouseye seri seri basarak ağaç kırmaya çalışıyordum.. Bilmiyorduk ayrıca öldürmek zorunda da değilim.. Hiç gitmem kendim bina yaparım..

Ne saçma benzetme yapıyorsunuz ya..

eLvvNt

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0

Tövbe tövbe..

Yine bilmiyorsun ki sen eğer internette video izleyip ender dragona nasıl gidileceğini öğrenmezsen gitmezsinki.. İlk minecraft çıktığı zamanlarda ben mouseye seri seri basarak ağaç kırmaya çalışıyordum.. Bilmiyorduk ayrıca öldürmek zorunda da değilim.. Hiç gitmem kendim bina yaparım..

Aklıma ilk gelen şey o oldu. Ayrıca örnek istemezsen Allah'ın senin "seçimlerini" bildiğini ve bunların sonuçlarınıda bildiğini oğren. Allah bu kulumu ben cehenneme gönderiyorum demez.

Sherien

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
0
Aklıma ilk gelen şey o oldu. Ayrıca örnek istemezsen Allah'ın senin "seçimlerini" bildiğini ve bunların sonuçlarınıda bildiğini oğren. Allah bu kulumu ben cehenneme gönderiyorum demez.
Ya 1 kişi çıkıp mantıklı bir açıklama yapmıyor..

Madem seçimlerimi biliyor, sonuçlarımı da biliyor neden yaratıyor? Cehenneme gönderiyorum demiyor ama gideceğimizi biliyor o zaman..

Örnek olarak açıklayayım: Mesela ben zor bir durumdayım ya adamın birini öldürücem namusumu temizleyecem ya da öldürmeyip devam edicem.. Şimdi 2 yolum var.. 1. yol öldürmeyip cennete gitmek olarak varsay, 2. yol öldürüp cehenneme gitmek olarak düşün.. şu an 2 farklı seçim ve 2 farklı sonuç var.. Eğer benim 2. yolu seçeceğimi önceden biliyorsa o zaman benim cehenneme gideceğimi biliyor.. O zaman ben cehenneme gitmek için doğdum.. Eğer iradem varsa ve Allah 2. yola gideceğimi bilsede ben 1. yolu seçersem Allah'ın yanılmış olduğunu gösteriyorum..

Tersini de düşün.. Allah 1. yolu seçeceğimi biliyor ama özgür bir irademiz var istediğimi yapabiliyor.. O zaman ben 2. yolu seçip cehenneme giderim ve Allah yine yanılır..
---------------------
Başka bir örnek vereyim: Şeytanın baş kaldırıp cehenneme yollanmasını da Allah biliyor o zaman.. Şeytanın ona kulluk etmeyip, onu cezalandıracağını da biliyorsa neden onu yaratıyor?
---------------------
Yine bir başka örnek doğan çocukların hangi aileden doğacağını sadece Allah bilir demi.. O zaman o çocuk (varsayım) putperest bir ailede doğuyor ve putperest olarak şekilleniyor (bugün nasıl Müslüman bir ailede doğup Müslümanlığa aşırı bağlanıyorsa aynı mantık).. O çocuk putperestliği seçiyor ve diğer dinlere saygı göstermiyor daha küçükken.. Bunun olacağını Allah yine biliyor peki neden yaratıyor..
Cevabı çok basit ona fırsatlar çıkarıyor ve hangi seçimi yapacağına bakıyor.. (diyelimki Müslüman olan cennete direkt gider - varsayımdır bu -) Müslüman olması için ona bir şans veriyor ya olup cennette gidecek ya olmayıp cehenneme gidecek.. İşte seçtiği yola göre cennet veya cehenneme gideceğini belirliyor eğer putperest olacağını bilseydi o fırsatı yaratmazdı.. Veya bize irade vermezdi..

Umarım anlatabilmişimdir düzgün bir açıklama bekliyorum halen..

H

hsndmrts_

Ziyaretçi

hocam daha deminki mesajjında yazmışsın sen burada allahın sana vermiş olan aklıyla konuşuyorsun bunu biz nasıl anlayalım ? allah her şeyi bilir bu kadar bizim bunu tartışmamız bi saçmalık oluyor artık sonsuz güç biz bunu anlayamayız insanız biz insan!
Ama sonsuz bir güçten söz ediyorsak ol dediğinde o an olması gerekmez mi ?
hocam tamam anladık sonsuz güç ol dediğinde belki oluyordur ne biliyoruz? belki allah böyle yapmış haşa allahın işini nasıl yaptığını mı sorguluyorsun sen?

Tövbe tövbe..

evet o seçimide sen yapıyorsun o seçimi nasıl yapacağını hatta yapmıycağını her şey ibiliyor sende söylüyorsun hem bunu tartışmak bile gereksiz oldu allah bize bi akıl vermiş ve ayrıca sınırlı vermiş sen bunu anlamak için ya belki ahirette zihnin aydınlanıcak biliceksin olayları yada hiç bilemiyceksin bu allahın sonsuz bir gücü olduğunu bence kanıtlıyor ki bunlar bt nin dediği gibi benim düşüncem ister inarsın cennete gidersin ister inanmazsın boşlukta gezinirsin bu kadar. kuran diye bir kitap var bilirsiniz, kitapların kitabıdır, onda cevaplar yazar yazmazsa sünnette yoksa hadislerde ki hadislerin bana göre %70den fazlası ya kaybolmuş ya unutulmuş yada başka bi nedenle yok olmuş yani tüm hadisleri bilsek ki sadece sahih olanları belkide bu dedikleriniz cevapları orada olabilir.
-----------------------------------------------------------------
bi insan inanmak istemiyorsa inanmaz sen inanmıyorsun diye haşa allaha hakaret falan edemezsin, ki ettiğinizi söylemiyorum genel konuşuyorum, bi insan şans eseri ortaya çıktığına inanıyorsa eğer ya delidir yada kendisini ve çevresini sevmiyordur insanın illa islama geçmesi önemli diil burda önemli olan inanç, burda bazı şeyleri sorgularken ateistler genelde pek fazla bilgi vermeden kendi kendini kapak ettirecek şekilde bi yazıyazar ve lise veya üniversite deki insanlar bunları okur eğer kötü bi aileniz varsa yada hiç yoksa yetimseniz öksüzseniz inancınızı doğrulayacak bişide olmaz yani lisedeyken çocuk ateist olucam derse ve ailesi yoksa o ateist olur ama aile eğitimini almışsa çok zor ateist olur çok fazla kurcalarsanız ateist olursunuz çünkü ateistlik bir nevi haşa kendilerini allahtan üstün görmektir çünkü bu gücü insan anlayamaz insan anlayamıyınca saçma selak şeyler yapmaya başka çıldırır delirir delirmemek içinde ateist olur ve ortaya böyle iğrenç bi sonuç çıkar mutlaka her dinde en az bi tane tanrı vardır çok tanrılı dinler biraz saçma olsada insanlar onu benimsiyor ve ateist olmuyor ateist olmamak bence bi ayrıcalık olduktan sonra zor bi daha geri dönüş bt bi ara yazmıştı %70 fizikçi ateist var diye öyle bişi demişti fizikçi olunca işimiz çok zor oluyor, hele astıro fizik yada kozmoloji gibi evreni anlama ve düşünme konuları olduğundan dolayı insan ister istemez diyorki bu nasıl oluyor bunu nasıl yapıyor işte tam burada insan aklı devreye giriyor o ve akılımızı allah öyle bi yaratmış ki çok aciz bi aklımız var nerdeyse hiç bişi anlamıyoruz diyebilirim yani fizikçi anlamaya çalışırsa ki anlayamaz delirir ve sonunda ateist olu verir fiziklerin ateist olmasını ben böyle açıklıyorum bence her şey allahın aklımızı sınırlı yaratmasından kaynaklanıyor eğer her şeyi anlasaydık :D haşa allaha ne ihtiyacımız olucaktı dimi? (hepsini okuyun yarım yamalak okuyup ceva yazmayın son tirenin altı kendi düşüncelerimdir ki hepsi benim düşüncem bi kanıt falan göstermiyorum.)[DOUBLEPOST=1408958616,1408958217][/DOUBLEPOST]
Tersini de düşün.. Allah 1. yolu seçeceğimi biliyor ama özgür bir irademiz var istediğimi yapabiliyor.. O zaman ben 2. yolu seçip cehenneme giderim ve Allah yine yanılır..
---------------------
Başka bir örnek vereyim: Şeytanın baş kaldırıp cehenneme yollanmasını da Allah biliyor o zaman.. Şeytanın ona kulluk etmeyip, onu cezalandıracağını da biliyorsa neden onu yaratıyor?
---------------------
Yine bir başka örnek doğan çocukların hangi aileden doğacağını sadece Allah bilir demi.. O zaman o çocuk (varsayım) putperest bir ailede doğuyor ve putperest olarak şekilleniyor (bugün nasıl Müslüman bir ailede doğup Müslümanlığa aşırı bağlanıyorsa aynı mantık).. O çocuk putperestliği seçiyor ve diğer dinlere saygı göstermiyor daha küçükken.. Bunun olacağını Allah yine biliyor peki neden yaratıyor..
Cevabı çok basit ona fırsatlar çıkarıyor ve hangi seçimi yapacağına bakıyor.. (diyelimki Müslüman olan cennete direkt gider - varsayımdır bu -) Müslüman olması için ona bir şans veriyor ya olup cennette gidecek ya olmayıp cehenneme gidecek.. İşte seçtiği yola göre cennet veya cehenneme gideceğini belirliyor eğer putperest olacağını bilseydi o fırsatı yaratmazdı.. Veya bize irade vermezdi..

Umarım anlatabilmişimdir düzgün bir açıklama bekliyorum halen..
hocam senin dediğin ne biliyor musun bunun tek ama tek kanıtlamaz ama en mantıklı açıklaması insan aklının sınırlı olmasıdır sen nereden bileceksin allahım beni neden yarattığını bunu bilemezsin aklın almaz delirirsin ateist falan olursun allah 1. seçiminide 2. seçimininde sonucunu biliyor ne yapıcağınıda biliyor ama neden böyle bişi yapmış geliyor doğal bi soru yani bunu herkes sorar ama herkes dediğin bi insan oluyor hocam yani aklımız sınırlı bunu kafan yada kafam almaz alamaz allah sana o gücü vermemiş tek açıklaması bu eğer buna inanıp devam edersen müslümanlığa sen zaten kurtulmuşsun demektir, irade bana göre hem var hem yok kafanda şu soru dolaşıyor sanırım şimdi ben klavyede şu tuşa basarım ama şunada basarım ama önceden ki bilemeyiz ama - tuşuna basacğım allah tarafından kaderime yazılmış şimdi ona illaki basıcam ama o basacağını bilmiyorsun ve bişiye basıyorsun ve - tuşu oluyor senin aklın benim aklım bunu almaz hocam herhalde anlatabilmişimdir ayrıca bi açıklama istiyorsan bi üsteki yorumu ve bu yorumu tam anlamıyla okumanı rica ediyorum okumak için okuma anlamak için oku ateistlerin çoğu okumak için okur anlamak için asla okumazlar

Sherien

Elmas Madencisi
En iyi cevaplar
0
Benim sorguladığım olay Allah'ın gücü değil bize niçin irade verildiğidir.. İradesi olan kişinin ne yapıp yapmayacağını Allah bilir ama hangisini seçeceğimi bilmez.. Özgür iradenin anlamını açıkladım ben.. Eğer özgür irademiz varsa cennet veya cehenneme gitmek bizim elimizde.. Kur'an'da da demiyor mu cennet cehennem gitmek insanın elinde diye (tam böyle değildi ama birebir yazamam çünkü ezberlemedim :) anlatılmak isteneni yazdım..)

Yani özgür irademiz varsa bunu özgür yapan kimsenin bilmemesi ve karışamaması.. Onun dışında sonsuzlukta açıklamıştım bir şeyin sonsuz olup olmadığını bilemeyiz gidip görmemiz lazım diye.. Burada aklımızın sınırlı olduğunu söyledim.. Benim olayım güç değil irade.. İradenin mantığı.. Kur'an'da geçen kelimeleri yorumladım ben o kadar.. Allah'ın gücüne bağlantılı ama biliyor ya da bilmiyor demedim ben bir düşünce sürdüm ve açıklama bekledim.. Bu bilginin çürütülmesi için mantıklı bir açıklama bekledim.. Çelişkileri açıklamadım.. Direkt Allah'a falan baş kaldırmadım..

--------------------------------

Ateizmi galiba başkasına yazdın ben alınmıycam ona.. Pascal kuramına göre inançlı birisiyim bende.. :p

H

hsndmrts_

Ziyaretçi
-----------------------------------------
insan aklı sınırlı olduğu için ateistler amerikada yada başka bi hıristiyan devletlerde çoğalıyor, bizim ülkemizde en azından beim gördüğüm kadarıyla fazla ateist yok ama var yani biliyorum olanları gördüm ve taslamanın programına çıkanların çoğu kaçıp gidiyor kadına kuran okuttular kadına ateist yani kadın cevap veremiyor neden çünkü insan aklı sınırlı. amerikada kliseye giden kişi sayısı git gide azalıyor bu camiye giden kişi sayısı gibi bişi yani onların klise si bizim camimiz aslında dinlerimiz arasında pek bi fark yok ama bazı yerler çok ters düşüyor.
Benim sorguladığım olay Allah'ın gücü değil bize niçin irade verildiğidir.. İradesi olan kişinin ne yapıp yapmayacağını Allah bilir ama hangisini seçeceğimi bilmez.. Özgür iradenin anlamını açıkladım ben.. Eğer özgür irademiz varsa cennet veya cehenneme gitmek bizim elimizde.. Kur'an'da da demiyor mu cennet cehennem gitmek insanın elinde diye (tam böyle değildi ama birebir yazamam çünkü ezberlemedim :) anlatılmak isteneni yazdım..)

Yani özgür irademiz varsa bunu özgür yapan kimsenin bilmemesi ve karışamaması.. Onun dışında sonsuzlukta açıklamıştım bir şeyin sonsuz olup olmadığını bilemeyiz gidip görmemiz lazım diye.. Burada aklımızın sınırlı olduğunu söyledim.. Benim olayım güç değil irade.. İradenin mantığı.. Kur'an'da geçen kelimeleri yorumladım ben o kadar.. Allah'ın gücüne bağlantılı ama biliyor ya da bilmiyor demedim ben bir düşünce sürdüm ve açıklama bekledim.. Bu bilginin çürütülmesi için mantıklı bir açıklama bekledim.. Çelişkileri açıklamadım.. Direkt Allah'a falan baş kaldırmadım..

Ateizmi galiba başkasına yazdın ben alınmıycam ona.. Pascal kuramına göre inançlı birisiyim bende.. :p
hocam bana göre irade insan aklıyla nerdeyse bire bir çalışıyorlar yani patetes kızartmasıyla ketçap gibi bi ilişki var arasında biraz absürt kaçtı ama olsun ben seviyorum :) , senin bunun mantığını çözmen nerdeyse imkansız çözersen zaten.... buna bi açıklama getiremiyorum çünkü çözülmez bişi şuanda sen kendi aklınla konuşuyorsun, bi daha söylüyorum ama olsun sen şu an beynin ile düşünüyorsun dimi? misal veriyim bilindik bişidir bu taş yada başka bi element atom her neyse altını bilirsin ALTIN yani sarıdır yada işte altın rengidir ancak beynimizin bize gösterdiği şey altın rengidir belkide o gerçekte simsiyah bi taş parçasıdır sen bunu bilemezsin mantığını kuramazzsın ağacın yaprakları yeşildir genelde ama sen onu sadece beyninin sana gösterdiği kadar görebilrisin eğer her şeyi görevilseydik her şeyi gerçek anlamıyla görebilseydik düşünsene yanımızda oturan melekleri düşün yada başka görünmez varlıkları şuanda görünmez kelimesini açıklıyım beynimizin göremediği şeylerdir bu kadar allahı göremeyiz beynizim o kadar gelişmiş diil melekleri yada başka şeyleri göremeyiz allah böyle yaratmış beynimizi iradeye dönücek olursak hocam irade var diyorum ya allah 1. veya 2. seçim arasında hangi seçimi yapacağımızı bilir cennet cehennem herkes cennete gitmek ister zordur, aslında kolaydır ama beyine zor gelir cenneti seçersin ki bu bi seçim diil bu bi davranıştır davranışına göre cehenneme girer cennete girersin sen tamam ben cennete giricem diyip kendini hemen öldürürsen zaten cehenneme gidersin anlatabildim mi? burada allah senin cehhennemde bir süre yanıp cennete gideceğini bilir, yani düşü şunu bi:
sen insansın :) düşünebilirsin herhalde? eninde sonunda cennete gidiceksin haşa ama bu kesin diyelim kaderinde bu yazılı oke? şimdisen günahlar işledin her türlü şeyi yaptın cennete gitmek için her şeyide yaptın sonunda öldün cehheme gidersin sonra yandıktan sonra ki bu benim taktirim diil haşa allahın taktiridir allah seni günahın kadar yakar ve çıkartıp cennete sokar ve bak cennetesiz eğer öyle bi günah işlersinki cennete girmen imkansızmış gibi görünür ama kaderinde cennet yazılır ve yine gidersin işte insan aklı tam olarak bu son yazığımı anlıyamıyor ve anlıyamıyorum neden allah irade vermişte yinede kaderde cennet yazıyor işte bunu anlıyamayız bu kadar.

ayrıca ateist kısmını sana diil bi genneleme yaptım.[DOUBLEPOST=1408960222,1408959955][/DOUBLEPOST]-------------------------------------------
özgür irade dediğin şeyi açıklayan kim hocam bi söyler misin ben cevap veriyim İNSAN İNSAN İNSAN!!! bunu sorgulamana bişi demiyorum hatta sevindim ama o kadar kurcalarsan ve aile eğtimin zayıfsa sonun hiç iyi olmaz söyliyim.

ForumDoktoru

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0
Açıkcası müslüman değilim ama biraz bilgim var.

Ya 1 kişi çıkıp mantıklı bir açıklama yapmıyor..

Madem seçimlerimi biliyor, sonuçlarımı da biliyor neden yaratıyor? Cehenneme gönderiyorum demiyor ama gideceğimizi biliyor o zaman..

Bunu 100% bilmek biraz zor. Ama teorime göre şöyle olabilir:
Allah bize irade vermiş ve biz bu iradeyi kullanıyoruz, seçimlerimizi yapıyoruz.
İrade: Bir şeyi yapıp yapmamaya karar verme gücü; istek, dilek.
Allah beni yarattı diyelim. O andan itibaren seçimlerimi yapmaya başlıycam(irade ile), değil mi ? Yaptığım seçimler doğumumdan ölümüme kadar kaydedilecek. Bu doğrultuda yaptığım seçimlerin sonucuna katlanıcam.
Fakat ya doğmasaydık ? O seçimleri yapamıycaktık (doğmayanın, varolmayanın iradesi olmaz dolayısıyla seçim yapamaz). Dolayısıyla bu doğrultuda cehenneme ya da cennetede gidemezdik. Değil mi ? Ayrıca mantıksız olurdu. İnsanlar neden ben cennette veya cehennemdeyim diye sormaz mıydı ?

Doğmadığımızı varsayalım, Allah yine ne yapıcagımızı bilirdi. Fakat dogmadan, bize şans vermeden cennete ya da cehenneme yollasaydı mantıksız olurdu ya da haksızlık ? Bilip bilmemesini bi önemi var mı bu durumda ? Direk yollaması doğru olur mu sence ?

Örnek olarak açıklayayım: Mesela ben zor bir durumdayım ya adamın birini öldürücem namusumu temizleyecem ya da öldürmeyip devam edicem.. Şimdi 2 yolum var.. 1. yol öldürmeyip cennete gitmek olarak varsay, 2. yol öldürüp cehenneme gitmek olarak düşün.. şu an 2 farklı seçim ve 2 farklı sonuç var.. Eğer benim 2. yolu seçeceğimi önceden biliyorsa o zaman benim cehenneme gideceğimi biliyor.. O zaman ben cehenneme gitmek için doğdum.. Eğer iradem varsa ve Allah 2. yola gideceğimi bilsede ben 1. yolu seçersem Allah'ın yanılmış olduğunu gösteriyorum..

2 Seçenek ve 2 sonuç.

Eğer sen 2. yolu seçersen: Evet, cehenneme gitmek için doğmuş olucaksın.

Şöyle bir şey var Allah sonsuzdur, Allah herşeyi bilendir, Allahın zamanı yoktur, o her zamandadır. Doğru mu hatırlıyorum ?

Bu durumda o senin ne yapıcagını bilir. İraden var evet ama iraden olsa bile Allah her yerde olduğu için(zaman,mekan) biliyor ne yapıcagını. Kandırman gibi bir şey teorik olarak mümkün değil.

Örnek vermek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama şöyle düşün:

Diyelim ki bir evren simülasyon oluşturmak istiyoruz. Bunun içinde süper bir bilgisayarımız var.(Süper bilgisayar zamanın başlangıcından sonuna kadar herşeyi işlemiş durumda ve her zaman biriminde ne oldugunu görebiliyoruz artık.) Evrene başlatmamız için bir big bang olduğunu düşün ve evrenin fizik vs gibi kurallarını belirlemesini sağlayan parçacıklarda icinde. Big bang oldu. Tabi bu bir simülasyon. Bu doğrultuda sen her saniyeyi izlemek zorunda değilsin. Direk zaman atlıyabilirsin. Diyelim ki 10 milyar yıl sonrasını görmek için 10 milyar yıl beklemek zorunda değilsin değil mi ? 10 milyar yıl sonrasına atlayabilirsin direk ve orda neler olduğunu görebilirsin.(zaten bilgisayar işlemişti herşeyi böylece direk zaman atlayabiliyoruz) Bu doğrultuda bu simülasyonda benim seçimlerim olduğunu varsayalım. Senin vermiş olduğunda örnekte 2. seçeneği seçtim diyelim. Fakat ben bunu sadece bir kere seçmiş olucam. Çünkü o zaman ve mekanda o seçi
m sadece 1 kere elimize geçmiş oluyor ve benim simülasyonumda 10 saniye(örnek olarak verdim zamanı) sonrasına bakıcak olursak. Seçimimi yapmış olduğumu görmüş olucaz. Dolayısıyla sen beni kandıramassın kocum. :D Çünkü sonuçlar elimde. İraden ile yaptın ama ben sonrasını görüyorum simülasyon sayesinde.

Şimdi Allah simülasyon yapıcak diye bir şey yok. Biz bile bunu teorik olarak yapabiliyorsak Allah sonsuz güç, sonsuz bilgi ve daha iyi bir yolla senin hangi seçimi yapıcağını neden bilmesin ? Teorik olarak bilebilir, mümkün.

Az öncede söylemiştim. Allah şeytanı yaratmasaydı, bilmesinin ne anlamı olurdu ? Mantıksız. Ona o hakkı tanıyor kısacası.

Putperest biliyor ve ona o fırsatı yaratmıyor mu ? Neden yaratmasın ki? Hak tanımadan ne anlamı var ? Neden irade vermesin ki ? Çok mantıksız. Yargısız infaz gibi bir şey bu. Düşünsene Allah'ın şöyle bir şey dediğini: "O çocuk putperest olucak, ben onu yaratmıyım." İyi de insan neden ben cennetteyim, neden ben cehennemdeyim diye sormaz mıydı ?

Birde şu var demişssin ki " eğer putperest olacağını bilseydi o fırsatı yaratmazdı.. Veya bize irade vermezdi..".
Allah'ın bunu yapıcağını nerden biliyorsun? Belki daha iyi bir yolu var bilmediğin ?
Sanki çıkarı doğrultusunda ilerliyomuş gibi bir mantık kurmuşsun.
Allah çıkarı doğrultusunda mı yoksa hak ve mantık doğrultusunda mı ilerliyor ? (Sorunun cevabını bilmiyorum bende)
Buna göre yorum yap.

Bu arada benimde anlamadığım bazı şeyler var. Mesela neden cehennemde sadistlik yapılıyor. Miras meselesinde neden erkek daha fazla hak sahibi ?
Ve internette şöyle bir şey var: (bilgini dogrulugundan emin degilim)

2/136: ... Bütün Peygamberlere, Rabb'i katından verilen kitab ve ayetlerin hepsine iman ettik. O'nun peygamberlerinden hiç birini diğerinden ayırt etmeyiz...
2/285: ... Allah'ın peygamberlerinden hiçbiri arasında ayırım yapmayız...
40/78: Hiçbir peygamber, Allah'ın izni olmaksızın her hangi bir ayeti kendiliğinden getiremez.

Burda böyle demiş. Ama..

Bakara 2/253: " İşte bu peygamberlerden kimini, kimine üstün kıldık. Allah onlardan bazısı ile konuşmuştur. Bazılarını da derecelerle yüceltmiştir... "

Burda da böyle demiş. Cevap olarakda şu linkteki(
Linki görebilmek için üye olmanız gerekiyor. Giriş yap veya üye ol.
) adam açıklamış fakat bana mantıklı gelmedi. Çeviri hatası mı ? Yoksa doğru mu ? ...

Neden erkek birden fazla kazdınla evlenebilirken, kadın evlenemiyor ? Tamam, şöyle bi mantık yürütelim:

Dünya'da ki kadın erkek oranı eşit değil. Bu yüzden böyle bir şey getirilmiş olabilir. Fakat, kadına niye birden fazla erkekle evlenme hakkı tanınmıyor ?
İnsanların hepsi eşit olduğu söyleniyo fakat eşit değil gördüğünüz gibi.

Belki de benim bilmediğim başka şeyler var. Ama kim sorgulama derse desin sorgulamamanın mantıgı yok. Nasıl desem, siz bu hayatta söylenen her şeye inanır mıydınız ?

Bu arada teorimde hata varsa lütfen belirtin, sorun olmaz. Sadece sohbet ediyoruz. :D Kavgalık bir durum olmaz umarım. :)

NOT: Yazım hataları düzeltildi.*

Son düzenleme:

ForumDoktoru

Demir Madencisi
En iyi cevaplar
0

. Özgür iradem varsa Allah neden bilmemek zorunda ki ne yaptığımı ? Bilmesi bizim irademize engel koymaz. Sadecece karışmaması gerekiyor. Çünkü karışırsa engel olmuş olur. Anladın mı ?

Birşeyin sonsuz olduğunu bilebiliriz. Yoktan var edicek gücün varsa. Al sana sonsuzluk. :D Sonsuza kadar yoktan var edebilirsin. Çünkü hiçbirşeye ihtiyacın yok. "Yok" sonsuz olduğuna göre bilmiş oluyoruz sonsuzluğu ve evet nasıl yoktan var edildigini bilmiyoruz. Evreninde aynı şekilde ? Ama sen zamanın sonsuzlugundan bahsetmişsin galiba. Elinde sonsuz güç varsa zamanda sonsuzluga uzanabilirsin ? Sonsuz zaman ve güc sensin demektir o halde ? Çünkü sonsuzluga sahipsin.

:D