Üstnot: Forumda ego konusunda yanlış kullanımların olduğunu görüp böyle bir konu açma gereği duydum.
Sigmund Freud 1930'da keşfetmiştir.
İnsanın içinde üç adet kişilik vardır diyebiliriz. Bunlar id, ego ve süperegodur.
İd, cinsellik ve saldırganlık gibi duyular besler ve insan doğduğunda ortaya çıkar. İd'in söylediği şey, insan doğasını düşünmeden yapmaktır.
Süperego, toplumun ahlak anlayışı gibi etkenlerle sonradan şekillenir ve insan doğasına uymaz.
Ego ise, bu iki kişilik arasında orta yolu bulmaya çalışan veya karar veren bir kişiliktir diyebiliriz. Yani ego, benliktir.
Olay örnekleri:
Kahramanımız Alican, derste konuştuğu için müdüre gitmiştir. Müdürün kapısından yavaşça girdikten sonra karşısında dikilmiştir.
Müdür, Alican'a sinirli bir şekilde "Lan oğlum ben sana demedim mi bir daha gelirsen seni parça pinçik ederim diye?!" demiştir.
Alican'ın idi ve süperegosu Alican'a taktik vermeye başlamıştır.
-İd: Lan bu herif aşağılayıp duruyor bizi! Öldür onu, ağzını burnunu dağıt! Git ve ona saldır!
-Süperego: Hayır olmaz manyak mısın sen? Bu adam senden büyük. Büyüklere saygısızlık olmaz zaten vurursan seni disipline yollarlar.
Alican yani ego, düşünüp kararını vermiştir.
-Ego: Şimdilik doğru dur sonra bi şekilde onu rahatsız edersin.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kahramanımız Ahmet, canı sıkıldığı için parka gitmiştir. Parkta bir banka oturmuştur ve ilerisini seyretmektedir.
İleriden çok güzel bir kadın koşarak geçer.
-İd: Off şu kadına bak be! Ne kadar da güzel git şunun dudaklarına yapış.
-Süperego: Saçmalama milletin içinde yapamazsın ayıp denen bir şey var.
Ahmet yani ego, düşünüp kararını vermiştir.
-Ego: Sakince yanına yaklaş ve telefon numarasını iste
Dipnot: Alıntı yapılmamıştır. Yanlışım varsa söyleyin.
Sigmund Freud 1930'da keşfetmiştir.
İnsanın içinde üç adet kişilik vardır diyebiliriz. Bunlar id, ego ve süperegodur.
İd, cinsellik ve saldırganlık gibi duyular besler ve insan doğduğunda ortaya çıkar. İd'in söylediği şey, insan doğasını düşünmeden yapmaktır.
Süperego, toplumun ahlak anlayışı gibi etkenlerle sonradan şekillenir ve insan doğasına uymaz.
Ego ise, bu iki kişilik arasında orta yolu bulmaya çalışan veya karar veren bir kişiliktir diyebiliriz. Yani ego, benliktir.
Olay örnekleri:
Kahramanımız Alican, derste konuştuğu için müdüre gitmiştir. Müdürün kapısından yavaşça girdikten sonra karşısında dikilmiştir.
Müdür, Alican'a sinirli bir şekilde "Lan oğlum ben sana demedim mi bir daha gelirsen seni parça pinçik ederim diye?!" demiştir.
Alican'ın idi ve süperegosu Alican'a taktik vermeye başlamıştır.
-İd: Lan bu herif aşağılayıp duruyor bizi! Öldür onu, ağzını burnunu dağıt! Git ve ona saldır!
-Süperego: Hayır olmaz manyak mısın sen? Bu adam senden büyük. Büyüklere saygısızlık olmaz zaten vurursan seni disipline yollarlar.
Alican yani ego, düşünüp kararını vermiştir.
-Ego: Şimdilik doğru dur sonra bi şekilde onu rahatsız edersin.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kahramanımız Ahmet, canı sıkıldığı için parka gitmiştir. Parkta bir banka oturmuştur ve ilerisini seyretmektedir.
İleriden çok güzel bir kadın koşarak geçer.
-İd: Off şu kadına bak be! Ne kadar da güzel git şunun dudaklarına yapış.
-Süperego: Saçmalama milletin içinde yapamazsın ayıp denen bir şey var.
Ahmet yani ego, düşünüp kararını vermiştir.
-Ego: Sakince yanına yaklaş ve telefon numarasını iste
Dipnot: Alıntı yapılmamıştır. Yanlışım varsa söyleyin.
Son düzenleme: