İd, Ego ve Süperego nedir? / Psikoloji I

CelilOguz

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Üstnot: Forumda ego konusunda yanlış kullanımların olduğunu görüp böyle bir konu açma gereği duydum.

Sigmund Freud 1930'da keşfetmiştir.
İnsanın içinde üç adet kişilik vardır diyebiliriz. Bunlar id, ego ve süperegodur.

İd, cinsellik ve saldırganlık gibi duyular besler ve insan doğduğunda ortaya çıkar. İd'in söylediği şey, insan doğasını düşünmeden yapmaktır.
Süperego, toplumun ahlak anlayışı gibi etkenlerle sonradan şekillenir ve insan doğasına uymaz.
Ego ise, bu iki kişilik arasında orta yolu bulmaya çalışan veya karar veren bir kişiliktir diyebiliriz. Yani ego, benliktir.

Olay örnekleri:
Kahramanımız Alican, derste konuştuğu için müdüre gitmiştir. Müdürün kapısından yavaşça girdikten sonra karşısında dikilmiştir.
Müdür, Alican'a sinirli bir şekilde "Lan oğlum ben sana demedim mi bir daha gelirsen seni parça pinçik ederim diye?!" demiştir.
Alican'ın idi ve süperegosu Alican'a taktik vermeye başlamıştır.

-İd: Lan bu herif aşağılayıp duruyor bizi! Öldür onu, ağzını burnunu dağıt! Git ve ona saldır!

-Süperego: Hayır olmaz manyak mısın sen? Bu adam senden büyük. Büyüklere saygısızlık olmaz zaten vurursan seni disipline yollarlar.

Alican yani ego, düşünüp kararını vermiştir.
-Ego: Şimdilik doğru dur sonra bi şekilde onu rahatsız edersin.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kahramanımız Ahmet, canı sıkıldığı için parka gitmiştir. Parkta bir banka oturmuştur ve ilerisini seyretmektedir.
İleriden çok güzel bir kadın koşarak geçer.

-İd: Off şu kadına bak be! Ne kadar da güzel git şunun dudaklarına yapış.

-Süperego: Saçmalama milletin içinde yapamazsın ayıp denen bir şey var.

Ahmet yani ego, düşünüp kararını vermiştir.
-Ego: Sakince yanına yaklaş ve telefon numarasını iste

Dipnot: Alıntı yapılmamıştır. Yanlışım varsa söyleyin.

Son düzenleme:

adenzu54

Obsidyen Madencisi
En iyi cevaplar
0
Yani id başkasını düşünmeksizin duyguyu ve düşünceyi dışa vururken, süperego ise başkalarını aşırı önemsiyor, ego ise ne idin ne de süperegonun istediğini yapıyor, ortayı bulmaya çalışıyor ama burada ide daha önem verdiği gözüküyor. Doğru mudur hocam?

PwParadox

Konun için düşüncem profil kapağımda
En iyi cevaplar
0
Yani id başkasını düşünmeksizin duyguyu ve düşünceyi dışa vururken, süperego ise başkalarını aşırı önemsiyor, ego ise ne idin ne de süperegonun istediğini yapıyor, ortayı bulmaya çalışıyor ama burada ide daha önem verdiği gözüküyor. Doğru mudur hocam?
Saol konuyu okumamıştım cevaplarda özetini bulurum diye bakmıştım.

CelilOguz

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
burada ide daha önem verdiği gözüküyor. Doğru mudur hocam?

İnsanın görüşlerine ve kişiliğine göre değişir. Genelde orta yolu bulmaya çalışır bulamazsa id veya süperegonun dediklerinden birisini seçer ve yapar. Yani normal bir kişilikse ikisine de eşit önem verir.

I

Iskefiyeli18

Ziyaretçi
Neden Alican ismini seçtin? Gerçekten merak ettim. Cevap verirsen çok sevinirim.

Exo

Gray
Emektar Üye
En iyi cevaplar
0
"Üstnot: Forumda ego konusunda yanlış kullanımların olduğunu görüp böyle bir konu açma gereği duydum."
Bana ithafen açılan konudur. Bilgilendirici olmuş ancak halk arasındaki egoistlik tabirinin değiştirilebileceğini sanmıyorum.​

CelilOguz

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
"Üstnot: Forumda ego konusunda yanlış kullanımların olduğunu görüp böyle bir konu açma gereği duydum."
Bana ithafen açılan konudur. Bilgilendirici olmuş ancak halk arasındaki egoistlik tabirinin değiştirilebileceğini sanmıyorum.​

Az değişse bile kardır. Bir de sadece sana ithafen değil. Genel olarak hata yapılıyor.

KaanGunlu

Işık Taşı Madencisi
En iyi cevaplar
0
Benim biraz farklı sanırım.
Stellaris,Ck2: Ego
HoI 4,HoI3,Vic,Eu4: Id
Gerçek Hayat: Superego

Superego: Üst benlik denilen, İnsanın keni doğa ve benliğine uymayan davranışlarıdır.
Ego: Kişiliktir, Şekillendirilebilir ve düzeltilebilir. Benliği ve bilinç altının dayatmaları üzerine şekil değiştirir.
Id ise bilinç altı davranışıdır ve ilkel benliğidir. Id illaki saldırgan olacak diye bir şey yok. Düşünmeden insanın doğasını yapmaktır.
@CelilOguz
(Konuya ekle)

CelilOguz

Kızıltaş Madencisi
En iyi cevaplar
0
Superego: Üst benlik denilen, İnsanın keni doğa ve benliğine uymayan davranışlarıdır.
Ego: Kişiliktir, Şekillendirilebilir ve düzeltilebilir. Benliği ve bilinç altının dayatmaları üzerine şekil değiştirir.
Id ise bilinç altı davranışıdır ve ilkel benliğidir. Id illaki saldırgan olacak diye bir şey yok. Düşünmeden insanın doğasını yapmaktır.
Bazı kısımlarını düzenledim